ТРОПАРИ И КОНДАЦИ ЗА МЕСЕЦ ОКТОБАР
(по старом/новом календару)

 

1./14. октобар
Покров пресвете Богородице; Свети Апостол Ананија; Преподобни Роман Слаткопојац

Тропар покрову, глас 4. Данас као Православни народи светло празнујемо, осењени твојим богомати доласком, и гледајући твој пречисти лик, умилно говоримо: Закрили нас славним твојим покровом и од свакога зла нас избави, молећи Сина твога, Христа Бога нашега, да спасе душе наше.

Кондак покрову, глас 3. Дјева данас у цркви предстоји и са светима се невидљиво моли Богу за нас. Анђели са архијерејима се клањају, Апостоли са пророцима се веселе: Јер превечнога Бога за нас моли пресвета Богородица.

Тропар Ананију, глас 3. Апостоле Свети Ананије, моли Милостивога Бога, да опроштај грехова подари душама нашим.

Кондак Ананију, глас 2. У молитвама топли заступниче и онима који те моле, брзи помоћниче, прими молитву нашу, Свети Ананије, и моли Господа Христа да се смилује на нас, Јединога који у светима почива.

Тропар Роману, глас 8. У теби се, оче, сигурно спасе боголикост, јер си примивши Крст, следио Христа. Делима си учио презирати тело, желећи више за душу ствари бесмртне, зато и са Анђелима, Свети Романе, радује се дух твој.

Кондак Роману, глас 8. Божанским врлинама духа од младости си се украсио, Романе премудри, и у Цркви Христовој преславни украс си био и прелепим певањем си је украсио, блажени. Зато те молимо: Подари онима који небеско траже, божанских дарова твојих, да ти кличемо: Радуј се, оче преблажени, украсу Цркве!

2./15. октобар
Свети свештеномученик Кипријан и Света мученица Јустина Девица; Преподобни Андреј, Христа ради јуродиви

Тропар Кипријану, глас 4. Био си наследник Апостола престолом и заједничар духом, богонадахнуто дело си нашао у виђењу духовног узрастања: Због тога си уздизао реч истине и ради вере си до крви пострадао, свештеномучениче Кипријане: Моли Христа Бога да спасе душе наше.

Кондак Кипријану, глас 1. Од нечистоте врачарске ти се обрати, богомудри, ка божанском познању, и показао си се свету као мудри лекар, дарујући исцељења онима који те поштују. Свети Кипријане са Светом Јустином, моли се Човекољупцу Владики, да спасе душе наше.

Тропар Андреју, глас 1. Чувши глас Апостола Твога Павла, који говори: "Ми смо луди Христа ради" - слуга Твој Христе Боже, Андреј, луд је био на Земљи Тебе ради: Зато поштујући успомену његову, Тебе молимо Господе: Спаси душе наше.

Кондак Андреју, глас 4. Ради Христа у лудост си се вољно преобратио, и од тада лепоте овога света гледао ниси. Телесна мудровања си угасио постом, жеђу, жегом и мразом. Од кише и снега и од осталих временских непогода никада се ниси уклонио, очистивши себе као злато у огњу, Андреју блажени.

3./16. октобар
Свети свештеномученик Дионисије Ареопагит

Тропар, глас 4. Благости се научивши и бивши разуман у свему, благом савешћу достојно си се обукао. Напојио си се од сасуда изабраног, тајни неизречених, веру сачувавши, добар крај имајући, свештеномучениче Дионисије: Моли Христа Бога, да спасе душе наше.

Кондак, глас 8. Прошавши небеска врата духом, као ученик Апостола Павла који је до трећег неба доспео, Свети Дионисије, неизречених тајни си се обогатио сваким разумом и озарио си оне који су у тами незнања седели. Зато ти кличемо: Радуј се, оче васељенски!

4./17. октобар
Свети свештеномученик Јеротеј, Епископ Атински; Свети Стефан и Јелена (Штиљановић)

Тропар Јеротеју, глас 4. Благости се научивши и бивши разуман у свему, благом савешћу достојно си се обукао. Напојио си се од сасуда изабраног, тајни неизречених, веру сачувавши, добар крај имајући, свештеномучениче Јеротеју: Моли Христа Бога, да спасе душе наше.

Кондак Јеротеју, глас 8. Хвалимо те као атинског првосвештеника, јер се научисмо тобом необичним и неизреченим тајнама, а показао си се и као богопријатан појац. Зато моли, свеблажени Јеротеју, да се избавимо од свих грехопадова, да ти кличемо: Радуј се, оче богомудри!

Кондак Јеротеју други, глас 4. Као непоколебљиви стуб, свети оче Јеротеје, демонских претњи се ниси уплашио, него си разрушио њихову велику обману, као камен славан и скупоцен. Зато те је као храброг, Владика венчао живоначалном и божанском десницом Својом: Њега моли за све нас.

Тропар Стефану, глас 4. На Земљи си премудрошћу стекао славу, богатство твоје Господу предавши, и Он те је међу небеске житеље населио. Тело твоје, свети, на земљи је сачувао нетрулежно, јер си у целомудрености и чистоти праведно поживео: Зато са слободом моли Бога да нас спасе, Свети Стефане.

Кондак Стефану, глас 2. Прославио си се жељом за небеским и зато те у тој успомени прослављамо. Узрастањем у врлинама усавршио си душу, премудри Свети Стефане, непорочно завршивши живот на Земљи и благоугодивши Створитељу свих: Зато се моли непрестано за све нас.

5./18. октобар
Света мученица Харитина

Тропар, глас 4. Овчица Твоја Исусе, Харитина, зове силним гласом: "Тебе Жениче мој љубим и тражећи Те страдам, и распињем се и сахрањујем у крштењу Твоме. И страдам ради Тебе, да бих царствовала с Тобом, и умирем за Тебе, да бих живела с Тобом. Прими ме као чисту жртву, с љубављу жртвовану за Тебе." Њеним молитвама, као Милостив, спаси душе наше.

Кондак, глас 2. Моћним разумом, Света Харитино, душу си утврдила вером, и јасно си посрамила противника ђавола. Пред Господа Христа си предстала, свеблажена, порфиру од крви своје носећи, и сада се са Анђелима непрестано радујеш: Зато се моли за нас, света мученице.

6./19. октобар
Свети Апостол Тома – Томиндан

Тропар, глас 3. Апостоле Свети Томо, моли Милостивога Бога, да опроштај грехова подари душама нашим.

Кондак, глас 4. Испуњен благодатном премудошћу, Христов Апостол и служитељ истинити, у покајању клицаше Теби: Ти си Господ мој и Бог мој!

7./20. октобар
Свети мученици Сергије и Вакхо - Срђевдан; Икона мајке Божије "Умиљеније"

Тропар мученицима, глас 4. Мученици Твоји Господе, у страдању своме су примили непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победише, а разорише и немоћну дрскост демона: Њиховим молитвама спаси душе наше.

Кондак мученицима, глас 2. Храбро наоружавши разум против ђавола, све њихове обмане разрушисте и победу небеску примисте, свехвални мученици, једногласно кличући: Добро и лепо је с Богом бити!

Тропар икони, глас 4. Припаднимо са умиљењем ка пресветој Богородици, сви који смо гресима обремењени, и који чудотворну икону њену звану Умиљеније љубимо и кличемо са сузама: Владичице Богородице, прими молитве недостојних слугу твојих и подај нама који те молимо велику милост.

8./21. октобар
Преподобна Пелагија

Тропар, глас 8. У теби се, мати, сигурно спасе боголикост, јер си примивши Крст, следила Господа Христа. Делима си учила презирати тело, желећи више за душу ствари бесмртне, зато и са Анђелима, Света Пелагијо, радује се дух твој.

Кондак, глас 2. Тело твоје постом умртвивши, молитвеним бдењима си умолила Творца за грехе своје, да примиш савршени опроштај за њих: И примила си остављење њихово, пут покајања свима јасно показавши, Света Пелагијо.

9./22. октобар
Свети Апостол Јаков; Свети Стефан Слепи, деспот Српски

Тропар Јакову, глас 3. Апостоле Свети Јакове, моли Милостивога Бога, да опроштај грехова подари душама нашим.

Кондак Јакову, глас 2. Прославимо сви са похвалама Светог Јакова, као проповедника Божијег, који је у благочестивој души чврсто положио догмате мудрости, јер пред престолом славе Владике предстоји и са свима Анђелима се радује, и непрестано се моли за све нас.

Тропар Стефану, глас 4. Процвета нам пролеће благодати, успомена Стефана новог, да празнујемо Прославитеља његовог. Јер призива све који воле празнике да узнесу благодарност Богу, који је сачувао тело његово у гробу цело и нетрулежно, и чудесима прослављено: Он се моли Господу за народ свој, као отаџбинољубац, и за оне који славе успомену његову.

Кондак Стефану, глас 3. Ходите сви да похвалимо Светог Стефана и божанским песмама да га прославимо: Није далеко од Апостола и ка мученицима се приближио, наследио је блаженство праведних и светих, и мирисом својим моштију нас омирисава, и моли се Господу за душе наше.

10./23. октобар
Свети мученици Евлампије и Евлампија

Тропар, глас 4. Мученици Твоји Господе, у страдању своме су примили непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победише, а разорише и немоћну дрскост демона: Њиховим молитвама спаси душе наше.

Кондак, глас 3. Добре мученике и браћу по телу, мудрог Евлампија и Евлампију поштујемо, јер су они безакона лукавства демонска посрамили силом Распетога: Зато се показаше као слава мученика, уједно и похвала.

11./24. октобар
Свети Апостол Филип, један од седам ђакона; Свети Теофан Начертани, Исповедник; Недеља светих отаца Седмог Васељенског Сабора

Тропар Филипу, глас 3. Апостоле Свети Филипе, моли Милостивога Бога, да опроштај грехова подари душама нашим.

Кондак Филипу, глас 4. Величанствени ловац народа, друг ученика Христових, изабрани Апостол Филип, данас свету даје богатство исцељења, штитећи од зала оне који га хвале. Зато му сложно запевајмо: Спаси све молитвама твојим, свети Апостоле.

Тропар Теофану, глас 8. Наставниче Православља, учитељу побожности и чистоте, свећњаче васељене, богонадахнути украсу архијереја, Теофану премудри, учењем твојим све си просветио, свирало духовна, моли Христа Бога, да спасе душе наше.

Кондак Теофану, глас 2. Велегласно говорећи о Христовом божанском оваплоћењу, бестелесне ђаволе си до краја изобличио, величанствени Теофане. Зато ти сви верно и побожно кличемо: Моли се непрестано за све нас.

Тропар оцима, глас 8. Препрослављен јеси Христе Боже наш, као светиљке на Земљи утврдио си Оце наше, и њима као истином вере све нас учиш: Многомилостиви слава Теби.

Кондак оцима, глас 6. Из Оца је засијао Син неизречено, а из жене се родио двострук природом. Њега видећи не одбацујемо лик изображења, но Његово побожно изображење верно поштујемо. И због тога исповедајући истиниту Веру Цркве, целивамо икону на којој је Христос изображен као човек.

12./25. октобар
Свети мученици Андроник, Пров и Тарах; Свети Козма, Епископ Мајумски; Икона мајке Божије "Јерусалимска"

Тропар мученицима, глас 5. Савршеним јуначким делом светих мученика, небеске силе се задивише, како подвижавајући се у смртном телу, силом Крста добро победише бестелесног ђавола, у невидљивој борби: И моле се Господу, да се смилује на душе наше.

Кондак мученицима, глас 2. Показавши нам славу Свете Тројице добри Христови борци и мученици, Тарах, Пров и Андроник, посрамили су све мучитељево безбожје, са вером добро пострадавши.

Тропар Козми, глас 8. Наставниче Православља, учитељу побожности и чистоте, свећњаче васељене, богонадахнути украсу архијереја, Козмо премудри, учењем твојим све си просветио, свирало духовна, моли Христа Бога, да спасе душе наше.

Кондак Козми, глас 8. Украшен врлинама, Козмо богонадахнути, био си украс Цркве Христове, јер си је украсио песмама, блажени. Зато се моли Господу да нас избави од лукавстава демонских да ти кличемо: Радуј се, оче пребогати!

Тропар икони, глас 4. Богорадована владичице, препрослављена мати милости и човекољубља, свемилостива заступнице целог света! Ми, слуге твоје, приљежно твојој заштити прибегавамо и величанственој икони твојој са умиљењем припадамо, и молимо те: Узнеси топлу молитву Сину твоме и Богу нашем, о свеопевана царице Богородице, да нас избави од свих болести и туге твојим молитвама, и од свих грехова ослободи, и покаже наследницима Царства Свога небеског. Јер ти велику и неисказану слободу имаш као мати Његова и све од Њега можеш да испросиш, једина преблагословена у све векове.

Кондак икони, глас 3. Уверење твога заступања и доказ твога милосрђа, показала је твоја икона звана Јерусалимска, владичице Богородице, јер пред њом молитве душе наше изливамо и са вером ти кличемо: Погледај, милосрдна, на људе твоје, и све туге и боли ублажи, и благу утеху пошаљи у срца, и испроси вечно спасење душама нашим, Пречиста Богородице.

13./26. октобар
Свети мученици Карп, Папила и остали; Света мученица Злата Мегленска; Икона мајке Божије "Иверска"

Тропар мученицима, глас 4. Мученици Твоји Господе, у страдању своме су примили непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победише, а разорише и немоћну дрскост демона: Њиховим молитвама спаси душе наше.

Кондак мученицима, глас 4. Као бесцено благо, Владика и Извор исцељења, свима на Земљи подаде ваше мошти, које наше различите болести и страсти одгоне и благодат дају душама непрестано. Зато сложно са љубављу савршавамо вашу успомену, божански мученици.

Тропар Злати, глас 4. Добрим твојим трпљењем, безаконе мучитеље си задивила, желећи више да умреш за Христа, него да живиш са стидом без Крста, богоизабрана великомученице Злато. Твојом смрћу верне си светлошћу озарила, а мучитељи се стидом обукоше. Зато ти верно кличемо: Моли се Христу Богу за све нас!

Кондак Злати, глас 1. Страшно и преславно противљење твоје да промениш веру, победи нечовечне мучитеље, и све задиви. Зато си као божанска Владичина голубица, златним крилима исповедништва твога, Христу Господу узлетела.

Тропар икони, глас 1. Од свете иконе твоје, о владичице Богородице, подају се обилно исцељења и оздрављења, онима који са вером и љубављу прилазе ка њој. Тако и моју немоћ посети и на душу се моју смилуј, блага, и тело моје излечи благодаћу твојом, пречиста.

Тропар икони други, глас 1. Дрскост оних који мрзе икону Господњу и сила нечастивих безбожно дође у Никеју. Послани беху да ужасно муче удовицу која побожно поштује икону Богоматере. Али она ноћу са сином својим икону пусти у море, кличући: Слава теби, пречиста, која непроходним морем пловиш, слава правом путу твоме, једина вечна.

Кондак икони, глас 8. Иако удовица баци твоју свету икону у море, пресвета Богородице, не могући је сачувати од иконобораца, она се ипак показала као чуварка горе Атонске и вратарница Иверског манастира, и која одгони демоне и избавља од невоља и напасти све који је поштују у Православној Србији.

14./27.октобар
Преподобна мати Параскева - Света Петка – Петковдан

Тропар, глас 4. Заволевши миран пустињски живот и пошавши добровољно за Христом, твојим Жеником, узела си од своје младости Његов лаки јарам, наоружавши се знамењем Крста против духовних непријатеља. Испосничким подвизима, постом, молитвама и сузним капима, угасила си углевље страсти. Параскево, достојна похвале, која и сада са мудрим девојкама стојиш пред Христом у небеском дворцу: Моли се за нас који поштујемо твоју часну успомену.

Кондак, глас 6. Прославимо сви побожно најчаснију Параскеву, свету заштитницу у невољама, јер она оставивши пропадљиви живот, прими вечни непропадљиви. Због тога, по Божјој заповести, нађе славу и благодат да чини чуда.

15./28. октобар
Свети свештеномученик Лукијан, презвитер Антиохијски; Преподобии Јевтимије Нови Солунски; Икона мајке Божије "Умножење хлебова"

Тропар Лукијану, глас 4. Мученик Твој Господе, Лукијан, у страдању своме је примио непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победи, а разори и немоћну дрскост демона: Његовим молитвама спаси душе наше.

Тропар Лукијану други, глас 6. Од младости своје испуни се божанском љубављу и сиромашнима раздаде све своје имање. Будући просвећен небеским разумом, очистио си Свето Писмо од јеретичких заблуда. Због своје превелике љубави ка Христу, постављен си за свештеника Цркве Његове. Али зловерни цар мрзећи твоју хришћанску ревност, покуша да те мучењем и глађу одврати од Христа. А ти радосно прими мучење, и као непобедиви војник, душу своју Војводи, Господу Христу, као дар предаде, свештеномучениче Лукијане.

Кондак Лукијану, глас 2. Поштујмо сви у песмама, као свећњак просветљеног, Светог Лукијана, који је прво кроз пост просијао, а касније засветлио кроз страдање, и који се непрестано моли Богу за све нас.

Тропар Јевтимију, глас 8. У теби се, оче, сигурно спасе боголикост, јер си примивши Крст, следио Христа. Делима си учио презирати тело, желећи више за душу ствари бесмртне, зато и са Анђелима, Свети Јевтимије, радује се дух твој.

Кондак Јевтимију, глас 2. Кроз многе таласе си као по сувом прошао и бестелесне ђаволе у потоцима суза твојих силно си потопио, богомудри свети Јевтимије, примивши дар чудеса да исцељујеш од свих страсти: Зато се моли непрестано за све нас.

Тропар икони, глас 3. О, Пречиста дјево Марија, мати Цара Неба и Земље, милостиво гледаш на оне који љубе Сина твога, Христа Бога нашега, и труде се у име Његово ради вечног спасења. И дајеш им свега у изобиљу за насладу, умножитељко насушног хлеба, и избављаш их од свих тешкоћа и невоља, и устројаваш им, слугама твојим истинитим, избављење од вечних мука и Живот вечни.

16./29. октобар
Свети мученик Лонгин Сотник

Тропар, глас 4. Мученик Твој Господе, Лонгин, у страдању своме је примио непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победи, а разори и немоћну дрскост демона: Његовим молитвама спаси душе наше.

Кондак, глас 4. Весело се радује Црква, јер је данас успомена мученика Лонгина, достојног поштовања, који је клицао: Ти си, Господе Христе, моја Сила и Утврђење!

17./30. октобар
Преподобномученик Андреј Критски

Тропар, глас 4. Подвижавао си се постом на гори, мислене нападе демонских војски оружјем Крста си победио, свеблажени. Опет си се ка страдању храброшћу обукао, убивши Копронима мачем вере: И због обоје си увенчан од Бога, свеславни препободномучениче Андреју.

Кондак, глас 3. Данас царски град празнује пресветли празник светлоносне успомене твоје, зовући сваки други град и крај: Радује се, јер има благо велико, многострадално тело твоје, Андреју мучениче, светилниче Православља.

18./31. октобар
Свети Апостол и Јеванђелиста Лука; Свети Петар Цетињски

Тропар Луки, глас 3. Свети Апостоле и Јеванђелисто Лука, моли Милостивога Бога, да опроштај грехова подари душама нашим.

Тропар Луки други, глас 5. Похвалимо свештеним песмама, светог Апостола, свеславног Луку, као проповедника Дела Апостолских и сјајног писца Јеванђеља Христовог, неописане истине Христове Цркве, и као истинитог лекара људских немоћи, природних болести и исцелитеља душевних мука, који се непрестано моли за душе наше.

Кондак Луки, глас 2. Похвалимо као истинског проповедника побожности и говорника неизречених тајни, звезду Цркве, Луку божанскога: Јер Господ Христос који једини зна тајне срца, изабрао га је са мудрим Павлом, да буду учитељи народа.

Тропар Петру, глас 8. Приђите данас, о Православни, да се свечано зарадујемо, и да видимо свечасне и свеславне врлине, трудове и подвиге, свећњака пресветлог из црногорскога краја, међу архијерејима великог Петра, многохваљеног пастира и учитеља: Јер га дивним учини Господ међу светима Својим, истински нетрулежног после четири године из земље га пројави: Његовим молитвама, Христе Боже, спаси душе наше.

Кондак Петру, глас 3. Насладимо се данас божански, о љубитељи светих, јер када настаде време показа нам Небо предивне и нетрулежне мошти, величанственог светитеља и служитеља божанских тајни, Светог Петра, јерарха Христовог: Зато га данас узвеличајмо песмама као пресветлу црногорску звезду, која нам из гроба засија. Замолимо га као великог старатеља за наше душе и топлог молитвеника, ка њему вапијући и умилно говорећи: Новојављени међу светима, светитељу Петре премудри, похвало Црне Горе, молимо те да твојим молитвама спасеш стадо твоје које си многим трудовима и подвизима пасао, као и све нас, а и све Православне Хришћане.

19. октобар/1. новембар
Свети мученик Уар и остали; Преподобни Прохор Пчињски и Јован Рилски

Тропар Уару, глас 4. Мученик Твој Господе, Уар, у страдању своме је примио непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победи, а разори и немоћну дрскост демона: Његовим молитвама спаси душе наше.

Кондак Уару, глас 4. Следио си Господа Христа и Његову чашу страдања си испио, мучениче Уаре, овенчавши се венцем мучеништва. Зато се сада са Анђелима веселиш: Моли се непрестано за душе наше.

Тропар Прохору, глас 1. Као пустињски житељ и у телу Анђео и чудотворац, показао си се богоносни оче наш Прохоре. Постом, бдењем и молитвама, небеске дарове си примио, исцељујући болести оних који ти са вером долазе. Слава Ономе који ти је дао снагу, који те је прославио и који кроз тебе дарује свима исцељење.

Кондак Прохору, глас 4. Велику си победу храбро показао и отуда си се божанском љубављу разгорео, цара овога света и све красоте презревши. Одселио си се на Козјачку гору и са ње си отишао на небеса ка Цару царева, Прохоре свети: Моли се непрестано за све нас.

Тропар Јовану, глас 1. Темељу покајања, законе смерности, слико утехе и духовног савршеиства, твој живот је био сличан анђелском, јер си у молитвама, посту и сузама пребивао, оче Јоване: Зато моли Христа Бога за душе наше.

Кондак Јовану, глас 8. Ревновао си анђелском животу, све земно оставивши, и ка Господу Христу притекавши. Оградивши се Његовим заповестима, показао си се као непоколебљиви стуб од демонских напада. Зато ти кличемо: Радуј се, оче Јоване, свећњаче пресветли!

20. октобар/2. новембар
Свети великомученик Артемије

Тропар, глас 4. Мученик Твој Господе, Артемије, у страдању своме је примио непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победи, а разори и немоћну дрскост демона: Његовим молитвама спаси душе наше.

Кондак, глас 2. Похвалимо достојно песмама сви који се сабрасмо, Светог Артемија, побожног и венцем украшеног мученика, који је победио ђавола, великог међу мучеиицима и милостивог даваоца чудеса, који се моли Богу за све нас.

21. октобар/3. новембар
Преподобни Иларион Велики; Свети Иларион, Епископ Мегленски и Висарион, исповедник Ердељски

Тропар Илариону Великом, глас 8. Потоцима твојих суза бесплодну пустињу си обрађивао и уздасима из дубине душе, умножио си великим трудом своје таланте. Био си свећњак свету, сијајући својим чудесима, Иларионе оче наш: Моли Христа Бога, да спасе душе наше.

Кондак Илариону Великом, глас 3. Сабрали смо се данас да те песмама похвалимо, као незалазну светлост духовног Сунца, засијао си онима у тами незнања, све узводећи ка божанским висинама, Свети Иларионе. Зато ти кличемо: Радуј се, оче, темељу свих испосника!

Тропар Илариону Мегленском, глас 4. Показа се као чудесна потврда, јер си засијао у делима врлина Божијих, руководећи монашким збором. Очистио си архијерејске тронове, не уплашивши се јеретичких напада, уздигавши Цркву Христову, Свети Иларионе. И умро си као да си заспао, јер је тело твоје сачувано цело и нетрулежно и подаје лека болесним од разних болести и прогони демоне: Зато те молимо, моли да се спасу душе наше.

Кондак Илариону Мегленском, глас 3. Као светлоносна показа се успомена твоја, архијереје, разрушивши таму туге и облиставши светлошћу дарова небеских, све зовући да се радују. Од Бога си добио благодат, Свети Иларионе, поставши узор монаха.

Тропар Висариону, глас 3. Борче за Православље, анђелском трубом будио си у душама верних смелост, да исповедају праву веру, хранивши народ истином и јасном науком. Велика су била дела труда твојега, велика усрдност за проповедање, велики је био и плод твоје праведне борбе, увек помињани војниче Христов, Свети Висарионе.

Кондак Висариону, глас 4. Сагледавши данас све наше невоље, с неисказаном радошћу славимо успомену на тебе, прехвални заштитниче Православља. Будући наоружан силом Христовом, пожњео си сјајне победе за Православни народ. Био си прави небески весник и претрпео си мученичко страдање, Свети Висарионе.

22. октобар/4. новембар
Свети равноапостолни Аверкије Јерапољски

Тропар, глас 4. Истина ствари објави те стаду твоме као правило вере, образац кротости и учитеља уздржања. Због тога си смирењем стекао високе почасти, а сиромаштвом богатства: Оче Аверкије, моли Христа Бога да спасе душе наше.

Кондак, глас 8. Као великог свештеника и друга Апостола, поштује те сва Црква верних, коју твојим молитвама и сачувај, блажени, као непобедиву и непотопљиву од сваке јереси, и неупрљану, Свети Аверкије, достојни свагдашњег помињања.

23. октобар/5. новембар
Свети Апостол Јаков Праведни, брат Господњи

Тропар, глас 2. Као Господњи ученик, примио си Јеванђеље, праведни, и као мученик имао си Његову неописану храброст. Као брат Божији, Њему си се молио, и као јерарх моли Христа Бога да спасе душе наше.

Кондак, глас 4. Очев Јединородни Бог Син, дошао је к нама у последње дане, Јакове божански, и показао те као првог пастира и учитеља јерусалимског, верног служитеља тајни духовних: Зато те сви поштујемо, Свети Апостоле.

24. октобар/6. новембар
Свети великомученик Арета и остали с њим

Тропар, глас 1. Страдањима Светих, који су пострадали за Тебе, умољен буди Господе, и све наше болести исцели, молимо Ти се, Човекољупче.

Кондак, глас 4. Наста нам данас дан заступничког весеља, празник мученика: Њега савршавајући славимо међу Анђелима истинитог Бога.

25. октобар/7. новембар
Свети мученици Маркијан и Мартирије

Тропар, глас 4. Мученици Твоји Господе, у страдању своме су примили непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победише, а разорише и немоћну дрскост демона: Њиховим молитвама спаси душе наше.

Кондак, глас 4. Подвижавајући се добро од младости, Маркијане са мудрим Мартиријем, одступника Арија изобличисте, сачувасте неоштећену Православну Веру, следећи мудрог учитеља, апостола Павла: Зато са њим пронађосте Живот вечни, као изврсни исповедници Свете Тројице.

26. октобар/8. новембар
Свети великомученик Димитрије Солунски - Митровдан

Тропар Димитрију, глас 3. У невољама нађе Васељена великог заштитника, тебе мучениче, који побеђујеш многобошце. Као што си уништио Лијеву гордост и за борбу оснажио Нестора, тако се моли, Свети Димитрије, Христу Богу, да нам дарује велику милост.

Кондак Димитрију, глас 2. Потоцима твоје крви, зацрвени Бог Цркву, Свети Димитрије, који ти је дао непобедиву снагу, и који чува неоштећен твој град Солун, јер си ти његово утврђење.

Тропар трусу (земљотресу), глас 8. Христе Боже наш, који гледаш на Земљу и чиниш да се она тресе, избави нас од претњи страшног земљотреса, пошаљи нам Твоју изобилну милост и спаси нас молитвама пресвете Богородице.

Кондак трусу, глас 6. Избави све нас, Господе, од тешког земљотреса и несносних рана због наших грехова. Поштеди, Господе, Православни народ Твој, који си стекао Крвљу Твојом и не допусти да град пропадне од страшног земљотреса, јер не знамо за другог Бога осим Тебе. Зато реци онима који певају: Ја Сам са вама и нико не може против вас.

27. октобар/9. новембар
Свети мученик Нестор

Тропар, глас 4. Мученик Твој Господе, Нестор, у страдању своме је примио непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победи, а разори и немоћну дрскост демона: Његовим молитвама спаси душе наше.

Кондак, глас 2. Страдајући одважно, бесмртну славу си наследио сада и био си изврсни војник Владичин, молитвама Светог Димитрија мученика: Са њим заједно, Несторе мудри, не престај да се молиш за све нас.

28. октобар/10. новембар
Свети мученик Терентије и Неонила и 7 деце њихове; Свети Арсеније Сремац, други Архиепископ Српски; Света великомученица Параскева Иконијска

Тропар мученицима, глас 4. Мученици Твоји Господе, у страдању своме су примили непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победише, а разорише и немоћну дрскост демона: Њиховим молитвама спаси душе наше.

Кондак мученицима, глас 4. Наста нам данас славна успомена мученика, Терентија премудрог и његових другова, веселећи све. Приђимо топло ка њима, да примимо исцељење: Јер они примише благодат од Духа Светога, да лече немоћи и болести душа наших.

Тропар Арсенију, глас 8. Наставниче милости, учитељу Православља, богонадахнути украсу архијереја, оче наш, јерарше Арсеније, заступниче сиромашних, ризницо милосрђа која је отворена за све: Моли Христа Бога да просвети душе наше, да не би никада заспали на смрт.

Кондак Арсенију, глас 2. Пићем мудрости твојих, богоносни Арсеније, разумно си појио чеда твоја, језиком хвалећи и устима песме приносећи, гласом кличући: Господе Христе! Ти си Светлост неизречена!

Тропар Параскеви, глас 4. Премудра и свехвална Христова мученица Параскева, мужевну храброст стекавши, женску немоћ одбаци, ђавола победи и мучитеља посрами, кличуђи и говорећи: Ходите, тело моје мачем сеците и огњем спалите, ја идем ка Христу Женику моме радујући се. Њеним молитвама Христе Боже спаси душе наше.

Кондак Параскеви, глас 3. Приносећи непорочно и свесвето мучеништво, бесмртноме Женику Христу, као преславно вино, развеселила си хор Анђела и победила си демонска лукавства. Зато те славно са вером поштујемо, мученице Параскево, многострадална.

29. октобар/11. новембар
Света преподобномученица Анастасија Римљанка; Свети Аврамије Затворник, Епископ Каронски

Тропар Анастасији, глас 4. Овчица Твоја Исусе, Анастасија, зове силним гласом: "Тебе Жениче мој љубим и тражећи Те страдам, и распињем се и сахрањујем у крштењу Твоме. И страдам ради Тебе, да бих царствовала с Тобом, и умирем за Тебе, да бих живела с Тобом. Прими ме као чисту жртву, с љубављу жртвовану за Тебе." Њеним молитвама, као Милостив, спаси душе наше.

Кондак Анастасији, глас 3. Очистивши се водама дјевства и венчавши се крвљу мучеништва, Света Анастасијо, подајеш онима који су у потреби исцељење од болести и спасење онима који ти од срца прилазе: Јер ти је Господ Христос подарио силу, да точиш благодат која увек тече.

Тропар Аврамију, глас 8. У теби се, оче, сигурно спасе боголикост, јер си примивши Крст, следио Христа. Делима си учио презирати тело, желећи више за душу ствари бесмртне, зато и са Анђелима, Свети Аврамије, радује се дух твој.

Кондак Аврамију, глас 3. Показао си се као Анђео на Земљи и постом си био насађен као дрво, које је водом уздржања расло и течењем твојих суза прљавштину умивало: Зато си се показао као Божанско пристаниште Духа, Свети Аврамије.

30. октобар/12. новембар
Свети Милутин, краљ Српски; Преподобни Теоктист (краљ Драгутин); Свети свештеномученик Зиновије, Еписког Егејски, и сестра његова Зиновија

Тропар Милутину, глас 3. На Земљи си свом душом заволео Христа и Његове си заповести сачувао. Као река си богато напојио сиромашне милосрђем, сачувавши свој народ. И гроб са твојим моштима мирисна исцељења свима подаје: Зато те молимо, Свети Милутине, испроси душама нашим велику милост.

Кондак Милутину, глас 4. Показао си се од благог корена, одраставши преславно твојој отаџбини. Постао си новообразни подражавалац твојих предака у врлинама, јављајући се људима твојим у прекрасном виђењу.

Тропар Теоктисту, глас 4. Божанским страхом као огњем си распалио своју душу, очистивши је покајањем и украсивши је кротошћу и смирењем. Зато си доспео ка невечерњој Светлости, Господу Христу, преподобни оче Теоктисте, и сада тросунчаном светлошћу озарен, на небесима ликујеш. Моли се за нас, који са вером поштујемо свету успомену твоју.

Кондак Теоктисту, глас 7. Вером истинитом си био украшен и просијао си врлинама, цркве и манастире си помагао милосрдно, за душу погубну јерес богумилску си искоренио, зато ти кличемо: Теоктисте блажени, са свима светима који предстоје Господу Христу, моли се за све нас.

Тропар мученицима, глас 4. Мученици Твоји Господе, у страдању своме су примили непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победише, а разорише и немоћну дрскост демона: Њиховим молитвама спаси душе наше.

Кондак мученицима, глас 8. Достојно поштујемо у богодуховним песмама сведоке истине и проповеднике побожности, Зиновија заједно са мудром Зиновијом. Заједно су живели, заједно су отишли са овога света, примивши мучеништвом венац неувенљиви.

31. октобар/13. новембар
Свети Апостоли Стахије, Амплије, Урван, Наркис, Апелије и Аристовул

Тропар, глас 3. Апостоли свети, молите Милостивога Бога, да опроштај грехова подари душама нашим.

Кондак, глас 8. Као свештене ризнице Свесветога Духа и зраке Сунца Славе, песмама славимо по дугу мудре Апостоле, Апелија, Урвана, Аристовула, Амплија, Наркиса и Стахија, које сабра благодат Бога нашега.