ТРОПАРИ И КОНДАЦИ ЗА МЕСЕЦ СЕПТЕМБАР
(по старом/новом календару)

 

1./14. септембар
Почетак Црквене Нове годиие; Преподобни Симеон Столпник

Тропар индикту, глас 2. Створитељу све твари, који си времена и лета оставио у Својој власти, благослови годишњи круг благошћу Твојом Господе, сачувај у миру и град Твој, молитвама пресвете Богородице, и спаси нас.

Кондак индикту, глас 2. У вишњем Царству живиш Христе Царе, Творче и Створитељу свега видљивог и невидљивог, који си дане и ноћи, време и године створио, благослови сада годишњи круг, сачувај и одржи у миру град и народ Твој, Многомилостиви.

Тропар Симеону, глас 1. Био си стуб трпљења и ревновао си угледајући се на праоце, свети, јер си био сличан Јову у страдањима, Јосифу у искушењима, и Анђелима си био подобан у телу, Симеоне оче наш, моли Христа Бога да спасе душе наше.

Кондак Симеону, глас 2. Желећи вишње Царство, Вишњим си се богатио, и као огњена кола стуб си саградио: Зато си био сабеседник Анђела, Свети Симеоне: Са њима се непрестано моли Христу Богу за све нас.

2./15. септембар
Свети мученик Мамант

Тропар, глас 4. Мученик Твој Господе, Мамант, у страдању своме је примио непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победи, а разори и немоћну дрскост демона: Његовим молитвама спаси душе наше.

Кондак, глас 3. Палицом коју си од Бога добио, свети, напасај твој народ на пашњацима живоносним, а звери невидљиве и неукротиве, сруши под ноге оних који те песмама славе. Јер те сви ми у бедама имамо као топлог посредника код Бога, Свети Маманте.

3./16. септембар
Свети свештеномученик Антим; Свети Јоаникије, први Патријарх Српски

Тропар Антиму, глас 4. Био си наследник Апостола престолом и заједничар духом, богонадахнуто дело си нашао у виђењу духовног узрастања: Због тога си уздизао реч истине и ради вере си до крви пострадао, свештеномучениче Антиме: Моли Христа Бога да спасе душе наше.

Кондак Антиму, глас 4. Међу свештеницима побожно поживевши и мученички пут завршивши, уништио си служења идолима и заштитник си био стаду твоме, богомудри. Зато те и поштујемо сада, тајно вапијући: Избави нас од беда твојим молитвама, свеславни Антиме.

Тропар Јоаникију, глас 4. Данас међу светитељима празнујемо успомену доброг чувара апостолских догмата и пастира и учитеља српске Цркве, преблаженог Патријарха, светитеља Јоаникија. Славословимо Христа Бога нашега песмама по достојанству, који нам је даровао Свога угодника, као бодрог архипастира и учитеља, који се усрдно моли Цару свих Богу, да избави од беде душе наше.

Кондак Јоаникију, глас 3. Показа се твоја светла усломена, архијереју, разрушивши таму туге и светлошћу дарова небеских обасјавајући све који се окупише са радошћу. Од Бога си задобио благодат, светитељу Јоаникије, похвало светитеља и монаха.

4./17. септембар
Свети свештеиомученик Вавила; Пророк Мојсеј Боговидац; Икона мајке Божије "Неопаљива купина"

Тропар Вавили, глас 4. Био си наследник Апостола престолом и заједничар духом, богонадахнуто дело си нашао у виђењу духовног узрастања: Због тога си уздизао реч истине и ради вере си до крви пострадао, свештеномучениче Вавило: Моли Христа Бога да спасе душе наше.

Кондак Вавили, глас 8. Као проповедника побожности и утврђење мученика, Црква те слави, Вавило славни, освећена данас: Пошто имаш слободу пред Господом, моли се Христу да сачува оне који у савршеном миру величају и хвале име твоје, многострадални.

Тропар Мојсеју, глас 2. Пророка Твога, Мојсеја, успомену Господе славимо, зато Те молимо, спаси душе наше.

Кондак Мојсеју, глас 2. Сабор пророчки са Мојсејем и Аароном са радошћу весели се данас, јер се на нама испуњава крај њиховог пророштва: Данас нам сија Крст, којим си нас спасао. Њиховим молитвама, Христе Боже, смилуј се на нас.

Тропар икони, глас 4. Као што си у огњу у купини која је горела, али није сагоревала, показао Мојсеју Твоју пречисту матер, Христе Боже наш, тако је она Огањ божанства неопаљиво примила у своју утробу, и по рођењу сачувана цела. Њеним молитвама избави нас од пламена страсти и од ватре огњене сачувај град Твој, као Многомилостиви.

5./18. септембар
Свети пророк Захарија и праведна Јелисавета

Тропар, глас 4. Обучен у свештеничке одежде, премудри, по закону Божијем жртве паљенице си благоугодно приносио, пророче Захарије, и био си свећњак и сведок тајни. Знамења благодати у теби си носио, свемудри, и мачем си био убијен у храму Божијем, Христов пророче, са Претечом моли да се спасу душе наше.

Тропар други, глас 2. Данас празнујемо успомену праведника Твојих Захарија и Јелисавете, Господе: Њиховим молитвама, молимо Те, да спасеш душе наше.

Кондак, глас 3. Данас пророк и свештеник Вишњег, Свети Захарије, Претечин отац, поставља трпезу своје успомене, хранећи верне, пиће правде свима растворивши: Зато је скончао као божански познавалац тајни Божије благодати.

Кондак други, глас 4. Као пун месец, светлост правде од мисленога Сунца Месије си примила, и у свим заповестима Гослодњим си ходила са Захаријом, богољубљена Јелисавета. Достојним те песмама прослављамо, а Свемилостивог Господа, који све светлошћу просвећује, величамо.

6./19. септембар
Чудо Светог Арханђела Михаила

Тропар, глас 4. Војсковођо небеских војски, непрестано те молимо ми недостојни, да нас твојим молитвама заштитиш као заклоном крила твоје непропадљиве славе. Чувај нас који падамо на колена и усрдно вапијемо: Избави нас од беда као поглавар вишњих сила.

Кондак, глас 2. Војсковођо Божији, служитељу божанске славе, поглавару Анђела и учитељу људи, испроси нам све што је корисно, и велику милост, као вођа бестелесних сила.

7./20. септембар
Свети мученик Созонт; (Претпразништво рођења пресвете Богородице)

Тропар Созонту, глас 4. Мученик Твој Господе, Созонт, у страдању своме је примио непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победи, а разори и немоћну дрскост демона: Његовим молитвама спаси душе наше.

Кондак Созонту, глас 2. Похвалимо велегласно Светог Созонта, истинитог и богомудрог мученика, искусног страдалника због побожности, ми који смо се сабрали данас. Он је познавалац тајне благодати, богати давалац исцељења и молитвеник Христу Богу за све нас.

Тропар претпразништву, глас 4. Од корена Јесејева и од бедара Давидових, данас се рађа Богородица Марија. Све се радује и обнавља са великом радошћу, а радују се заједно и небо и Земља. Похвалите је народи отаџбине, Јоаким се весели и Ана прославља, кличући: Неплодна рађа Богородицу и чуварку живота нашег.

Кондак претпразништву, глас 3. Дјева и Богородица Марија, бесконачни дворац небескога Женика, данас се рађа од неплодне, Божијим промислом: Кола Слова се украшавају. И као што је проречено, она је божанска врата и матер истинитог Живота.

8./21. септембар
Рођење пресвете Богородице - Мала Госпојина

Тропар, глас 4. Твоје рођење, Богородице дјево, објави радост целој Васељени, јер из тебе засија Сунце правде, Христос Бог наш, који разрушивши прародитељску клетву даде благослов, а уништивши смрт, дарова нам Живот вечни.

Кондак, глас 4. Твојим рођењем пречиста, ослободише се Јоаким и Ана срамоте због немања деце, а Адам и Ева од срамоте пропадљивости, и народ твој, избавивши се узрока греха, кличе ти: Нероткиња рађа Богородицу и чуварку нашег живота.

9./22. септембар
Свети праведни богооци Јоаким и Ана

Тропар, глас 2. Данас празнујемо успомену Твојих праведника Господе: Њиховим молитвама, молимо Те, да спасеш душе наше.

Кондак, глас 2. Сада се радује Ана, јер се разрешава од свеза неплодства, и храни пречисту Богородицу: Позивајући све да песмама славе, ону која је из утробе своје родила Бога као Човека, као једину матер и неудату.

10./23. септембар
Свете мученице Минодора, Митродора и Нимфодора

Тропар, глас 1. Јагњету и Пастиру Христу бисте приведене мучеништвом, овчице разумне, добру трку свршивши и веру сачувавши: Зато данас радосним душама прослављамо, величанствене, свету успомену вашу, Господа Христа величајући.

Кондак, глас 4. За Свету Тројицу сте трпљењем страдали, победивши веома лукавог ђавола, сложно се обукавши Духом Светим. Зато се уселисте са пет мудрих девојака у Дворац небески где су мученице. И са Анђелима Свецару Христу са радошћу непрестано предстојите.

11./24. септембар
Преподобна Теодора Александријска

Тропар, глас 8. У теби се, мати, сигурно спасе боголикост, јер си примивши Крст, следила Господа Христа. Делима си учила презирати тело, желећи више за душу ствари бесмртне, зато и са Анђелима, Света Теодоро, радује се дух твој.

Кондак, глас 2. Тело твоје си постом изнурила, молитвеним бдењима си умолила Творца за грехе своје, да примиш савршени опроштај за њих: И примила си остављење њихово, пут покајања свима показавши.

12./25. септембар
Свети свештеномученик Автоном; (Оданије рођења пресвете Богородице)

Тропар, глас 4. Био си наследник Апостола престолом и заједничар духом, богонадахнуто дело си нашао у виђењу духовног узрастања: Због тога си уздизао реч истине и ради вере си до крви пострадао, свештеномучениче Автономе: Моли Христа Бога да спасе душе наше

Кондак, глас 4. Подражавајући побожно светитеље и мученички пут прошавши, угасио си приношење жртава идолима и заштитник си био твоме стаду, богомудри. Зато те поштујемо и тајно ти кличемо: Избави нас увек од зла, твојим молитвама, оче наш Автономе.

13./26. септембар
Обновљење храма Васкрсења Христовог у Јерусалиму; Свети свештеномученик Корнилије; (Претпразништво Воздвижења)

Тропар обновљењу, глас 4. Као лепоту небеског свода показао си и земну лепоту светог храма славе Твоје Господе: Утврди га до краја века, и прими наше непрестане молитве које Ти у њему приносимо, молитвама пресвете Богородице, Животе свих и Васкрсење.

Кондак обновљењу, глас 4. Твоја Црква се показала као многосветло небо, све верне просвећујући. У њој стојећи кличемо: Утврди овај дом, Господе.

Кондак обновљењу други, глас 2. Даруј обновљење духа у срцу и унутрашње просвећење, свима који празнују свештено обновљење храма дома Твога, који си благоволио да се сазида у Твоје свето име, Једини који си светима прослављен.

Тропар Корнилију, глас 4. Био си наследник Апостола престолом и заједничар духом, богонадахнуто дело си нашао у виђењу духовног узрастања: Због тога си уздизао реч истине и ради вере си до крви пострадао, свештеномучениче Корнилије: Моли Христа Бога да спасе душе наше.

Кондак Корнилију, глас 4. Подражавајући побожно светитеље и мученички пут прошавши, угасио си приношење жртава идолима и заштитник си био твоме стаду, богомудри. Зато те поштујемо и тајно ти кличемо: Избави нас увек од зла, твојим молитвама, оче наш Корнилије.

Тропар претпразништву, глас 4. Животворни Крст Твоје љубави, који си нама недостојнима даровао, Господе, приносимо Ти у молитви: Спаси народ и град Твој, молитвама пресвете Богородице, једини Човекољупче.

Кондак претпразништву, глас 4. Показа се данас из недара земаљских спасоносно дрво Крста, које је славно унешено у цркву на рукама архијереја. Њему се васељена поклања и са страхом га љуби: Спаси нас њиме, Господе.

14./27. септембар
Воздвижење Часног Крста - Крстовдан

Тропар, глас 1. Спаси Господе народ Свој и благослови наслеђе Своје, даруј победу свим Православним Хришћанима над њиховим противницима, и сачувај Крстом Твојим народ Твој.

Кондак, глас 4. Узнео си се на Крст Својом вољом, истоименоме Твоме новом народу милости даруј, Христе Боже. Развесели силом Твојом благоверни и христољубиви род наш, даруј му победу над непријатељима, јер имамо Твоје оружје у свету, непобедиву победу Крста.

15./28. септембар
Свети великомученик Никита; Свети Јосиф, Митрополит Темишварски

Тропар Никити, глас 4. Примио си Христов Крст као силно оружје, против ђавола си се борио и за Господа Христа си пострадао, предавши Му своју свештену душу усред огња. Отуда си се удостојио да примиш дарове исцељења од Њега, великомучениче Никита. Моли Христа Бога да спасе душе наше.

Кондак Никити, глас 2. Посекао си силу обмане борбом твојом, примивши венац победе у страдањима твојим и са Анђелима се славно радујеш, Свети Никита истоимени. Са њима непрестано моли Христа Бога за све нас.

Тропар Јосифу, глас 8. Од младости потпуно се предаде Господу, молитвама, подвизима и постом. Видећи твоје трудове, одредио те је Бог за пастира и архијереја Цркве Своје, и населио те је међу саборе светих, светитељу, оче Јосифе. Моли Христа Бога да дарује опроштај грехова, нама који с вером и љубављу прослављамо твоју свету успомену.

Кондак Јосифу, глас 8. Тебе има банатска земља као непобедивог заштитника у невољама, Свети Јосифе. Зато имајући милост пред Богом, заштити је од свих беда, да би ти певала: Радуј се, Свети Јосифе, Чудотворче!

16./29. септембар
Света великомученица Јефимија Свехвална

Тропар, глас 4. Овчица Твоја Исусе, Јефимија, зове силним гласом: "Тебе Жениче мој љубим и тражећи Те страдам, и распињем се и сахрањујем у крштењу Твоме. И страдам ради Тебе, да бих царствовала с Тобом, и умирем за Тебе, да бих живела с Тобом. Прими ме као чисту жртву, с љубављу жртвовану за Тебе." Њеним молитвама, као Милостив, спаси душе наше.

Кондак, глас 4. У страдању твоме добро си се подвижавала и по смрти нас освећујеш точењем чудеса, свехвална. Зато и твоје свето успење појемо, ми који са вером дођосмо у божански храм твој, да се избавимо од болести душевних, и да благодат чудеса захватимо.

17./30. септембар
Свете мученице Вера, Нада и Љубав и мати им Софија

Тропар, глас 4. Радује се Црква првородних и са весељем прима матер са чедима који се веселе, које је, истоимена Мудрости, као тројичним богословским врлинама подобно родила. Зато њих гледамо како су се са мудрим девојкама уневестиле Женику, Господу Христу. Са њима се и ми веселимо, прослављајући успомену њихову, и говоримо: Исповеднице Свете Тројице, Вера, Надо и Љубави, у вери, нади и љубави утврдите све нас.

Кондак, глас 1. Као свештене гране славне Софије се показасте, Вера, Надо и Љубави, мудрост јелинску обукавши благодађу, и пострадасте, и јависте се као победоносице, и венцем неувенљивим се украсисте од Владике свих, Господа Христа.

18. септембар/1. октобар
Свети Евменије, Епископ Гортински; Икона мајке Божије "Исцелитељна"

Тропар Евменију, глас 7. Постом си украсио свој живот, сиромашне заволевши, и њима раздавши све своје имање, у врлинама си засијао као сунце, тешећи плачуће и веселећи невољне. Зато и нама испроси, молимо те, молитвама твојим, свети оче Евменије, опроштај грехова од Господа Христа.

Кондак Евтимију, глас 2. Светлошћу божанском си се просветио, просвећујући нас, који са љубављу поштујемо твоје часно, славно и свето престављење, оче јерарше Евменије: Моли се непрестано за све нас.

Тропар икони, глас 1. Са љубављу, пречиста Дјево, поштујемо твоју свету икону, и као истиниту матер Божију те прослављамо и верно ти се клањамо, јер си се показала као исцелитељеница, која свако зло и болест од нас удаљујеш, као свемогућа.

19. септембар/2. октобар
Свети мученици Трофим, Саватије и Доримедонт

Тропар, глас 8. У Тројици хваљени Бог, тројицу мученика прослави, Трофима, Савасија и Доримедонта. У Њега вероваше и ђавола победише: Њиховим молитвама, Христе Боже наш, смилуј се на нас.

Кондак, глас 8. Као темељ мученика и утврђење побожности, Црква поштује и слави твоје светлоносно страдање, знаменити блажени страдалче, многомудри славни Трофиме: Са онима који су страдали са тобом испроси онима који те поштују очишћење од грехова, као непобедиви.

20. септембар/3. октобар
Свети великомученик Евстатије Плакида и супруга и деца његова

Тропар, глас 4. Мученици Твоји Господе, у страдању своме су примили непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победише, а разорише и немоћну дрскост демона: Њиховим молитвама спаси душе наше.

Кондак, глас 2. Страдања Христова си јасно подражавао и Његову чашу страдања си усрдно попио, и Његов друг и наследник славе си био, Свети Евстатије: Од Самога Бога свих, примио си с висине божанско опроштење грехова.

21. септембар/4. октобар
Свети Апостол Кодрат; (Оданије Воздвижења)

Тропар, глас 3. Апостоле Свети Кодрате, моли Милостивога Бога, да опроштај грехова подари душама нашим.

Кондак, глас 8. Као славног првосвештеника и храброг мученика, васељена Ти приноси, Господе, Апостола Кодрата, песмама поштујући славну успомену његову и молећи свагда опроштај грехова: Који се дарује онима који га песмама славе, Милосрдни.

22. септембар/5. октобар
Свети свештеиомученик Фока, Епископ Синолски

Тропар, глас 4. Био си наследник Апостола престолом и заједничар духом, богонадахнуто дело си нашао у виђењу духовног узрастања: Због тога си уздизао реч истине и ради вере си до крви пострадао, свештеномучениче Фока: Моли Христа Бога да спасе душе наше

Кондак, глас 6. Као архијереј приносио си бескрвну жртву, оче, на крају си себе принео као жртву живу, сведочећи закон Христа Бога, укрепљен од Анђела. И смрт си изабрао, са онима који су ти клицали: Дођи Фоко к нама, и нико нам ништа неће моћи.

23. септембар/6. октобар
Зачеће Светог Јована Претече и Крститеља

Тропар, глас 4. Раније бивши нероткиња и неплодна, сада се веселиш, јер си јасно зачела свећњак Сунца, који ђе просветити сву Васељену, која је боловала духовним слепилом. Ликуј, Захарије, и кличи одважно: Пророк Вишњег ће се родити!

Кондак, глас 1. Весели се светло Захарија велики, са свеславном супругом Јелисаветом, јер достојно зачињете Јована Претечу, кога је Арханђел благовестио са радошћу, и кога људи по достојанству поштују, као повереника Божије благодати.

24. септембар/7. октобар
Света првомученица Текла; Преподобни Симон Монах (Стефан Првовенчани)

Тропар Текли, глас 4. Научивши се Павловом мудрошћу, богоневесна Текло, и утврдивши се у вери од Петра, богозвана првомученице, показала си се и као првострадалница међу женама. Ушла си у ватру, као на благоцветно место, и звери се устрашише тебе, наоружане Крстом. Зато моли Христа Бога, свехвална, да спасе душе наше.

Кондак Текли, глас 8. Засијала си добротом дјевства и украсила си се венцем мучеништва, веривши се апостолству, дјево, као преславна, и пламен огња си у росу претворила. Јарост звери си молитвом укротила, као првострадална.

Кондак Текли други, глас 2. Ранивши твоје срце љубављу Христовом, светла дјево, обручника временог си презрела као неважног и огња се ниси уплашила. Зверима си уста затворила: И спасла си се од њих усрдно призивајући Светог Павла, Текло првострадална.

Тропар Симону, глас 3. Бога си од младости заволео и скиптар државе си уздигао: На Земљи си се са храброшћу подвижавао и земним благом си наследио небеско, даровано од Великог Дародавца. Зажелевши се монаштва, и примивши га, убрзо си опет умро, и као да си заспао Господ је сачувао твоје тело. Зато те молимо да молиш Христа Бога, да спасе нас који поштујемо свету успомену твоју.

Кондак Симону, глас 8. Био си милостив и кротак оче Симоне, отаџбини си добро послужио, и после смрти твоје нам мошти показују преславно виђење. Зато подајући исцељења онима који ти са вером притичу, не заборави ни нас који ти се молимо, него испроси мир и велику милост душама нашим, да ти кличемо: Радуј се, свети оче Симоне!

25. септембар/8. октобар
Преподобна Ефросинија; Преподобни Сергије Радоњешки

Тропар Ефросинији, глас 8. У теби се, мати, сигурно спасе боголикост, јер си примивши Крст, следила Господа Христа. Делима си учила презирати тело, желећи више за душу ствари бесмртне, зато и са Анђелима, Света Ефросинијо, радује се дух твој.

Кондак Ефросинији, глас 2. Зажелевши да задобијеш небеског живота, земаљску сладост си ревносно оставила, и као мушкарац си се подвижавала међу монасима, украшена. Због Женика твога Христа, привремене обручнике си презрела, Света Ефросинијо.

Тропар Сергију, глас 4. Као подвижник врлина и истинити војник Христа Бога, подвижавао си се против страсти у овоме животу, бивши у појању, бдењу и посту узор твојим ученицима. Зато се и уселио у тебе Пресвети Дух, чијим си дејством светло украшен. И пошто имаш слободу пред Светом Тројицом, моли се за стадо твоје који си сабрао мудро. И не заборави оно што си обећао, да посећујеш децу твоју, Свети Сергије, оче наш.

Кондак Сергију, глас 8. Рањен Христовом љубављу, свети, и за Њим са незадрживом жељом ходећи, свако телесно наслађивање си презрео, и као Сунце отаџбини твојој си засијао. Зато те је Христос даром чудеса наградио. Сети се у молитвама и нас које поштујемо пресветлу успомену твоју, да би ти клицали: Радуј се, Сергије богомудри!

26. септембар/9. октобар
Свети Апостол и Јеванђелиста Јован Богослов

Тропар, глас 2. Љубљени Апостоле Христа Бога, пожури да избавиш оне који су без оправдања пред Богом, примајући их кад ти прилазе, јер си на Христове груди пао: Њега моли, богослове, да наишли облак безбожништва разагна, и да нам подари мира и велике милости.

Кондак, глас 2. Величину твоју девствениче ко може да искаже, јер нам точиш чудеса, изливаш исцељења и молиш се за душе наше, као богослов и друг Христов.

27. септембар/10. октобар
Свети мученик Калистрат и његови другови

Тропар, глас 4. Мученици Твоји Господе, у страдању своме су примили непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победише, а разорише и немоћну дрскост демона: Њиховим молитвама спаси душе наше.

Кондак, глас 4. Свако ваше страдање Црква данас прославља, свети, хвалећи га тајанствено, јер сте за њу пострадали, божански мученици, прослављени и свемудри.

Кондак други, глас 4. Многе ране претрпевши и венце од Бога јасно примивши, молите Господа Христа, блажени, за нас који вашу свепразничну успомену савршавамо, велики Калистрате са пострадалима с тобом, и да умири стадо и народ јер је Он вернима утврђење.

28. септембар/11. октобар
Прелодобии Харитон Исповедник

Тропар, глас 8. Потоцима твојих суза бесплодну пустињу си обрађивао и уздасима из дубине душе, умножио си великим трудом своје таланте. Био си свећњак свету, сијајући својим чудесима, Харитоне оче наш: Моли Христа Бога, да спасе душе наше.

Кондак, глас 2. Насладивши се богомудрог уздржања и жеље телесне умртвивши, показао си се као онај који је вером узрастао и као дрво живота процветао си усред раја, Харитоне свеблажени и свети.

29. септембар/12. октобар
Преподобни Киријак Отшелник - Михољдан

Тропар, глас 1. Као пустињски житељ и у телу Анђео и чудотворац, показао си се богоносни оче наш Киријаче. Постом, бдењем и молитвама, небеске дарове си примио, исцељујући болести оних који ти са вером долазе. Слава Ономе који ти је дао снагу, који те је прославио и који кроз тебе дарује свима исцељење.

Кондак, глас 8. Као моћног заштитника и заступника, поштује те свештена твоја лавра свагда, празнујући твоје годишње успомене: Пошто имаш слободу пред Господом, сачувај нас од ђавола који нас наладају, да ти кличемо: Радуј се, оче, триблажени.

30. септембар/13. октобар
Свети свештеномученик Григорије, просветитељ Јерменије

Тропар, глас 4. Био си наследник Апостола престолом и заједничар духом, богонадахнуто дело си нашао у виђењу духовног узрастања: Због тога си уздизао реч истине и ради вере си до крви пострадао, свештеномучениче Григорије: Моли Христа Бога да спасе душе наше.

Кондак, глас 2. Похвалимо сви данас у песмама и псалмима благословеног првосвештеника, страдалца истинитог и одважног пастира и учитеља, Светог Григорија, као заштитника и свећњак васељене, и који си моли Господу Христу да нас спасе.