ТРОПАРИ И КОНДАЦИ ЗА МЕСЕЦ ЈУЛ
(по старом/новом календару)

 

1./14. јул
Свети Козма и Дамјан, мученици Римски

Тропар, глас 8. Свети бесребреници и чудотворци, Козмо и Дамјане, исцелите немоћи наше, бесплатно сте добили дар исцељења, бесплатно нам га и дарујте.

Кондак, глас 2. Благодат исцељења примивши, здравље дајете онима који су болесни, чудотворци Козмо и Дамјане, лекари преславни, вашом посетом победисте демонске подвале, свет исцељујући чудесима.

2./15. јул
Полагање ризе пресвете Богородице у цркви у Влахерни; Чудотворна икона мајке Божије "Бездинска"

Тропар ризи, глас 8. Владичице приснодјево, покрове људи, ризу и појас пречистога твога тела, као силан омотач си дала граду твоме. И по бесеменом рођењу твоме остала си Дјева: Од тебе се и природа и време обнављају. Зато те молимо, да дарујеш мир граду твоме, и душама нашим велику милост.

Кондак ризи, глас 4. Свима верним си даровала непропадљиву одећу, богоблагодатна пречиста, свештену ризу твоју, која је покривала свештено тело твоје, покрове свих људи. Њено положење са љубављу празнујемо и са страхом ти кличемо, пречиста: Радуј се, Дјево, похвало Хришћана!

Тропар икони, глас 4. Када ти, утешитељко и помоћнице наша, не би заступала нас грешне и немоћне, пред престолом Сина твога и Бога нашега, ко би се спасао у овоме свету, ко би од људи ушао у Царство Божије. Зато ми пред иконом твојом, са сузама и са великом надом, просимо од тебе милости и доброте, и појемо ти као сведоброј мајчици нашој: Загрли и нас грешне, твојим пречистим рукама.

Кондак икони, глас 8. О, пречиста дјево Богородице, ти дође из братске Русије чудесном твојом иконом, да њоме страдални српски род благословиш. И побожни народ икону твоју назива Бездинска, јер си у Бездину њоме најдуже пребивала. Безброј суза се до сада пред њом пролило, безброј чуда се пред њом догодило. Зато ми, који те у песмама славимо, са радошћу и љубављу овако ти кличемо: Радуј се пресвета Богомајко, заштито и тврђаво нашега спасења!

3./16. јул
Свети мученик Јакинт

Тропар, глас 4. Мученик Твој Господе, Јакинт, у страдању своме је примио непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победи, а разори и немоћну дрскост демона: Његовим молитвама спаси душе наше.

Кондак, глас 6. Твоју веру Христе, као дрво живота у души својој, стекао је мученик Твој, Свети Јакинт: Достојан је био едемског Раја, и дрво обмане змијине погубио је храбро духом својим, венчавши се славом Твојом, Многомилостиви.

4./17. јул
Свети Андреј Критски

Тропар, глас 4. Истина ствари објави те стаду твоме као правило вере, образац кротости и учитеља уздржања. Због тога си смирењем стекао високе почасти, а сиромаштвом богатства: Оче Андреје, моли Христа Бога да спасе душе наше.

Кондак, глас 2. Разгласивши јасно лепоте божанске, показао си се као блистава светлост света, сијајући светлошћу Свете Тројице, Свети Андреје, зато ти сви кличемо: Не престај да се молиш за све нас!

5./18. јул
Преподобни Атанасије Атонски; Преподобни Сергије Радоњешки

Тропар Атанасију, глас 3. Твоме животу у телу и Анђели су се дивили, како си као телесан изашао из невидљиве борбе, свеславни, и ранио демонске војске. Отуда те Господ Христос, Свети Атанасије, награди богатим даровима: Зато моли Господа, оче свети, да се спасу душе наше.

Кондак Атанасију, глас 8. Као изврсног сагледатеља вечних истина и делатног говорника свеистина, зове те стадо твоје, боговесниче: Моли се усрдно да се избаве од напасти и грехова слуге твоје, који ти кличу: Радуј се, оче Атанасије!

Тропар Сергију, глас 8. Од младости си примио Христа у душу твоју, свети, и више од свега си желео да се удаљиш од светског метежа: Зато си се одважно одселио у пустињу, и као чедо послушања, узрастао си у плодовима смирења, па се Света Тројица уселише у тебе. Све који су ти са вером долазили просветио си својим чудима, дајући им исцелења обилно, оче наш Сергије: Моли Христа Бога да спасе душе наше.

Кондак Сергију, глас 8. Данас као пресветло Сунце из земље засијаше твоје славне и нетрулежне мошти, које се пројавише као мирисни цвет, мноштвом чудеса сијајући, и свима верним изливајући многа исцелења, веселећи изабрано стадо твоје, које си мудро сабрао и добро напасао и за које се и сада молиш, предстојећи Пресветој Тројици. Зато ти сви кличемо: Радуј се Сергије, богомудри!

6./19. jул
Преподобни Сисоје Велики

Тропар, глас 1. Као пустињски житељ и у телу Анђео и чудотворац, показао си се богоносни оче наш Сисоје. Постом, бдењем и молитвама, небеске дарове си примио, исцељујући болести оних који ти са вером долазе. Слава Ономе који ти је дао снагу, који те је прославио и који кроз тебе дарује свима исцељење.

Кондак, глас 4. Подвижавајући се, постао си као Анђео на Земљи, озарујући верне, свети, божанственим помислима свагда: Зато те са вером поштујемо, свети оче Сисоје.

7./20. јул
Преподобни Тома Малеин; Света великомученица Недеља

Тропар Томи, глас 4. Боже отаца наших, чини увек са нама по Твојој кротости, не напуштај нас Твојом милошћу, но њиховим молитвама у миру уреди живот наш.

Кондак Томи, глас 4. Показао си храбро велику победу и отуда се разгоревајући божанском љубављу, све сладости и пролазно си презрео. На гори Малејској си се упокојио, и са ње си на небеса отишао ка Цару царева, Томо свети: Моли се непрестано за све нас.

Тропар Недељи, глас 3. Твојом чудесном победом, разорила си демонске силе до краја, Недељо преславна. Таму идолопоклонства изагнала си далеко, светлошћу часног Крста. Дјево чиста, моли се Христу Богу, да нам дарује велику милост.

Кондак Недељи, глас 2. Мученица Христова Недеља нас је сазвала, да њена божанска страдања и борбу у песмама похвалимо сада, јер се она показала одважна у размишљању, и као госпођа разума и страдања поносних.

8./21. јул
Свети великомученик Прокопије

Тропар, глас 4. Мученик Твој Господе, Прокопије, у страдању своме је примио непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победи, а разори и немоћну дрскост демона: Његовим молитвама спаси душе наше.

Кондак, глас 2. Божанском ревношћу распаљен ка Господу Христу и ограђен силом Крста, непријатељско насртање и одважност си уништио, Свети Прокопије, и славну Цркву си узвисио, веру раширио, и нас просветио.

9./22. јул
Свети свештеномученик Панкратије, Епископ Тавроменијски; Икона пресвете Богородице "Казанска"

Тропар Панкратију, глас 4. Био си наследник Апостола престолом и заједничар духом, богонадахнуто дело си нашао у виђењу духовног узрастања: Због тога си уздизао реч истине и ради вере си до крви пострадао, свештеномучениче Панкратије: Моли Христа Бога да спасе душе наше.

Кондак Панкратију, глас 4. Показао си се као светла звезда Тавроменије, Свети Панкратије, и свештенострадалац си постао за Христа: Њему сада предстојећи, моли се за оне који те поштују.

Тропар икони, глас 4. Заступнице усрдна, мати Господа Вишњега, за све нас молиш Сина твога Христа Бога нашега, и свима помажеш на спасењу. Под сигурни покров твој прибегавамо, све нас заступи, о госпођо царице и владичице, у напастима и мукама, и у болестима обремењеним гресима многим, који предстојимо пред тобом и молимо те умилном душом и скрушеним срцем, пред пречистом твојом иконом са сузама. У Теби имамо сигурну наду, подари нам избављење од свих зала и све што нам је потребно, и спаси нас Богородице дјево, јер си ти једини божански покров слугама твојим.

Кондак икони, глас 8. Припаднимо народи ка овоме тихом и добром пристаништу, брзој помоћници, сигурном и топлом спасењу, покрову, дјеви Богородици. Пожуримо на молитву и похитајмо на покајање: Источиће нам неисказане милости, пречиста Богородица, која хита у помоћ и избавља од великих беда и зала, благоугодне и богобојажљиве слуге своје.

10./23. јул
Полагање ризе Господа Исуса Христа; Светих 45 мученика из Никопоља у Јерменији

Тропар ризи, глас 4. Припаднимо данас верни ка божанској и целебној ризи Спаситеља нашега и Бога, коју је благоизволио на Своме телу носити, и на Крсту Свету Крв Своју на њу излити, којом нас је искупио од превара вражијих. Зато Му благодарно кличемо: Спаси Православне архијереје, град овај и сав народ, славном Твојом ризом заштити, и спаси душе наше, као Човекољубац.

Кондак ризи, глас 4. Као нетрулежну одећу и спасоносно исцељење даровао си свим људима Владико Твоје божанско благо, славну ризу, која је хитон, у коју си благоизволео да обучеш Твоје живоносно и свето очовечено тело. Њу са жељом примивши, са страхом и љубављу светло празнујемо, и као Добротвору певајући, зовемо Те Христе: Сачувај архијереје и све људе, по великој милости Твојој.

Тропар мученицима, глас 4. Мученици Твоји Господе, у страдању своме су примили непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победише, а разорише и немоћну дрскост демона: Њиховим молитвама спаси душе наше.

Кондак мученицима, глас 8. Ради Господа Христа многе муке поднесосте, све многобоштво идолско изобличисте, разрушисте безбожје свих обмана и Христовом силом их уништисте, а све нас верно научисте да јасно кличемо: Алилуја!

11./24. јул
Света великомученица Јефимија; Блажена Олга Руска

Тропар Јефимији, глас 4. Зато што си заволела Женика твога Христа, и свећу твоју светлу припремила, засијавши врлинама, свехвална Јефимијо, постала си Његова невеста и венац страдања од Њега примила: Избави од беда све нас који поштујемо свету успомену твоју.

Кондак Јефимији, глас 6. Подвиге у страдању и подвиге у вери положила си топло за Христа Женика твога. Зато и сада под ноге Православних царева покори јереси и демонске подвале, молитвама пресвете Богородице, као што си од шесто тридесет богоносних очева као закон примила, и сачувала, свехвална Јефимијо.

Тропар Олги, глас 1. Уперивши твој ум крилима богоразума, узлетела си изнад видљивих твари, желећи Бога и Творца свега. Њега си пронашла и ново рођење крштењем си примила, наслађујући се са Дрвета Живота, заувек пребивајући нетрулежна, Олго свеславна.

Кондак Олги, глас 4. Запевајмо данас Добротвору свих, Богу, који је прославио у Русији, Олгу богомудру: Да молитвама њеним подари душама нашим опроштај грехова.

12./25. јул
Свети мученици Прокло и Иларије; Преподобни Михаил Малеин; Икона пресвете Богородице "Тројеручица"

Тропар мученицима, глас 4. Мученици Твоји Господе, у страдању своме су примили непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победише, а разорише и немоћну дрскост демона: Њиховим молитвама спаси душе наше.

Кондак мученицима, глас 4. Засија као звезда Даница славно страдање мученика Прокла и Иларија, озарујући нас светлошћу чудеса. Зато празнујемо вашу успомену: Молите Христа Бога, да спасе душе наше.

Тропар Михаилу, глас 8. У теби се, оче, сигурно спасе боголикост, јер си примивши Крст, следио Христа. Делима си учио презирати тело, желећи више за душу ствари бесмртне, зато и са Анђелима, Свети Михаило, радује се дух твој.

Кондак Михаилу, глас 2. Дебљину телесну си сасушио трудом и чистоту душе си уздигао просвећењем, Свети Михаило, и показао си се као стан Свете Тројице: Њу јасно гледајући, блажени, моли се непрестано за све нас.

Тропар икони, глас 4. Тројеручну икону твоју, Богомати, која изображава тајну Свете Тројице, прославила си многим чудима. Као што си одсечену руку Јована Дамаскина исцелила, тако исцели душевне и телесне немоћи наше, и избави нас од свих беда да ти кличемо: Радуј се, благодатна, помози нам тројеручном твојом иконом.

Тропар икони други, глас 1. Као светлозарна звезда из Србије, на Атон чудесно дође свечасна икона твоја Тројеручица. Побожно је примивши као божанстени дар с висина, обитељ хиландарска тебе слави, владичице, и усрдно вапије ти: Не удаљи милост твоју од нас, него буди с нама у векове.

Кондак икони, глас 8. На бесловесном магарцу тројеручна твоја икона би донета на Атон. Са њом си у хиландарској обитељи примила игуманско жезло. Зато те сви монаси Свете Горе називају врховном Игуманијом својом и усрдно ти кличу: Спаси нас, Богомати, матерњим твојим к Богу молитвама.

13./26. јул
Сабор Светог Арханђела Гаврила

Тропар, глас 4. Војсковођо небеских војски, непрестано те молимо ми недостојни, да нас твојим молитвама заштитиш као заклоном крила твоје непропадљиве славе. Чувај нас који падамо на колена и усрдно вапијемо: Избави нас од беда као поглавар вишњих сила.

Кондак, глас 2. На Небу гледаш славу Божију и на Земљу с висине подајеш благодат, поглавару Анђела, мудри Гаврило, служитељу Божије славе и божански заштитниче света. Спаси и сачувај оне који ти кличу: Буди нам помоћник и нико нам ништа неће моћи!

14./27. јул
Свети Апостол Акила

Тропар, глас 3. Апостоле Свети, Акило, моли Милостивога Бога, да опроштај грехова подари душама нашим.

Кондак, глас 4. Као велико сунце Црква те је стекла, славни Акило: Светлошћу твога учења, просвећујеш оне који те верно поштују, Господњи Апостоле.

15./28. јул
Свети мученици Кирик и Јулита; Свети кнез Владимир

Тропар мученицима, глас 4. Мученици Твоји Господе, у страдању своме су примили непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победише, а разорише и немоћну дрскост демона: Њиховим молитвама спаси душе наше.

Кондак мученицима, глас 4 . Христомученица Јулита по обећању носи Киријака храбро на подвиг, и веселећи се, клицаше: Христос је похвала мученика!

Тропар Владимиру, глас 4. Уподобио си се купцу који је тражио сјајни бисер, знаменити Владимире. Седео си на престолу матере градова, богоспасавајућег Кијева, и испитујући која је вера најбоља послао си у Цариград људе, да виде каква је Православна Вера. И пронашао си бесцени бисер, Христа Господа, који те је изабрао као другога Павла, и ослободио омрачености душевне и телесне у бањи крштења. Зато празнујемо твоје истинито успење, ми људи твоји. Моли да се спасе владар Руске државе и његови поданици.

Кондак Владимиру, глас 8. Био си подобан Апостолу Павлу, оставивши у старости сва младалачка безумља и ревновања за идоле, свеславни Владимире. Као савршени муж, украсио си се одећом божанског крштења, и сада Спасу Христу са радошћу предстојиш: Моли да се спасе владар Руске државе и његови поданици.

16./29. јул
Свети свештеномученик Атиноген и 10 ученика његових; Недеља светих отаца шест Васељенских Сабора

Тропар Атиногену, глас 4. Био си наследник Апостола престолом и заједничар духом, богонадахнуто дело си нашао у виђењу духовног узрастања: Због тога си уздизао реч истине и ради вере си до крви пострадао, свештеномучениче Атиногене: Моли Христа Бога да спасе душе наше.

Кондак Атиногену, глас 4. Следио си Владичине речи и као пастир добри положио си душу твоју за овце Христове, свештеномучениче Атиногене. Зато те хвалимо са десет ученика твојих, који са тобом пострадаше, страхом Божијим и твојим учењем вођени. Њему угодивши, Владика вас венча живоначалном десницом: Молите Га зато за све нас.

Тропар оцима, глас 8. Препрослављен јеси Христе Боже наш, као светиљке на Земљи утврдио си оце наше, и њима као истином вере све нас учиш: Многомилостиви слава Теби.

Кондак оцима, глас 8. Проповедање Апостола, оци догмата, у Цркви сте једину веру запечатили, јер сте одећу истине носили, исткану од богословља са неба, уздижући и славећи велику тајну побожности.

17./30. јул
Света великомученица Марина - Огњена Марија

Тропар, глас 4. Овчица Твоја Исусе, Марина, зове силним гласом: "Тебе Жениче мој љубим и тражећи Те страдам, и распињем се и сахрањујем у крштењу Твоме. И страдам ради Тебе, да бих царствовала с Тобом, и умирем за Тебе, да бих живела с Тобом. Прими ме као чисту жртву, с љубављу жртвовану за Тебе." Њеним молитвама, као Милостив, спаси душе наше.

Кондак, глас 3. Добротом дјевства украшена дјево, нетрулежним венцима си се венчала, Света Марино: Крвљу мучеништва си била обливена, просветивши се чудесним исцељењем, и побожно си примила почаст победе због твога страдања.

18./31. јул
Свети мученик Емилијан

Тропар, глас 4. Мученик Твој Господе, Емилијан, у страдању своме је примио непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победи, а разори и немоћну дрскост демона: Његовим молитвама спаси душе наше.

Кондак, глас 3. Распаљен Божанском ревношћу, упаљеног огња се ниси уплашио, него си ушао без страха у разгорени огањ и био спаљен, и као жртва си се принео Владици, славни мучениче Емилијане: Моли Христа Бога, да нам дарује велику милост.

19. јул/1. август
Свети Стефан Лазаревић и мајка му Евгенија; Света Макрина, сестра Светог Василија Великог; Преподобни Дије

Тропар Стефану, глас 8. Као снажни бедем показао си се страдалном роду своме, Стефане премудри, и следио си у делима царске родитеље твоје, украсивши отаџбину многим црквама. Остао си у вери наших Светих Отаца, у њој не престај ни нас да укрепљујеш, молитвама твојим, пред престолом Вишњег Бога.

Кондак Стефану, глас 4. Заволео си свог верног војника Стефана Високог, Христе Боже, и послао му силу благодати, да сазна Тајне Небеске и ревнује за славу Твоју, којој,се и ми клањамо, и свагда Те молимо; Смилуј се на нас, Спаситељу, у Царству Твоме.

Тропар Евгенији, глас 4. Скинувши царску одећу, обукла си монашку ризу, Евгенијо славна: Мач славног кнеза Лазара сину своме Стефану Високом си дала, а ти си Крст Христов као мач духовне победе узела, на спасење душе своје и рода српског богоносног од зла турског: Зато се и сада моли за нас и за све Православне Хришћане који те са љубављу прослављају, мати мироточива.

Кондак Евгенији, глас 7. Царску си душу имала, обложену немоћним телом, али си тело вољно обложила сиромаштвом монашке ризе, и тако си послужила душом чистом и телом бестрасним Богу и ближњима. Зато благослови Бог име твоје и гроб твој мироточиви, Евгенијо свехвална: Свима болесним за исцељење и свима верним на спасење.

Тропар Макрини, глас 8. У теби се, мати, сигурно спасе боголикост, јер си примивши Крст, следила Господа Христа. Делима си учила презирати тело, желећи више за душу ствари бесмртне, зато и са Анђелима, Света Макрино, радује се дух твој.

Кондак Макрини, глас 4. Благог Бога си заволела свим срцем, Макрино Света, и Његов славни Крст на раме си узела, усрдно идући за Њим: Отуда си задобила опроштај својих грехова.

Тропар Дију, глас 1. Као пустињски житељ и у телу Анђео и чудотворац, показао си се богоносни оче наш Дије. Постом, бдењем и молитвама, небеске дарове си примио, исцељујући болести оних који ти са вером долазе. Слава Ономе који ти је дао снагу, који те је прославио и који кроз тебе дарује свима исцелење.

Кондак Дију, глас 2. Наоружао си душу божанском чистотом и задобио си непрестану молитву као копље, расекавши војске демонске, чудотворче, оче наш Дије: Моли се непрестано за све нас.

20. јул/2. август
Свети пророк Илија Тесвићанин - Илиндан

Тропар, глас 4. Анђео у телу, темељ пророка, други претеча доласка Христовог, Илија славни, који је одозго послао Јелисеју благодат да одгони болести и чисти губаве. Због тога и онима који га поштују, излива исцељење.

Кондак, глас 2. Пророче и прозорљивче великих дела Бога нашег, Свети Илијо, велики именом, који си својом речју зауставио кишне облаке, моли за нас Јединог Човекољупца.

21. јул/3. август
Свети пророк Језекиљ

Тропар, глас 2. Пророка Твога, Језекиља, успомену Господе славимо, зато Те молимо, спаси душе наше.

Кондак, глас 4. Показао си се као Божији пророк, славни Језекиље, и Господње оваплоћење свима си претсказао: Објавио си Сина Божијег као Јагње и Створитеља у све векове.

22. јул/4. август
Света мироносица Марија Магдалена - Блага Марија

Тропар, глас 1. Господу Христу који се од Дјеве родио, следила си часна Марија Магдалена, Његове наредбе и законе сачувавши: Зато данас твоју свесвету успомену празнујемо, и опроштај грехова добијамо твојим молитвама.

Кондак, глас 3. Стајала си, преславна Маријо, под Крстом Христовим, са другим женама мироносицама, тешећи у болу матер Божију, и лијући сузе, које си у похвалу приносила, говорила си: Како је то необично чудо, Онај који у рукама држи сву творевину, добровољно страда: Слава власти Твојој, Христе.

23. јул/5. август
Свети мученици Трофим, Теофило и 13 мученика са њима; Икона мајке Божије "Почајевска"; Икона мајке Божије "Свих жалосних радост"

Тропар мученицима, глас 4. Мученици Твоји Господе, у страдању своме су примили непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победише, а разорише и немоћну дрскост демона: Њиховим молитвама спаси душе наше.

Кондак мученицима, глас 2. Показасте се као светле светиљке, божански мученици, сву творевину светлошћу чудеса озарујете, од болести нас ослобађате и дубоку таму увек одгоните: Молите се непрестано Христу Богу за све нас.

Тропар икони "Почајевска", глас 5. Они који се пред светом иконом твојом владичице моле, удостојавају се исцељења, стичу познање истина вере и ослобађају се од непријатељских напада. Зато и нама који ти припадамо, испроси опроштај грехова, Божанским помислима просвети срца наша и узнеси ка Сину твоме молитву за спасење душа наших.

Кондак икони "Почајевска", глас 1. Као извор исцељења и утврђење Вере Православне, показала се твоја Почајевска икона, пресвета Богородице. Зато и нас који пред њу долазимо, избави од напасти и искушења, и манастир твој сачувај неоштећен, Православље на све стране утврди, и разреши од грехова оне који те моле: Јер ти можеш све што пожелиш.

Тропар икони "Свих жалосних радост", глас 2. Свих жалосних радости, заступнице презрених, хранитељнице гладних, утехо путника, пристаниште узнемирених, посето болних, покрове и заступнице немоћних, жезло старих, ти си мати Бога вишњег, пречиста: Похитај, молимо те, да спасеш слуге твоје.

24. јул/6. август
Света великомученица Христина; свети мученици Борис и Гљеб (Роман и Давид)

Тропар Христини, глас 4. Овчица Твоја Исусе, Христина, зове силним гласом: "Тебе Жениче мој љубим и тражећи Те страдам, и распињем се и сахрањујем у крштењу Твоме. И страдам ради Тебе, да бих царствовала с Тобом, и умирем за Тебе, да бих живела с Тобом. Прими ме као чисту жртву, с љубављу жртвовану за Тебе." Њеним молитвама, као Милостив, спаси душе наше.

Кондак Христини, глас 4. Показала си се као светла голубица, имајући златна крила, и ка небеској висини си узлетела, Христино славна. Зато твој славни празник служимо, са вером се поклањајући пред твојим моштима, јер из њих свима истиче изобилно божанско исцељење, душама и телима нашим.

Тропар мученицима, глас 2. Праводљубиви мучениче и следбениче истинитог Христовог Јеванђеља, целомудрени Романе са незлобивим Давидом, ви се нисте успротивили брату, истинском ђаволу, који убијајући тела ваша, душама ништа није могао да учини. Да плаче сада зли властољубац, а ви да се радујете са збором Анђела, предстојећи Светој Тројици: Молите се да моћ сродника ваших буде богоугодна и синови Руски да се спасу.

Кондак мученицима, глас 3. Засија се данас ваша преславна успомена, благородни мученици Христови, Романе и Давиде, који нас окупљате да славимо Христа Бога нашега. Зато они који припадају вашим моштима, дар исцељења примају, молитвама вашим, свети: Јер сте ви заиста божански лекари.

25. јул/7. август
Успење Свете Ане

Тропар, глас 4. Ону која је родила истинити Живот носила си у утроби, пречисту Богоматер, богомудра Ана. Зато си се при успењу твоме са славом преставила и уселила у блажени живот, да за оне који те поштују са љубављу, непрестано молиш Господа за опроштај грехова, увек блажена.

Кондак, глас 2. Данас празнујемо успомену Христових прародитеља, од којих верно тражимо помоћи, да нас избаве од сваке жалости, кличући: Бог је наш са нама, а њих је прославио како је благоволио.

26. јул/8. август
Свети свештеномученик Ермолај и остали с њим; Преподобномученица Параскева Римљанка

Тропар мученицима, глас 4. Мученици Твоји Господе, у страдању своме су примили непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победише, а разорише и немоћну дрскост демона: Њиховим молитвама спаси душе наше.

Кондак Ермолају, глас 4. Као светитељ си побожно живео и примио венац свештеномучеништва. Идолске жртве си уништио и добри пастир Христовог стада си био, премудри, и Светом Пантелејмону истинити учитељ. Зато те поштујемо у песмама, кличући: Избављај нас непрестано од беда твојим молитвама, Ермолаје оче наш.

Тропар Параскеви, глас 1. Ревност твоја и дела, била су прикладна имену твоме, истоимена. Исповедајући твоју веру у Господа Христа као једину, наследила си Живот вечни, Параскево мученице. Отуда нам изливаш исцељења и молиш се за душе наше.

Кондак Параскеви, глас 8. Ходите верни да сложно запевамо песму мученици Параскеви, која блиста чудесима у свету, одгони таму демонске обмане и подаје изобилно благодат вернима, који јој кличу: Радуј се, мученице многострадална!

27. јул/9. август
Свети великомученик Пантелејмон – Свети Пантелија

Тропар, глас 3. Мучениче свети и исцелитељу Пантелејмоне, моли Милостивог Бога, да опроштај грехова подари душама нашим.

Кондак, глас 5. Био си подражаватељ Милостивог Бога и благодат исцељења си примио од Њега, страдалче и мучениче Христа Бога. Молитвама твојим излечи наше душевне болести и одгони демонска искушења од оних који верно кличу: Спаси нас Господе!

28. јул/10. август
Свети Апостоли и ђакони Никанор, Прохор, Пармен и други; Икона пресвете Богородице "Одигитрија"

Тропар Апостолима, глас 3. Апостоли свети, молите Милостивога Бога, да опроштај грехова подари душама нашим.

Кондак Апостолима, глас 1. Ђакони славни и очевици Слова, показали сте се као изабрани сасуди вере, Никаноре, Прохоре, Пармене и Тимоне славни: Зато данас вашу свештену успомену празнујемо и у весељу срца вас прослављамо.

Тропар икони, глас 4. Приђимо сада пресветој Богородици, ми грешни и понизни, и паднимо пред њу ничице у покајању, вапијући из дубине душе: Владичице помози, сажали се на нас, похитај пропадамо од множине прегрешења. Немој оставити своје служитеље неуслишене, јер тебе имамо као једину узданицу.

Тропар икони други, глас 4. Ми недостојни, пресвета Богородице, никада нећемо престати да говоримо о твојој свемоћи. Јер кад ти не би стајала пред Богом и молила се за нас, ко би нас избавио од толиких опасности? Ко би нас до сада сачувао слободним? Од тебе нећемо одступити, Владичице, јер ти непрестано спасаваш од свих несрећа оне који ти служе.

Кондак икони, глас 6. Немамо друге помоћи, немамо друге наде, осим тебе владичице: Ти нам помози, у тебе се надамо, тобом се хвалимо, твоје смо слуге, да се не постидимо.

Кондак икони други, глас 6. Непостидна заштитнице Хришћана, незаменљива пред Творцем посреднице, не презри гласе мољења нас грешних, него као блага притекни у помоћ нама који те са вером призивамо, пожури на молитву и похитај на умољавање, пресвета Богородице, свагдашња заштитнице оних који те поштују.

29. јул/11. август
Свети мученик Калиник

Тропар, глас 4. Мученик Твој Господе, Калиник, у страдању своме је примио непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победи, а разори и немоћну дрскост демона: Његовим молитвама спаси душе наше.

Кондак, глас 2. Небеске лепоте достојно си сада наследио и због љубави према Господу Христу ниси се уплашио огња, него си храбро ушао у њега, Свети Калиниче: Њему и сада предстојеш, не престај да се молиш за све нас.

30. јул/12. август
Свети Апостоли Сила и Силуан; Преподобна Ангелина Српска

Тропар Апостолима, глас 3. Апостоли свети, молите Милостивога Бога, да опроштај грехова подари душама нашим.

Кондак Апостолима, глас 4. Показали сте се као лозе Христовог винограда, мудри, грожђе приносисте у врлинама, точећи нам вино спасења, које нас испуњава весељем. Зато славимо вашу славну успомену: Молите се Господу Христу, да нам дарује велику милост и опроштај грехова, Господњи Апостоли.

Тропар Ангелини, глас 8. У теби се, мати, сигурно спасе боголикост, јер си примивши Крст, следила Господа Христа. Делима си учила презирати тело, желећи више за душу ствари бесмртне, зато и са Анђелима, света Ангелино, радује се дух твој.

Кондак Ангелини, глас 8. Желећи да се удостојиш небеског живљења, земаљске лепоте си оставила ревносно, богатство своје раздајући сиромашним. Због тога си небеско богатство задобила и по смрти твојој нас освећујеш, изливајући чудеса, свехвална Ангелино. Зато твоје свето успење поштујемо, појући: Радуј се, мати многохваљена!

31. јул/13. август
Свети мученик Евдоким

Тропар, глас 4. Бивши позван од Земље ка небеским насељима сачувано је и по смрти твоје тело нетрулежно, Свети Евдокиме. Ти си у целомудрености и чистом животу живео, блажени, не упрљавши тела: Зато са слободом моли Христа Бога да нас спасе.

Кондак, глас 2. Стремећи ка небеском, ка небеском си и прибран, и као огњеним колима, стремећи ка божанским врлинама усавршио си душу, преблажени Евдокиме, на Земљи си поживео као бестелесан, и благоугодио Створитељу свих.