ТРОПАРИ И КОНДАЦИ ЗА МЕСЕЦ МАЈ
(по старом/новом календару)

 

1./14. мај
Свети пророк Јеремија; Икона мајке Божије "Неочекивана радост"

Тропар Јеремији, глас 2. Пророка Твога, Јеремију, успомену Господе славимо, зато Те молимо, спаси душе наше.

Кондак Јеремији, глас 3. Очистивши духом твоје светозарно срце, велики пророче и мучениче, славни Јеремија, са Небеса си добио дар пророштва, и говорио си гласно на све стране: Ово је Бог наш и нема других богова осим Њега, који се оваплоћењем јавио на Земљи.

Тропар икони, глас 4. Данас верни народе духовно славимо, прослављајући усрдну заступницу рода хришћанског и притичуђи ка пречистој њеној икони говоримо овако: О, премилостива владичице Богородице, подај неочекивану радост, нама обремењеним многим гресима и жалостима, и избави нас од свакога зла, молећи Сина Твога, Христа Бога нашега, да спасе душе наше.

2./15. мај
Свети Атанасије Велики, Архиепископ Александријски

Тропар, глас 3. Био си стуб Православља, подупирући божанске догмате Цркве, првосвештениче Атанасије, и Сина Јединосуштног Оцу си проповедао, посрамивши Арија. Оче свети, моли Христа Бога, да нам дарује велику милост.

Кондак, глас 2. Раширио си Православно учење, исекавши трње јереси и умноживши семе вере благодаћу Духа, свети: Зато те славимо, Атанасије Велики.

3./16. мај
Свети мученици Тимотеј и Мавра; Преподобни Теодосије Печерски

Тропар мученицима, глас 4. Мученици Твоји Господе, у страдању своме су примили непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победише, а разорише и немоћну дрскост демона: Њиховим молитвама спаси душе наше.

Кондак мученицима, глас 4. Многе сте ране задобили и венце од Бога примили, молите се Господу за нас, који вашу пресветлу успомену празнујемо, превелики Тимотеје и преславна Мавро, и умирите град овај и народ: Јер сте ви утврђење верних.

Тропар Теодосију, глас 8. Уздигавши се на висину врлина, од младости си заволео монашки живот. Достигавши добро ка Жељеном, одселио си се у пустињу, украсивши живот твој постом и светлошћу. У молитвама си био као бестелесан и у руској земљи си као светла светиљка засијао, оче Теодрсије, моли Христа Бога да спасе душе наше.

Кондак Теодосију, глас 4. Прославимо данас звезду Русије, која је од истока засијала и на запад прешла, и која је све стране чудесима и добротом обогатила, а и све нас, дејством и благодаћу монашког устава, блаженог Теодосија.

4./17. мај
Света мученица Пелагија Тарсијска

Тропар, глас 4. Овчица Твоја Исусе, Пелагија, зове силним гласом: "Тебе Жениче мој љубим и тражећи Те страдам, и распињем се и сахрањујем у крштењу Твоме. И страдам ради Тебе, да бих царствовала с Тобом, и умирем за Тебе, да бих живела с Тобом. Прими ме као чисту жртву, с љубављу жртвовану за Тебе." Њеним молитвама, као Милостив, спаси душе наше.

Кондак, глас 3. Презревши пропадљиво, небеских блага причасница си постала, венац страдања ради Владике Христа си примила, на дар Му приневши потоке крви, Пелагијо свеславна. Зато моли Господа, да избави од беда све нас, који поштујемо твоју успомену.

5./18. мај
Света великомученица Ирина; Икона мајке Божије "Чаша која се не испија"

Тропар Ирини, глас 4. Овчица Твоја Исусе, Ирина, зове силним гласом: "Тебе Жениче мој љубим и тражећи Те страдам, и распињем се и сахрањујем у крштењу Твоме. И страдам ради Тебе, да бих царствовала с Тобом, и умирем за Тебе, да бих живела с Тобом. Прими ме као чисту жртву, с љубављу жртвовану за Тебе." Њеним молитвама, као Милостив, спаси душе наше.

Кондак Ирини, глас 4. Добротом дјевства украшена, света дјево Ирина, била си предивна у страдаљу своме, и крвљу твојом истеченом обливена срушила си обману безбожништва. Зато си примила победничке почасти из руке Створитеља твога.

Тропар икони, глас 4. Притекнимо данас верни, ка божанској и величанственој икони пресвете Богородице, која напаја срца верних небеском неиспијеном чашом свога милосрђа и верном народу показује чудеса, која ми видећи и слушајући о њима духовно празнујемо и топло кличемо: Премилостива владичице, излечи наше болести и страсти, молећи Сина Твога, Христа Бога нашега, да спасе душе наше.

6./19. мај
Праведни Јов; Пренос моштију Светог Саве

Тропар Јову, глас 1. Видевши богатство врлина Јовових, мишљаше ђаво да их отме од праведника, и раскида тело његово, али му ризницу духа не украде; Пронађе наоружану душу непорочног Јова - а мене обнаживши, пороби. Пре него дође мој крај, избави ме лукавога, Спасе, и спаси ме.

Кондак Јову, глас 8. Показао си се, свеславни, као истинит и праведан, побожан, непорочан и освештен, Божији угодниче истинити, и просветио си свет трпљењем својим, трпљиви и праведни Јове. Зато сви, богомудри, успомену твоју у песмама славимо.

Тропар Сави, глас 3. Био си вођа, првопрестолник и учитељ пута који води у живот. Када си дошао, светитељу Саво, најпре си твоје отачаство просветио и препородивши га Духом Светим, као дрвета маслинова, засадио си у духовном Рају најсветију твоју децу. Због тога, као равног Апостолима и светитељима, поштујући те молимо: Моли Христа Бога да нам дарује велику милост.

Тропар Сави други, глас 8. Наставниче Православља, учитељу побожности и чистоте, свећњаче васељене, богонадахнути украсу архијереја, Саво премудри, учењем твојим све си просветио, свирало духовна, моли Христа Бога, да спасе душе наше.

Кондак Сави, глас 6. Заступниче невољних, у напастима помоћниче, молитвениче пред Владиком, не презри нас смерне због грехова, но предухитри и истргни из вечних мука оне који те са вером моле. Похитај на заступљење и пожури у помоћ, заступи оне којите песмама хвале, светитељу Христов Саво.

7./20. мај
Појава Часног Крста у Јерусалиму; Икона мајке Божије "Жировицкаја"

Тропар Крсту, глас 8. Лик Твога Крста, који си од свете горе до Голготе распростро, сада засија јаче од сунца. У њему си показао Твоју силу, Спаситељу, и њиме си оснажио и верни народ Свој: Њиме и спасавај грешне на Земљи, молитвама пресвете Богородице, Христе Боже, и спаси нас.

Кондак Крсту, глас 4. Отворио си небеса закључана, пресветлом светлошћу на небу, којом је на Земљи засијао пречисти Крст: Зато светлост његовог дејства примамо и ка незалазној светлости се настањујемо, а у духовном рату имамо његову помоћ, извојевану Твојом победом на Крсту.

Тропар икони, глас 5. Они који се пред светом иконом твојом владичице моле, удостојавају се исцељења, стичу познање истина вере, и ослобађају се од непријатељских напада. Зато и нама који ти припадамо, испроси опроштај грехова, божанским помислима просвети срца наша и узнеси ка Сину твоме молитву за спасење душа наших.

8./21. мај
Свети Апостол и Јеванђелиста Јован Богослов; Преподобни Арсеније Велики

Тропар Јовану, глас 2. Љубљени Апостоле Христа Бога, пожури да избавиш оне који су без оправдања пред Богом, примајући их кад ти прилазе, јер си на Христове груди пао: Њега моли, богослове, да наишли облак безбожништва разагна, и да нам подари мира и велике милости.

Кондак Јовану, глас 2. Величину твоју девствениче ко може да искаже, јер нам точиш чудеса, изливаш исцељења, и молиш се за душе наше, као богослов и друг Христов.

Кондак Арсенију, глас 3. Засијао си из Рима као велико сунце и ка царскоме граду си достигао, преблажени, просвећујући га речима и делима својим, сваку таму безбожности одгонећи. Зато те поштујемо, славо очева, Свети Арсеније.

9./22. мај
Свети пророк Исаија; Свети мученик Христофор; Пренос моштију Светог Николаја

Тропар Исаији, глас 2. Пророка Твога Исаије, успомену Господе славимо, зато Те молимо, спаси душе наше.

Кондак Исаији, глас 2. Примио си дар пророковања, пророкомучениче Исаијо богопроповедниче. Свима си објаснио очовечење Господње, говорећи велегласно свим крајевима: Њега ће Дјева у утробу да прими.

Тропар Христофору, глас 4. Одећом од крви си се украсио и предстојиш Господу, Цару сила, Христофоре свеславни. Отуда са Анђелима и мученицима појеш трисветим и страшним умилним појањем: Зато твојим молитвама спаси стадо своје.

Кондак Христофору, глас 2. Показао си се као необмањива звезда, Сунце Христа свету објављујући зрацима твојим, мучениче Христофоре. Угасио си све демонске преваре, дајући нам светлост: Моли се непрестано за све нас.

Тропар Николају, глас 4. Дошао је дан великог славља, град Бари се радује и с њим се сва васељена весели, песмама и појањем духовним. Данас је светло славље, пренос часних и многоисцелитељних моштију, светитеља и чудотворца Николаја, који као сунце које не залази сија својим светлим зракама разгони таму искушења и напасти онима који га са вером призивају: Спаси нас, као заштитник наш, велики Николаје.

Кондак Николају, глас 3. Изађоше као звезда од истока до запада, твоје мошти, светитељу Николаје, море се осветило путовањем твојим и град Бари је добио тобом благодат: Због нас си се показао, као изабрани, предивни и милостиви чудотворац.

10./23. мај
Свети Апостол Симон Зилот

Тропар, глас 3. Апостоле Свети Симоне, моли Милостивога Бога, да опроштај грехова подари душама нашим.

Кондак, глас 2. Прославимо са хвалом светог Симона, као проповедника, који премудрости свога учења полаже у душе побожних, и који пред престолом славе сада предстоји и са бестелесним Анђелима се весели, молећи се непрестано за све нас.

11./24. мај
Свети Кирило и Методије; Свети Никодим Српски

Тропар Кирилу и Методију, глас 4. Као Апостолима једнаки животом и учитељи словенских земаља, богомудри Кирило и Методије, молите Господара свега да учврсти све словенске народе у Православљу и једномислију, да подари свету мир, и душама нашим велику милост.

Кондак Кирилу и Методију, глас 3. Двојицу свештених просветитеља наших поштујемо, који су нам као извор, превођењем божанских књига, источили богопознање, из кога чак до данас неоскудно захватамо. Прослављамо вас, Кирило и Методије, који предстојите престолу Свевишњег и топло се молите за душе наше.

Тропар Никодиму, глас 4. Истина ствари објави те стаду твоме као правило вере, образац кротости и учитеља уздржања. Због тога си смирењем стекао високе почасти, а сиромаштвом богатства: Оче Никодиме, моли Христа Бога да спасе душе наше.

Кондак Никодиму, глас 4. Уздигавши се на висину врлина, њима си се Богу приближио: Моли се за нас, преосвећени, који те са љубављу славимо, као пастира и учитеља.

12./25. мај
Свети Епифаније, Епископ Кипарски; Свети Герман, Патријарх Цариградски

Тропар, глас 4. Боже отаца наших, чини увек са нама по Твојој кротости, не напуштај нас Твојом милошћу, но њиховим молитвама у миру уреди живот наш.

Кондак, глас 4. Похвалимо верни по дугу двојицу величанствених првосвештеника, Светог Германа и божанског Епифанија: Они су попалили безбожничке злоречивости, изложивши премудре догмате свима који свагда православно поју велику тајну побожности.

13./26. мај
Света мученица Гликерија

Тропар, глас 4. Овчица Твоја Исусе, Гликерија, зове силним гласом: "Тебе Жениче мој љубим и тражећи Те страдам, и распињем се и сахрањујем у крштењу Твоме. И страдам ради Тебе, да бих царствовала с Тобом, и умирем за Тебе, да бих живела с Тобом. Прими ме као чисту жртву, с љубављу жртвовану за Тебе." Њеним молитвама, као Милостив, спаси душе наше.

Кондак, глас 3. Љубећи дјеву Богородицу Марију, сачувала си твоје дјевство, и усрдно љубећи Господа, пострадала си мужевно до смрти: Због тога те је двоструким венцем увенчао Христос Бог.

14./27. мај
Свети мученик Исидор Хијоски

Тропар, глас 4. Мученик Твој Господе, Исидор, у страдању своме је примио непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победи, а разори и немоћну дрскост демона: Његовим молитвама спаси душе наше.

Кондак, глас 4. Као велики уредитељ васељене ти си се показао, свети, твојим ка Богу молитвама: Зато те данас славимо у песмама, мучениче богомудри, Исидоре преславни.

15./28. мај
Преподобни Пахомије Велики

Тропар, глас 8. Потоцима твојих суза бесплодну пустињу си обрађивао и уздасима из дубине душе, умножио си великим трудом своје таланте. Био си свећњак свету, сијајући својим чудесима, Пахомије оче наш: Моли Христа Бога, да спасе душе наше.

Кондак, глас 2. Као светли свећњак показао си се свим крајевима, у пустињи си створио велики монашки град. Сам себе разапевши, Крст твој на раме си узео и уздржањем си тело изнурио: Моли се непрестано за све нас, Свети Пахомије.

16./29. мај
Преподобни Теодор Освештани, ученик Светог Пахомија

Тропар, глас 1. Као пустињски житељ и у телу Анђео и чудотворац, показао си се богоносни оче наш Теодоре. Постом, бдењем и молитвама, небеске дарове си примио, исцељујући болести оних који ти са вером долазе. Слава Ономе који ти је дао снагу, који те је прославио и који кроз тебе дарује свима исцељење.

Кондак, глас 2. У дому Божијем си процветао као финик, плодове врлина си принео Господу изврсним постом, оче свети: Зато си и прослављен, као Анђелима подобан.

17./30. мај
Свети Апостол Андроник и Света Јунија

Тропар, глас 3. Апостоли свети, молите Милостивога Бога, да опроштај грехова подари душама нашим.

Кондак, глас 2. Похвалимо као пресветлу звезду, Христовог Апостола Андроника, који је светлошћу богопознања просветио народе, и Јунију премудру, која је заједно са њим проповедала Јеванђеље, кличући им: Молите Христа Бога непрестано за све нас.

18./31. мај
Свети мученик Теодот Анкирски и 7 девојака мученица

Тропар, глас 4. Мученици Твоји Господе, у страдању своме су примили непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победише, а разорише и немоћну дрскост демона: Њиховим молитвама спаси душе наше.

Кондак, глас 2. Добар подвиг у страдању си постигао, са страдалницима твојим Теодоте, и венце почасти сте примили са славним дјевама мученицима. Зато молите Христа Бога за све нас.

19. мај/1. јун
Свети свештеномученик Патрикије Пруски

Тропар, глас 4. Био си наследник Апостола престолом и заједничар духом, богонадахнуто дело си нашао у виђењу духовног узрастања: Због тога си уздизао реч истине и ради вере си до крви пострадао, свештеномучениче Патрикије: Моли Христа Бога да спасе душе наше.

Кондак, глас 4. Као осветљен добротом свештенства и мученичком крвљу украшен, са онима који су пострадали са тобом, свештеномучениче Патрикије, пред Христом нас заступнички помињи, као славни страдалац.

20. мај/2. јун
Свети мученик Талалеј; Преподобни Стефан Пиперски

Тропар Талалеју, глас 4. Мученик Твој Господе, Талалеј, у страдању своме је примио непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победи, а разори и немоћну дрскост демона: Његовим молитвама спаси душе наше.

Кондак Талалеју, глас 3. Показао си се као састрадалник мученика и борац, изврсни војник Цара Славе си био, искушењима и мучењима гордост идолослужења си уништио: Зато појемо твоју славну успомену, мудри Талалеје.

Тропар Стефану, глас 4. Као подражатељ древних Светих Отаца, завелео си испоснички живот, постом, молитвама и сузама заливан, себе си оградио. Зато и по престављењу твоме, тело твоје је објављено цело и мирисно, које са љубављу целивамо, Стефане оче наш: Моли Христа Бога да спасе душе наше.

Кондак Стефану, глас 6. Ходите сви изданци Православља, који живите у Скендерији, да због Светог Стефана, који се у ова последња времена као свећњак вере показао, похвалимо Христа Бога нашега, и ка Њему завапимо: Избави нас од непријатеља наше вере, да у миру запевамо: Алилуја!

21. мај/3. јун
Свети цар Константин и царица Јелена;
Јављање иконе пресвете Богородице Владимирске

Тропар Константину, глас 8. Видевши знак Крста Твога на небу, и као Павле примивши позив не од људи, међу царевима апостол Твој, Господе, царствени град положи у руке Твоје: Чувај га увек у миру, молитвама пресвете Богородице, Једини Човекољупче.

Кондак Константину, глас 3. Константин данас с матером Јеленом показује Крст, свеславно дрво, истинско посрамљење свих Јевреја, оружје против противника верних царева: Нас ради се јавило ово велико знамење и штити нас од навале зла.

Тропар икони, глас 4. Данас је светло украшен славни град Москва, који је као сунчеве зраке примио, владичице, чудотворну твоју икону. Ка њој сада ми прилазимо, и молимо те, зовући овако: О, величанствена владичице Богородице! Моли се из тебе оваплоћеном Христу Богу, да избави град овај, и све градове и крајеве хришћанске неоштећене од свих напасти вражијих, и спасе душе наше, као Милосрдан.

Кондак икони, глас 8. Теби изабраној војвоткињи победници, која нас избављаш од зла доласком твоје часне иконе, владичице Богородице, светло установљавамо празновање јављања свете иконе твоје, и кличемо ти: Радуј се, невесто неудата!

22. мај/4. јун
Свети мученик Јован Владимир, кнез српски; Свети мученик Василиск

Тропар Владимиру, глас 4. Крст светли који ти се јавио са небеса, свима си проповедао, просветивши светло народе, Владимире славни, украсивши се, обливен крвљу твојом, удостојио си се почасти Небеских, предстојећи Светој Тројици: Зато се са слободом моли да нас спасе.

Кондак Владимиру, глас 8. Као непроцењива ризница и извор који људима недуге лечи и нама се подаде тело твоје свештено, које болестима разним даје исцељење и благодат божанску онима који му прилазе, да ти кличу: Радуј се, кнеже Владимире!

Кондак Владимиру, глас 8. Као непроцењива ризница и извор који људима недуге лечи и нама се подаде тело твоје свештено, које болестима разним даје исцељење и благодат божанску онима који му прилазе, да ти кличу: Радуј се, кнеже Владимире!

Тропар Василиску, глас 4. Мученик Твој Господе, Василиск, у страдању своме је примио непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победи, а разори и немоћну дрскост демона: Његовим молитвама спаси душе наше.

Кондак Василиску, глас 8. Показао си се у страдањима снажан и храбар, и у чудесима предиван, јављено Христово име храбро носивши, мучитеља си посрамио. Зато те поштујемо Свети Василиске, и увек зовемо свеславни: Радуј се, светла доброто мученика!

23. мај/5. јун
Свети Михаил Исповедник, Епископ Синадски

Тропар, глас 8. Наставниче Православља, учитељу побожности и чистоте, свећњаче васељене, богонадахнути украсу архијереја, Михаило премудри, учењем твојим све си просветио, свирало духовна, моли Христа Бога, да спасе душе наше.

Кондак, глас 8. Као свеславан архијереј и страдалац због побожности, претње демонске си ниси бојао, јеретичко богоборство си победио, слободним гласом си велегласно клицао: Поклањам се икони Христовој и пречисте Његове матере! Због тога те славимо, Свети Михаиле.

24. мај/6. јун
Преподобни Симеон Дивногорац

Тропар, глас 1. Као пустињски житељ и у телу Анђео и чудотворац, показао си се богоносни оче наш Симеоне. Постом, бдењем и молитвама, небеске дарове си примио, исцељујући болести оних који ти са вером долазе. Слава Ономе који ти је дао снагу, који те је прославио и који кроз тебе дарује свима исцељење.

Кондак, глас 2. Желећи небеско, земно си оставио и као небо високо стуб си направио: Због тога си заблистао зрацима чудеса, Свети Симеоне, и Господу Христу, Богу свих, непрестано се молиш за све нас.

25. мај/7. јун
Треће обретење главе Светог Јована Крститеља

Тропар, глас 4. Као божанско благо сакривено у земљи, Христос нам откри твоју главу, пророче и Претечо. Сви који смо се сабрали да прославимо проналазак твоје свете главе, песмама дивним Спаситељу певамо, који нас спасава од пропасти твојим молитвама.

Кондак, глас 6. Као објављени светлосни и божански стуб у свету, и свећњак сунчани, Претечо, твоју светлу и божанску главу си показао свим крајевима. Она освећује све који јој се са вером поклањају и кличу: Христов премудри Крститељу, спаси све нас!

26. мај/8. јун
Свети Апостол Карп, један од Седамдесеторице

Тропар, глас 3. Апостоле Свети, Карп, моли Милостивога Бога, да опроштај грехова подари душама нашим.

Кондак, глас 4. Као сјајну звезду стекла те је Црква, Апостоле Карпе, обасјана твојим изобилним чудесима. Зато кличемо Господу Христу: Спаси оне који са вером поштују успомену Твога апостола, Многомилостиви.

27. мај/9. јун
Свети свештеномученик Терапонт, Епископ Сардиски

Тропар, глас 4. Био си наследник Апостола престолом и заједничар духом, богонадахнуто дело си нашао у виђењу духовног узрастања: Због тога си уздизао реч истине и ради вере си до крви пострадао, свештеномучениче Терапонте: Моли Христа Бога да спасе душе наше.

Кондак, глас 4. Подражавајући побожно светитеље и мученички пут прошавши, угасио си приношење жртава идолима и заштитник си био твоме стаду, богомудри. Зато те поштујемо и тајно ти кличемо: Избави нас увек од зла, твојим молитвама, оче наш Терапонте.

28. мај/10. јун
Преподобни Никита Исповедник, Епископ Халкидонски

Тропар, глас 4. Истина ствари објави те стаду твоме као правило вере, образац кротости и учитеља уздржања. Због тога си смирењем стекао високе почасти, а сиромаштвом богатства: Оче Никита, моли Христа Бога да спасе душе наше.

Кондак, глас 8. Светлошћу твојих дела си засијао и наследник апостолског престола си био, Свети Никито. Као Сунце си заблистао народу твоме, оче, испунивши га божанским учењем. Зато ти кличемо: Радуј се, украсу Халкидона!

29. мај/11. јун
Света преподобномученица Теодосија Тирска

Тропар, глас 4. Узраставши у врлини благоугодно, мученице, Христова пријатељица си била чиста, и Светога Духа дом љубљени: Отуда си посрамила ђавола који се бори против рода људског. Добро пострадавши, посекла си Копронима мачем вере, преподобномученице Теодосија, и ка небеском дворцу си отишла радујући се. Моли велику милост за оне који те са вером поштују.

Кондак, глас 2. Страдањима си достигла у блажени живот, удавивши у крви Копронима, прљавог противника Христове Цркве, свеблажена мученице Теодосија: Са небеским војскама се радујеш, штитећи оне који поштују твоју успомену.

30. мај/12. јун
Преподобни Исакије Далматски

Тропар, глас 8. У теби се, оче, сигурно спасе боголикост, јер си примивши Крст, следио Христа. Делима си учио презирати тело, желећи више за душу ствари бесмртне, зато и са Анђелима, Свети Исакије, радује се дух твој.

Кондак, глас 8. Као верни угодник Божији, распалио си се ревношћу у Христовој Цркви, зла Валентова задржавајући. Због тога што је затворио храмове, злу смрт си му прорекао. Зато се непрестано моли за све нас који те прослављамо, Свети Исакије.

31. мај/13. јун
Свети Апостол Јерма и Свети мученик Ермије

Тропар Јерми, глас 3. Апостоле Свети Јермо, моли Милостивога Бога, да опроштај грехова подари душама нашим.

Кондак Јерми, глас 4. Као сјајну звезду стекла те је Црква, Апостоле Јермо, обасјана твојим изобилним чудесима. Зато кличемо Господу Христу: Спаси оне који са вером поштују успомену Твога Апостола, Многомилостиви.

Тропар Ермију, глас 4. Мученик Твој Господе, Ермије, у страдању своме је примио непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победи, а разори и немоћну дрскост демона: Његовим молитвама спаси душе наше.

Кондак Ермију, глас 6. Усрдно се у Христу подвижавајући, у старости добру храброст стече, мучениче Ермије, безбожничке злобе си уништио Христовом силом, и попивши отров остао си неповређен, кличући: Бог је са мном, и нико ми ништа не може!