ТРОПАРИ И КОНДАЦИ ЗА МЕСЕЦ ФЕБРУАР
(по старом/новом календару)

 

1./14. фебруар
Свети мученик Трифун; (Претпразништво Сретења)

Тропар Трифуну, глас 4. Мученик Твој Господе, Трифун, у страдању своме је примио непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победи, а разори и немоћну дрскост демона: Његовим молитвама спаси душе наше.

Кондак Трифуну, глас 8. Тврдом вером у Свету Тројицу, многобоштво си разрушио до краја, свеславни, славан си у Христу био и победио си мучитеље силом Христа Спаситеља. Примио си венац за мучеништво своје и дарове божанских исцељења, као непобедив.

Тропар претпразништву, глас 1. Небески збор Анђела припаде ка Земљи, дошавши да види како Онога који се пре све твари родио, Младенца Христа, рођеног од неудате матере, носе ка храму, и са радошћу поје заједно са нама претпразничку песму.

Кондак претпразништву, глас 6. Са Оцем је Син невидљиво, а сада је видљив у телу, неизречено од дјеве се родио и на руке га старац светитељ прима: Поклонимо Му се као истинитом Богу нашем.

2./15. фебруар
Сретење Господње

Тропар, глас 1. Радуј се, благодатна Богородице дјево, јер из тебе засија Сунце правде, Христос Бог наш, који обасјава оне који су у тами. Весели се и ти, старче праведни, који си узео у своје наручје Ослободиоца душа наших који нам је даровао васкрсење.

Кондак, глас 1. Ти, који си као што доликује, осветио девојачку утробу и благословио руке Симеонове, предухитривши нас и сада, спасао си нас, Христе Боже. Смири државу у ратовима и оснажи народ наш који си заволео, Једини Човекољупче!

3./16. фебруар
Свети Симеон Богопримац

Тропар, глас 1. Радуј се, благодатна Богородице дјево, јер из тебе засија Сунце правде, Христос Бог наш, који обасјава оне који су у тами. Весели се и ти, старче праведни, који си узео у своје наручје Ослободиоца душа наших који нам је даровао васкрсење.

Кондак, глас 4. Старац Симеон се данас одрешује од уза, молећи се за крај живота смртног, јер прима на руке Христа, као Творца и Господа.

4./17. фебруар
Преподобни Исидор Пелусиот

Тропар, глас 8 . У теби се, оче, сигурно спасе боголикост, јер си примивши Крст, следио Христа. Делима си учио презирати тело, желећи више за душу ствари бесмртне, зато и са Анђелима, Свети Исидоре, радује се дух твој.

Кондак, глас 4. Као другу звезду Даницу пронађе те Црква, преславни, која се твојим мудрим речима као муњама освећује, кличући ти: Радуј се свеблажени и богомудри Исидоре!

5./18. фебруар
Света мученица Агатија; Икона мајке Божије "Избавитељница"

Тропар Агатији, глас 4. Овчица Твоја Исусе, Агатија, зове силним гласом: "Тебе Жениче мој љубим и тражећи Те страдам, и распињем се и сахрањујем у крштењу Твоме. И страдам ради Тебе, да бих царствовала с Тобом, и умирем за Тебе, да бих живела с Тобом. Прими ме као чисту жртву, с љубављу жртвовану за Тебе." Њеним молитвама, као Милостив, спаси душе наше.

Кондак Агатији, глас 4. Нека се украси данас Црква славном порфиром, окропљеном чистом крвљу мученице Агатије, кличући: Радуј се, катанска похвало!

Тропар икони, глас 7. Радуј се, благодатна Богородице дјево, по обећању своме носила си превечног Младенца и Бога. Моли Га да свету да мир и душама нашим спасење. Твој Син је рекао, да ће све твоје молбе на добро да испуни. Зато ти припадамо, молимо те и надамо се на тебе, да не пропаднемо, име твоје призивајући: Ти си владичице избављење грешних".

6./19. фебруар
Свети Вукол Смирнски

Тропар, глас 4. Истина ствари објави те стаду твоме као правило вере, образац кротости и учитеља уздржања. Због тога си смирењем стекао високе почасти, а сиромаштвом богатства: Оче Вуколе, моли Христа Бога да спасе душе наше

Кондак, глас 2. Божански громе, трубо духовна, сејачу вере и искоренитељу јереси, угодниче Свете Тројице, велики светитељу Вуколе, са Анђелима предстојиш пред престолом Божијим свагда, моли се непрестано за све нас.

7./20. фебруар
Свети Партеније, Епископ Лампсакијски

Тропар, глас 4. Боже отаца наших, чини увек са нама по Твојој кротости, не напуштај нас Твојом милошћу, но њиховим молитвама у миру уреди живот наш.

Кондак, глас 3. Примио се божанску благодат да чиниш чудеса, богомудри свештени Партеније, чудотворче богоносни. Очишћујеш све страсти верних и лукаве духове, оче, изгониш: Зато те у песмама величамо, као великог повереника Божије благодати.

8./21. фебруар
Свети великомученик Теодор Стратилат; Свеги Сава Други, Архиепископ Српски

Тропар Теодору, глас 4. Мудрим војевањем за истину, мучениче, био си добри војвода небеског Цара, Свети Теодоре. Оружјем вере наоружавао си се мудро и победио војске демона, и показао си се као победоносни страдалац: Зато те са вером увек прослављамо.

Кондак Теодору, глас 2. Храбро си душу вером обукао и реч Божију као копље у руку узео, ђавола победивши, велики међу мученицима, Свети Теодоре: Са њима не престај да се молиш Христу Богу за нас.

Тропар Сави, глас 4. Уздизање вере и образ кротости, и као дрво усред Раја светим делима твојим свет си просветио, због тога ка часним моштима твојим са љубављу прилазимо, целивамо их и верно ти појемо: Буди у помоћи онима који у песмама величају свету и светлу успомену твоју, милостиви светитељу, оче Саво, и молимо те да се молиш Христу Богу да спасе душе наше.

Кондак Сави, глас 8. Као сапрестолник архијереја и изврсни поштовалац светитеља си био, светитељу Саво. Сачувај домовину, породицу, град овај и народ који те поштује са вером и славним твојим моштима се приклања да ти велегласно кличемо: Радуј се, Саво богомудри!

9./22. фебруар
Свети мученик Никифор; (Оданије Сретења)

Тропар, глас 4. Мученик Твој Господе, Никифор, у страдању своме је примио непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победи, а разори и немоћну дрскост демона: Његовим молитвама спаси душе наше.

Кондак, глас 1. Љубављу си распалио своје срце, Свети Никифоре и јасно разрушио злобу пакосних. Мачем су одсекли главу твоју, као божанском мученику оваплоћеног Спаситеља: Њега моли за нас, који појемо славну успомену твоју.

Кондак други, глас 3. Окрилативши, славни, Господњом љубављу и Његов славни Крст на раме узевши, посрамио си ђаволско лукавство, и пострадао си до смрти. Показао си се као истинити победник, борац и повереник Божије благодати.

10./23. фебруар
Свети свештеномученик Харалампије

Тропар, глас 4. Мученик Твој Господе, Харалампије, у страдању своме је примио непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победи, а разори и немоћну дрскост демона: Његовим молитвама спаси душе наше.

Кондак, глас 8. Био си подражатељ благодати свештенства, славни, Цркву си светло украсио божанским страдањем, које си за Христа поднео храбро и радосно, Харалампије славни, светиљко Васељене, осветљавај све крајеве као непобедиви.

11./24. фебруар
Свети свештеномученик Власије Севастијски; Свети великомученик Ђорђе Кратовац

Тропар Власију, глас 4. Био си наследник Апостола престолом и заједничар духом, богонадахнуто дело си нашао у виђењу духовног узрастања: Због тога си уздизао реч истине и ради вере си до крви пострадао, свештеномучениче Власије: Моли Христа Бога да спасе душе наше.

Кондак Власију, глас 2. Божанска младицо, цвете неувели, многострадална грано лозе Христове, богоносни Власије, испуни весељем твојим оне који са вером поштују успомену твоју, молећи се непрестано за нас.

Кондак Власију други, глас 8. Свештеничким помазањем и мученичком крвљу си се украсио, славни Власије, међу Анђелима се радујеш сијајући на све стране, и нас гледаш који смо у храм твој дошли, и у њему те непрестано зовемо: Све нас сачувај.

Тропар Георгију, глас 4. У трпљењу многих подвига твојих Георгије, поднео си смрт и огањ, и по свршетку своме, у збору мученика, примио си од Христа венац који не вене, и сада у земљи кротких боравиш, блажени. Моли за нас Христа Бога, да душама нашим дарује велику милост.

Кондак Георгију, глас 2. Небеску славу си желео, преблажени и многострадални, због тога си сасекао надимање персијске преваре и примивши венац победе, Георгије, истоимени војниче. Са Анђелима се веселиш славно, и с њима се непрестано молиш за све нас.

12./25. фебруар
Свети Мелетије Антиохијски; Икона мајке Божије "Иверска"

Тропар Мелетију, глас 4. Истина ствари објави те стаду твоме као правило вере, образац кротости и учитеља уздржања. Због тога си смирењем стекао високе почасти, а сиромаштвом богатства: Оче Мелетије, моли Христа Бога да спасе душе наше.

Кондак Мелетију, глас 6. Уплашивши се твоје духовне храбрости преступник је побегао у Македонију, а ми, слуге твоје духовне, који смо ти са љубављу дошли, молитвену службу вршимо, сабеседниче Анђела, Свети Мелетије, огњени мачу Христа Бога нашега, којим све безбожнике сечеш: Зато те песмама славимо као светиљку која све просвећује.

Тропар икони, глас 1. Од свете иконе твоје, о владичице Богородице, подају се обилно исцељења и оздрављења, поклоницима који са вером и љубављу прилазе ка њој. Тако и моју немоћ посети и на душу се моју смилуј, блага, и тело моје излечи благодаћу твојом, пречиста.

13./26. фебруар
Свети Симеон Мироточиви; Преподобни Мартинијан

Тропар Симеону, глас 3. Просветивши се божанском благодаћу и по смрти показујеш светлост свога живота и изливаш благоухано миро онима који прилазе ка твојим моштима. Свој народ си упутио ка светлости богопознања, Свети Симеоне, оче наш, моли Христа Бога да нам дарује велику милост.

Кондак Симеону, глас 7. Заволевши анђелски живот на Земљи, оставивши световну власт и свет, постећи, пошао си за Христом, Свети Симеоне, и Њему си апостолски приводио оне који те љубе, кличући: Љубите Бога, као што Он љуби нас!

Тропар Мартинијану, глас 8. Пламен искушења потоцима суза си угасио, блажени, и морске таласе и зверске нападе си обуздао, кличући: Препрослављен јеси, Свесилни, спаси ме од огња и буре.

Кондак Мартинијану, глас 2. Као искусног подвижника побожности и славног добровољног страдалца, пустињског житеља и отшелника, у песмама достојно похвалимо, Мартинијана свеславног, јер је он ђавола сатро.

14./27. фебруар
Преподобни Авксентије

Тропар, глас 1. Као пустињски житељ и у телу Анђео и чудотворац, показао си се богоносни оче наш Авксентије. Постом, бдењем и молитвама, небеске дарове си примио, исцељујући болести оних који ти са вером долазе. Слава Ономе који ти је дао снагу, који те је прославио и који кроз тебе дарује свима исцељење.

Кондак, глас 2. Насладивши се уздржања, богомудри, жеље телесне си обуздао и показао си се осветљен вером. Зато си као дрво посред раја процветао, Авксентије, оче свештени.

15./28. фебруар
Свети Апостол Онисим

Тропар, глас 3. Апостоле Свети Онисиме, моли Милостивога Бога, да опроштај грехова подари душама нашим.

Кондак, глас 4. Као сјајну звезду стекла те је Црква, Апостоле Онисиме, обасјана твојим изобилним чудесима. Зато кличемо Господу Христу: Спаси оне који са вером поштују успомену Твога Апостола, Многомилостиви.

16. фебруар/1. март
Свети мученици Памфил, Порфирије и осталих 12 мученика

Тропар, глас 4. Мученици Твоји Господе, у страдању своме су примили непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победише, а разорише и немоћну дрскост демона: Њиховим молитвама спаси душе наше.

Кондак, глас 4. Лежећи у мучењу страшном, Господњи добримученици, радоваше се размишљајући о небеском, о њему беседећи, а о телу и не мислећи: Зато су наследили вечну славу, и моле се стално за нас, који хвалимо њихове подвиге.

17.фебруар/2.март
Свети великомученик Теодор Тирон

Тропар, глас 2. Велика су дела вере! Усред пламене реке радоваше се свети мученик Теодор као да је на освежавајућој води. Будући пламеном спаљен, принесе се као бесквасни хлеб Светој Тројици. Његовим молитвама Христе Боже спаси душе наше.

Кондак, глас 8. Веру Христову као штит си ставио у срце своје, противничке силе си погазио, многострадалче, и венцем небеским си се венчао вечно, Свети Теодоре, као непобедиви.

18. фебруар/3. март
Свети Лав Велики, Епископ Римски

Тропар, глас 8. Наставниче Православља, учитељу побожности и чистоте, свећњаче васељене, богонадахнути украсу архијереја, Лаве премудри, учењем твојим све си просветио, свирало духовна, моли Христа Бога, да спасе душе наше.

Кондак, глас 3. На престолу свештенства седио си, славни, и уста лавова си заградио. Богонадахнутим догматима пресвете Тројице озарио си светлост богоразума твоме стаду. Зато си се прославио као божански повереник Божије благодати.

19. фебруар/4. март
Свети Алостоли Архип, Филимон и Апфија; преподобни Доситеј

Тропар Архипу, глас 3. Апостоле Свети Архипе, моли Милостивога Бога, да опроштај грехова подари душама нашим.

Кондак Архипу, глас 4. Као велику звезду има те Црква Апостоле Архипе, просвећујући светлошћу твојих чудеса верне који те зову: Спаси оне који са вером поштују успомену твоју.

Тропар Доситеју, глас 8. У теби се, оче, сигурно спасе боголикост, јер си примивши Крст, следио Христа. Делима си учио презирати тело, желећи више за душу ствари бесмртне, зато и са Анђелима, Свети Доситеју, радује се дух твој.

Тропар Доситеју други, глас 8. Заволео си Господа свим срцем својим и оставивши свет Њему си себе принео, да Му служиш као добри и верни слуга. Бдењем, постом и молитвама, угасио си све страсти у себи. Зато сада као Анђео Небески, смело стојиш пред Господом, и молиш Га да нам грехе опрости, по великој Својој милости. Због тога ти радосно кличемо: Радуј се, преподобни Доситеју, заштитниче наш Небески!

Кондак Доситеју, глас 2. Чистотом душевном и непрестаним молитвама божански си се наоружао и као копљем силно победио демонске војске, Доситеју оче наш, моли се непрестано за све нас.

Кондак Доситеју други, глас 2. Пресвета Богородица ти се јавила и на пут спасења те позвала, и ти радосно за Христом пође, служећи болесним монасима. Послушањем твојим неисказаним, постаде сасуд Духа Светога, и пресели се у дворе небеске, да вечно славиш Господа. Зато те сада ми недостојни умилно молимо: Преподобни оче Доситеју, моли Христа Бога, да спасе душе наше!

20. фебруар/5. март
Свети Лав, Епископ Катански

Тропар, глас 4. Истина ствари објави те стаду твоме као правило вере, образац кротости и учитеља уздржања. Због тога си смирењем стекао високе почасти, а сиромаштвом богатства: Оче Лаве, моли Христа Бога да спасе душе наше.

Кондак, глас 8. Као велику светиљку има те Црква, свеблажени Лаве, који више од сунца сијаш. Сачувај је твојим молитвама као непобедиву и непоколебљиву од сваке јереси, и чисту, као достојан свагдашњег помињања.

21.фебруар/6. март
Преподобни Тимотеј Пустињак и Свети Евстатије; Икона мајке Божије "Полтавска"

Тропар оцима, глас 4. Боже отаца наших, чини увек са нама по Твојој кротости, не напуштај нас Твојом милошћу, но њиховим молитвама у миру уреди живот наш.

Кондак Тимотеју, глас 4. Засијао си као сјајна звезда од истока и озарио срца верних врлинама твојих чудеса, свеблажени чудоношче Тимотеју.

Тропар икони, глас 4. Весели се земља полтавска и цела отаџбина наша Православна, јер се као светозарно сунце показала величанствена икона твоја, преблагословена Богомати, свет озарујући мноштвом чудеса твојих, помоћу којих проналазимо на Земљи сва доброте и користи, и удостојавамо се истинских блага на небесима. Зато ти кличемо: Радуј се, похвало наша којој се увек клањамо, и спаси нас, који ти се молимо, једина надо и вечно радовање оних који те песмама славе.

22. фебруар/7. март
Свети мученици у Евгенији

Тропар, глас 4. Мученици Твоји Господе, у страдању своме су примили непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победише, а разорише и немоћну дрскост демона: Њиховим молитвама спаси душе наше.

Кондак други, глас 8. Снажни стубови вере, прослављени мученици, за Христа сте поднели разне муке, и много година сакривени бисте. А сада се јависте као непроцењиво благо и у цркву Божију вас на рукама славно носе архијереји. Свима који су вас молили давали сте помоћ: Зато се молите за душе наше.

23. фебруар/8. март
Свети свештеномученик Поликарп, Епископ Смирнски

Тропар, глас 4. Био си наследник Апостола престолом и заједничар духом, богонадахнуто дело си нашао у виђењу духовног узрастања: Због тога си уздизао реч истине и ради вере си до крви пострадао, свештеномучениче Поликарпе: Моли Христа Бога да спасе душе наше.

Кондак, глас 1. Принео си Господу жртве врлина, као духовне плодове Поликарпе мудри, и због тога си од Бога и прослављен као достојан јерарх. Зато се и данас просвећујемо твојим учењем и прослављамо вредну похвале успомену твоју, славећи Господа.

24. фебруар/9. март
Прво и друго обретење главе Светог Јована Крститеља

Тропар, глас 4. Претечина глава засијавши из земље испушта светлост вечну и вернима исцељење. На Небу сабира збор Анђела и на Земљи позива род људски да сложно узносе славу Христу Богу.

Кондак, глас 2. Пророче Божији, Претечо благодати, главу твоју као воћку свештену у земљи нађоше, од које стално добијамо исцељења: Јер опет као и некад свету проповедаш покајање.

25. фебруар/10. март
Свети Тарасије, Патријарх Цариградски

Тропар, глас 4. Истина ствари објави те стаду твоме као правило вере, образац кротости и учитеља уздржања. Због тога си смирењем стекао високе почасти, а сиромаштвом богатства: Оче Тарасије, моли Христа Бога да спасе душе наше.

Кондак, глас 3. Појаснио си Православне догмате Цркве и научио си верне да поштују славну икону Христову, блажени, и да јој се сви клањају. Изобличио си иконоборачке безбожне заповести, па ти зато кличемо: О, радуј се, мудри оче Тарасије!

26.фебруар/11.март
Свети Порфирије, Епископ Гаски

Тропар, глас 4. Истина ствари објави те стаду твоме као правило вере, образац кротости и учитеља уздржања. Због тога си смирењем стекао високе почасти, а сиромаштвом богатства: Оче Порфирије, моли Христа Бога да спасе душе наше.

Тропар други, глас 4. Твоје трудове и страдања за ширење вере, ко ће исказати? Дан и ноћ ниси престајао да се трудиш, док ниси очистио Газу од безбожности, и веру и побожност засадио. Зато као што си увек заступник стада твога, тако, свети Порфирије, моли Христа Бога да спасе душе наше.

Кондак, глас 2. Свештеном твојом природом украшен, озарио си свештеничке одежде, свеблажени богомудри Порфирије, украшен си исцељењима узвишеним, зато се моли непрестано за све нас.

27. фебруар/12. март
Преподобни Прокопије Декаполит

Тропар, глас 8. Потоцима твојих суза бесплодну пустињу си обрађивао и уздасима из дубине душе, умножио си великим трудом своје таланте. Био си свећњак свету, сијајући својим чудесима, Прокопије оче наш: Моли Христа Бога, да спасе душе наше.

Кондак, глас 4. Данас те Црква има као звезду Даницу, која сваку маглу безбожништва разгони, поштујући те, поверениче небеских тајни, Прокопије преславни.

28. фебруар/13. март
Преподобни Василије Исповедник

Тропар, глас 1. Као пустињски житељ и у телу Анђео и чудотворац, показао си се богоносни оче наш Василије. Постом, бдењем и молитвама, небеске дарове си примио, исцељујући болести оних који ти са вером долазе. Слава Ономе који ти је дао снагу, који те је прославио и који кроз тебе дарује свима исцељење.

Кондак, глас 2. Примивши са Неба божанско откривење, изашао си, мудри, из светске сујете. Монахујући свето, добио си дар да чиниш чудеса и болести исцељујеш благодаћу, свештени и свеблажени Василије.

29. фебруар/14. март
Преподобни Јован Касијан

Тропар, глас 8. У теби се, оче, сигурно спасе боголикост, јер си примивши Крст, следио Христа. Делима си учио презирати тело, желећи више за душу ствари бесмртне, зато и са Анђелима, Свети Јоване, радује се дух твој.

Кондак, глас 2. Чистотом душевном и непрестаним молитвама божански си се наоружао и као копљем силно победио демонске војске, Јоване оче наш, моли се непрестано за све нас.