ТРОПАРИ И КОНДАЦИ ЗА МЕСЕЦ ЈАНУАР
(по старом/новом календару)

 

1./14. јануар
Обрезање Господа Исуса Христа; Свети Василије Велики

Тропар празнику, глас 1. Исусе, који седиш на престолу светлом као огањ, међу Анђелима, са беспочетним Оцем и Твојим Божанским Духом, благоизволео си да се родиш на Земљи од неудате девојке, мајке Твоје. Због тога си и обрезан био као осмодневно дете. Слава Твојој доброј одлуци, слава Твоме промислу, слава Твоме снисхођењу, Једини Човекољупче!

Кондак празнику, глас 3. Господ свих трпи обрезање и људска сагрешења, као Добар, обрезује. Данас даје спасење свету. Радује се међу небеским силама Творчев јерарх, светлоносни Василије Христов, познавалац божанских тајни.

Тропар Василију, глас 1. По свој Земљи рашири се глас твој, јер је примила реч твоју, којом си је божански научио. Природу ствари си објаснио, људске обичаје украсио, царско свештенство, свети оче Василије, моли Христа Бога да спасе душе наше.

Кондак Василију, глас 4. Показао си се као непоколебљив темељ Цркве, дајући свима људима постојану моћ, утврђујући је твојим заповестима, од Бога јављени Свети Василије.

2./15. јануар
Преподобни Серафим Саровски; Свети Силвестер, Епископ Римски; (Претпразништво Богојављења)

Тропар Серафиму, глас 4. Од младости Христа си заволео, блажени, и Њему Једином хтео си да служиш пламено, непрестаном молитвом и трудом у пустињи се подвижавајући. Умиљеним срцем стекао си Христову љубав и љубљени изабраник Божије матере си се показао. Зато ти кличемо: Спаси нас твојим молитвама, Серафиме, преподобни оче наш.

Кондак Серафиму, глас 2. Лепоте света и све пропадљиво у њему си оставио, преподобни, одселивши се у Саровску обитељ, и тамо поживевши анђелски, многима си био пут ка спасењу. Зато и тебе Христос, оче Серафиме, прослави, и даром исцељења и чудеса обогати. Зато ти кличемо: Радуј се, Серафиме, преподобни оче наш!

Тропар Силвестру, глас 4. Истина ствари објави те стаду твоме као правило вере, образац кротости и учитеља уздржања. Због тога си смирењем стекао високе почасти, а сиромаштвом богатства: Оче Силвестре, моли Христа Бога да спасе душе наше.

Кондак Силвестру, глас 4. Јавио си се као свештеник међу свештеницима Цара и Бога, Богоносни оче, и садруг си био постницима. Због тога се и сада радујеш са Анђелима, и веселиш се, оче, на небесима. Силвестре славни пастиру, спаси оне који са љубављу славе успомену твоју.

Тропар претпразништву, глас 4. Припреми се Завулоне и украси се Нефталиме, Јордане реко стани, прими веселећи се Владику који долази да се крсти. Весели се Адаме са праматером Евом, не кријте се као некада у Рају, јер видевши вас наге, јави се, да вас обуче у прву одежду. Христос се показао желећи да сву твар обнови.

Кондак претпразништву, глас 4. У водама јорданским данас си био Господе, Јовану говорећи: Не бој се да Ме крстиш, јер Сам дошао да спасем првосазданог Адама.

3./16. јануар
Свети пророк Малахија; Свети мученик Гордије

Тропар Малахији, глас 2. Пророка Твога Малахија, успомену Господе славимо, зато Те молимо, спаси душе наше.

Кондак Малахији, глас 4. Будући богат пророчким даровима, пророче, јасно си најавио Христов долазак и спасење света: Његовом светлошћу свет је просвећен.

Тропар Гордију, глас 4. Мученик Твој Господе, Гордије, у страдању своме је примио непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победи, а разори и немоћну дрскост демона: Његовим молитвама спаси душе наше.

Кондак Гордију, глас 8. Твој мученички зној, преславни, сву је земљу напојио и славном крвљу, Гордије, свет си развеселио. Молитвама твојим, Богомудри, спаси све који те са вером песмама прослављају, кличући ти достојно песмом, свехвални, као многострадалцу.

4./17. јануар
Сабор 70 Св. Апостола; Свети Евстатије Први, Архиепископ Српски

Тропар Апостолима, глас 3. Апостоли свети, молите Милостивога Бога, да опроштај грехова подари душама нашим.

Кондак Апостолима, глас 2. Похвалимо побожно верни у песмама Христових седамдесет ученика: Захваљујући њима научили смо да поштујемо нераздељиву Свету Тројицу, јер они постоје као свећњаци божанске вере.

Тропар Евстатију, глас 4. Изабрани од Бога, љубљени од људи, божанска красото архијереја и саслужитељу Анђела, оче Евстатије. Био си проповедник тајни божанских: Зато моли Христа Бога са свима светима, да нас избави од свих зала, молитвама твојим, блажени, и да спасе нас који са љубављу поштујемо свету успомену твоју.

Кондак Евстатију, глас 6. Примивши са висина благодат од Бога, у светитељски лик си се обукао и речи твоје научише све да се побожно поклањају једносуштној Светој Тројици: Зато прослављајући твоју успомену, прослављамо Бога који те је прославио.

5./18. јануар
Свети Теопемпт и Теона; Крстовдан

Тропар мученицима, глас 4. Мученици Твоји Господе, у страдању своме су примили непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победише, а разорише и немоћну дрскост демона: Њиховим молитвама спаси душе наше.

Кондак мученицима, глас 1. Теопемпт заједно са Теоном, као састрадалцем, се храброј показао истински светао нама доле. Не желећи да се покоре мучитељу, рањени су, али су се радовали, кличући: Славимо јединог Христа који је у јорданске воде погребао људска сагрешења.

Тропар претпразништву, глас 4. Повратио се некад река Јордан плаштом Јелисејевим, који му је остао од узнетог Светог Илије, разделивши воду на обе стране, и био му је прелаз сув, као праобраз истинског крштења, којим ми пут живота мењамо: Христос се јавио у Јордану да освети воде.

Кондак претпразништву, глас 2. Свима Господе Христе милостиво очисти мноштво грехова, по великој милости Својој, јер идеш ка Јордану да се крстиш као човек, и да нас обучеш у одећу древне славе, коју завишћу ђавола Адам изгуби.

6./19. јануар
Богојављење

Тропар, глас 1. Док си се Ти, Господе, крштавао у Јордану, показа се Света Тројица, јер Родитељ (Отац) гласом сведочаше о Теби називајући Те љубљеним Сином, а Дух у облику голуба, потврђиваше речи, Христе Боже, који си се јавио и свет просветио слава Теби!

Кондак, глас 4. Јавио си се данас Васељени Господе и светлост Твоја обасја нас који Ти певамо: Дошао си и јавио си се, Светлости Неприступна.

7./20. јануар
Сабор Светог Јована Крститеља - Јовањдан

Тропар, глас 2. Успомена праведника слави се похвалама, а теби је, Претечо, довољно сведочанство Господње да си, се заиста показао часнији и од пророка, јер си се удостојио да у реци крстиш Онога кога си проповедао. Зато, пострадавши за истину, радујући се, објавио си радосну вест онима који су у Аду, о Богу који се јавио у телу и узео грех света и који нам дарује велику милост.

Кондак, глас 6. Уплашивши се Твог доласка у телу, Јордан се са страхом врати. Испуњавајући пророчку службу, Јован се уплаши. Анђелске чете зачудише се гледајући Те како се телом у реци крштаваш. Сви који су у тами, бејаху обасјани опевајући Тебе, који си се јавио и све просветлио.

8./21. јанаур
Преподобни Георгије Хозевит

Тропар, глас 8. У теби се, оче, сигурно спасе боголикост, јер си примивши Крст, следио Христа. Делима си учио презирати тело, желећи више за душу ствари бесмртне, зато и са Анђелима, Свети Георгије, радује се дух твој.

Кондак, глас 4. Показао си се као свећњак пресветли, Свети Георгије, озарујући божанским зракама оне који те верно зову: Моли за нас Владику Христа који се показао у реци и просветио људски род.

9./22. јануар
Свети мученик Полиевикт; Свети Филип, Митрополит Московски

Тропар Полиевикту, глас 4. Мученик Твој Господе, Полиевикт, у страдању своме је примио непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победи, а разори и немоћну дрскост демона: Његовим молитвама спаси душе наше.

Кондак Полиевикту, глас 4. Приклонивши Спаситељ главу Јордану, уништио је змијину (сатанину) главу: А Полиевиктова одсечена глава, ђавола је посрамила.

Тропар Филипу, глас 8. Пријемниче благодати Христове, стубе Православља, борче за истину, нови исповедниче, свети Филипе, положио си душу за народ свој. Зато као онај који има смелост пред Христом, моли се за град овај и народ, који достојно поштује свету успомену твоју.

Конлак Филипу, глас 3. Похвалимо наставника Православља и весника истине, златоустог ревнитеља, руског светилника, Филипа премудрог: Храном учења свога разумно је хранио децу своју, њима је језиком хвале појао, и уснама песму говорио, као повереник Божије благодати.

10./23. јануар
Свети Григорије, Епископ Ниски; Преподобни Дометијан

Тропар, глас 4. Боже отаца наших, чини увек са нама по Твојој кротости, не напуштај нас Твојом милошћу, но њиховим молитвама у миру уреди живот наш.

Кондак Григорију, глас 2. Божански јерарх Цркве и известитељ часних премудрости, низијски светли ум, Свети Григорије, са Анђелима се весели, наслађујући се Божанском светлошћу и моли се непрестано за све нас.

Кондак Григорију други, глас 1. Оком душе си увек био бодар, светитељу, и као бодар пастир си се показао свету. Жезлом мудрости твоје и топлим твојим молитвеним заступнштвом одагнао си нечастиве као вукове, храбро сачувавши стадо, Свети Григорије свемудри.

11./24. јануар
Преподобни Теодосије Велики; Преподобни Михаило, Христа ради јуродиви

Тропар Теодосију, глас 8. Потоцима твојих суза бесплодну пустињу си обрађивао и уздасима из дубине душе, умножио си великим трудом своје таланте. Био си свећњак свету, сијајући својим чудесима, Теодосије оче наш: Моли Христа Бога, да спасе душе наше.

Кондак Теодосију, глас 8. Будући насађен у двору Господа твога, твојим светим врлинама красно си процветао, и умножио си чеда твоја у пустињи, сузама твојим као кишом је напајајући, Божији вођо монаха у божанским дворовима. Зато ти кличемо: Радуј се, оче Теодосије!

Тропар Михаилу, глас 8. На Земљи си се ради Христа својевољно правио луд, и красоте овога света отада ниси гледао, а телесна раздраживања си ослабио постом и жеђи, и лежањем на земљи. Од жеге и зиме, од кише и снега и од осталих временских непогода никада се ниси уклонио. Душу си очистио врлинама као злато у огњу, оче свети, Михаиле богоносни, и сада на небесима предстојиш пред престолом пресвете Тројице, и пошто имаш велику слободу, моли Христа Бога да спасе душе наше.

Кондак Михаилу, глас 8. Силом Духа Светог уподобио си се красноречивим древним пророцима, говорећи непознаности и тајне, и које се угодно судбама Божијим испунише. И још многа чудеса Господом Христом учини и народ задиви, научивши да славе оне који кличу: Слава Богу који прославља свете Своје.

12./25. јануар
Света мученица Татијана; Икона мајке Божије "Млекопитатељница"

Тропар Татијани, глас 4. Овчица Твоја Исусе, Татијана, зове силним гласом: "Тебе Жениче мој љубим и тражећи Те страдам, и распињем се и сахрањујем у крштењу Твоме. И страдам ради Тебе, да бих царствовала с Тобом, и умирем за Тебе, да бих живела с Тобом. Прими ме као чисту жртву, с љубављу жртвовану за Тебе." Њеним молитвама, као Милостив, спаси душе наше.

Кондак Татијани, глас 4. Засијала си светло својим страдањем, мученице, крвљу својом украшена, и као дивна голубица узлетела си на Небо, Света Татијана: Зато се стално моли за оне који те поштују.

Тропар икони, глас 1. Вољом Очевом од божанског Духа без семена си зачела Сина Божијег. Јер Онај који је од Оца без матере пре свих векова, ради нашег спасења произишао је из тебе, без оца, телесно, као Младенац (Дете), и млеком си га својим хранила. Зато не престај да се молиш за избављење душа наших од свих жалости.

13./26. јануар
Свети мученици Ермил и Стратоник; (Оданије Богојављења)

Тропар, глас 4. Мученици Твоји Господе, у страдању своме су примили непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победише, а разорише и немоћну дрскост демона: Њиховим молитвама спаси душе наше.

Кондак, глас 2. Од светске сујете побегавши, ка тихом пристаништу сте се преставили мученичким подвигом, увенчавши се и трудом поста. Зато сте се и показали као причасници славе мученика и преподобних.

14./27. јануар
Свети Сава, први Архиепископ Српски - Савиндан

Тропар, глас 3. Био си вођа, првопрестолник и учитељ пута који води у живот. Када си дошао, светитељу Саво, најпре си твоје отачаство просветио и препородивши га Духом Светим, као дрвета маслинова, засадио си у духовном Рају најсветију твоју децу. Због тога, као равног Апостолима и светитељима, поштујући те молимо: Моли Христа Бога да нам дарује велику милост.

Тропар други, глас 8. Наставниче Православља, учитељу побожности и чистоте, свећњаче васељене, богонадахнути украсу архијереја, Свети Саво премудри, учењем твојим све си просветио, свирало духовна, моли Христа Бога, да спасе душе наше.

Кондак, глас 8. Као великог просветитеља и друга Апостола, прославља те Црква твог народа, преподобни. Но, као онај који има слободу пред Христом, молитвама својим спаси нас од свих невоља, да би ти клицали: Радуј се, оче Саво богомудри!

15./28. јануар
Преподобни Павле Тивејски и Јован Кушчник; Преподобни Гаврило Лесновски

Тропар преподобнима, глас 4. Боже отаца наших, чини увек са нама по Твојој кротости, не напуштај нас Твојом милошћу, но њиховим молитвама у миру уреди живот наш.

Кондак Павлу, глас 3. Као незалазну светлост мисленог Сунца, хвалимо те у песмама ми који смо се сабрали данас. Засијао си онима који беху у тами безумља и све си их узвео ка божанским висинама, украсу Дивејева, Павле свети, чврсти темељу отаца и испосника.

Кондак Јовану, глас 2. Заволео си, премудри, сиромаштво неукрадиво и богатство твојих родитеља си сматрао за ништа. Јеванђеље си у рукама својим држао и следио си Христа Бога, Јоване свети, моли се непрестано за све нас.

Тропар Гаврилу, глас 8. Заволевши Христа више од свега и украсивши се кротошћу, смирењем и трпљењем, сав свој живот земаљски си му предао. Зато си се настанио у небеске обитељи, удостојивши се славе праведника: Са њима се моли да се спасу душе наше.

Кондак Гаврилу, глас 6. Анђелски живот на Земљи си поживео, примером свога живота си потврдио Јеванђеље и ум твој ка небу си усмерио, народ си побожности учио, зато те прослављамо: Радуј се, свети Гаврило, Лесновска похвало!

16./29. јануар
Часне вериге Апостола Петра; Преподобни Ромило Раванички

Тропар Петру, глас 4. Не оставивши Рим к нама си пришао, славним веригама које си носио, први међу Апостолима. Са онима који им се са вером поклањају, молимо се: Молитвама твојим ка Богу, даруј нам велику милост.

Кондак Петру, глас 2. Стена Христос, као стену вере и првог међу Апостолима прославља те светло, и позива све да празнују чудеса твојих часних верига, Свети Петре, дајући им опроштај грехова.

Кондак Петру други, глас 2. Похвалимо Петра великог, као врховног и првог међу Апостолима, божанског ученика Истине, и са вером љубимо његове часне вериге, примајући разрешење од грехова.

Тропар Ромилу, глас 8. Потоцима твојих суза бесплодну пустињу си обрађивао и уздасима из дубине душе, умножио си великим трудом своје таланте. Био си свећњак свету, сијајући својим чудесима, Ромило оче наш: Моли Христа Бога, да спасе душе наше.

Кондак Ромилу, глас 3. Примио си силу са Небеса, богоносни оче, демонске војске си посрамио, примивши од Бога благодат да чиниш чудеса, подајући је обилно онима који ти са вером прилазе. Зато поштујемо, Ромиле блажени, божанску успомену твоју.

17./30. јануар
Преподобни Антоније Велики

Тропар, глас 4. Природом си подражаво ревнитеља Илију, следовао си стазама Јована Крститеља, оче Антоније, пустињски си био житељ и васељену си утврдио твојим молитвама: Зато моли Христа Бога да спасе душе наше.

Кондак, глас 2. Сујету овога живота си одбацио, живот си у молитви провео, Крститеља Јована си у свему подражавао, преподобни: Са њим те и поштујемо, као почетак светим оцима, Свети Антоније.

18./31. јануар
Свети Атанасије Велики и Свети Кирило, Архиепископи Александријски; Свети Максим, Архиепископ Српски

Тропар Атанасију и Кирилу, глас 3. Засијасте делима Православља, погасивши сва зла учења, поставши победници над њима, и све сте побожношћу обогатили и Цркву веома украсили: Достојно сте пронашли Христа Бога, који нам дарује велику милост.

Кондак Атанасију и Кирилу, глас 4. Велики првосвештеници побожности, добри борци Цркве Христове, сачувајте све који поју: Спаси Милостиви оне који Те са вером поштују.

Кондак Атанасију, глас 2. Раширио си православно учење, исекавши трње јереси, умноживши семе вере благодаћу Светога Духа: Зато те песмама славимо, Свети Атанасије.

Тропар Максиму, глас 3. Будући да си рођен и васпитан изван своје отаџбине, опет си постао вођа свога народа. Желећи небескога Царства, земаљско си царство оставио и смирењем си небеско благо задобио, преблажени Максиме: Зато те молимо да се молиш за душе наше.

Кондак Максиму, глас 2. Узео си на себе Крст многих невоља и изгнање си претрпео светитељу, Максиме свеосвећени, бивши лишен отаџбине твоје и Богом ти поданог стада: Све си то добро трпео, ради просвећења своје душе.

19. Јануар/1. фебруар
Преподобни Макарије Египатски

Тропар, глас 1. Као пустињски житељ и у телу Анђео и чудотворац, показао си се богоносни оче наш Макарије. Постом, бдењем и молитвама, небеске дарове си примио, исцељујући болести оних који ти са вером долазе. Слава Ономе који ти је дао снагу, који те је прославио и који кроз тебе дарује свима исцељење.

Кондак, глас 1. Блажено си скончао свој живот, као мученик, и у земљу кротких достојио си се уселио, богоносни Макарије, и пустињу си као град монасима населио, примивши благодат од Бога да чиниш чудеса: Зато те поштујемо, Свети Макарије.

20. јануар/2. фебруар
Преподобни Јевтимије Велики

Тропар, глас 4. Весели се неплодна пустињо и радуј се, не рађајући у боловима, јер у теби умножи децу муж који ка небу стреми, насадивши их побожношћу, васпитајући их уздржањем и узводећи их ка савршеним врлинама: Његовим молитвама, Христе Боже, умири живот наш.

Кондак, глас 8. Славним рођењем твојим творевина је пронашла радост и у божанској успомени твојој, благост душе задобија од многих твојих чудеса, Свети Јевтимије. Њима богато награди душе наше и очисти од греховних нечистота, да би певали: Алилуја!

21. јануар/3. фебруар
Преподобни Максим Исповедник

Тропар, глас 8. Наставниче Православља, учитељу побожности и чистоте, свећњаче васељене, богонадахнути украсу архијереја, Максиме премудри, учењем твојим све си просветио, свирало духовна, моли Христа Бога, да спасе душе наше.

Кондак, глас 8. Од љубитеља Свете Тројице, великога Максима, научисмо се јасно вери божанској и слављењу Господа Христа, који има две природе, воље и истинита дејства. Достојно га поштујмо у песмама верни, кличући: Радуј се, проповедниче вере!

Кондак други, глас 6. Тројична светлост се уселила у твоју душу и показала те као изабрани сасуд, свеблажени, јер си свим крајевима проповедао божанске истине, казујући оно што се тешко може разумети. Свету Тројицу си свима јасно проповедао, блажени Максиме, најистинитију и беспочетну.

22. јануар/4. фебруар
Свети Апостол Тимотеј; Преподобни мученик Анастасије Персијанац

Тропар Тимотеју, глас 4. Научивши се благости и бивши разуман у свему, благом савешћу достојно си се обукао. Напојио си се од сасуда изабраног (Павла) тајни неизречених, веру сачувавши, добар крај имајући, Апостоле Тимотеје: Моли Христа Бога, да спасе душе наше.

Кондак Тимотеју, глас 1. Прославимо верни у песмама божанског ученика и сапутника Апостола Павла, Апостола Тимотеја, с њим поштујмо и мудрог Анастасија, који је засијао у Персији као звезда, одгонећи наша душевна страдања и телесне слабости.

Тропар Анастасију, глас 4. Мученик Твој Господе, Анастасије, у страдању своме је примио непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победи, а разори и немоћну дрскост демона: Његовим молитвама спаси душе наше.

Кондак Анастасију, глас 2. Показао си се као необмањива звезда, Сунце Христа свету објављујући зрацима твојим, мучениче Анастасије. Угасио си све демонске преваре, дајући нам светлост: Моли се непрестано за све нас.

23. јануар/5. фебруар
Свети свештеномученик Климент Анкирски

Тропар, глас 4. Као света лоза и стабло страдања, цвет свештени и плод богодани који увек цвета, даровао си се вернима: Зато као састрадалник мученика и сапрестолник првосвештеника, моли Христа Бога да спасе душе наше.

Кондак, глас 4. Показао си се као грана часне лозе Христове, многострадални свехвални Клименте. Са онима који са тобом пострадаше ти си клицао: Ти си Господе Христе светло радовање мученика!

24. јануар/6. фебруар
Преподобна Ксенија Римљанка

Тропар, глас 8. У теби се, мати, сигурно спасе боголикост, јер си примивши Крст, следила Господа Христа. Делима си учила презирати тело, желећи више за душу ствари бесмртне, зато и са Анђелима, Света Ксенијо, радује се дух твој.

Кондак, глас 2. Прослављамо твоју успомену странствовања у свету, Света Ксенијо, са љубављу те поштујући, и појући Христа који ти је дао силу исцељења: Њему се моли непрестано за све нас.

25. јануар/7. фебруар
Свети Григорије Богослов, Архиепископ Цариградски; Икона мајке Божије "Ублажи моје жалости"

Тропар Григорију, глас 1. Пастирска свирала богословља твога, говорничке победи трубе, јер као да је из дубине духа тражена, приложи се доброти твога гласа: Зато моли Христа Бога, оче Григорије, да спасе душе наше.

Кондак Григорију, глас 3. Богословним твојим језиком, разрушио си сплетке говорничке, славни. Цркву си украсио на небу истканом одећом Православља, коју и носиш са нама, децом твојом која ти кличемо: Радуј се, Григорије, недостижни уме богословља!

Тропар икони, глас 5. Ублажи болести многожалосне душе моје, ти која ублажујеш сваку сузу на Земљи. Јер ти људима болести одгониш и грешне од жалости ослобађаш, у теби смо стекли једину наду и утврђење, пресвета мати Дјево.

26. јануар/8. фебруар
Преподобни Ксенофонт и Марија

Тропар, глас 4. Боже отаца наших, чини увек са нама по Твојој кротости, не напуштај нас Твојом милошћу, но њиховим молитвама у миру уреди живот наш.

Кондак, глас 4. Заповести Господње си храбро испуњавао, са супругом и децом твојом, а сиромашнима сте тајно разделили богатство, блажени: Зато сте наследили божанска блаженства.

Кондак други, глас 4. Бриге овога света сте избегли, Ксенофонте праведни, са славном супругом, зато се на небесима сада веселите са својом децом, Христа величајући.

27. јануар/9. фебруар
Пренос моштију Светог Јована Златоустог, Архиепископа Цариградског

Тропар, глас 8. Благодат из твојих уста заблиста као светлост огња и просветли васељену, свету стече ризницу несреброљубља и нама показа висину смиреноумља. Зато учећи нас твојим речима, оче Јоване Златоусти, моли Христа Бога Логоса, да спасе душе наше.

Кондак, глас 1. Тајанствено се развеселила славна Црква враћањем твојих славних моштију, сакривши их као злато скупоцено. Зато онима који те славе, изобилно подајеш благодат исцељења молитвама твојим, свети Јоване Златоусти.

28. јануар/10. фебруар
Преподобни Јефрем Сирин

Тропар, глас 8. Потоцима твојих суза бесплодну пустињу си обрађивао и уздасима из дубине душе, умножио си великим трудом своје таланте. Био си свећњак свету, сијајући својим чудесима, Јефреме оче наш: Моли Христа Бога, да спасе душе наше.

Кондак, глас 2. Стално гледајући час Суда, плакао си горко, Свети Јефреме, као онај који је волео молитвену тишину, а онима који се подвизавају био си у делима учитељ. Због тога, васељенски оче, лењиве подижеш ка покајању.

29. јануар/11. фебруар
Пренос моштију Светог Игњатија Богоносца

Тропар, глас 4. Био си наследник Апостола престолом и заједничар духом, богонадахнуто дело си нашао у виђењу духовног узрастања: Због тога си уздизао реч истине и ради вере си до крви пострадао, свештеномучениче Игњатије: Моли Христа Бога да спасе душе наше.

Кондак, глас 4. Од истока си данас засијао, просветивши сву твар својим учењем, украсивши се мучеништвом, богоносни и божански Игњатије.

30. јануар/12. фебруар
Света Три Јерарха

Тропар, глас 4. Ви који сте са Апостолима једнаки и учитељи Васељене, Владику свих молите: Да дарује мир Васељени и душама нашим велику милост.

Кондак, глас 2. Примио си, Господе, у место насладе и одмора Твојих угодника, свештене и богоносне проповеднике, и велике учитеље, јер си Ти Једини који прослављаш Своје Свете: Примио си њихове подвиге и смрт више од сваког изобиља.

31. јанауар/13. фебруар
Свети бесребреници и чудотворци Кир и Јован и остали с њима пострадали

Тропар, глас 5. Чудеса светих Твојих мученика, даровао си нам као стену необориву, Христе Боже: Њиховим молитвама разори савете злоречитих и оснажи жезал царства, као Једини Благ и Човекољубац.

Кондак, глас 3. Од Божанске благодати сте примили дар да чините чудеса, свети, чинећи чудеса непрестано. Све наше страсти сечете невидљивим дејством, Кире богомудри са Јованом славним: Ви сте заиста Божански лекари.