Просфора

ПРОСФОРА (грч: προσφορά - принос), хлеб са квасцем од пшеничног брашна, воде и соли, који се приноси као евхаристијска бескрвна жртва; у Православној Цркви, хлеб који се освећује у Литургији, а средишњи део који се вади на Проскомидији - Агнец, постаје призивом Светог Духа (Епиклеза) Тело Христово; после промене у Тело Христово, заједно да вином које је такође дејством Светог Духа постало Крв Христова, дели се вернима у току Причешћа; потребно је пет хлепчића - просфора (сваки има одређену символику у току богослужбене радње), који су на горњој страни обележени печатом - квадратом с крстом у средини и монограмом међу крацима крста: ИС ХС НИ КА (Исус Христос побеђује). Средишњи део просфоре који се вади на Проскомидији, и који представља Агнец, у току Литургије се налази на дискосу. Преостали део просфоре из чије средине је извађен Агнец, исече се на ситне комадиће и као антидор подели присутним вернцима на завршетку Литургије.

Св. Симеон Солунски каже да заквашено брашно просфоре представља душу, вода - крштење, а со - ум и науку Логоса. Заквашено брашно, вода и со (душа крштена и "осољена" учењем Логоса), заувек сједињени у огњу печењем просфоре, означавају душу сједињену са Богом и запечаћену огњем Божијим.

Просфору припремају жене-просфорнице за које се зна да живе побожним Православним животом. Мора бити свеже печена, добро печена, ни превише мекана а ни прегорела; не сме бити буђава.

Рецепт за припремање

Спремити 1200 грама брашна најбољег квалитета (количина за 5 просфора). На дну посуде у којој ће се спрематин тесто, насути мало освећене водице, а затим насути 400 грама брашна, и мешајући додавати кључале воде по потреби. Након што се све охлади, додати со растопљену у освећеној водици, и 25 грама квасца. Све добро измешати и након што одстоји око 30 минута, додати преосталих 800 грама брашна, и добро умесити тесто. Након тога, оставити да одстоји око 30 минута, и развући оклагијом на жељену дебљину. Подесним округлим калупом одговарајућих димензија исећи из развученог теста два округла теста (најбоље би било да део који ће бити горњи буде мало мањи од дела који ће бити доњи), прекрити их влажном крпом, преко ње ставити једну суву крпу и оставити да одстоје још 30 минута. Након тога утиснути печат на тесто које ће бити горње, навлажити топлом водом површине оба дела теста које ће се спојити, и ставити горњи део теста на доњи. Избости тесто иглом да се спречи појава празнина, ставити у посуду за печење и пећи колико треба. Мале просфоре се обично пеку око 15 минута, а нормалне око 20 минута. Готове печене просфоре извадити из пећи, ставити на сто и умотати у суву крпу, онда влажну, па опет суву крпу. Тако се оставе да одстоје (одморе) око један час, а после се ставе у припремљена спремишта за просфоре у којима се не држи ништа друго.