Полуноћница

ПОЛУНОЋНИЦА (поноћница); или поноћка, је Црквена служба, богослужење, које се врши у поноћ, и у сваки час ноћи до јутра. Поноћно време је у време гоњења првих Хришћана било најбезбедније за несметано богослужење, а истовремено - независно од гоњења - ноћна тишина омогућује оптималне услове концентрације за молитвени разговор са Богом (објашњење Василија Великог). Постоје три различита тумачења ο мотиву и постанку полуноћнице:

1. Да би верне подсетила на полуноћни подвиг Христов уочи Његовог одласка на вољно страдање (Мт 26,36-44; Мк 14,32-39; Лк 22,41-46);

2. Ради сталног подсећања на дан Другог Христовог доласка, који ће, према учењу Цркве, основаном на Христовој причи ο десет девојака (Мт 25,1-13) бити у поноћ;

3. Ради призива верних у поноћ да подражавају Анђелима који непрестано прослављају Господа.

Полуноћница је тројака: посведневна или свакодневна (редовна), затим суботња и, најзад, недељна (васкрсна). Посведневна поноћница има свој утврђени обред, и њим почиње Часослов - за разлику од осталих књига које садрже круг дневни или празнични, јер све почињу вечерњем или деветим часом који јој претходи.

Поредак полуноћнице

ПОСВЕДНЕВНА

Свештеник: Нека је Благословен Бог наш: свагда, сада и увек и у све векове.

Слава теби Боже наш, слава теби.

Царе небески, Утешитељу, Душе истине, који си свуда и све испуњаваш, ризницо добара и даваоче живота дођи и усели се у нас и очисти нас од сваке нечистоће, и спаси, Благи, наше душе. Свети Боже, свети Крепки, свети Бесмртни, помилуј нас. (трипут)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у све векове. Амин.

Пресвета Тројице помилуј нас. Господе очисти наше грехе. Владико опрости безакоња наша, Свети посети и исцели немоћи наше, имена твога ради.

Господе помилуј. (трипут)

Слава, и сада..

Оче наш, који си на небесима, да се свети име твоје; да дође царство твоје; да буде воља твоја и на земљи као и на небу; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но нас избави од злога.

Свештеник: Јер је твоје царство..

Господе помилуј. (дванаест пута)

Слава, и сада..

Приђите да се поклонимо и паднемо ничице цару, Богу нашему. Приђите да се поклонимо и паднемо ничице Христу, цару нашему и Богу. Приђите да се поклонимо и паднемо ничице њему, Христу, цару и Богу нашему.

Поклона три.

Псалам 50: Помилуј ме, Боже, по својој великој милости и по свом многом сажаљењу избриши безакоње моје. Опери ме још више од мога безакоња и очисти ме од мога греха. Јер ја знам своје безакоње и грех мој је стално преда мном. Теби једином згреших и учиних зло пред тобом, да ти будеш праведан у речима својим и победиш кад будеш судио. Јер, гле, у безакоњима сам зачет и у гресима роди ме мајка моја. Јер, гле, заволео си истину, објавио си ми оно што је нејасно и скривено у твојој мудрости. Покропићеш ме исопом и бићу очишћен, опраћеш ме и бићу бељи од снега. Даћеш ми да слушам радост и весеље; радоваће се кости потрвене. Одврати своје лице од мојих грехова и избриши сва безакоња моја. Боже, саздај у мени чисто срце и дух прав обнови у мени. Не одбаци ме од свога лица и Духа свога не одузми од мене. Врати ми радост свога спасења и учврсти ме својим моћним духом. Ја ћу научити безаконике твојим путевима и безбожници ће се теби обраћати. Избави ме од крви, Боже, Боже спасења мога; језик мој клицаће твојој праведности, Господе, отвори моје усне и уста моја огласиће хвалу твоју. Јер да си зажелео жртву, ја бих дао; жртве које се спаљују неће ти се свидети. Жртва Богу је дух скрушен, Бог неће презрети срце скрушено и потиштено. У свом благовољењу, Господе, учини добро Сиону и нека се сазидају јерусалимски зидови. Тада ће ти се свидети жртва праведности, принос и жртве које се спаљују. Тада ће доносити теоце на твој жртвеник.

Катизма 17.

Символ вере: Верујем у једнога Бога Оца, Сведржитеља, Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог. И у једнога Господа Исуса Христа, Сина Божјег, Јединородног, рођеног од Оца пре свих векова, Светлост од Светлости, Бога истинитог од Бога истинитог, рођеног, не створеног, једносуштног Оцу, кроз Кога је све постало. Који је ради нас људи и ради нашег спасења сишао с небеса, и оваплотио се од Духа Светога и Марије Дјеве и постао човек; И Који је распет за нас у време Понтија Пилата, и страдао и погребен. И Који је васкрсао у трећи дан по Писму. И Који се вазнео на небеса и седи с десне стране Оца; И Који ћe опет доћи са славом да суди живима и мртвима, и Његовом Царсту неће бити краја. И у Духа Светога, Господа, Животворнога, Који од Оца исходи, Који се заједно са Оцем и Сином обожава и слави, Који је говорио кроз пророке. У Једну, Свету, Саборну и Апостолску Цркву. Исповедам једно Крштење за отпуштење грехова. Чекам васкрсење мртвих. И живот будућег века. Амин.

Поклона три.

Трисвето.. Пресвета Тројице.. Оче наш..

Свештеник: Јер је твоје царство..

Тропари на глас 8: Гле, женик долази у поноћ и блажен је слуга кога наће будна, а недостојан је онај кога наће у немару. Пази дакле, душо моја, да те сан не савлада, да не будеш предана смрти, и да не будеш искључена из царства. Него прени се и викни: свет, свет, свет си, Боже, посредством Богородице помилуј нас.

Слава..

Мислећи на онај страшни дан, душо моја, бдиј, упали своју светиљку, уљем (је) одржавај. Јер не знаш када ће до тебе стићи глас који говори: ево женика. Пази дакле, душо моја, да не задремаш и не останеш напољу куцајући као пет девојака. Него бдиј истрајно, да изићеш у сусрет Христу Богу са добрим уљем, да би ти дао божанствену ложницу своје славе.

И сада..

Богородичан: Тебе, неразрушиви зид, тврћаву спасења, Богородице Дјево, молимо: разбиј оно што противници смишљају, жалост свога народа обрати у радост, свет свој позови, побожне укрепи, посредуј за мир света, јер си ти, Богородице, узданица наша. Господе помилуј. (четрдесет пута)

Молитва: У свако време и у сваки час, на небу и на земљи, (све) се теби клања и слави те, Христе Боже наш, јер си стрпљив, имаш много милости, пун си саосећања, волиш праведнике а грешницима указујеш милост, све позиваш на спасење обећавајући (им) будућа добра. Ти Господе, прими наше молбе овога часа, усмери наш живот према својим заповестима. Освети наше душе, тела очисти, исправи размишљања, умовања очисти, па нас избави од сваке невоље, зла и муке. Огради нас својим светим Анђелима, да нас њихов убојни ред чува и води, и да (тако) дођемо до јединства у вери и познавања твоје неприступне славе. Јер си благословен у све векове. Амин.

Господе помилуј. (трипут)

Слава.. И сада..

Величамо тебе преславнију од херувима и неупоредиво славнију од серафима, стварно Богородицу, која си у чистоти родила Бога Реч.

Именом Господњим благослови оче.

Свештеник: Боже, сажали се на нас, благослови нас, обасјај нас својим лицем и помилуј нас.

 

Ако има "Алилуја", чинимо три велика поклона, говорећи тихо ову молитву светог Јефрема, делећи је на три дела:

- Господе и Господару мога живота, немој ми дати духа лености, љубопитства, властољубља и празног разговора. Поклон.

- Даруј ми, своме служитељу, дух чедности, смерности, стрпљења и љубави. Поклон.

- Да, Господаре Царе, дај ми да видим своје грешке, а не да осуђујем свога брата, јер си благословен у све векове. Амин. Поклон.

Затим дванаест малих, говорећи на сваки поклон: Боже очисти мене грешнога.

И опет ову молитву: Господе и Господару мога живота.. и један велики поклон.

Молитва: Господару Боже, Оче Сведржитељу, Господе Сине јединородни, Исусе Христе и Свети Душе, једно божанство, једна сило, помилуј мене грешника и пресудама које знаш спаси мене, свога недостојног служитеља, јер си благословен у све векове. Амин.

 

Следеће молитве се читају од 22. септембра до Цветне недеље.

 

Молитва Василија Великог: Господе Сведржитељу, Боже небеских сила и свакога тела; ти обитаваш на висинама и гледаш на оно што је смирено, испитујеш срце и најтајније мисли, људске тајне јасно сазнајеш; ти си вечна светлост која нема почетка, код тебе нема измене нити сенке неке промене. Ти, бесмртни царе, прими наша мољења која ти у ово време ноћи, уздајући се у твоје велико сажаљење, чинимо са наших прљавих усана: опрости нам наша прегрешења, која смо учинили делом и речју и мишљу, у знању или незнању, и очисти нас од сваке телесне и духовне нечистоте, учини нас храмовима Светога Духа. И даруј нам да будним срцем и трезвеном мишљу проведемо сваку ноћ овога живота, чекајући долазак сјајног и светлог дана твога јединородног Сина, Господа и Бога и Спаситеља нашега Исуса Христа, када ће као судија свих са славом доћи на земљу и свакоме узвратити по делима његовим. Да се ми не нађемо клонули и заспали, него будни и усправни вршећи његове заповести, те спремни да с њим заједно ућемо у радост и божанствену ложницу његове славе. Онде ће се чути непрестани глас оних који празнују и неизрецива наслада оних који гледају неизрециву лепоту твога лица. Јер ти си истинита светлост, која обасјава и освећује све, и теби химну пева цела творевина у све векове. Амин.

 

Свештеник подиже руке и говори молитву Св. Василија.

 

Молитва: Тебе благосиљамо, свевишњи Боже и Господе милости, који вазда чиниш са нама велика и недокучива, славна и голема дела, којима нема броја. Ти нам дајеш сан ради одмора наше немоћи, и попуштање напора тела које се много труди. Благодаримо ти што нас ниси погубио са нашим безакоњима, него си показао своју уобичајену љубав према човеку и подигао нас који смо безвољно лежали, да прослављамо твоју владавину. Зато преклињемо твоју доброту којој нема равне: просвети наше духовне очи и ум наш подигни из тешкога сна лењости. Отвори наша уста и испуни их хвале твоје, да бисмо могли непоколебљиво певати и појати, и у свему исповедати тебе и Бога кога сви прослављају, Оца који нема почетка, са твојим јединородним Сином и свесветим и благим и животворним твојим Духом, сада и увек и у све векове. Амин.

Приђите да се поклонимо.. (трипут)

Поклона три.

Псалми: Подигох своје очи ка горама; одакле ће ми помоћ доћи? Моја помоћ је од Господа који је створио небо и земљу. Он неће дати да се омакне твоја нога, нити да задрема чувар твој. Гле, неће задремати нити заспати чувар Израиљев. Господ ће те чувати, Господ је твој штићеник на десници твојој. Сунце те неће опалити дању, нити ће ти месец (нашкодити) ноћу. Господ ће те чувати од сваког зла, чуваће душу твоју. Господ ће чувати твој улазак и излазак од сада и довека. Сад благосиљајте Господа, све слуге Господње, које стојите у дому Господњем, у одајама дома Бога нашега. У ноћи подигните своје руке према светињи и благосиљајте Господа. Благословиће те Господ са Сиона, који је створио небо и земљу.

Слава.. И сада.. Трисвето..

Три поклона.

Пресвета Тројице.. Оче наш.. Јер је твоје царство..

Тропари, глас 2: Сети се, Господе, као благ, служитеља својих, и што у животу згрешише, опрости. Јер нема безгрешнога, само ти можеш и престављенима дати покој. Дубоком мудрошћу све човекољубиво урећујући и свима дајући што је корисно, једини Творче, упокој, Господе, душе раба својих, јер наду положише у тебе. Творца и Створитеља и Бога нашега.

Слава..

Кондак: Са светима упокој, Христе, душе раба својих, где нема муке, ни туге, ни уздисања, но живот бесконачни.

И сада..

Богородичан: Као блажену поштујући те сва поколења, Богородице Дјево, јер је бесконачни Христос, Бог наш, благоволео да га ти примиш у себе. Блажени смо и ми што те имамо као заступницу: дању и ноћу молитвама посредујеш за нас, и царска жезла твојим молитвама се утврћују. Зато ти певајући кличемо: радуј се ти која си стекла благодат, Господ је с тобом.

Господе помилуј. (дванаест пута)

Молитва: Сети се, Господе, наших отаца и браће, који уснуше у нади да ће васкрснути за вечни живот, и свих који у побожности и вери помреше, и опрости им све што су згрешили свесно и несвесно, речју или делом, или шта су згрешили у мислима. И настани их у светла места, у места освежења, у места покоја, одакле бежи свака мука, туга и уздисај, где гледање твога лица весели све твоје свете од памтивека. Даруј им твоје царство и учешће у твојим намерама и вечним добрима, те да уживају у твом бесконачном и блаженом животу. Јер си ти живот, васкрсење и покој уснулих служитеља својих, Христе Боже наш, и славу узносимо теби са твојим Оцем који нема почетка, и свесветим и благим и животворним твојим Духом, сада и увек и у све векове. Амин. Преславна увек Дјево, благословена Богородице, принеси нашу молитву своме Сину и Богу нашему и замоли да твојим посредством спасе наше душе.

Молитва Св. Јоаникија: Узданица је моја Отац, прибежиште моје Син, заштита моја Дух Свети. Тројице света, слава ти.

Слава.. И сада..

Господе помилуј. (трипут)

Оче благослови.

Свештеник: Христос, истинити Бог наш..

 

И бива отпуст. После уобичајеног праштања свештеник говори.

 

Свештеник: Помолимо се за мир света.

Господе помилуј.

Свештеник: За благоверни и христољубиви род наш.

Господе помилуј.

Свештеник: За светог Патријарха, Високопреосвећеног Митрополита, Преосвећеног Архијереја нашега (име).

Господе помилуј.

Свештеник: За оца нашега (име) и сву у Христу браћу.

Господе помилуј.

Свештеник: За оне који нас мрзе или љубе.

Господе помилуј.

Свештеник: За оне који су милостиви према нама и служе нам.

Господе помилуј.

Свештеник: За оне који нама недостојнима наложише да се молимо за њих.

Господе помилуј.

Свештеник: За избављење заробљених.

Господе помилуј.

Свештеник: За оце и браћу нашу, који изосташе.

Господе помилуј.

Свештеник: За оне који плове морем.

Господе помилуј.

Свештеник: За оне који леже у немоћи.

Господе помилуј.

Свештеник: Помолимо се и за обиље земаљских плодова.

Господе помилуј.

Свештеник: И за сваку душу Православних Хришћана.

Господе помилуј.

Свештеник: За блаженство благочестивих владара.

Господе помилуј.

Свештеник: Православних архијереја и ктитора ове свете цркве (или: ове свете обитељи).

Господе помилуј.

Свештеник: Родитеља наших и свих отаца и браће, који раније умреше и леже овде и свуда у Православљу.

Господе помилуј.

Свештеник: Рецимо и за саме себе.

Господе помилуј. (трипут)

Свештеник: Молитвама светих отаца наших, Господе Исусе Христе, Боже наш, помилуј нас. Амин.

 

На Светој Гори атонској после: Сети се Господе.. говоре следеће тропаре: Помилуј нас, Господе, помилуј нас, немајући никаквог оправдања ми грешни приносимо ти као Господару ову молитву, помилуј нас.

Слава..

Господе, помилуј нас, јер се у тебе уздасмо, не гневи се на нас јако нити помињи наша безакоња, него погледај и сада као добродушан и избави нас од непријатеља наших; јер ти си Бог наш и ми смо народ твој, сви смо дела твојих руку и име твоје призивамо.

И сада..

Милосрђа двери отвори нам, благословена Богородице, надајући се у тебе да не пропаднемо, него да се твојом помоћи избавимо од невоља, јер ти си спасење рода хришћанског.

Свештеник: Помилуј нас, Боже, по великој милости Твојој..

Свештеник: Још се молимо да буде сачуван овај град и ова света обитељ..

Господе помилуј. (четрдесет пута)

Возглас: Услиши нас, Боже, Спаситељу наш..

Слава.. И сада..

Отпуст и остало као што је напред прописано.

 

СУБОТЊА ПОЛУНОЋНИЦА

Свештеник: Нека је благословен Бог наш..

Слава теби Боже наш, слава, теби.

Царе небески.. Трисвето.. Пресвета Тројице.. Оче наш.. Јер је твоје царство..

Господе помилуј. (дванаест пута)

Приђите да се поклонимо. (трипут)

Псалам 50.

Катизма девета.

Верујем у једнога Бога.. Трисвето.. Пресвета Тројице.. Оче наш..

Тропари глас 2: Нестварно биће, Творче свега, отвори наше усне, да огласимо хвалу твоју кличући: свет, свет, свет си, Боже, посредством Богородице помилуј нас.

Слава..

Подржавајући небеске силе ми на земљи победничку химну певамо ти, Благи; свет, свет, свет си, Боже, посредством Богородице помилуј нас.

Од постеље и сна подигао си ме, Господе, просвети мој ум и срце, отвори моје усне, да ти певам, Света Тројице, свет, свет, свет си, Боже, посредством Богородице помилуј нас.

Господе помилуј. (четрдесет пута)

У свако време: Господе помилуј. (трипут)

Слава.. И сада.. Часнију од херувима.. Именом Господњим благослови оче.

Свештеник: Боже, сажали се на нас и благослови нас.. Господе Боже, Оче Сведржитељу..

Молитва Св. Евстратија: Величам те до неба, Господе, што си погледао на моју смиреност и ниси ме предао у непријатељске руке, него си спасао од невоља душу моју. И сада Господару, нека ме покрије твоја рука и нека сиђе на мене милост твоја, јер је моја душа узнемирена и тако ојађена да хоће да изиће из овога мога јадног и нечистог тела. Да је зли наум противника не сретне и не задржи због грехова, које сам у знању и незнању учинио у овом животу. Буди милостив према мени, Господару, и да не види моја душа мрачни и мрки поглед злих демона. Него нека је прихвате твоји сјајни и светли Анђели. Дај славу своме светом имену и својом силом поведи ме до твога божанског судишта. Када ми се суди, да ме не шчепа рука владара овога света и не баци мене грешника у дубину Ада. Него буди уз мене, буди мој спаситељ и заступник. Смилуј се, Господе, на моју душу оскврњену страстима живота, те је покајањем и исповешћу очишћену прими. Јер си благословен у све векове. Амин.

Прићите да се поклонимо.. (трипут)

Подигох очи своје ка горама; Гле, сада благосиљајте Господа.. Слава.. И сада.. Трисвето.. Пресвета Тројице.. Оче наш.. Јер је твоје царство..

Тропари: Сети се, Господе, јер си благ.. Дубина мудрости..

Слава.. Са светима упокоји, Христе.. И сада.. Као блажену поштују те сва поколења..

Господе помилуј. (дванаест пута)

Сети се, Господе, оних који су уснули у нади да ће васкрснути у вечни живот.

 

Отпуст од свештеника, праштања и остало.

 

НЕДЕЉНА ПОЛУНОЋНИЦА

Свештеник: Нека је благословен Бог наш..

Слава теби Боже наш, слава теби.. Царе небески.. Трисвето.. Пресвета Тројице.. Оче наш..

Свештеник: Јер је твоје царство..

Господе помилуј. (дванаест пута)

Слава.. И сада.. Приђите да се поклонимо.. (трипут)

Псалам 50: Помилуј ме, Боже..

 

Одмах говоримо Тројични канон владајућег гласа, а потом.

 

Достојно је ваистину химну певати пребожанственој Тројици: Оцу који нема почетка, који је све саздао; Речи која је с њим заједно без почетка, која се од вечности рађа од Оца (његовим рођењем Очево биће ништа не губи); и Светом Духу, који ван времена исходи од Оца. Достојно је ваистину славити Бога Реч, од кога стрепе и дрхте херувими, а небеске силе га прослављају, који је васкрсао из гроба трећега дана, Христа, који живот даје, прославимо. Запевајмо сви како Богу доликује божанственим песмама Оцу и Сину и божанском Духу, триипостасној сили, једном царству и господству. Тебе, којој певају сви на земљи рођени, а небеске силе прослављају, којој се све верно клања, Јединицу по бићу, триипостасну. Тебе, која си владалачки виша од херувима и божанствено владалачки неизмерно виша од серафима, нераздељиву Тројицу у Јединици, праву божанствену владавину, величамо. Оцу који нема почетка и Богу, Речи која је заједно с њим без почетка, с Духом, клањам се. То неразлучно биће у једном сједињено, тробројну Јединицу песмама поштујемо. Својим светлим муњама сини ми, Боже мој, триипостасни Творче свега, и покажи да сам дом твоје славе којој се не може приступити, светао и пут светлости и неизмењив. Њега, од кога стрепе и дрхте херувими, и кога славе анђеоске војске, од Дјеве чудно оваплоћеног Христа који живот даје, са страхом прославимо.

Трисвето.. Пресвета Тројице.. Оче наш..

Ипакој гласа. Господе помилуј. (четрдесет пута)

Слава.. И сада.. Часнију од херувима..

Свештеник: Господе сажали се на нас..

Молитва монаха Марка: Свемогућа и животворна света Тројице, изворе светлости, која си једино по доброти извела из небића све што је створено у свету и над светом; о томе се стараш и то одржаваш. Ти си нам поред осталих твојих доброчинстава земаљском роду даровала и покајање због телесних слабости до смрти. Не допусти да ми јадници умремо у својим злим делима, нити да нам се подсмева онај који је заметнуо зло, који нам завиди и упропашћује нас. Јер видиш, милосрдна, колико је подмукао наш непријатељ, колико лутамо, како смо слаби и немарни. Иако те свакога дана и часа гневимо и преступамо часне и животворне заповести, молимо те: учини нам по својој неисцрпној доброти. Отпусти нам, дакле, и опрости све што смо грешили у целом свом животу, досада и до овога часа, делима и речима и мислима. Удостоји нас да остатак живота свршимо у покајању и скрушености и чувању твојих светих наредаба. Ако нас је преварила сладост па згрешисмо на много начина, или проживесмо обманути мрским пожудама, некорисним и штетним; ако смо растужили којег брата свога изазвани неразумним гневом и јарошћу; ако због свога језика упадасмо у јаке и замршене мреже из којих се не може побећи; ако смо се безумно спотакли којим од својих чула или свима, било хотимице или нехотимице, у знању или незнању, у заносу или после размишљања; ако смо оскрнавили савест злим и таштим мислима; ако смо на неки други начин згрешили, зато што нас је на то навео рђав подухват или обичај, опрости нам и све отпусти, ти који су пун сажаљења, доброте и милости. И дај нам одсада храброст и снагу да чинимо твоју добру, угодну и савршену вољу - да се недостојни ослободимо ноћног и мрачног зла покајањем светла вида, па да ходимо часно по дану, и да се очишћени јавимо твојој љубави према човеку, певајући ти и величајући те у све векове. Амин.

 

Отпуст и обично праштање. Затим свештеник говори јектенију.

 

Свештеник: Помолимо се за мир у свету..

Господе помилуј. (тихим гласом)

 

После јектеније свештеник говори.

 

Свештеник: Молитвама светих отаца наших, Господе Исусе Христе, Боже наш, помилуј нас.

Амин.