Пентикостар

ПЕНТИКОСТАР, ЦВЕТНИ ТРИОД, Црквена богослужбена књига која садржи све службе од Васкрса до Недеље свих светих закључно. Ова књига назива се и Цветни триод (τριωδιον), јер су некада у њој биле изложена богослужења почевши од Цвети, одн. од Суботе Св. и праведног Лазара. Отуда се код Срба ова књига некада називала Лазаревац. Назив "триод" долази од карактеристичног садржаја књиге, који сачињавају непотпуни канони, који се састоје углавном од три (прве, осме и девете) песме (трипјеснец), или од четири (четирипјеснец), или пак од две песме (двепјеснец).

Цветни триод, понекад замењује Минеј, а понекад се поје заједно са њим. Васкрсне песме Октоиха штампају се на својим местима у Цветном триоду, па зато кориштење Октоиха није неопходно. У Цветном триоду налазе се службе највећих празника: Васкрса, Вазнесења Господњег и Силаска Светога Духа на Апостоле. формирање пентикостара се приписује Јосифу Студиту (†830), Архиепископу солунском, а синаксар за Пентикостар саставио је Никифор Калист (XIV век). Коначну редакцију, књига је добила у XIV веку.

Неке службе из Цветног триода издају се као посебне књиге. Такве су: Поредак Страсне седмице, Поредак на Свету и Велику Недељу Пасхе и за читаву Светлу седмицу и друге.