Одежда

ОДЕЖДА СВЕШТЕНА, Црквена одежда, једно од знамења богослужбених лица, Црквеног клира и монаштва. Одређена је према Црквеним чиновима и сваки степен посвећења укључује и одређену одежду која му следује. Свештене одежде символизују страдања Господа Исуса Христа, али и поред тога Црква их украшава сребром, златом и другим украсима. Тиме она показује колико је за њу драгоцено и славно страдање Господа. И Часни крст на коме је Господ поднео најтежа страдања и муке, Црква ставља на сваку Црквену одежду, као знак победе Господа над грехом, смрћу и Адом, чиме потврђује да ничим другим неће да се хвали, осим крстом Господа Исуса (Гал 6,14).

Одежде могу да буду разних боја. У дане празника употребљавају се светлије боје, а за дане поста тамније. Данас је прихваћено да се у недељне дане облаче одежде златне боје, у дане спомена Светих Апостола и мученика црвене боје, у дане празника у част Пресвете Богородице плаве боје, у дане спомена пророка зелене боје, током Великог поста у седмичне дане и током Страсне седмице, осим на Велики четвртак и Велику суботу црне боје. Од Васкрса до Педесетнице, од Божића до Богојављења и на Преображење Господње беле боје.

На Велику суботу, одмах после читања Апостола у време певања "Васкрсни Боже" у Типику је прописано да се црна одежда мења у светлу. На Васкршњем јутрењу одежда се мења приликом сваког новог изласка ради кађења читавог храма, што символизује нарочито славље у Цркви. Света Тајна Крштења се савршава у белој одежди, а опело, осим у периоду Педесетнице, у тамној одежди.

Ђаконска одежда

Ђаконску одежду сачињавају: стихар, орар и наруквице.

Свештеничка одежда

Свештеничку одежду сачињавају: стихар, епитрахиљ, фелон, појас и наруквице. Поред тога, одликовани свештеници могу носити и набедреник и напрсни крст.

Архијерејска одежда

Архијерејску одежду сачињавају: стихар, епитрахиљ, омофор, сакос, појас, наруквице, набедреник. Поред тога, током вршења богослужбених радњи, Архијереји користе следеће одежде: напрсни крст, панагија, митра, жезал, орлец и мандија.