Нафора - Антидор

Нафора - Антидор
Нафора - Антидор

НАФОРА или АНТИДОР (грч: άντίδωρον - уместо дара), остатак просфоре из које је на проскомидији извађен Агнец. На крају Литургије, док се чита 33. псалам, свештеник или архијереј који је служио тога дана Литургију раздаје антидор народу који се причестио, а такође и онима који се нису причестили Светим Тајнама. Архијереј, каже се у Архијерејском чиновнику: "раздаје антидор свему народу на благослов и очишћење душе, јер је освећен и треба да га примају они који нису јели. Ако је неко и мало јео или пио, да не прима антидор." Тиме се постиже јединство свих оних који су се причестили, са онима који се нису причестили, а по речима Св. Павла: "Јер један је хлеб, једно смо тијело многи, пошто се сви од једнога хљеба причешћујемо." (1 Кор 10,17)

Подела нафоре на крају Литургије свим присутним потиче од агапа - вечера љубави, које су организоване са циљем заједничког и братског окупљања уз заједничку трпезу. У сврху помагања сиромашних, одржавано је то заједничко обедовање на коме се делио остатак просфоре, као видљиво обележје хришћанске љубави и јединства. Временом је уместо агапа у Цркви заживео обичај да се остатак благословеног хлеба, после Литургије подели вернима. Нафора може да се шаље кући онима који из неког оправданог разлога нису могли да дођу у цркву на богослужење.

Ако просфора није довољна да сви присутни у храму могу добити део, народу се раздаје и просфора из које је извађена частица у част Пресвете Богородице.