Јутарње молитве

ЈУТАРЊЕ МОЛИТВЕ, чита служашчи свештеник, као небесни заступник верног народа пред Богом, пред царским дверима у време читања шестопсалмија. Тих молитава које се тихо читају има дванаест. Молитве јутрења одговарају разним деловима јутрења.

1. У првој молитиви, као приступној молитви, моли се Божија помоћ за достојно вршење богослужења.

2. Друга молитва почиње речима песме пророка Исаије. Свештеник се моли да будемо научени да вршимо правду и светињу у страху Божијем.

3. У трећој молитви тражи се унутрашње просветљење.

4. У четвртој молитиви приноси се Богу благодарност за сан и буђење. У молитви су обухваћени не само сви присутни већ и она браћа која су на земљи, мору и свугде.

5. У петој молитви изражена је молба да Бог прими јутарње молитве с тим да се сети оних који бдију и певају у Његову славу.

6. Шеста молитва моли од Господа благодат и силу како би му се певало разумно и молило непрестано.

7. У седмој молитви тражи се благодат која би отворила уста наша да изразе благодарност према нашој моћи и жељу да нас Бог научи како да се молимо.

8. Осма молитва развија раније молитве и моли од Бога веру која се неће постидети, наду тврду, љубав недволичну, а такође и благослов за наше улазе и излазе, дела, радње, речи и помисли.

9. У деветој молитви молимо се Господу да у нашим срцима засветли чисту светлост и отвори наше умне очи како бисмо разумели јеванђелска проглашења. Ова молитва чита се на потпуним Литургијама непосредно пред читање Јеванђеља.

10. Десета молитва - молитва 50. псалма - моли речима овог псалма да нас Господ не одбије од лица свога, већ да буде вољан да прима наше жртве и принос до последњег нашег издисаја.

11. Једанаеста молитва хвалитних псалама - моли Творца мисаоне силе да прими наша славословља и да нам пошаље богате дарове своје доброте.

12. Дванаеста молитва - великог славословља, обједињује све раније прозбе ο очишћењу наших греха и да прими наше мољење како бисмо достигли до вечнога живота.

Као и вечерње, јутарње молитве биле су распоређене по целој служби већ од VIII—IX века. До четвртог псалма, шестопсалмија сужашчи свештеник у олтару слуша шестопсалмије, а од четвртог, 87. псалма свештеник с непокривеном главом излази и чита јутарње молитве.