Епитрахиљ

ЕПИТРАХИЉ, НАВРАТНИК (грч: επιτραχήλιον, од επι - на и τραχήλος - врат), део одежде који се ставља око врата и преко груди се спушта на доле, до испод колена; најважнији свештенички део одежде без које свештеник не може да изврши ни једну свештену радњу (као ни ђакон без орара). Епитрахиљ је настао од орара, тако што је орар обавијен око врата, тако да се оба краја спуштају на доле, и спојен. Тако да је епитрахиљ удвоје састављени ђаконски орар, са остављеним прорезом за главу на његовом горњем делу.

У давно време, приликом рукоположења ђакона за свештеника, Епископ је крај ђаконског орара који пада низ леђа, пребацивао на десно раме, тако да оба краја висе напред. Свештеник ставља епитрахиљ око врата приликом вршења неке богослужбене радње или обреда. При стављању епитрахиља, изговарају се речи молитве: "Благословен Бог Који излива благодат Своју на свештенике Своје као миро на главу, које се слива на браду, браду Аронову, које се слива на скут од хаљине његове." (Пс 133,2)

Символичко значење: Епитрахиљ означава двоструку благодат Светога Духа, који свештеник добија приликом рукоположења, а поред тога, епитрахиљ подсећа на узе којима је Исус Христос био везан око врата када је привођен изасланику римске власти, Понтију Пилату.