МОЛИТВA ЖЕНЕ У ВРЕМЕ ТРУДНОЋЕ

О, Преславна Мајко Божја, помилуј ме, слушкињу Твоју, дођи ми у помоћ у време мојих болести и опасности с којом рађају чеда све јадне кћери Евине.

Сети се, о благословена међу женама, с каквом радошћу и љубављу си ишла журно у Горњу Земљу да посетиш Своју рођаку Јелисавету за време њене трудноће и какав чудесан утисак је оставила Твоја благодатна посета и на мајку и дете у утроби њеној.

И из неисцрпног благосрђа Свога даруј и мени, најпониженијој слушкињи Твојој, да срећно завршим трудноћу; даруј ми благодат да се дете које сад мирује под мојим срцем, чим оживи, с радосним разиграњем, слично светом младенцу Јовану, поклања божанственом Господу Спаситељу, који се из љубави према нама грешнима, није узгнушао да и сам постане дете. Неизрецива радост која је испунила Твоје девствено срце при погледу на Твог новорођеног Сина и Господа, нека ублажи муку која ми предстоји услед болести рађања.

Живот мира, мој Спаситељ, кога си Ти родила, нека ме спасе од смрти, која пресеца живот многих мајки у тренутку порођаја и нека уброји плод моје утробе међу своје изабранике.

Услиши, Пресвета Царице Небеска, смирену молбу моју и узми мене, јадну грешницу, у Своје окриље, оком Твоје благодати; не постиди моје уздање у Твоје велико милосрђе и осени ме. Помоћнице Хришћана, исцелитељко болести, удостој и мене да осетим на себи да си Ти мајка милосрђа и да увек прослављам Твоју благодат, која никад није одбацила молитве јадних и која је избављала све који су Те призивали у време туге и болести. Амин.