МОЛИТВА СВЕТОМ НИКОЛАЈУ СРБСКОМ

Свети Владико Николаје, велики пастиру и учитељу народа србског, верни сведоче и угодниче Божји, погледај милостиво на премноге немоћи наше и на убогост речи наших, па уместо нас немуштих принеси молитве својим златним устима и молитвеним срцем милостивом Господу и Творцу за твоје грешне Србе. Молитвениче предивни, завапи молитвом за спас и избављење народа србског, духовно раслабљеног и посрнулог да се духовно обнови, подигне и усправи.

Знамо, свети угодниче Божји, да се у Светој Небеској Србији, срце твоје грчи од бола над судбином и удесом народа твога и очи твоје не престају се влажити сузама, што многи Срби оставише живог и истинитог Бога и одоше тражити себи хране на њивама глади. Деко свети, моли Јединог Човекољупца да сачува народ наш од греха неслоге и раскола, братомржње и братоубиства, пакости и зависти, псовке и хуле; од демонских секти, врачања и гатања, од дроге и пијанства; моли Свевишњег да се Срби обоже, сложе и умноже.

Да се обоже својом светом православном вером прадедовском кроз твоје свете књиге и поуке које си нам као бесцен благо оставио;

Да се сложе у саборном јединству у својој Србској цркви православној у сваком добру, врлини и љубави међусобној и у љубави међу свима народима у овом Божјем свету;

Да се умноже у земаљској Отаџбини својој Светој Србији, да србске мајке рађају и бројем и сојем Југовиће и Обилиће, синове и кћери верне Богу и роду.

Свети владико, украсе и поносу душе и земље србске, закрили, заштити, огради и сачувај верни народ србски, заступништвом и молитвом пред престолом Оца нашег небеског, коме нека је слава са Јединородним Сином Његовим и Пресветим и Животворним Духом Светим кроз све векове и сву вечност. Амин.

 

ПРАВОСЛАВНИ МОЛИТВЕНИК - Манастир Рукумија, л.Г.2009.
с благословом оца Симеона, игумана манастира Рукумија,
уредила, сабрала, опремила и припремила за штампу монахиња Анастасија