Молитва пред чудотворном иконом Мајке Божје Пећке

Пресвета Богородице, светла Узданице, спаси нас. Векови одмичу и поколења одлазе, а Ти их све дочекујеш и испраћаш, светла Узданице, из Пећког светилишта твога. Све их дочекујеш с материнском бригом и испраћаш с материнским благословом, мајко наша свемилостива.
Сираци пред ликом твојим уздисаше, цареви се молише, патријарси клечаше с поуздањем у тебе, светла Узданице, па ево и потомци њихови у твој златогрли лик гледају и од тебе помоћ очекују.
Од неверна друга и демонских поруга избави нас. Од страха ноћи и од саблазни дана буди нам оклоп и одбрана. Кад на зло кренемо, запречи нам; кад на добро пођемо, пут нам отвори. Светла Узданице, одбиј нас од свакога зла и свако зло од нас; упути нас у сусрет сваком добру и свако добро нама, који те срцем волимо и од срца молимо.
Стуб си и тврђа била вере православне, светлост свештеницима, крепост монасима, покров робовима, мајка сиротама, лек и мелем болеснима, страх безверцима и гром насилницима. Ниси постидела ничије уздање у тебе па немој ни наше, светла Узданице, мајко наша свемилостива.
Сједини сва чеда Православља, просвети вером учене и неуке, молимо ти се; измири љубављу велике и мале, умери силне и омоћај немићне, молимо ти се.
Погледај из светилишта твог Пећког по свој земљи нашој, и исправи што је неправо, осветли што је тамно, исцели што је болесно, светла Узданице наша. Да те величају сви векови и сва поколења, и прослављају сина твог јединородног, са Оцем и духом Светим. Амин.