СЛУЖБА светом оцу нашем НЕКТАРИЈУ, Епископу Пентапољском Чудотворцу

празнује се 22.(09.) новембра

 

НА МАЛОЈ ВЕЧЕРЊИ

Бројимо четири стиха и појемо у наставку Подобан Глас 4. Као храброг међу мученицима.

Стих : Од страже јутарње до ноћи, од страже јутарње да се узда Израиљ на Господа. (Пс. 129, 6)

Стопама светитеља, Архијереју Нектарије, у последњим годинама последовао си, чистим својим животом, начином владања, истинитом благоразумношћу и благодаћу љубави; зато тебе Владика, што све освети, поносно приброја хору Светитеља.

Стих : Јер је у Господа милост, и много је у њега избављење, и Он ће избавити Израиља од свих безакоња његових. (Пс. 129, 6—7)

Као нектар благодати, прихвативши име своје, преосвећени Нектарије свим срцем својим; сладошћу твојих речи радујеш у Духу благочестиве душе, као мудар и богонадахнути, и зрацима чуда твојих увек разгореваш Цркву Христову, која сија твојом славом.

Стих : Хвалите Господа сви народи, похвалите Њега сва племена. (Пс. 116, 1)

Мирису небесном твојих светих моштију, прослављених благодаћу божанскога Духа, побожно прибегавајући, Нектарије Свети; освећење и од страсти избављење у себи носимо, а исцељења примају брза они који болују неизлечиво, поштујући те великогласно.

Стих : Јер се утврди милост Његова на нама, и истина Господња остаје до века. (Пс. 116, 2)

Манастир што си подигао, и правилима га обзидао, на задобијање душа, Нектарије, непрестано покривај и чувај, а Егини острву подај, Оче, обилато, своје топло посредовање ка Господу, за острво вечно преклињући, са његовим Пастиреначалником, Дионисијем блаженим.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, г лас 1.

Дођите сви верни, новојављеног светилника Цркве, Нектарија да прославимо; јер он у наше дане, у светости и истини, богодолично живећи, свих од века Светих врлине на себи уреза; и изабрани суд, као Павле поставши, достојно би прослављен, освећујућом благодаћу Духа, пружајући сваком појединце, молбе њихове спасења ради, као Јерарх већма Богу предат.

И сада и увек и у векове векова, Богородичен

Грешника молитве примајући, и притешњених уздисања не превиђајући, посредуј код Плода утробе твоје, спасти нас, Богородице Дјево.

Стиховне :

Глас 2. Икос Ефратов...

Умни нектар речју благодати, Нектарије, изливаш Цркви Христовој, као онај који је очишћен духом.

Стих: Свештеници твоји, Господе, обући ће се у правду и свети твоји ће се обрадовати.

Уистину велики, исцелитељу Божји, у последњим временима, Нектарије, био си јављен, и вернима се предао као ослонац.

Стих: Часна је пред Господом смрт Светитеља његовог.

Радује се у духу Црква Христова, гледајући твоју благодат, коју с небеса нађе, Нектарије, Оче наш.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, Тројичен.

Теби доликује Светворче, Трисунчаном Божанству, хвала и слава, јер Јерарха, твога светога прославио си.

И сада и увек и у векове векова, Богородичен

Свештеним речима проповеда твоју славу, Дјево Богородице, Нектарије светитељ, прослављени Духом.

Сада отпушташ, Трисвето, Тропар са Велике вечерње, и

ОТПУСТ

 

НА ВЕЛИКОЈ ВЕЧЕРЊОЈ СЛУЖБИ

После предначинатељног псалма, велика јектенија, Блажен муж (Пс. 1):

Блажен муж који не иде на веће безбожника, и на путу грешника не стаде, и на судило погубника не седе.

Нека је у закону Господњем воља Његова, и у закону његовом поучава се дан и ноћ.

И биће као дрво засађено крај извора вода, које плод свој доноси у време своје и лист његов неће отпасти. И у свему што буде радио преуспеће.

Нису такви безбожници, нису такви, него су као прах који ветар размеће са лица земље.

Зато неће устати безбожници на суду, нити грешници на сабору праведних.

Јер зна Господ пут праведних, и пут безбожника пропашће.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу и сада и увек и у векове векова. Амин.

Алилуја, Алилуја, Алилуја, слава Теби Боже. ( трипут )

Мала јектенија : Господе, Теби зовем, глас 1. (Пс. 140, 1—2)

Господе, Теби завапих, услиши ме; услиши ме, Господе.

Господе, Теби завапих, услиши ме; чуј глас мољења мога, кад вапим Теби. Услиши ме, Господе.

Да се уздигне молитва моја, као кад пред лице Твоје; уздизање руку мојих, жртва вечерња. Услиши ме, Господе.

Стихире на 6. Глас 1. О каквог ли чуда...

Стих : Ако на безакоња будеш гледао Господе, Господе, ко ће се спасити? Јер је у Тебе очишћење. (Пс. 129, 3—4)

О , каквог ли чуда! У последња времена, као светиљка свесијајућа, Нектарије мудри, свету засија; и озари верне светлошћу Јеванђеља свеозарујућом, речју богодоличном, и животом беспрекорним и већма благим. Стога даром Утешитеља он би прослављен, и пружа непрестано, онима који моле исцељења.

Стих : Ради имена Твога, потрпех Те, Господе; потрпе душа моја на реч Твоју, поузда се душа моја на Господа. (Пс. 129, 5—6)

О , благог ли промишљања твога Христе! Јер ти како си обећао, чудесно си прославио, Нектарија мудрога, као љубитеља твог изворног, даром чуда; њега што Те прослави светлим својим животом, показујући свима јасно, према Теби Спаситељу силу љубави. Стога његовим заступништвом, прекорачења отпуст, и мир савршени, нама подај, Преблаги.

Стих : Од страже јутарње до ноћи, од страже јутарње да се узда Израиљ на Господа. (Пс. 129, 6)

Данас се слављенички радују, новосветитељском твом помену, верника зборови, Нектарије преосвећени, појући ти химне; и коло игра у тајни, Црква Христова због славе твоје, упориште несаломиво, у последње дане тебе нашавши; а особито острво Егина се весели, обилујући благословом, миомирисних моштију твојих.

АЗМАТИЧНА СЛУЖБА

Глас 2. Подобан : Којим лепим речима (Како не дивимсја) ...

Стих : Јер је у Господа милост, и много је у њега избављење, и Он ће избавити Израиља од свих безакоња његових. (Пс. 129, 6-7)

Каквим крунама красноречја да овенчамо Јерарха? Што као новојављени засија, и Цркву што весели бљештањима благочестивости; ново велелепије Правоверних, ревнитеља једнакога свим од века Архијерејима; јер њиховом животу оштроумно последујући, би прослављен од Христа, који пружа свима кроз њега велику милост.

Стих : Хвалите Гошода, сви народи, похвалите Њега, сва племена. (Пс. 116, 1)

Каквим милозвучним десмама да похвалимо Јерарха? Божијег светог исцелитеља, и врлина завештање, богословља цитру; што недавно Цркви се изнедри; небески нектар благочестивости, због благодати божанске са мудрих усана, и дар чуда од Бога што прими, богоуловљеног Нектарија.

Стих : Јер се утврди милост Његова на нама, и истина Господња остаје до века. (Пс. 116, 2)

Каквим духовним словима, да о теби блажено словимо, Јерарху? О теби што у свету поживе, живот у истини по Богу, делима светим и беспрекорним; стога, Манастир Свети Богу основавши, као другу луку душа таласима несаломиву, на Егини острву, које непрестано покривај, са њеним учитељем, Нектарије свети, Дионисијем богомисленим.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, г лас 6.

Данас крилато засија, као звезда новојављена, нова слава Јерарха Нектарија, Цркву свеобасјавајући. Дођите стога, множине Правоверних, у радосноме клицању, оцртавши свој живот, у зле дане, у које љубав многих се заледи, као што је Спаситељ рекао. Радуј се ти што кроз васпитање своје врлину пригрли, и речју мудрости твоје верних душе увесели; радуј се Архијереја красото, Егине заштитниче, и свога Манастира прихватиоче већма топли. Стога, свеблажени Нектарије, ти што стојиш уз трон божанскога величанства, непрестано моли за оне што ти у вери чине, вечнопоштовани помен.

И сада и увек и у векове векова, и сти глас

Ко не би блажио тебе, Пресвета Дјево, ко не би помињао, твој плод што не потече из брачне ложнице? Јер невремено од Оца засјавши Син Јединородни, сам из тебе Непорочне изађе, неисказиво се оваплотивши, по природи Бог бивајући, и по природи човек поставши нас ради, не делећи се на двојство личности, него по двојству природа, несливено се препознавајући. Њега моли, благочестива свеблажена, да се смилује на нас.

Вход :

Светлости тиха, свете Славе, бесмртнога Оца Небескога, Светога, Блаженога; Исусе Христе! Дошавши на запад сунца, видевши светлост вечерњу, певамо Оца, Сина и Светога Духа Бога. Достојан си у сва времена да певан будеш гласима светим, Сине Божији, Који живот дајеш, зато Те свет слави.

Дневни прокимени целе седмице:

У недељу вече, гл. 8. Ево, сад благосиљајте Господа, све слуге Господње. (Пс. 133,1) (трипут)

У понедељак вече, гл. 4. Господ ће ме услишити кад завапим њему. (Пс. 4, 4) (трипут)

У уторак вече, гл. 1. Милост Твоја, Господе, пратиће ме у све дане живота мога. (Пс. 22, 6) (трипут)

У среду вече, гл. 5. Боже, Именом Твојим спаси ме, и силом Твојом суди ми. (Пс. 53, 3) (трипут)

У четвртак вече, гл. 6. Помоћ је моја од Господа, који је створио небо и земљу. (Пс. 120, 2) (трипут)

У петак вече, гл. 7. Боже заступник мој јеси Ти, и милост твоја пратиће ме. (Пс. 58, 10—11) (трипут)

У суботу вече, гл. 6. Господ се зацари, у лепоту се обуче. (Пс. 92, 1) (трипут)

Читање из Премудрости Соломонових ( г лава 10, 7)

Спомен је праведнога с похвалама, и благослов је Господњи на глави његовој. Блажен је човек који нађе мудрост, и смртни који дозна разумност. Боље је њу куповати, него ризнице злата и сребра. Драгоценија је од драгог камења, а све часно није ње достојно. Из уста њених излази правда, а закон и милост на језику носи. Послушајте, зато, мене, о чеда! јер ћу говорити честитости; и блажен је човек који путеве моје сачува; јер су исходи моји исходи живота, и припрема се воља од Господа. Зато вас молим, и предлажем мој глас синовима људским. Ја мудрост, настаних савет, знање и мисао ја призвах. Мој је савет и сигурност, моја је разумност, моја је снага. Ја волим оне који мене љубе, и који мене траже наћи ће благодат. Схватите, незлобиви, оштроумност, и неваспитани положите ово у срце. Послушајте мене, јер ћу рећи честитости, и изнећу из уста правилности; јер ће истину учити грло моје; мрска су преда мном уста лажљива. Са правдом су све речи уста мојих, ништа у њима није искривљено, нити развраћено. Све је право пред лицем разборитих, и исправно онима који налазе знање. Поучавам вас истини, да би у Господу била нада ваша, и напунићете се духа.

Читање из Премудрости Соломонових ( г лава 7, 7)

Праведник кад достигне да сконча, биће у покоју. Јер старост часна није у многолетности, нити се бројем година одмерава. Него је мудрост седима људима, и узраст старости је живот непорочан. (Праведник) благоугодан поставши Богу, завољен би; и живећи међу грешницима пресељен би. Узет би, да злоба не измени памет његову, или да лаж не обмане душу његову. Јер завист злобе помрачује добра, а маштање похоте измењује ум незлобив. Скончавши за мало, испуни године дуге; јер угодна би Господу душа његова; зато се пожури (да изађе) из средине злобне. А народи видеше, и не разумеше, нити ставише на мисао тако нешто: да је благодат и милост на изабраним Његовим, и посета (Његова) у преподобнима његовим.

Читање из Премудрости Соломонових ( г лава 10, 32)

Са уста праведникових капље мудрост, а усне људи праведних знају благодати. Уста мудрих поучавају се мудрости, а правда их избавља од смрти. Када сконча човек праведан, не пропада му нада. Јер се син праведан рађа за живот, и у добрима својим плод правде ће узбрати. Светлост је праведнима свагда, и код Господа ће наћи благодат и славу. Језик мудрих зна добра, и у срцима њиховим починуће мудрост. Љуби Господ преподобна срца, угодни су Њему сви непорочни. Мудрост Господња просвећује лице разумнога; јер лако је виђена од љубитеља њених, и налазе је они који је траже, достиже оне који је желе унапред дознати. Који к њој рано рани, неће се уморити; и који бди ње ради, брзо ће бити безбрижан. Јер она сама проходи тражећи достојне ње, и на стазама појављује им се благонаклоно. Злоба никад неће победити мудрост. Ради тога и бих заљубљеник лепоте њене, и заволех је, и тражих је од младости моје; и тражих невесту да доведем себи. Јер Господар свега заволе је, јер је она тајница Божијег знања, и изумитељ дела Његових. Трудови њени су врлине; целомудрености и разборитости она учи, и правди и јунаштву (у трпљењу), од којих ништа није потребније у животу људском. Ако пак неко жели и много искуства, зна она старине древне, и будуће ствари, да представља. Зна вештину речи, и решење загонетки; знаке и чудеса унапред зна, и збивања времена и лета. И свима је добар саветник, јер је бесмртност у њој, и доброславље у општењу речи њених. Тога ради беседовах Богу, и помолих се Њему, и рекох из свег срца свога: Боже отаца, и Господе милости, који си све створио Речју Твојом, и премудрошћу Твојом саздао човека, да господари створеним од Тебе тварима, и да управља светом у светости и правди. Дај ми премудрост која седи крај престола славе Твоје, и не одбаци ме од слугу Твојих. Јер сам ја слуга Твој, и син слушкиње Твоје. Ниспошљи је са светих небеса, и од престола славе Твоје пошаљи је, да будући са мном постара се, да познам шта је благоугодно пред Тобом; и да ме упути у делима мојим целомудрено, и сачува ме у слави својој. Јер су помисли смртних страшљиве, и погрешиве замисли њихове.

Јектеније:

Рецимо сви... Читач: Удостој нас, Господе... Допунимо вечерњу молитву своју Господу...

НА ЛИТИЈИ

Истозвучно , г лас 1.

Весели се у Господу, Православна Цркво, радуј се и заиграј, невесто изабрана небескога Цара. Јер гле, у нашем поколењу, истинити Јерарх Христов, Нектарије Свети, на учење ти од давнина од Бога научено, још једном ставља печат и огњеним жаром проповеда, славом која је прослављена, од јединога Бога. Стога стуб и тврђаву њему саздавши, и благодат гледајући чуда његових, свом Женику ускликни: Господе, слава теби.

Глас 2.

Ко да не поскочи од радости? Ко да не заигра у духу због нове славе, Јерарха Нектарија? Јер радује се сваки човек, гледајући њега прослављеног, и Анђелима равнога и у чудима очевиднога? Стога красоту његовог живота, и светост његових преимућстава блажећи, ускликнимо: Исус Христос данас и сутра, у почетку и у векове.

Глас 3.

Од Давида реч преузевши, светотајнику Нектарију, примерно ускликнимо говорећи: Блажен си и биће ти на добро, свеблажени Оче; јер ти целомудрено и беспрекорно живећи, виђен си за живота као човек небескога ума, и јерарх свети и безазлени. И свештенодостојно чинећи све пред Богом, мудро служивши Цркви Христовој, и у чудима си достојно прослављен. Оне што су у невољама предухитрујеш, и свакоме чиниш њихове молбе на спасење.

Глас 4.

Речју благодати одликујући се, Јеванђељем мира, видеше те као посленика кушаног, Оче Нектарије, и као пророчка божанска уста; ти одбацивши световне смутње, у миру си се са Богом сјединио, на острву Егини бивајући; где си људима подигавши училиште и узор врлина монасима поставши, ти отац и учитељ уснио си сном светима доличним, заступајући непрестано нас.

Исти глас :

Како је свети живот твој, и Богу благоугодан, богоносни Нектарије, како су необична чуда твоја, која свакоме понаособ чиниш датом ти благодаћу! Зато, ко се теби не би дивио, уистину достојном сваког дивљења? Или ко те не би прославио, тебе од Бога прослављеног? Јер су виђена као извор исцељења, божанске твоје мошти; оне тешке болести исцељују и нечисте духове изгоне; и свако ко им верно прибегава, спасење себи прибавља и тела исцељење, Христа славећи, који тебе чудесно прослави.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, г лас 5.

Ходите верника покољења, дођите, на Егину похитајмо, необичним и достојним дивљења чудесима, која десница Свевишње, достојанствено учини; јер богомудрог Нектарија, благовешћу украшеног, бесмртним благодатима прославља, како је непретворно обећала. Стога и часне његове мошти пуне миомириса показа, и извором исцељења онима који им благочестиво приступају; од којих мирис живот понесавши, ускликнимо као Давид: Велик си Господе, и твоме величанству краја нема, стога Човекољупче, спаси нас.

И сада и увек и у векове векова, Богородичен

Блажимо тебе, Богородице Дјево, и славимо те ми верни заслужно, граде неразрушиви, бедему необориви, несаломива заштито и прибежиште наше.

МОЛИТВЕ НА ЛИТИЈИ

На Стиховње стихире :

Подобан , глас 5. Радује се подвижника...

Радуј се ти што у последња времена, изађе као звезда небесозарна, што сјајем својих чуда светлост приводиш умну, помраченима у страстима; уме богоприхватни, пуни божанске светлости, што изучи онако како је написано, Закон Бога нашега, у мудрости

Нектарије; светиљка си свевидна што још за живота, светлошћу побожности озарујеш, Оче, пролазнике; Христа умоли, да нам дарује велику милост.

Стих : Уста моја прозбориће мудрост и учење срца мојега разум.

Проживевши животом духовним, умом на небесима, Архијереју, као Духа Светога сасуд виђен си часни, величан због смиреноумља, и владања честитог, и честитог твога живота, пројављујући светлост своје душе, због које међу светима нађе наслеђе. Стога остацима моштију твојих мироточивих, окруживши их, кличемо, у умиљењу Нектарије; подари спасење, и душе и тела, свакоме од нас.

Стих : Свештеници твоји Господе обући ће се у правду и свети твоји ће се развеселити.

Радује се Црква Христова, гледајући тебе прослављеног, Нектарије, у слави небеској, и велича Христа који те показа чудотворцем; а острво Егина особито се весели, што су на њој мошти твоје, као неиспразнива ризница освећења. Још више се од овога наслађује, манастир твој Богу угодан, к теби увек поглед управљајући и ускликујући уз сузе: Ти, славо моја си ту, и прихватилиште и покров, Оче и заштитниче.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, г лас 8.

У небеском Јерусалиму си ти, освећени човече, са духовима Светих, славни Нектарије. А на острву су Егини мошти твоје из којих избија благодат, богатство од Бога дато, и лечилиште бесплатно, од сваковрсних болести и сваке тескобе; к њима хитајући, са свих страна болесници, исцељења односе, и молбе на спасење и захвалним гласом славе, Господа који те прослави; тебе молимо, посредуј за нас.

И сада и увек и у векове векова, Богородичен

Неневестна Дјево, ти што Бога неизрециво у телу заче, Мајко Бога Свевишњега, прими молитве твојих молитеља, Непорочна, ти што свима прибављаш очишћење од преступа; сад молитве наше примајући, умоли, да се сви спасемо.

Сад отпушташ, Трисвето и Возглас.

Тропар

Глас 1. Пустиње житељ...

Изданак са Византа и Егине заштитника, јављенога у последњим временима, миљеника врлине изворног, Нектарија поштујмо верни, као богоугодног исцелитеља Христовог; јер ти точиш исцељења сваковрсна, онима што ти побожно узвикују: слава Ономе Христу који тебе прослави, слава Ономе који те чудотворцем учини, слава Ономе који чини кроз тебе свима исцељења.

Ако је вечерња са петохлебницом, предњи тропар пева се двапут и Богородице Дјево.

Богородице Дјево, радуј се, Благодатна Маријо, Господ је с Тобом. Благословена си Ти међу женама, и благословен је Плод утробе Твоје, јер си родила Спаса душа наших.

Ако нема петохлебнице, одмах други тропар.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, г лас 4. Брзо похитај...

Свето си поживео као Јерарх мудри, прославивши Господа својим врлим животом, Нектарије Свети. Стога силом Утешитеља прослављен, зле духове отпушташ и болесне лечиш, који верно приступају, светим твојим моштима.

И сада и увек и у векове векова, Богородичен

Од векова сакривена и анђелима непозната тајна, преко тебе, Богородице, онима на земљи би објављена: Бог у несливеном сједињењу оваплоћен, и Крст добровољно нас ради прихватив, којим подиже Првосазданог, спасао је од смрти нас.

Богати осиромашише и огладнеше, а они који траже Господа неће се лишити ниједнога добра. (Пс. 33, 10)

ОТПУСТ