СЛУЖБА светом оцу нашем НЕКТАРИЈУ, Епископу Пентапољском Чудотворцу

празнује се 22.(09.) новембра

 

НА ЛИТУРГИЈИ

Блажена из Канона 3. и 6. песме Глас 4.

У Царству Твоме помени нас, Господе, када дођеш у Царству Твоме.

Блажени сиромашни духом, јер је њихово Царство небеско.

Блажени који плачу, јер ће се утешити.

Блажени кротки, јер ће наследити земљу.

Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити.

Блажени милостиви, јер ће бити помиловани.

Божанском љубављу од младости, Оче свештено последујући, да пратиш Христа изабрао си, Нектарије, и од сваке таштине разборито се удаљио.

Блажени чистим срцем, јер ће Бога видети.

Речима, Оче, са твојих уста точиш сладост небесну, у срца оних који верно примају твоју реч, и васпитаваш на боље разум верних.

Блажени миротворци, јер ће се синови Божији назвати.

Као младих Архијереја украс, био си Архијереју Нектарије, освећености истинита, заоденувши, Свети, живот чистотом, стога те славимо.

Блажени прогнани правде ради јер је њихово царство небеско.

Живот смирени пожелевши, манастир си начинио часни на Егини, Нектарије Свети, и узор божанских дела у њему си показао, монахињама, Нектарије.

Блажени сте кад вас срамоте и прогоне и лажући говоре против вас свакојаке рђаве речи, мене ради.

Као нова звезда што засветли, у последњим временима засијавши у тајни, срца верних, Нектарије, на жудњу за Богом, Оче, разгорео си.

Радујте се и веселите се, јер је велика плата ваша на небесима.

Богомудро на земљи, и мудро проживевши, у зле дане, као Павле мудри, Нектарије, код Господа, светлозарно прослављен си.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу ,

У страху Божијем, свети свој манастир, подржавши чврсто, показао си га постојаним пристаништем, на спасење наше, Нектарије.

И Светоме Духу и сада и увек и у векове веков а,

Ти која си родила у телу Творца свега, и која си клетву од давнина Адамову збрисала, Свенепорочна, ослободи мене од помрачења страсти.

Вход

Тропар Светог, глас 1. Пустиње житељ...

Изданак са Византа и Егине заштитника, јављенога у последњим временима, миљеника врлине изворнога, Нектарија поштујмо верни, као богоугодног исцелитеља Христовог; јер ти точиш исцељења сваковрсна, онима што ти побожно кличу; слава Христу који тебе прослави, слава Ономе који те чудотворцем учини, слава Ономе који чини кроз тебе, свима исцељења.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу : Кондак. Глас 8. Подобен, Возбраној...

Православља звезду новојављену

И Цркве младеначки тврђаву,

Опевајмо од срца у радости.

Јер прослављен дејством Духа,

Излива изобилну благодат исцељења

Онима који кличу: радуј се, Оче Нектарије.

И Светоме Духу и сада и увек и у векове векова, кондак Богородици

Непостидна Заштитнице хришћана, незаменљива пред Творцем Посреднице, не презри гласе мољења нас грешних, него као Блага притекни у помоћ нама који Ти са вером вапијемо: Пожури на молитву и похитај на умољавање, Богородице, свагдашња Заштитнице оних који Те поштују.

Читање из Апостола. Прокимен. Глас 7.:

Часна је пред Господом смрт Светитеља Његовог.

Стих: Како ћемо узвратити Господу за све што је даривао?

Ефесцима Посланица светога Апостола Павла, читање. (Зач. 229, глава 5, 9-19)

Браћо, некада бејасте тама, а сада сте светлост у Господу. Владајте се као деца светлости; јер плод Духа је у свакој доброти и праведности и истини. Истражујте што је угодно Гопсподу. И немојте узимати учешћа у бесплодним делима таме, него их још разоткривајте. Јер је срамно и говорити о ономе што они тајно чине. А све што се разоткрива светлошћу се обелодањује; јер све што је обелодањено излази на светлост. Зато вели: Устани ти који спаваш и васкрсни из мртвих, и обасјаће те Христос. Дакле, пазите добро како живите, не као немудри, него као мудри, користећи време, јер су дани зли. Због тога не будите неразумни, него схватите шта је воља Господња. И не опијајте се вином, у чему је разврат, него се испуњавајте Духом, говорећи међу собом у псалмима и химнама и песмама духовним, певајући и појући Господу у срцу своме.

Алилуја. Глас 1.

Свештеници твоји, Господе, обући ће се у правду.

Стих: Јер изабра Господ Сион.

Јеванђеље од Матеја (Зач.10, глава 4, 25; 5, 1-12)

У оно време иђаше за Исусом народ многи из Галилеје, и из Декапоља, и из Јерусалима, и Јудеје и испреко Јордана. А кад он виде народ многи, попе се на гору, и седе, и приступише му ученици његови. И отворивши уста своја, учаше их говорећи: Блажени сиромашни духом, јер је њихово Царство небеско. Блажени који плачу, јер ће се утешити. Блажени кротки, јер ће наследити земљу. Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити. Блажени милостиви, јер ће бити помиловани. Блажени чисти срцем, јер ће Бога видети. Блажени миротворци, јер ће се синови Божији назвати. Блажени прогнани правде ради, јер је њихово Царство небеско. Блажени сте када вас срамоте и прогоне и лажући говоре против вас свакојаке рђаве речи, због мене. Радујте се и веселите се, јер је велика плата ваша на небесима.

Достојно је...

Причастен: На спомен вечни биће праведник. Алилуја.

Величанија:

Виђен си као нова звезда Цркве, у последњим временима, светим својим животом; стога просветљујеш, разуме верних, умним зрацима, Оче Нектарије.

Благодаћу чуда датом ти од Христа блиставо си прослављен, након твога часнога починка; стога ковчег моштију твојих излива, исцељења сваковрсна, Оче, оболелима.

Чувај и покривај свој манастир, Нектарије Оче, који те побожно поштује, и увек благосиљај острво Егину и целу Грчку својим прихватом.

Видесмо светлост истиниту...

ОТПУСТ