СЛУЖБА СВЕТИМ ЦАРСКИМ МУЧЕНИЦИМА цару Николају, царици Александри, царевићу Алексеју и великим кнегињама Олги, Татјани, Марији и Анастасији

празнују се 17.(04.) јула

 

НА ВЕЛИКОЈ ВЕЧЕРЊОЈ

Блажен муж ... први антифон

На Господи, возвах: стихире, глас 2.

Подобен: Јегда от древа ...

Када си за царевање Русијом био крунисан, помазаниче Николају, усрдно си се тада молио: «Владико и Господе мој, поучи ме за дело на које си ме послао, и нека са мном буде премудрост Твоја, да разумем шта је угодно пред очима Твојим, и да Ти у дан суда дам непостидан одговор». Ти се тада ниси бринуо о слави земањској, него, много више, о слави небеској.

Када за свету Русију наступи време тешког искушења, тада си се ти, свети мучениче (страстотерпче) Николају, молио за њено спасење, и гле, јави се икона, Моћна Заступница, као знамење оримања власти из пречисте руке Царице и Владичице.Тако се Русија, иако угњетена безбожничком влашћу,сачува заступањем Дјеве Богородице и твојем и твојим молитвама.

Када многи безааконици и вође народне хтедоше да устану на веру, цара и отачанство, тада си ти, богомудри мучениче (страстотерпче) Николају, туговао због свог народа и, желећи да у својој држави избегнеш Каиново братоубиство,напустио си власт, земаљску славу и пичасти и сву своју наду положио на Бога. Тако се и сада,стојећи пред престолом Цара над царевима, моли за руску државу и за спасење душа наших.

Када наступише прогони, заточеништва и увреде, тада сте чврстом вером, надом у Бога и најчистијом љубављу трпљења и свепраштање шројавили, светицарскиммученици (страстотерпци), који сте се кротко молили за непријатеље.Велико је на земљи благочашће ваше, и велика је на небесима слава ваша.

Друго стихире, глава 7.

Подобен: Все отложише ...

Васцело уздање на Бога положивши, светицарски мученици, свој земљи руској показасте како се трпи и страда.Ви сте се молили за мучитеље, и клевету,окове и изганство,изругивање и подсмеавање, опадање, убијање и телесно мучење одважно претрпели.Тога ради вас увек прослављамо.

Све благочашће твоје у Христу беше, света мученице, царице Александра Руска, који си из Лутерове вере прешла у Православље и примила га свим срцем својим, заволевши молитву, храм Божији и поуке светотачке.Као добронамерна мати, и своја чеда си у благочашћу одгајала, припремивши их за непорочну жртву за Христа.Тога ради те увек прослављамо.

Ти си био плод благословени молитава саровског Чудотворца и очекивани наследник царских родитеља, нада, слава и уздање Русије који се у радости јави народу православном, свети царевићу Алексеју. Према Божијем промислу, од раног детињства многе си патње и болести без роптања подносио и , као јагње непорочно убиство од злочинаца примио, а сада ликујеш као наследник Царства небеског. Тога ради те увек величамо.

Кћери цареве, свете мученице дјеве, истинске невесте Христове, Олга, Татјана, Марија и Анастасија, ви сте као мудре еванђелске дјеве јелеј милосрђа у душама свагда чувале, усрдно послуживши страдалнима, убогима и болеснима.За оне што су вас прогонили Господу сте се до смрти молиле, а сада сте се у ложницу небеског Женика уселиле.Тага ради вас увек величамо.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, глас 7.

Савезом љубави Христове свезани, вас седморо царских мученика нисте се уплашили понижења и убијања и први сте, као новомученици, за свету Русију пострадали и начин исповедништва и ревности по Богу вернима показали.И пошто се као недремани покровитељи земље руске јвисте, Тројединог Бога непрестано молите за спасење отаџбине наше и свих који вас с љубављу поштују.

И сада и увек и у векове векова, исти глас:

Ко Тебе не велича, Пресвета Дјево, и ко не прославља Твоје пречисто рађање? Безначално од Оца заблиставши Син Једнородни, од Тебе се чисто роди и неизрециво оваплоти, по природи будући човек, али не у два лица раздељен, него се у две природе несливено познајући. Њега моли, чиста и свеблажена, да помилује душе наше.

Вход. Прокимен дана и читања:

Читање Премудрости Соломонове:

Душе су праведника у руци Божијој, и неће их се дотаћи невоља. У очима неразумних изгледало је да су умрли, и њихов исход сматран је за пропаст, а одлазак од нас за уништење.Они, међутим, обитавају у миру, јер ако су у очима људи и били кажњени, испунило се њихово уздање у бесмртност. Иако мало намучени, велико ће добро задобити, јер их је Бог искушао и нашао да су Га достојни. Испроба их као злато у огњеној пећи, и као жртву свеплодну прими их.И у време кад их посети заблистаће, и као искра у стрњици засијаће. Судиће племенима и загосподариће народима, и Господ ће се над њима зацарити у векове. Они што се у Њега уздају познаће истину, и верни ће у љубави обитавати у Њему, јер је благодат и милост у преподобнима Његовим, и посета код изабраних Његових.

Треће књиге о царевима читање (глава 8. и 9 )

Потом стаде Соломон пред олтар Господњи пред свим збором Израиљевим и подиже руке своје к небу,

И рече: Господе Боже Израиљев, нема Бога таквога какав си Ти горе на небу и доле на земљи, Који чуваш завет и милост слугама Својим који хода пред Тобом свом срцем својим;

Који си испунио слуги Својему Давиду оцу моме што си му рекао, говорећи: неће ти нестати човека испред Мене који би седео на престолу Израиљеву, само ако синови твоји сачувају путеве своје ходећи преда Мном ... Чуј молбу слуге Својега и народа Својега Израиља, којим ће се помолити на овом месту: чуј с места где станујеш, с неба,чуј и смилуј се.

Кад ко згреши ближњеме своме, те му се да заклетва да се закуне, и зклетва дође пред Твој олтар у овом дому,

Ти чуј с неба и учини и суди слугама Својима, осуђујићи кривца и дела његова обраћајући на његову главу, и правог правдајући и плаћајући му по правди његовој.

Кад разбију непријатељи народа Твој Израиља зато што Ти згреши, па се обрати к Теби и исповеди се имену Твојему, и помоли се, изговори Ти молитву у храму овоме,

Ти чуј с небаса и опрости грех народу Своме Израиљу, и доведи их опет у земљу коју си дао оцима њиховим,

Кад ти згреше јер нема човека који не греши, и разгневивши се на њих даш их непријатељима њиховима, те их заробе и одведу их у земљу непријатељску далеко али близу,

Ако се дозову у земљи у коју буду одведени у ропство, и обрате се и стану Ти се молити у земљи оних који их заробише, и кажу: сагрешисмо и зло учинисмо, скривисмо,

И тако се обрате к Теби свим срцем својим и свом душом својом у земљи непријатеља својих куда си их одвео, помоле Ти се окренувши се земљи својој, коју си дао оцима њиховим, ка граду који си изабрао, и храму који сам сазидао имену твојему,

Тада чуј с неба, из стана Својега, молбу њихову и молитву њихову, и сатвори им оправдање,

Да буде Господ Бог наш с нама као што је био са оцима нашим, да нас не остави и да се не одврати од нас,

Нека приклони наша срца ка Себи да бисмо ходали свим путевима Његовима и чували све заповести Његове, и уредбе Његове и законе Његове, што је заповедио оцима нашим.

И рече му Господ: услишио сам молбу твоју и молитву твоју којим си Ми се молио; посветио сам тај храм који си сазидао, да ту положим име своје довека, и очи ће Моје и срце Моје бити овде свагда.

А ти ако будеш ходио преда Мном, као што је ходио отац твој Давид у преподобности срца и у праведности, тврдећи све што сам му заповедио, и чувајући уредбе Моје и заповести Моје,

Утврдићу престо царства твојега у Израиљу довека, као што сам казао Давиду, оцу твојему, говорећи: неће ти нестати човека господару у Израиљу.

Читање пророштва Исаијиног (гл. 61 и 62) :

Дух је Господа Бога на мени, јер ме Господ помаза да јављам добре гласе кроткима, посла ме да исцелим скрушене срцем, да проповедам сужњима слободу и слепима прозрење,

Да огласим годину милости Господње и дан плате Бога нашега, да утешим све жалосне,

Да жалоснима у Сиону дам славу уместо пепела, помазање радости жалоснима, украс славе уместо духа чамотиње, да се назову плодовима правде и вртом Господњим на славу Његову.

Нека се обрадује душа моја због Господа, јер ме обуче у ризу спасења и у одежду весеља одену ме, положи на мене венац као на женика и као невесту украси ме красотом.

Јер као што на земљи расте биље и у врту ниче што се посеје, тако ће и Господ Бог учинити да никне правда и похвала пред свим народима.

Сиона ради нећу умукнути и Јерусалима ради нећу се умирити, док не изађе као светлост правда његова и док се спасење његово не разгори као светило.

Тада ће видети народи правду твоју и сви цареви славу твоју, и прозваћеш се новим именом, које ће уста Господња изрећи.

И бићеш прекрасан венац у руци Господњој, и царска круна у руци Бога својега.

Нећеш се више звати остављена, нити ће се земља твоја нзвати пустом, прозваћеш се воља моја а земља твоја васељена, јер ћеш бити мио Господу и земља твоја настањена.

Као што се младић саживи са девојком, тако ће и синови твоји живети са тобом, и као што се женик радује невести, тако ће се због тебе радовати Господ твој.

Стихире на литији, глас 4.

Не дотичите помазанике Моје, говори Господ Сведржитељ. Богородици пак богокрунисаног цара убише и не наследише земљу блажених, него задобише смрт бесконачну. Ти се пак, свети мучениче Николају, помазниче Божији, усрдно моли за нас, да с тобом наследимо Царство небеско.

Замисли Божије нису као замисли људске, говори Господ Сведржитељ, једнога унизује а једнога узвисује, једнога умртвљује а једнога оживљава, подиже се земља убогога и престо славе дарује му. Тога ради погледај, Господе, на смирење љубљеног помазаника Твојега Николаја и учини га живим у обитељима небеским, да би се молио за спасење народа свога.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, глас 6.

Када дође година страшна и када тама обухвати земљу руску, тада се појавише побијени за реч Божију. Ти си пак царе-мучениче, као зачетак нових страдалника, с богољубивом царицом, царском децом и верним слугама твојим с љубављу ускликивао: Приђите да принесемо себе Богу као жртву живу, да тако посведочимо веру православну и да се Царства небеског удостојимо;

И сада и увек и у векове векова, Богородичен:

Богородице, Ти јеси лоза истинита, од које нам је израстао плод живота, Теби се молимо, моли се, Владичице, са новомученицима и царским страстотерпцима, да буду помиловане душе наше.

На стиховне стихире, глас 5;

Подобен: Радуј се ...

Радуј се, царе Николају, помазаниче Божији, руске државе хранитељу и вере православне благочастиви ревнитељу који си за мир целог света бринуо, заблуделе истини поучио, ожалошћених, гладних и страдалника утешитељу, а свима топли молитељу.Сада ти притичемо, Божији угодниче и жртво свеусрдна, моли се да се спасу душе наше.

Стих: Узнесох изабранога од народа Мога.

Радуј се, царе Николају, јер си од рођења од Бога на својевољно страдање посвећен, јер си, као Јов многострадални, и у страдању праведност пројавио, а сада са Небеским царем царујеш, зато се моли за руску земљу и за спасење душа наших.

Стих: Јелејем Мојим светим помазах га.

Радуј се, страстотерпче Николају, славо и красото руских царева и кнежева, јер су те као свете страстотерпце и мученике Бориса, Гљеба и Андреја ближњи твоји издали и био си убијен од безбожних вероломника, а сада се молиш за опроштај непријатељима твојим и за спасење душа наших.

Стих: О, преславнога чуда...

Мучениче, царе Николају, од младости си Цара славе заволео да би Га до смрти следио, као што Црква проповеда: слава Христа Бога јесу крст и васкрсење.Сада пак кад си од Христа славу небеску примио, прими и земаљско прослављење и моли се да се спасу душе наше.

И сада и увек и у векове векова, глас и тај исти подобен:

О, преславнога чуда! Царица небеса и земље, примивши молитве од наших светих сродника, све до сада земљу руску покрива и изибражењима лика Свога милосрдно обогаћује.О, свемоћна Владичице, ни убудуће немој престати да, ради утврђења Православља у Русији, на њу довека изливаш милост и чудеса. Амин.

Тропар, глас 4.

Данас, благоверни људи, светло величамо седморо царских мученика, Христову домаћу цркву: Николаја и Александру, Алексеја, Олгу, Татјану, Марију и Анастасију.Они пак, који се многи окови и страдања нису плашили, од богобораца смрти и телесна страдања примише и одважност пред Господом у молитви задобише.Тога ради с љубављу ми кличемо: О свети страстотерпци, послушајте глас покајања и вапај народа нашег, и земљу руску у љубави ка Православљу утврдите, од међусобних сукоба сачувајте, мир свету од Бога испросите а за наше душе велику милост.

НА ЈУТРЕЊУ

На Бог Господ: тропар Страстотерпицима (мученицима) (двапут)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу и сада и увек и у векове векова, Богородичен, глас 4.

Од века беше скривена и ангелима непозната тајна: кроз Тебе се, Богородице, онима на земљи јави Бог у несливеним јединству оваплоћен и нас ради својевољно крст прихвати, којим васкрсе првостворенога и од смрти спасе душе наше.

После 41. стихословља седален (катизма), глас 8.

Подобен: У тајности заповеђено ...

О вери православној бринуо си, богокрунисани царе Николају, која је Цркви нашој од апостола предата, јер си разумео да је она тврђава земље руске.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу и сада и увек и у векове векова, Богородичен:

Вређајући нас народни и над нама власт имају, јер сви Сина Твојега преогорчисмо, и Он нас посети претњом Својом, али Ти, Дјево пречиста, умоли од Тебе рођеног, док се не разгневи до краја, да нам опрости и да помилује земљу руску.

После 42. стихословља, седален (катизма), глас 8.

Подобен: Премудрост ...

Када те богоборци и мучитељи затоћише зауедно са царицом, децом и слугама твојим, као псалмопојац си завапио: Опомени се, Господе, Давида, и све кроткости његове. И би ти послат, царе Николају, који си био кротак и смирен срцем, мученички венац, као и светима Борису, Гљебу и Андреју.Моли се да се спасу душе наше.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу и сада и увек и у векове векова, Богородичен:

Устани, моћна Владичице, и руска земља ће се обући у силу своју, и горка вода од пелена биће нам као мед, да се нахранимо тескобама, јер су и оне од Створитеља, и да узвеличамо силу Твоју.

Величање:

Величамо вас, свети царски мученици (страстотерпци), и поштујемо часна страдања ваша, која сте Христа ради претрпели.

Псалам изабрани:

Бог нам је уточиште и сила.

Помоћник у недаћама које су нас опколиле,

Тога ради не страшимо се кад се помути земља.

Боже, ко ће се уподобити Теби? Не прећути, нити укроти, Боже,

Јер се непријатељи Твоји побунише, и који Те ненавиде подигоше главу.

Смишљаше лукавства на народ Твој и саветоваше се против светих Твојих.

Бацише тела слугу Твојих за храну птицама небеским,

И плот (месо) преподобних Твојих зверима земаљским.

Проливаше крв њихову као воду,

Јер нас Тебе ради убијају ваздан

И сматрају нас овцама за клање.

Постали смо прича међу народима

И бејах рањаван цео дан.

Разбуктао си нас као што се разбуктава сребро,

Прођосмо кроз ватру и воду, и извео си нас у починак.

Веселите се у Господу и радујте се, праведни,

Јер Господ обитава у роду праведних

И наслеђе ће њихово бити у векове.

Завапише праведни, и Господ их услиша.

Светлост заблиста праведнику, и онима праведнога срца весеље,

Вечно ће бити сећање на праведника.

Светима који су на земљи Његовој чудесно учини Господ све воље Своје у њима.

Диван је Бог у светима Својим.

Праведник ће као финик процветети, умножиће се као кедар ливански.

Развеселиће се праведник у Господу и уздаће се у Њега.

И биће похваљени они који су праведнога срца.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу и сада и увек и у векове векова: Алилуја! (трипут)

После полијелеја седален (катизма), глас 3.

Данас царски мученици (страстотерпци) стоје пред Царем над царевима и пред Господарем над господарима, и са свемоћном Владичицом непрестано моле Господа: Спаси, Господе, народ Твој и благослови наслеђе Твоје, помилуј нашу руску земљу, милосрдни Сведржитељу, у векове векова. Амин.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу и сада и увек и у векове векова, Богородичен, исти глас:

Затрубимо трубом песму и једногласно ускликнимо Царици Богородици: Радуј се, усрдна Заступнице, јер од древних времена благовољењем отаџбину нашу прекриваш и благодат на њу изливаш.Због тога се Тобом хвалимо, говорећи:Твоје смо слуге и нећемо се постидети.

Антифон степенски први, 4. глас

Прокимен, глас 4.

Проливаше крв њихову као воду...

Стих: Сматрају нас овцама за клање, свако живо биће (свако диханије...)

Јеванђеље од Матеја:

Рече Господ ученицима Својима: Ево Ја вас шаљем као овце међу вукове.Будите, дакле,мудри као змије и безазлени као голубови.Чувајте се од људи, јер ће вас предати судовима, и по синагогама својим тући ће вас.И пред старешине и цареве изводиће вас Мене ради за сведочанство њима и незнабошцима.А када вас предаду, не брините се како ћете или шта ћете говорити, јер ће вам се у онај час дати шта ћете казати.Јер нећете ви говорити, него ће Дух Оца вашега говорити из вас.А предаће брат брата на смрт и отац сина; и устаће деца на родитеље и побиће их.И сви ће вас мрзити због имена Мога, али који претрпи до краја, тај ће се спасти.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу : Молитвама царских мученика, Милосрдни, очисти нас.

И сада и увек и у векове векова: Молитвама Богородице...

После 48. псалма, стихире, глас 6

Страстотерпче Христово, царе Николају, према имену Твојему беше и житије твоје. Тога ради непријатељи твоји нису могли да сакрију славу твоју. Кротак беше и ћутљив у страдањима својим, молећи да се не свете због тебе.Житије твоје оклеветано беше, али окончање твоје, са светим мученицима, славно.Моли се за душе наше.

Канон царских мученика (старстотерпаца), глас 6.

1. песма

Ирмос: Онај који је таласом морским некада сакрио прогонитеља и мучитеља, под земљу је сакрио спасен слуге; ми пак као слуге Господу кличемо, јер се у слави прослави.

Напев: Свети царски страстотерпци (мученици), молите Бога за нас!

Крунисани Николају, заједно са мученичким збором, царицом, децом и слугама стојите пред престолом Христовим и просветљење нам дарујте које ће озарити помрачење и безосјећајност душа наших, како бисмо радосно похвалили блажено сећање на вас.

Сада се испуни пропоштво саровскога старца да ће Бог прославити онога који њега прославља, јер Руска црква прослави царског страстотерпца (мученика).Стога се заједно с преподобним моли да и ми задобијемо благодат Светога Духа.

Срце царево је у руци Божијој, говори Господ.Ти си, истински помазаниче и слуго Божији, са страхом Божијим рекао: Не само мој живот, него су и путеви земље руске у руци Господњој.

Богородичен: Ти си сила наша, Ти си нам похвала и радовање, непобедива Заступница и моћни покров руске земље, пресвета Богородице, и заједно са царским страстотерпцима и новомученицима моли да се спасу слуге Твоје.

3.песма:

Ирмос: Када Тебе Који си на водама земљу обесио твар виде како висиш (распет) на лобањском месту (на Голготи), од страха великог задрхта, узвикујући да нема светога осим Тебе, Господе.

Видевши како безбожници скрнаве и разарају твоју земљу, ти си, благочастиви царе, као пророк Јеремија заплакао из дубине срца, горко уздишући и молећи се за народ који је сагрешио: Милосрдни Господе, не остављај оне што су мене оставили!

На земљи си био гладан и жедан правде Божије и за њу си кротко душу положио, праведни Николају, а онда си се њоме у вишњем царству наситио, где обитаваш у векове.

Исцелења и чуда изливате, свети мученици (страстотерпци), народу који вам с вером притиче, и тиме молитвама вашим нашу жалост у радост обраћате.

Богородичен: Као уточиште и вишњи покров имамо Тебе, благословена Мајко Божија, и Твојом помоћи сачувај нас и посредуј за нас, Свеопевана.

Седален (катизма), 4. глас

Када многи од сродника наших отпадоше од Бога, кад се одвратише од Божијих заповести и устадоше на Господа и на помазаника Његовога, тада на земљу руску гнев Божији дође и пресахну љубав многих, проли се крв браће наше и развеја се руски народ по васцелом лицу земље, а храмови наши скрнављењу беху предати, и сустигоше нас насртаји иноплеменика, и постадосмо подсмех народима.Ми пак који смо то размели, у покајању срца вапимо: Опрости нам и помилуј нас, Господе, по великој милости Твојој, очисти безакоња наша и посредовањем царских мученика (страстотерпаца) подај страдалној земљи руској опроштај грехова, мир и велику милост.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу и сада и увек и у векове векова, Богородичен:

Умоли, милосрдна Мајко света, Сина Твога и Господа нашег, да обнови нашу православну државу, да је сачува у миру и благостању, да је избави од међусобних сукоба, да утврди свету Цркву и да је заштити (огради) од невјера, раскола и јереси.

4. песма

Провидевши Твоје божанско снисхођење на крсту, Авакум је са ужасом завапио: посекао си моћне, Боже, и као свемоћан придружио се онима у аду.

Сиромаштвом духовним обогатио си се, Николају, и учини те Господ достојним не само земаљског, него и небеског царства.

Био си жалошћу обузет, овенчани Николају, гледајући ослепљење народа својега када се одрекао и земаљског и небескиг Цара.

Одважно се поуздавши у Бога у свом многострадалном земаљском служењу, ти си, као некад Јов,стоструко примио на небесима где се сада наслађујеш, царе-мучениче.

Богородичен: Отвори нам двери милосрђа, благословена Богородице, да се избавимо од својих недаћа и злобе, и да Ти непрестано појемо: Ти си спасење рода хришћанскога.

Ирмос: Богојављење Твоје, Господе, које нам се милостиво откри, Исаија, видевши светлост невечерњу из ноћи јутрењујући узвикиваше: Баскрснуће мртви, и устаће они у гробу, и обрадоваће се сви земнородни.

Ти си се као миротворац јавио, свети царе Николају, доносећи свету мир и штитећи хиљаде у твојој отаџбини и у другим земљама, због чега си се, према речи Господњој, сином Божијом назвао.

Прогонство, увреде, протеривање и сваку лаж против вас изречену претрпели сте, свети царски мученици. Радујте се и веселите се, јер сте своју плату на небесима примили.

Служитељи тајног безакоња трнов венац исплетоше и положише га на тебе, крунисана царска главо, због чега њихова дрска дела наочиглед пропадоше.

Богородичен: У блато грехова смо упали и страшно нас потопи бура прегрешења.Ти пак, Владичице, Која си Спаса родила, погледај на слуге Своје и избави нас од душегрубних страсти.

6. песма

Ирмос: Прождеран беше, али не и задржан у китовој утроби Јона.Носећи Твој праобраз, јер је био предат страдању и погребењу, изађе из звери као из ложнице. Позивајући стражу и чувајући оно што је испразно и лажно, ви сте ову милост напустили.

Свима си православним заступник био, богоизабрани Николају, и народе си словенске штитио и као брат браћу помагао.

О, верни сине свете Цркве! Ти си ревновао на прослављењу светих, храмове зидао, свете обитељи украшавао,Светој Земљи и Гори Атонској био доброчинитељ, о православном просвећењу си бринуо и монаштву био покровитељ.

Према начину живота и по делима љубави узор сте хришћанима били, боговенчани царе Николају и царице Александра, и положисте у главу угла камен, Христа Бога нашега.

Богородичен: Теби притичемо, свемоћна Царице, верних покрове, и у Тебе полажемо наду у наше спасење, Пресвета Владичице Богородице, не презри нас.

Кондак, 8. глас:

Изабрани од Цара над царевима и од Господара над господарима међу руским царевима, ви сте благоверни мученици, који сте због Христа муке душевне и телесну смрт примили и венцима се небеским овенчали.Стога вам с љубављу благодарно кличемо као нашим милостивим покровитељима: Радуј се, царски страстотерпци (мученици) и за свету Русију пред Богом усрдни молитвеници.

Икос: Блистајући славом и богатством благочашћа, скупоценим пурпуром и круном украшени, милошћу и правдом сте у животу заблистали, и веру, љубав и наду у Бога до краја пројавили.Вама, као нашим милостивим покровитељима, с љубављу благодарно кличемо: Радуј се, царски старастотерпци (мученици), за свету Русију пред Богом усрдни молитвеници.

7. песма

Ирмос: Онај што је у пећи из пламена избавио три преподобна младића, у гроб мртав и без даха положен беше, да би спасао нас који кличемо: Благословен јеси, Избавитељу Боже!

Као своје најближе, недужне војнике чедољубиво сте посећивали и с љубављу их тешили, а места њиховог упокојења својим сузама оросили.

Ви сте образац врлинског супружништва и благочастивог васпотања деце, свети царе Николају и царице Александра.Учинивши да ваш дом буде као врт духовни, сада заједно са децом на небесима ликујете.

Обитавајући на висини славе људске, ти си свагда на небеско помишљао, царе Николају, и тамо се устремила твоја света душа.

Богородичен: Свесвета Владичице, оживи умове наше, умртвљене многим страстима и укрепи нас да дела богоугодна творимо, да Те величамо као Заступницу (Посредницу) рода хришћанскога.

Ирмос: Ужасни се и застраши, небо, и нека се помере темељи земаљски, јер се за мртвога сматра онај што на висинама живи и чини се да Га је гроб примио. Њега, слуге, благословите, Њему свештеници певајте и Њега, народи, величајте, у векове векова.

Када вам угодници Божији предсказаше мученички пут, као Павлу пророк Агав, ви , царски страстотерпци, нисте скренули ни удесно ни улево, него сте одважно њиме корачали, гледајући на Савршитеља вере, Исуса Христа.

У страдањима вашим свети страстотерпци (мученици), нисте се одрекли пута истине и живота, Христа Бога вашега, нити сте се уплашили богобораца, него сте у трпљењу корачали царским путем у живот вечни.

Тешко нама, који смо отачке завете погазили и одступили од обећања верности царском роду, од свете Цркве благословеном, чиме смо се и од пута Божијег одлучили (раздвојили).Опрости нам, Господе, за све што смо учимили, и помилуј нас молитвама светих страстотерпаца (мученика).

Богородичен: Знамо Те као нашу Заступницу (Посредницу), Богогодице, Која се непрестано за нас молиш да се покајемо и поправимо, надо и уточиште душа наших.

70. песма:

Не плачи за Мном, Мати, када видиш да у гробу лежим, јер си Ме у утроби бесемено зачела.Устаћу и прославићу се, и узећу, као Бог са славом непрестаном, оне који с вером и љубављу Тебе величају.

Нека молитвама царских страстотерпаца и новомученока Твојих, Господе, васкрсне света Русија, и нека се убрзо развеју сви непријатељи њени, и нека се пред њеним лицем разбеже сви који је ненавиде од сада и довека.

Наш моћни цар је све своје уздање положио на Господа.Тако се и ми са надом Господу помолимо, и нека Он молитвама Богородице и царског страстотерпца (мученика) укрепи нажу земљу у Православљу и нека спасе душе наше.

Као неко достојно појање примите ово наше мало мољење као Христос две удовичине лепте, и не одвратите се од нас, грешних, надвладаних страстима, као од својих убогих поштовалаца и служитеља.

Богородичен: Твојим моћним покровом, Пречиста, све Своје слуге неповређенима сачувај.Ти си нам једина уточиште у недаћама, утеха и жалостима и победа у нашим биткама.

Светилен: Стојећи пред незалазном светлошћу, царски страстотерпци са збором мученика, молитвама вашим не остављајте нас у искушењима.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу и сада и увек и у векове векова, Богородичен:

Ти Која си родила незалазну светлост што просветљује оне који седе у тами незнања и прелести, озари и нас грешне светлошћу Сина Твојега.

Стахире на ” Хвалите ” , на 4, глас 8.

Подобен: О, преславнога чуда...

О, преславнога чуда! Седморо царских страстотерпаца (мученика) у години страдања за Христа очуваше љубав и верност Њему, и носише бреме једни другима, испунивши тако закон Његов.Тога ради сада на небесима царују и одважно се моле за спасење душа наших.

О, богообенчани царе Николају, славни слуго свете Цркве, њен чувару и заштитниче, њен од Бога изабрани покровитељу, који си подобан био великом Јустинијану, прими глас мољења нашег, опрости, заштити и укрепи заблудела чеда твоја, да с вером и љубављу прославимо Онога Који тебе прослави.

О, преславно чудо! Света мученица Александра, будући због богобораца у горком заточеништву и ишчекујући смрт за Христа, заједно са четири мудре дјеве, својр кћери, говораше:

Ево, долази Женик, припремимо светиљке своје, да бисмо ушле у ложницу Његову и обукле се у одећу славе Његове.

О, благоверни царевићу Алексеју, у смирењу срца ти си говогио: Када ја будем царевао, неће бити сиромашних и убогих.Када си крсним путем житија свога и мученичком смрћу у Царство небеско узашао, тамо си задобио велику одважност,молећи се за све којима треба твоја помоћ.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, исти глас:

О, светих седморо царских страстотерпаца, Христова похвало и славо! Благовољењем безначалног Оца, савршавањем Сина и садејствовањем Светога Духа, као мученици за веру се показасте и причасници Царства небеског постадосте.Примите покајање наше и молите Тројединог Бога да земљу нашу руску у Православљу и јединомислију непоколебиво утврди и да спасе душе наше.

И Светоме Духу и сада и увек и у векове векова, исти глас

Подобен: О, преславно чудо...

О, преславно чудо! Небеса и земља Царице, од наших светих сродника умољен, све до сада руску земљу посећује и светим изображењима Свога лока обогаћује. О, свемоћна Владичице!Ни убудуће немој престајати да, ради укрепљења Православља у Русији, на њу довека изливаше чудеса и знамења.Амин.

НА ЛИТУРГИЈИ

Блажена на 8, 13. и 16. песма

Прокимен, 7. глас

Господе, силом Твојом развесели се цар и због спасења Твојега обрадова се веома.

Стих: Жеље срца његовога дао си му и воље уста његових ниси га лишио.

Апостол: Посланица Римљанима, 8; 28-39.

Браћо, знамо да онома који љубе Бога све помаже на добро, њима који су позвани по намери. Јер које унапред позва, унапред и одреди, да буду саобразни лику Сина Његова, да Он буде Прворођени међу многом браћом.А који унапред одреди, оне и призива, а које призва, а које призва оне и оправда,а које оправда оне и прослави.Шта ћемо, дакле, рећи на ово?Ако је Бог с нама, ко ће против нас?Он Који Свога Сина не поштеде, него Га предаде за све нас, како да нам с Њиме и све не дарује? Ко ће оптужити изабране Божије? Бог је Онај Који оправдава. Ко ће осудити? Христос је Онај Који умре, па још и васкрсе, Који је и с десне стране Богу, Који и посредује за нас. Ко ће нас раставити од љубави Христове? Жалост или тескоба, или гоњење, или глад, или голотиња, или опасност, или мач? Као што је написао: Ради Тебе нас убијају ваздан, сматрају нас овцама за клање. Али у свему овоме побеђујемо кроз Оног Који нас је заволео. Јер сам уверен да нас ни смрт, ни жалост, ни ангели, ни поглаварство, ни силе, ни садашњост, ни будућност, ни висина, ни дубина, нити икаква друга твар неће моћи одвојити од љубави Божије, која је у Христу Исусу.

Алелуја, 1. глас

Јер се цар узда у Господа и милошћу Вишњега неће се поколебати.

Стих: Узнеси се, Господе, силом Твојом, ускликнућемо и запевати сили Твојој.

Еванђеље од Јована- 15; 17-27 и 16; 1-2

Рече Господ Својим ученицима: Ово вам заповедам: да љубите једни друге.Ако бас мрзи свет, знајте да Мене омрзну пре вас.Кад бисте били од света, свет би своје љубио, а како нисте од света него вас Ја изабрах од света, зато вас мрзи свет.Опомињите се речи коју вам ја рекох: није слуга већи од господара својега.Ако Мене гонише, и вас ће гонити; ако Моју реч одржаше, и вашу ће одржати.Али све ће вам ово чинити због имена Мојега, јер не познају Оног Који Ме посла.Да нисам дошао и говорио им , не би греха имали; а сада изговора немају за грех свој.Који мрзи Мене и Оца Мојега мрзи.Да не творих међу њима дела која нико други није творио, не би греха имали; а сада су и видели и омрзнули и Мене и Оца Мојега.Али да се испуни реч написана у Закону њихову: омрзнуше Ме ни за што.А када дође Утешитељ кога ћу вам Ја послати од Оца, Дух Истине, Који од Оца исходи, Он ће сведочити за Мене.А и ви ћете сведочити, јер сте од почетка са Мном.Ово сам вам казао да се не саблазните.Изгоноће вас из синагога.Али долази час када ће сваки ко вас убије мислити да Богу службу приноси.

Причастен: Господе, спаси цара и услиши нас у онај дан у који Те призовемо.

 

МОЛИТВА светим ЦАРСКИМ МУЧЕНИЦИМА:

О, свети страстотерпче, царе мучениче Николају!Господ те изабра за помазаника Свога да милостиво и праведно судиш народу своме и да будеш чувар Православне цркве.Тога ради си са страхом Божијим своје царско служење и бригу о душама извршавао.Испитујући те као многострадалног Јова, Господ допусти да будеш увређен и да у душевним мукама поднесеш горке недаће, вероломство, издају, отуђење ближњих и губитак земаљског царства.Све си пак, као истински слуга Христов, и мученичку смрт си прихватио.Стога си Царство небеско досегао, где се сада наслађујеш вишњом славом код престола Свецара, заједно са твојим супругом, царицом Александром, и царским чедима Алексејем, Олгом, Татјаном, Маријом и Анастасијом.

Имајући сада велику одважност пред Христом Царем, моли се да Господ опрости грех отпадништва народа нашег и да нам подари опроштај грехова, да нас свакој врлини поучи, да задобијемо смирење, кроткост и љубав и удостојимо се небеског Царства, да сви заједно са тобом и свим светим новомученицима и исповедницима руским прославимо Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин.