Служба НОВОМУЧЕНИЦИМА србским ЈАСЕНОВАЧКИМ

 

МОЛИТВА НОВОМУЧЕНИЦИМА СРБСКИМ

Господу помолимсја. Господи помилуј, помилуј, помилуј, помилуј, помилуј, помилуј, Господи помилуј.

Свети Новомученици молите Бога за нас!

Препловисте срећно црвено море, избегосте Фараоново гоњење и уђосте у славу обећану. Одступници од истинитог Христа беху преступници ваши; Христови мучитељи и ваши мучитељи. Господ им допусти, да тела ваша обложе убојима и ранама, али им не даде дотаћи се душа ваших. Мукама су душе ваше очишћене, као сребро у огњу; велика је тајна мудрости Божије. Изашли сте из Цркве земаљске, и ушли сте у Цркву небесну; прву обогатисте славом а другу бројем.

Па као што мученичком смрћу посведочисте љубав према Христу, тако покажите љубав према нама молитвом за спасење наше.

Господу помолимсја. Господи помилуј, помилуј, помилуј, помилуј, помилуј, помилуј, Господи помилуј.

Праведне душе ваше сада се веселе, и сијају као сунца у Царству Небесном. И дае вам се право као верним слугама Христовим, да будете где и Христос, и слободан приступ к Њему дан и ноћ. И даде вам се власт над духовима нечистим и свим болезањама и мукама људским. Приступите дакле ка Христу, и у радости вашој не остављајте нас у жалости. Приступите ка Господу са началником свих Светих србских, Светим Савом и осталим безбројним србским Свецима и молите се за нас.

Да се у нама одржи за увек живо сећање на ваше Мучеништво Христа ради. Да се сећањем на вас утврђујемо у Вери и поштењу, из колена у колено, до краја времена. Да поштујемо свако место на земљи, или на води, или у гори, или у здањима, или у пећинама, где год је кап крви ваше пала, или суза канула, или се јаук ваш у мукама чуо, или вапај Богу са усана ваших одјекнуо, или тела ваша или делови тела разбацани, или кости ваше од зверова оглодане, или пепео ваш развејан свуда и посвуда - те да тако целу земљу србски сматрамо светом, и опрезно се чувамо, да ту свету земљу гресима и неправдама не упрљамо, па Божији и ваш гњев не навучемо. Амин.

Господу помолимсја. Господи помилуј, помилуј, помилуј, помилуј, помилуј, помилуј, Господи помилуј.

Господе Боже отаца наших, укрепи нас у вери апостолској, у љубави светитељској; отвори нам духовни вид, да свагда гледамо Тебе пред собом, у судбама својим и туђима, и да живимо по светим заповедима Твојим. Да би се тако удостојили ући у Твоје Царство и бити у друштву Апостола, Мученика, Светитеља и свих Новомученика србских, по молитви њиховој и Пресвете Богоматере. Амин.

Господу помолимсја. Господи помилуј, помилуј, помилуј, помилуј, помилуј, помилуј, Господи помилуј.

Господе Боже, дуготрпељиви и многомилостиви, чуј и услиши глас нас грешних. Знамо да је Мучеништво Твој дар онима који најпре спасаваш и у дворе Своје уводиш. Даровао си Мучеништво србском народу у обилној мери, ради славе праведних, ради лека грешних и ради спасења свих. Да разумемо и благодаримо, помози нам, Боже.

Призри же, Господе, на немоћ нашу и не допусти да страдамо преко мере, и да дугим и тешким мучењима не ослаби наша вера и нада у Тебе. Људи те прослављају или плачем или песмом. Заустави нам плач и отвори песму, о Христе победоносни. Дуга је ноћ нашег плача, заповеди зори да сване. Сабери нас из туђине одасвуда на свето огњиште наше, да би се, огрејани и обрадовани, распевали у славу Твоју. И ако још имамо грехова неопраних крвљу и сузама, очисти их милошћу Твојом. Помилуј нас и спаси нас, не по заслугама нас грешних, него по молитви Пречисте Матере Твоје и свих Новомученика Србских.

Амин, амин и амин.