МОЛЕБНИ КАНОН ЗА ЗДРАВЉЕ И СПАСЕЊЕ БЛИЖЊИХ

 

уводне молитве

Свештеник: Благословен је Бог наш…

Појац: Молитвама светих отаца наших Господе Исусе Христе Боже наш помилуј нас. Амин. Слава Теби Боже наш, слава Теби.

Царе небески, Утешитељу, Душе истини, који си свуда и све испуњаваш, ризницо добара и даваоче живота, дођи и усели се у нас, и очисти нас од сваке нечистоте и спаси, Благи, душе наше.

Свети Боже, свети Крепки, свети Бесмртни, помилуј нас. (трипут)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе, очисти грехе наше; Владару, опрости безакоња наша; Свети, посети и исцели немоћи наше, имена Твога ради.

Господе, помилуј. (три пута)

Слава Оцу и сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Оче наш који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као на небу; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од зла.

Господи помилуј. (12 пута)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Ходите, поклонимо се цару нашем Богу!

Ходите, поклонимо се и припаднимо Христу, цару нашем Богу!

Ходите, поклонимо се и припаднимо самоме Христу, цару и Богу нашем!

Псалам 50.

Помилуј ме, Боже, по великој милости својој, и по обиљу милосрђа свога очисти безакоње моје. Опери ме сасвим од безакоња мога, и од греха мога очисти ме, јер ја знам безакоње своје и грех је мој стално предамном. Теби јединоме сагреших, и зло пред тобом учиних, да се оправдаш у речима својим и да победиш кад ти суде. Гле, у безакоњима се зачех, и у гресима роди ме мати моја. Јер гле, истину љубиш, и јављаш ми незнано и тајно свемудрости своје. Покропи ме исопом, и очистићу се; опери ме и бићу бељи од снега. Дај ми да чујем радост и весеље, да се прену кости потрвене. Одврати лице своје од грехова мојих, и сва безакоња моја очисти. Срце ми чисто саздај, Боже, и дух прав обнови у мени. Не одбаци ме од лица Твога, и Духа Твога Светога не одузми од мене. Дај ми радост спасења Твога, и духом владалачким учврсти ме. Научићу безаконике путевима Твојим, и непобожни ће се обратити Теби. Избави ме од крви, Боже, Боже спасења мога; Обрадоваће се језик мој правди твојој. Господе, отвори усне моје, и уста ће моја казивати славу Твоју. Јер да си хтео жртве, принео бих; за жртве паљенице не мариш. Жртва је Богу дух скрушен; срце скрушено и смерно Бог неће презрети. По благости својој, Господе, чини добро Сиону, нека се подигну зидови јерусалимски. Онда ће Ти бити миле жртве правде, приноси и жртве паљенице тада ће метати на жртвеник Твоје теоце.

МОЛЕБНИ КАНОН ЗА ЗДРАВЉЕ И СПАСЕЊЕ БЛИЖЊИХ

Ходите људи, певајмо песму Христу Богу, који је раздвојио море и водио људе које изведе из египатског ропства, јер се прослави.

Спаситељу, као милосрдан избави од невоље слугу Твога.

Творче и избавитељу мој, Господе, помоћи вернима, похитај, избави ме од садашње невоље, слуга Твој вапије Ти, једини Човекољубче.

Једини зналче наше немоћи, похитавши отми ме од садашње муке и насрнуле погибељи, и спаси слугу Твога Спаситељу.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу.

Анђелски Чинови невешаствених Сила, са Апостолима и Мученицима, умолите Господара свих, да избави од претешке невоље слугу свога.

И сада и увек и кроза све векове. Амин.

Прибежиште верних, Приснодјево, моћна помоћи нас слугу Твојих, молитвама Твојим, Владичице, избави од садашње беде слугу Твога.

Песма 3.

Утврди нас у Теби, Господе, који си крстом умртвио грех, и усади страх Твој у срца нас који Те славимо.

Као што си некада угодника свога Јакова избавио од Исавове замке тако као човекољубац, избави од садашње муке и слугу Твога.

Човекољубиви Спаситељу, призивам Те налазећи се у невољи и тузи, не презри мене слугу Твога него похитај и избави ме као милосрдан.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу.

Једини добри, једини милосрдни, једини жалостиви и милостиви, молитвама Светих Твојих, смиловавши се, ослободи слугу Твога.

И сада и увек и кроза све векове. Амин.

Бога кога си родила, Чиста, моли са свима Анђелима и Апостолима, Пророцима и Мученицима, да избави мука слугу Свога.

Песма 4.

Дошао си од Дјеве не заступник, ни анђео, већ Ти сам Господи, оваплотивши се, и спасао си ме целог човека. Стога Ти кличем славу моћи Твојој Господе.

Тихоме пристаништу, Владико упути слугу, Твога кога сада олуја невоља свирепо витла и пучина мука ковитла.

Мучитељи слуге Твога, Христе, умножише се, и језик наоштрише као мач оштар са обе стране, погледај дакле, Човекољупче, и од неправедне смрти избави слугу Твога.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу.

Арханђели, Власти, Силе, и Анђели, Апостоли, Мученици, Преподобни, Пророци и Праведници, молите се сви за кукавног паћеника.

И сада и увек и кроза све векове. Амин.

Готова помоћи људима, свехвална Владичице, укроти дивље валове искушења, и слугу Твога који прибегава под Твоју заштиту спаси.

Песма 5.

Даваоче светлости и Творче векова, Господе, води нас у светлости својих заповести, јер сем Тебе другога Бога не знамо.

Господе, који си некада испунио Језекијине молитве, испуни убрзо и моју, једини Добри, и спаси слугу свога од сваке напасти.

Господе који си некада божанском силом извео из тамнице врховног ученика Анђелским рукама избави слугу Твога који тешко пати.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу.

Војске Анђела, и збор Апостола, Пророка, и свехвалних Мученика и Преподобних, молите се заједно за овог паћеника.

И сада и увек и кроза све векове. Амин.

Мајко Христа Бога, похитај да вернога слугу Твога избавиш од љуте невоље и беде које сада навалише, да би Те славио срцем и устима.

Песма 6.

Ваљајући се у греховном понору, призивам неиспитљиви понор милосрђа Твога Боже, изведи ме из трулежи.

Владару Господе, који си некада избавио пророка свога из утробе кита, избави и слугу свога да би Те са вером и љубављу славио.

Као што си Данила избавио од лавова, Христе, избави и сада и мене слугу Твога од лукавих демона, Господару и подигни из трулежи и смрти.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу.

Молитвама светих Анђела и пророка, и молбама Мученика и премудрих твојих ученика, Спасе спаси напаћеног слугу Твога.

И сада и увек и кроза све векове. Амин.

Не презри Дјевице, слугу твога који тешко пати и у недоумици је, него по обичају своме избави, Пречиста, онога што прибегава под Твоју заштиту.

Песма 7.

Премудра деца не послужише златном телету, и сама у огањ уђоше, и богове паганске исмејаше, усред пламена закликташе, и ороси их Анђео: Услишена је молитва уста ваших.

Као што си некада избавио три младића из ужарене пећи, избави као добар, молимо Те, Милосрдни, слугу Твога од нагрнуле невоље и ватруштине неподношљивих искушења, Господару, да би Те славио.

Христе, Ти који једини знаш немоћ људску, и који си давао утехе у невољама, Човекољупче, избави ове муке и слугу Твога који пева:

Благословен Бог отаца наших.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу.

Мноштво божанствених Анђела, Апостола, Пророка, Мученика и божанствени скупе Праотаца, молите сада Доброга, да окрене плач на радост у онога што кличе: Благословен си Боже отаца наших.

И сада и увек и кроза све векове. Амин.

Једина надо и помоћио верних, Богородице похитај помози слузи Твоме кога са свих страна нападају невоље, и који је у недоумици и болестан, и Теби са надом у души прибегава.

Песма 8.

Бога који је сишао јеврејским младићиома у ужарену пећ, и пламен у росу претворио, опевајте дела као Господа, и величајте у све векове.

Као што си примио молитве Павла и Силе, и избавио их од уза; услиши Милостиви, и гласе нас недостојних који Ти сада вапијемо, и избави слугу Твога и од пропасти и од смрти.

Не одврати Христе, лице Твоје од мене слуге Твога јер патим; брзо ме услиши, Спасе, и избави од ове буре, преко нас Теби вапије слуга Твој, Жалостиви.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу.

Боже, молитвама невешаствених Служитеља, и Апостола, и хорова Мученика, и свештених Пророка, Преподобних и свих Праведника, избави слугу Твога од љуте невоље.

И сада и увек и кроза све векове. Амин.

Прибежиште хришћана Помоћнице витланих страшним олујама, Свесвета Дјево не презри слугу Твога кога невоље даве и који сада прибегава моћној заштити Твојој.

Песма 9.

Верни, једнодушно величајмо песмама Бога Логоса који је неисказаном мудрошћу дошао од Бога и неизрециво се нас ради оваплотио од Свете Дјеве да обнови Адама једењем страховито палог у трулеж.

Патње слуге твога од садашње невоље, његово силно и страшно кидање преобрази, Господару, и плач његов окрени на сталну радост, да би Те вером и љубављу непрестано величао.

Нека бескрајно мноштво мојих зала, Жалостиви, не победи твоје велико милосрђе, него уобичајеном твојом милошћу, преко нас вапије к Теби слуга Твој, спаси и избави нас Христе, од сваке невоље, једини Многомилостиви.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу.

Поштеди ме Господе, поштеди, када ми будеш судио, и не осуди ме на огањ, нити ме јарошћу својом покарај, моли Те Христе, Дјева која те је родила, мноштво Анђела и збор Мученика.

И сада и увек и кроза све векове. Амин.

Пресвета Дјево, са Бестелесним Служитељима, и светим Анђелима, Апостолима, Пророцима, Мученицима, и свим Преподобнима, молите јединог Преблагог Бога да се избави од напасти слуга твој.

Молитва за здравље и спасење ближњих

Оче Свети, лекару душе и тела, који си послао Јединороднога Сина Свога, Господа нашега Исуса Христа који исцељује сваку болест и од смрти и избавља, исцели и слугу твога од његових телесних и душевних немоћи, и оживотвори га благодаћу Христа Твога: молитвама Пресвете Владичице Богородице и Приснодјеве Марије; силом часног и животворног Крста; посредништвом чесних небеских сила бестелесних; Чесног славног пророка, претечи и крститеља Јована; светих славних и свехвалних Апостола; светих славних и добропобедних мученика; преподобних и богоносних Отаца наших; светих исцелитеља и Бесребрника Косме и Дамјана, Кира и Јована, Пантелејмона и Ермолаја, Самсона и Диомида, Фотија и Аниките; светих и праведних богородитеља Јоакима и Ане и свих Светих. Јер си Ти извор исцелења, Боже наш, и Теби славу узносимо са јединородним Твојим Сином, и једносушним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.