МОЛЕБНИ КАНОН СВЕТОМ СИЛУАНУ АТОНСКОМ

схи-игуман Серафим Барадел

 

Пошто свештеник благослови почињемо

Псалам 142 .

Господе , услиши молитву моју, чуј мољење моје у истини Твојој, услиши ме у правди Твојој. И не иди на суд са слугом Твојим, јер се неће оправдати пред Тобом нико жив. Јер непријатељ погна душу моју, унизио је до земље живот мој; посади ме у тамна места, као мртве од века; и утрну у мени дух мој, смете се у мени срце моје. Помињем дане старе, р азмишљам о свим делима Твојим, у творевинама руку Твојих поучавах се. Подигох Теби руке моје, душа Ти је моја као земља безводна.

(Диапсалма)

Брзо ме услиши, Господе, ишчезе дух мој. Не одврати лице Твоје од мене, јер ћу бити сличан онима који силазе у гроб. Чувши ме учини ми ујутро милост Твоју, јер се у Тебе поуздах. К ажи ми, Господе, пут којим да пођем, јер Теби уздигох душу моју. Избави ме од непријатеља мојих, Господе, јер Теби прибегох. Научи ме творити вољу Твоју, јер си Ти Бог мој. Дух Твој Благи нека ме води на земљу праву. Имена Твога ради, Господе, оживи ме, правдом Твојом изведи из невоље душу моју. И милошћу Твојом уништићеш непријатеље моје, и погубићеш све који досађују души мојој, јер сам ја слуга Твој.

Слава, И сада: Алилуја...

Бог Господ и јави се нама: са стиховима: Затим.

Тропар Преподобноме, глас 4.:

Сладошћу Духа напајан / и топлотом Христове љубави огрејан / плачући тражио си Христа у животу своме / и Њега смиреног и кротког сузама си урезао у нама / умилно зовући те / Жалошћу твојом испунисмо се весеља непролазног / Силуане, утешитељу наш и молитвениче за цео свет.

Слава, и тропар, глас 3.:

Дух Свети научи те да љубиш Бога и човека / гледајући Христа, испунио си се неописивог смирења / и био си источник суза за сав свет / проповедајући свима: Љубите непријатеље ваше / Не заборави оне које си волео / Силуане, Преподобни Оче наш / посети чеда твоја и моли се увек Господу да нам дарује свето Његово смирење.

И сада, Богородичан, глас 4.:

Свих тужних Радости / светли Покров васељене Ти јеси, Владичице / и уточиштем крила Твојих закрили и Обитељ ову / у славу милостивог Сина Твога прибегавши Теби даноноћно зовемо / у тузи и болести, смирене слуге Твоје / буди нам пристаниште спасења / и све упути тихој светлости Христових заповести / са Претечом и Силуаном преподобним / у миру и љубави управљајући живот наш / Јер си ти монасима радост / и преслатка утеха душама нашим / Дево пренепорочна.

Псалам 50.

Помилуј ме, Боже, по великој милости Својој и по обилном милосрђу Свом очисти безакоње моје. Опери ме добро од безакоња мога, и од греха мога очисти ме. Јер безакоње своје ја знам, и грех је мој стално преда мном. Теби јединоме сагреших, и зло пред Тобом учиних, а Ти си праведан у речима Својим и чист у суду Своме. Гле, у безакоњима се зачех, и у гресима роди ме мати моја. Гле, истину љубиш, и јављаш ми непознатости и тајне свемудрости Своје. Покропи ме исопом, и очистићу се; умиј ме, и бићу бељи од снега. Дај ми да слушам радост и весеље, да се прену кости потрвене. Одврати лице Своје од грехова мојих, и сва безакоња моја очисти. Срце чисто сагради у мени, Боже, и Дух прав обнови у мени. Не одгурни ме од лица Твога, и Духа Твога Светога не одузми од мене. Дај ми радост спасења Твога, и духом владалачким учврсти ме. Научићу безаконике путевима Твојим, и безбожници ће се обратити к Теби. Избави ме од крви, Боже, Боже спасења мога; обрадоваће се језик мој правди Твојој. Господе, отвори уста моја, и она ће казивати славу Твоју. Јер да си хтео жртве, ја бих Ти принео; за жртве паљенице не мариш. Жртва је Богу дух скрушен; срце скрушено и смерно Бог неће одбацити. По доброти Својој, Госоде, чини добро Сиону, и нека се подигну зидови јерусалимски. Онда ће Ти бити миле жртве правде, при-носи и жртве паљенице; тада ће метати на жртвеник Твој теоце .

И канон, крајегранесије: СКОРБЈАШЧИХ НАС УТЕШИ СИЛУАНОМ, МИЛОСТИВЕ

Песма 1.

Глас 8 .

Ирмос: Прешавши воду као копно, и побегавши од египатског зла. Израиљац клицаше: Избавитељу и Богу нашему појмо.

Преподобни оче Силуане, моли Бога за нас.

Свим бригама и болестима обремењени теби прибегавамо, Силуане оче наш, утеху тражећи: о носиоче дивни Духа Светог, ороси срца наша росом умиљења.

Преподобни оче Силуане, моли Бога за нас.

Књигу твоју, одуховљену дисањем Духа, као залог очинске љубави оставио си нам, и читајући је слушамо твој тихи глас, изводећи нас из понора греха исправном животу.

Слава: Охладе љубав многих због умножења безакоња, и студена ноћ без луне обави нас, но ужежи светионик молитве твоје. Оче, разреши маглу страсти и загреј срца наша слатком светлошћу милости Божје.

И сада: Радост свих тужних, гладнима хранитељка, бездомима светла обитељ, витланима буром Ти си тишина, Владичице, са преподобним Силуаном непрестано се моли да познају сви људи Сина Твога Духом Светим.

Песма 3.

Ирмос: Небеског свода створитељу, Господе, и цркве саздатељу, Ти мене утврди у љубави Твојој, крају жеља, потпоро верних Једини Човекољупче.

Буди нам отац и покровитељ, Силуане благодушни, отри сузе сиротих без заштите, окрепи душе, изнемоглих бригама животним, и свима дај да сазнају шта је утеха Господња.

Јер си дубоки сасуд дарова Пресветог Духа, изливајући нам тишину божанствену, јер бура зла нас захвата и од срца ти вапајемо: умири живот наш миром Христовим, преподобни.

Слава: Штитио си сваког и све си поучавао, верна лиро Светог Духа, и сада невидљивом руком дотакни се очију наших, да видимо славу Божју у братији нашој и да потече, као поток огњени, молитва, милујући сваку твар.

И сада: Именом Твојим, Владичице, горе изливају сладост, брегови се као јагањци узигравају, и сви на земљи неизрецивом радошћу се испуњавамо, гледајући Те, ширу од неба и чистију од светлости сунчане, Тебе која свет осењује милосрђем.

Спаси од беде слуге Твоје, Богородице, јер сви по Богу Теби прибегавамо, као неразрушивој стени и заступници.

Моли Бога за нас, преподобни Оче Силуане, јер ми усрдно теби прибегавамо, брзом помоћнику и молитвенику за душе наше.

Јектенија сугуба: Помилуј нас Боже:

Тропар, глас 2.:

Плачућим скривено радовање, борцима заштитниче и сиротим помоћниче, ништих и убогих покровитељу, заступник простих и смирених људи свом свету старатељ ти јеси, похитај да нас избавиш од беде и напасти, Силуане оче наш, јер веома због грехова осиромашисмо.

Песма 4.

Ирмос: Чуо сам, Господе, за тајну твога старања, разумех дела Твоја и прославих Твоје божанство.

Хлебом живота укрепи руке ослабљене и колена раслабљена, Силуане, јер је клонуо дух наш од страха и ишчекивања долазеће претње; да се утеше малодушни виђењем Господа који све прашта и да се не побоје они којима је Христос крепки заступник.

Недостижну красоту Лица Господњег сада гледајући и наслађујући се рајских добара, немој се гнушати нашег неваљалства, Оче, већ нам дај помисли умиљењ, да покајањем опет стекнемо красоту Лика Христовог.

Слава: Ако је и време твојих брига прошло, дивни Силуане, ипак Христовим бићем не престајеш да састрадаваш са нама, сиротујућим на земљи, и у светлости невечерњој приносиш за нас сузе неизрециве љубави, због којих се сви сладошћу утехе испуњавамо.

И сада: Синовима Твојим назва нас распети Господ, Пречиста, због тога избављене од греховне таме јавимо се као истинска чеда Божја, да са смелошћу призивамо: Оче наш небесни, слава Теби, који си изволео да се ородиш с нама Страдањем Христовим.

Песма 5.

Ирмос: Просвети нас заповестима Твојим, Господе, и мишицом Твојом узвишеном подај нам мир Твој, Човекољупче.

У ранама због страсти многих не презри нас, Оче, јер смо близу очајања, но милосрдно повежи ране наше и сузама пречистим покажи нас опет од снега чистијим.

Ти си као орао на висинама смирења, оштрим оком проникао у дубину богословља, и нама, слепима, даруј прозрење Духом Светим, Оче, да се испунимо божанских догмата и православно прославимо Тројицу Јединосушну у векове.

Слава: Ето, и камен када га Мојсије удари жезлом изли воду у пустињи, и ти, Оче, оштрим речима твојим рани јаросна срца наша, да се напојимо струјама живоносним, и да нам из бање суза засија чудесна Светлост Воље Божје.

И сада: Цвет скровити раја Богородичиног, на Светој Гори процветао, благоухањем учења твога испуњаваш васељену, Мудри, и нама који гинемо од отрова убиственог буди мирис Христов у животу вечном.

Песма 6.

Ирмос: Излићу молитву Господу, и казаћу Њему јаде своје, јер се душа моја испуни зала и живот мој приближи се аду, па се молим као Јона: Боже изведи ме из трулежи.

Извор животни помози залуталим да нађу у пустињи живота, и нас који притичемо тихим струјама твојих речи, Силуане богомудри, напој рекама воде живе, што истичу из утробе твоје.

Сузе наше не презри, Силуане блажени, јер и сам у животу своме од плача изнемогавши, познао си мучење душе отпале од Бога, зато се сада покажи заштитник крепки свима који су скрхани животним бригама.

Слава: Имајући тебе као хранитеља живота свога, Силуане милостиви, вапијемо: Дај нам храну благодати, јер глад за Богом нас сустиже, Оче, дај нама који жеднимо, живу воду богопознања Духом Светим, и обуци нас у топлу ризу љубави божанске.

И сада: Људи да се веселе, осењени тајним доласком Богородице, која покрива сву земаљску тугу. Њој душа наша непрестано тежи с љубављу, прослављајући Њу речима твојим, као радост и наду нашу.

Сугуба јектенија, свештеник помиње „за здравље“

И по возгласу прокимен, глас 6.:

Сузама милосрдним сејући беду посничку, преподобни Оче, сада сабираш пуно класје радосно, као плод утробе, сакупљајући чеда своја са свих крајева земље. О дивни Силуане, тобом да се очистимо на гумну покајања, и да ветром свемилосрђа Свога Господ развеје плеву дела наших, и као чисту пшеницу да затвори нас у небеску житницу, и у недрима твојим да се упокојимо у векове.

И одмах: Прокимен, глас 4.:

Часна је пред Господом смрт преподобних Његових .

Стих: Силно сам се држао Господа и он обрати пажњу на мене, те услиша молбу моју

Свештеник: И да се удостојимо слушања Светог Јеванђеља, Господа Бога молимо.

Премудрост, смерно стојмо, чујмо Свето Јеванђеље. Мир свима.

Читање Светог Јеванђеља по Матеју:

Рече Господ својим ученицима: Све је Мени предао Отац мој, и нико не зна Сина до Отац: нити Оца ко зна до Син, и ако Син хоће коме открити. Ходите к мени сви који сте уморни и натоварени и ја ћу вас одморити. Узмите јарам мој на себе и научите се од мене; јер ја сам кротак и смирен срцем, и наћи ћете покој душама својим. Јер јарам је мој благ, и бреме је моје лако.

И одмах, Слава: Глас 6. :

Молитвама Преподобнога Твога, Милостиви, очисти мноштво сагрешења наших.

И сада: Молитвама Богородице, Милостиви, очисти мноштво сагрешења наших.

Онда: Помилуј ме, Боже, по великој милости Својој, и по мноштву милосрђа Свога очисти безакоње моје.

Глас 6. :

Очево Царство оставивши и богатство бесмртних дарова расточивши, глађу вођен, и у наслеђе стекавши муку и сузе, теби се обраћајући, молим те, Силуане преподобни, јер си и сам ишао стазом блуднога, помози ми да нађем пут у дом Оца Небеског, дај да видим Господа милосрдна, који ми прилази и кротко отвара очински загрљај, да наслађујем се опет хране бесмртне и да са тобом прослављам закланог Спаситеља, неизрециве и несхватљиве милости.

Свештеник: Спаси, Боже, народ Твој и благослови наслеђе Твоје:

Господе, помилуј . (12 пута)

Милошћу и добротом:

Песма 7.

Ирмос: Дошавши негда из Јудеје у Вавилон, младићи вером у Тројицу погасише пламен пећи појући: Благословен јеси, Боже, отаца наших.

Угасну у нама огањ благодати и небо нам се затвори, но пружи нам помоћ у тузи, Силуане Оче наш, и просвети нас да певамо у смирењу и љубави до последњег даха: Благословен јеси, Боже Отаца наших.

Адски ужаси као лавови опколише нас, но молитве твоје задобисмо као покров божански, којим покриваш смелошћу наге, Оче милостиви, и срца загреваш тугом греховном обесхрабрена.

Слава: Неописиву смиреност Христа Бога окусивши, током свих својих животних дана стекао си смирење, Оче, и нас научи да стекнемо кротког и смиреног Духа, да не би благодат изгубили и да не зајецамо за њом Адамовим плачем.

И сада: О свехвална Мати, која си родила Реч светију од свих светих, удахни нам речи пламене да достојно синова одамо хвалу милосрђу Твоме, јер матерински бдиш над тужним светом, како нам је благовестио Силуан, проповедник Твој.

Песма 8.

Ирмос: Небескога Цара, кога прослављају војске анђела, хвалите и величајте у све векове.

Милосрдно је срце твоје, Силуане, јер си на земљи, тајно научен Духом Светим, непрестано бринуо о грешницима, у молитвама проливајући сузе за њих, сада своје састрадално срце отвори и нама, сирочади својој.

Молитвом сузном укрепи нас на јутрење иза греховне ноћи, Силуане Оче наш, и у светлости непролазне љубави, радосни да следимо с тобом јутарњу Звезду, Христа, славећи га у векове.

Имајући љубави имамо и тугу, јер је љубав увек састрадална,зато, Оче милостиви, пој нама, који у мукама живимо, песме које те научи Дух Свети, и отвориће се срце наше да иде крсним путем до краја.

Слава: Ликовима анђелским неопевану хвалама, сада гледаш у слави Мајку и Деву, и умоли је, милодушни, да нам да богородичну благодат, да материнским срцем болујемо за све, као о рођеној ближњој деци.

И сада: Од змија грешног Симеона у младости си избавила, Мати, на стазу покајања упутивши га, и душе наше увеле од горчине унинија наслади посетом Твојом и исправи, као жезлом, у чистоти нас одржи на путевима тешким, ради љубави Сина Твога.

Песма 9.

Ирмос: Спасени Тобом, Дево чиста, ми Те исповедамо као истинску Богородицу, величајући те са бестелесним хоровима.

Сва се земља мучи и призива те устима нашим, Оче свепрослављени: Научи нас да се смиримо и да љубимо непријатеље да се у нас усели Дух Свети и да достигнемо Царство небеско с тобом.

Трудећи се због људи, пророштво си примио у срце, страха ради Господњег, и мучећи се родио си нам духа спасења Божја, радујући многе, Оче, и росом суза својих исцеливши оне који те песмом славе: Радуј се Силуане, утешитељу наш.

Изнеможе свака реч, и само уздаси срца осташе нам, но речима твојим, призивамо те немоћним гласом: Силуане, Оче наш, моли се за нас, децу своју и у судњем часу, да будемо с тобом на небесима, слушајући песме, које се поју Духом Светим.

Слава: Видео си светлост истиниту, примио си Духа небескога, проповедниче благодати, да се ослободимо и ми с тобом сваке прелести, Силуане, и да се научимо клањати се животворној Тројици у Духу и истини.

И сада: Елеја светилника нашег нестаде, и мрак смртни наиђе на нас, но засијавши пречиста Зоро, уведи нас у ложницу Христову да постанемо причасници Тајне Вечере Јагњета са Оцима нашим и с Тобом, девствена Радости неба и земље.

И одмах: Достојно је ваистину ...

И свештеник кади жртвеник и људе, а ми певамо, глас 6.:

Обитељ своју немој оставити, Силуане, посећујући нас свакога дана и молитвама испуни нас молећи се у храму твоме, јер те поштујемо као путовођу живота нашег.

У дубоком миру сачувај ово место, и неразрушиву љубав изливај нам свагда да достојно славимо Духа који те прослави.

Лишћем сеновитим покри нас од пламена страсти и плодовима Духа Светог насити нас, јер те као дрво живота имамо, Силуане, свима доступног, славећи твоју очинску заштиту.

Дивни цвете руске земље, у пустињи Атонској тајно процветавши, васељену сву украсио си; Силуана великог хвалама поштујмо.

На тебе, уз помоћ Бога и Богородице, наду нашу полажемо, Силуане милостиви, буди неуморни пастир стаду своме сада и у часовима искушења, да гледамо светлост твоју, преподобни и свесвети.

Ковчег моштију твојих точи благомирисно дисање Духа, целивајући га верно весељем неизрецивим испуњавамо се добијајући исцељење души и телу.

У последњим данима дарова нам се утешитељ, онима у тами засја светлост, недужни добише исцелитеља, а ми стекавши тебе као рођеног и искреног Оца, захвално славимо Христа у векове.

У ономе што је очево и син пребива, зато, о че Силуане, славом, којом си се причестио удостој свог блаженог сина Софронија, јер те он достојно поштује.

Свет си , Силуане, очељубива прими ученика твога, чудесног живописца и благовесника речи твојих, Софронија, проповедника и наследника твога.

Обитељ на земљи као живи споменик узвисише тебе, Силуане, уведи сада Софронија, верна послушника твога у насеље твоје на небу, и обитељ ову утврди у љубави вашој до краја века.

Затим: Трисвето: Пресвета Тројице: Оче наш

Тропари, глас 6. :

Помилуј нас, Господе, помилуј нас:

Слава: Господе, помилуј нас:

И сада: Милосрђа двери:

Свештеник: Помилуј нас, Боже, по великој милости твојој...

Господе, помилуј. (трипут)

Остало по реду, онда Отпуст, а по њему сви слаткогласно певамо:

Глас 2.

Узведи нас на гору високу, боговидче Силуане, и покажи нам кротко и милостиво Лице Христово, по обећању своме, отвори слух наш везујући га молитвом, и чувши слатки глас Господњи, дарујући нам опроштај, да узиђе молитва целе земље, као прекрасни тихи облак, освећен сунцем, и да се радују небеса, појући песму хвале Господу за страдање Његово, којим нас спасе.

Сви наду на Тебе полажемо Мајко Божја, сачувај нас под кровом Твојим.

Глас 8 .

Духа Светога обнови у утроби нашој, молитвама твојим, Оче, и пошаљи од горе на све синове земље дух истинске побожности, да се као море напуњено водом, и васељна испуни непролазном Светлошћу богопознања, и да сви народи једним устима и једним срцем славимо Творца, Оца и Сина и Светог Духа у векове.

Владичице, прими слуге Твоје и избави нас од сваке невоље и бола.

И крај: Молитвама светих Отаца наших ...