КАНОН МОЛБЕНИ Светом Свештеномученику и Равноапостолу КОЗМИ ЕТОЛСКОМ

дело Герасима Монаха Микрајантиса

 

Пошто свештеник благослови, Господи, почуј, затим БОГ Господ као обично и следеће:

Глас 4. Узневши се на Крсту.

Као ревнитељ свештених Апостола, просветљење Утешитељево примио си и благочашћа гласник јавио се божанствени. Стога нас утврди на темељу божанском Православне вере и догмата светих, Свештеномучениче славни Козма, сагрешења разрешење нам просећи.

Слава. Исто. И сада. Богородичан.

Нећемо утихнути никада, Богородице, о силама твојим да говоримо, ми недостојни; јер да не предстојиш у заступању, ко би нас избавио из толиких опасности? Ко би нас сачувао до сада слободне? Нећемо одступити, Владичице, од тебе, јер своје слуге спасаваш свагда из свих страхота.

50. псалам и Канон, чији је акростих "Козма, украшавај нас божанственим словом. Герасима."

Песма I . Глас 8. Воду прешавши.

Украсивши божанским својим поукама срца верних, Равноапостоле чудесни, од безпоретка страсти избави нас ка Богу молитвама.

Ти који си речју светом поучном срца верних одвео ка Христу, усмери нас, Козма богомудри, на савршено преуспевање у врлини.

Исијавајући мудрост духовну, јавио си се боговидним гласником Еванђеља, у Којем да живимо достојно. Оче Козма, све нас умудри.

Богородичан.

Не опаливши утробу твоју чисту, Бог се отеловљује од крви твоје чисте, и код Њега заступај, једина Богородице, да се сажали на оне који те блаже.

Песма 2. Небеског свода.

Апостолском ревношћу обогатио си се, Преподобни. Стога очишћујеш срца божанском проповеђу. И сада искорени из Христове Цркве сав кукољ мољењима својим.

Украсивши се на Атосу надумним осијањима, целој Грчкој осијаваш светлост вере, којом одагнај јеретичку помраченост која нам, Свети, прети погибијом.

Силом речи и благодаћу поука многе уграбивши из дубине сујете, нас уграби, као Равноапостол велики, Оче, из чељусти страшних мњења.

Богородичан.

Плотоносца родивши, Узрочника свега, у једној ипостаси, а двема природама, Њега моли плотске наше страсти да усмрти, Непорочна, богатством доброте.

Спаси, Свештеномучениче, од сваке нужде нас који те поштујемо као Равноапостола божанственог, Козма свеблажени, молитвама својим пред Спаситељем.

Погледај у благонаклоности, свеопевана Богородице, на моје тешко телесно озлобљење и исцели душе моје бол.

Прозба и Катизма. Глас 4. Заступништво топло.

Реч твоја као роса наднебеска сухим душама показа се Божанским Духом. Него, Козма богомудри, пљуском својих поука ороси срца наша која изгарају на жару страсти.

Песма 4. Чух, Господе.

Као богомудри ученик Еванђеља благодати, Оче, душе наше облагодати поуком усана својих. Од опасности и жалости и многообразних невоља, Равноапостоле блажени, својим заштитама ослободи.

Милост нам испроси и сагрешења разрешење, Свети, и мир и једномислије онима који те искрено блаже.

Ти, која си Бога отеловила и после рађања непропадљива остала као пре рађања, Свагдадево, од сваке пропадљивости нас избави.

Песма 5. Просветли нас.

Као уистину велики учитељ вере, од сваког празнословља и преваре страшног мудровања избави нас.

Свише, Равноапостоле, свагда саклањај од јереси страшних и погубних Христову Цркву молитвама својим.

Уста Божја поставши, Козма блажени, дај нам расуд и разум спасоносни да испитујемо словеса Божја.

Богородичан.

Престолом Бога показа се, Матидево, као отрока носећи Га на рукама, Кога моли да помилује душе наше.

Песма 6. Молитву.

У сву Грчку изиђе спасоносна твоја реч, триблажени, јер се Еванђеља трубом показа. Стога у уши душа наших затруби, Козма, страх Божји, да живот богоугодни поживимо.

Исцељења и за живота савршавао си, богогласни, и после своје мученичке кончине. Стога нам болесно срце и телесне боли исцели, Козма, Апостоле Христов, свише датом ти благодаћу.

Као онај који има пред Христом смелост, Равноапостоле Козма богоносни, не престај никако да молиш да верни новојављене поуке не гледају, Преподобни, него да се од њих хитро удаљавају.

Богородичан.

Светиљком златовидном показала си се, као она која одсев Очев роди у подобију, Девојко, људском, људску природу избављујући од клетве Адамове. Стога те певамо, Владичице.

Спаси, Свештеномучениче, од сваке нужде нас који те чествујемо као Равноапостола божанственог, Козма свеблажени, молитвама својим ка Спасу.

Непорочна, која словом Логос неистумачиво у последње дане роди, умоли као она која има материнску смелост.

Прозба и Кондак. Глас 4. Твоје крви.

Свештенопроповедниче Козма Равноапостолни, Цркве темеље неразориви, каменом вере утврди жалостима потресана срца, просећи свима божанску милост.

Прокимен. Часна је пред Господом смрт преподобног његовог.

Стих: Диван је Богу светима својим. Еванђеље. По Матеју (10,1, 5-8).

У време оно, призвавши Исус дванаесторицу ученика Својих, даде им власт против духова нечистих да их изгоне и исцељују сваку болест и сваку слабост. Њих отпосла Исус заповедивши им, говорећи: На пут незнабожаца не одите и у град самарјански не уђите. Идите најпре изгубљеним овцама дома Израиљевога. А ходећи проповедајте, говорећи да се приближи Царство Небеско. Болесне исцељујте, губаве чистите, мртве подижите, демоне истерујте. На дар примисте, на дар дајите.

Слава

Молитвама Преподобнога, Милостиви, очисти мноштва сагрешења наших.

И сада.

Молитвама Богородице, Милостиви, очисти мноштва сагрешења наших.

Подобан. Глас 6. Сву одложивши. Стих: Помилуј ме, Боже, по великој милости Својој...

Украсом пребожанским Цркве јавио си се, Козма Равноапостолни, и украсио је божанственом словом својом. Њим и сада просвети наша срца да врлински живимо и од сваке саблазни лукавога да се одвратимо, а да остајемо непоколебљиви у божанским и часним предањима богогласних Отаца, како бисмо обрели живот вечни, Свети, божанственим молитвама твојим.

Спаси, Господе, људе Своје... Песма 7. Из Јудеје.

Са неба призив примивши, проповедаш Еванђеље. Оснажи душе благочастивих да се његовом божанственом речју и учењем испуњавају, Козмо духоношче.

Удостој, Свети Козма, који си обделао свемудро плугом речи ораницу душе, да изникну срца наша божански страх дејством божанствених поука својих.

Као знамење божанско Крст Господњи подизао си, Преподобни. Зато нас оснажи да распињемо плот и живимо живот свети у Христу молитвама твојим ка Богу, Козма свеблажени.

Богородичан.

Мисао разумну даруј и умиљење, Девојко, и ум богоразуман онима који вером се обраћају твом часном покрову, Богородице Свенепорочна, и за сагрешења, Чиста, опроштај нам моли.

Песма 8. Цара.

Нађе те, Оче, Христова Црква у временима ропства божанском потпором, која душе ослобађа од робовања обмани.

Од нечисти злобе и скверни греха очисти бујицама молитава својих, Козма богогласни, разуме наше.

Превару јеретика и новствујућих уклони, Оче, која прети да сву Христову Цркву потопи.

Богородичан.

Покров си и велико прибежиште, Свагдадево, хришћанскога рода. Зато нас покривај од сваке претње.

Песма 9. Спасени тобом.

Снагу нам подај против сваке обмане и греха, Козмо Равноапостолни, и од искушења многоврсних избављење.

Мученичким венцем, као Свештеномученик, украшен, Козмо Равноапостолни, мислима врлинским увенчај нас.

Нова светиљко и стубе Цркве, на темељу Православља утврди срца благочастивих, Козмо блажени.

Богородичан.

Пречиста Маријо, једина Богородице, одагнај ми малодушност и испуни ме радошћу божанском.

Достојно је и Величања.

Радуј се, Апостола подражатељу и Еванђеља богогласни наставниче, радуј се, часнога живота божанствени учитељу, Козмо Духоносни, уста благодати.

Гласилом Духа поставши, очистивши се подвигом свештеним на Гори Атонској, изишао си на Божји знак и благодати слово свима огласио.

Као Павле, Оче, обишавши градове и села, у срцима благочастивих пламен вере запалио си свете и спалио сав кукољ обмане.

Радуј се, Етолије божанствени изданче, палмо атонска, преплодна и часна. Радуј се, благочашћа божански тумачу и делом и речју, Козма блажени.

Превалио си друмове бројне ради спасења ближњега, Оче Козма, и вешањем крепко поднео си крај, мученичке славе светло се удостојио.

Све ангеоске војске, Претечо Господњи, апостолска дванаесторице, свети сви са Богородицом, учините молитву ради спасења нашега.

Трисвето и следећи тропари. Глас 6.

Помилуј нас, Господе, помилуј нас, јер свакога оправдања лишени ову Ти молитву као Владици ми грешни приносимо: помилуј нас.

Слава.

Господе, помилуј нас, јер у тебе се уздасмо. Не прогневи се на нас силно, нити се сети безакоња наших, него погледај и сада као милостив и избави нас од непријатеља наших, јер Ти си Бог наш, и ми смо народ Твој, и сви смо дела руку Твојих и име Твоје призивамо.

И сада. Богородичан.

Милосрђа двери отвори нам, благословена Богородице. Надајући се у тебе да не погинемо, јер ти си спасење рода хришћанскога.

Јектенија и отпуст, после кога појемо следеће:

Све који ти притичу верно својим заступништвом пред Христом, Козма блажени, свакога избави греха и жалости и сагрешења опроштај моли да нам се дарује и живота исправљење и божанска милост, како бисмо, у врлинским делима проживевши, живота бесконачног после кончине судеоници постали.

Владичице, прими молитве слугу својих и избави нас од сваке нужде и муке.

Сву наду своју на Тебе полажем, Мајко Божја, сачувај ме под покровом својим.

Дистих.

Козма, врлинским делима украси мене Герасима који притичем твојој помоћи.