МОЛЕБНИ КАНОН ПРЕСВЕТОЈ БОГОРОДИЦИ ЧОКЕШИНСКОЈ

празнује се 21.септембра (08.септембра) - Рођење Пресвете Богородице - Мала Госпојина

 

Господе Исусе Христе, Сине Божји, ради молитава Твоје пречисте Мајке и свих Светих, помилуј нас. Амин.

затим:

Слава Теби, Боже наш, слава Теби.

Царе небесни, Утешитељу, Душе Истине. који си свуда присутан и све испуњаваш. Ризнице добара и Даваоче живота, дођи и усели се у нас, и очисти нас од сваке нечистоте и спаси, Благи, душе наше.

Свети Боже, свети Крепки, свети Бесмртни, помилуј нас. (трипут)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе, очисти грехе наше; Владико, опрости безакоња наша; Свети, посети и исцели немоћи наше, имена Твога ради.

Господе, помилуј. (трипут)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Оче наш који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као што је на небу; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од нечастивога.

Господе, помилуј. (12 пута)

Ходите, поклонимо се цару нашем Богу!

Ходите, поклонимо се и припаднимо Христу, цару нашем Богу!

Ходите, поклонимо се и припаднимо самоме Христу, цару и Богу нашем!

Псалам 50.

Помилуј ме, Боже, по великој милости Својој и по обилном милосрђу Свом очисти безакоње моје. Опери ме добро од безакоња мога, и од греха мога очисти ме. Јер безакоње своје ја знам, и грех је мој стално преда мном. Теби јединоме сагреших, и зло пред Тобом учиних, а Ти си лраведан у речима Својим и чист у суду Своме. Гле, у безакоњима се зачех, и у гресима роди ме мати моја. Гле, истину љубиш, и јааљаш ми непознатости и тајне свемудрости Своје. Покропи ме исопом, и очистићу се; умиј ме, и бићу бељи од снега. Дај ми да слушам радост и весеље, да се прену кости потрвене. Одврати лице Своје од грехова мојих, и сва безакоња моја очисти. Срце чисто сагради у мени, Боже, и дух прав обнови у мени. Не одгурни ме од лица Твога. и Духа Твога Светога не одузми од мене. Дај ми радост спасења Твога, и духом владалачким учврсти ме. Научићу безаконике путевима Твојим, и безбожници ће се обратити к Теби. Избави ме од крви, Боже, Боже спасења мога; обрадоваће се језик мој правди Твојој. Господе, отвори уста моја, и она ће казивати славу Твоју. Јер да си хтео жртве, ја бих Ти принео; за жртве паљенице не мариш. Жртва је Богу дух скрушен;срце скрушено и смерно Бог неће одбацити. По доброти Својој, Господе, чини добро Сиону, и нека се подигну зидови јерусалимски. Онда ће Ти бити миле жртве правде, приноси и жртве паљенице; тада ће метати на жртвеник Твој теоце.

Песма 1.

Ирмос: Прешавши воду као копно и побегавши од египатског зла Израиљац клицаше: Избавитељу и Богу нашем појмо!

Припев: Пресвета Богородице, спаси нас!        

Невоље нас оптеретише и нестаде мира у срцима нашим Мајко, али Теби хитамо, Ти нас избави и омофором Својим заштити.

Суморне нас мисли притискају и море нас много. Ти си наша Владичице, сигурна лука, наш спас, Теби су молитве наше упућене, Ти нас умири Дјево миром Сина Твога!

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу.

Да не останемо утучени, милост нам пројављујеш кроз икону Твоју Чокешинску, исцељења и избављења од невоља дарујући, да Те прослављамо довека.

И сада и увек и у векове векова. Амин.

Обасјај лица наша радошћу и пружи нам правовремену помоћ Дјево јер си неисцрпна ризница.

Песма 3.

Ирмос: Небескога свода врхотворче Господе и Цркве градитељу, Ти нас утврди у љубави Твојој, крају жеља, тврђаво верника, Једини Човекољупче.

Познадосмо Те Мајко као утеху нашу и сигуран ослонац у метежном животу, Ти нам буди водич и спас наш.

Као што си свети манастир Чокешину спасила од пропадања погледај и на нас оптерећене многим греховима и помози нам да одбацивши грехе старог човека обновљени узносимо молитве Теби и Сину Твоме, Господу нашем, Исусу Христу.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу. Очисти, исправи и утврди нас Сведобра Владичице, да се можемо прибројати стаду Пречистог Пастира, одакле одбеже сва туга и жалост.

И сада и увек и у векове векова. Амин. Услиши молитве наше, Царице неба и земље, јер Ти нас као лествица Богу узносиш!

Слуге Твоје (имена) спаси од беде и невоља Богородице јер Теби притичемо и Твоју заштиту иштемо, Мајко наша.

Погледај на нас изморене и сетне и окрепи нас љубављу и милошћу Својом .

Тропар, глас 2.

Топло мољење и тврђаво неосвојива, изворе милости, свету прибежиште усрдно Ти вапијемо: Богородице Владичице, похитај и избави нас од невоља, Ти једина брза Заштитнице.

Песма 4.

Ирмос: Господе, чусмо тајну Твога домостроја спасења, разумесмо дела Твоја и прослависмо Твоје божанство.

Удаљи од недуга Пресвета Богородице и свакога зла све који призивају велико име Твоје.

Као Избавитељка и Утешитељка јави се нама и ојачај нас у немоћима нашим.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу. Ране душа наших исцели и подари нам духовно и телесно здравље и опроштај грехова наших.

И сада и увек и у векове векова. Амин. Стојећи смерно пред иконом Твојом Чокешинском, захвалност Ти  узносимо, Мајко, јер нас избављаш од свих неприлика.

Песма 5.

Ирмос: Просвети нас заповестима Твојим, Господе и мишицом Твојом узвишеном подај нам мир Твој, Човекољупче.

Гледајући Твој умилни лик Владичице, молимо Те да испуниш весељем срца наша јер Ти си Пречиста, родила Творца истинског весеља.

Излиј на нас благослов Свој Преблагословена, да би заштићени ходили стазом живота нашег и наследили Царство Небеско.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу. Све који су запали у страшне и тешке дугове, ослободи Мајко, јер си рођењем  Сина Твога све дугове исплатила.

И сада и увек и у векове векова. Амин. Заштита си, штит , милост и радост наша, Ти нам Једина помози, Помоћнице наша.

Песма 6.

Ирмос: Излићемо молитве ка Господу и Њему ћемо казати туге наше јер се душе наше испунише зла и животи се наши приближише аду и молимо се као Јона: Боже, изведи нас из трулежи.

Из греховног стања пробуди нас Дјево, да нас непријатељ не порази. Ти нам Пречиста, помози и укрепи нас.

Као и блудног сина, који увидевши свој грехопад и кренувши у дом Оца свога, прими Премилостива и нас који дођосмо у Твоју свету обитељ молећи опроштај и приносећи покајање.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу. Бела Црква Чокешина постаде лука спасења свим невољним. Не одбаци ни нас Богородице, који притичемо утврђењу Твоме.

И сада и увек и у векове векова. Амин. Спасавај нас увек Спаситељко наша јер ко нас може повредити кад Тебе имамо као сигурну Заштитницу!

Слуге Твоје (имена) спаси од беде и невоља Богородице јер Теби притичемо и Твоју заштиту иштемо, Мајко наша.

Погледај на нас изморене и сетне и окрепи нас љубављу и милошћу Својом.

Кондак, глас 6.

Непостидна Заштитнице хришћана, незаменљива пред Творцем Посреднице, не презри гласе мољења нас грешних него као Блага притекни у помоћ нама који Те са вером призивамо; пожури на молитву и похитај на умољавање, Богородице, свагдашња Заштитнице оних који Те поштују. 

Песма 7.

Ирмос: Некада у Вавилону младићи, који беху дошли из Јудеје, вером тројичном угасише пламен пећни, појући: Благословен си, Боже, отаца наших.

Све који приклањају главе светом лику Твоме, на икони насликаној, не постиди Мати него  пригрли Својом несебичном љубављу.

Ти видиш Мајко све невоље, туге и болести наше. Не остави нас бедне него се смилуј на нас.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу. Хвала Ти Владичице, за помоћ и заступништво Твоје јер речи су ништавне да искажемо нашу љубав и захвалност Теби Преблагословеној.

И сада и увек и у векове векова. Амин. Све болесне и невољне исцели Лекарко јер си родила Исцелитеља света. 

Песма 8.

Ирмос: Цара Небеског, кога поју Војске Анђелске, хвалите и преузносите у све векове.

Сви верни су сведоци преизобилне милости Твоје и како да не притичемо Теби кад нас пале подижеш и враћаш спокој на лица наша.

Дође ли неко Мајко, са вером у манастир Чокешину, обраћајући се Теби за помоћ а да га ниси заступила пред Престолом Сина Твога и брзу помоћ му пружила. Због тога  Те прослављамо Дјево, Једина Пречиста.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу. Благословен си Боже отаца наших, радосно узвикујемо јер Си нам подарио Твоју Пресвету Мајку за Покровитељку нашу.

И сада и увек и у векове векова. Амин. Благодаримо Ти Христе Боже наш, за уточиште и тврђаву непобедиву јер велику милост изливаш на места Богородици посвећена.

Песма 9.

Ирмос: Спасени Тобом, Дјево чиста, ми те исповедамо као истиниту Богородицу, величајући Те са бестелесним Хоровима.

Много жалости причинисмо Ти Владичице али молимо Те да погледаш на сузе наше и опрости нам безумља наша.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу. Молитве које ти упућујемо прими и узнеси их, Твојим заступништвом, пред лице Сина Твога и измоли нам миран и тих хришћански живот и обиље земаљских добара.

И сада и увек и у векове векова. Амин. Владичице, све који болују од тешких болести, душевних недуга, материјалних потешкоћа, неслоге у породици, Ти исцели, преводећи из жалости у радост свевечну.

Затим:

Достојно је ваистину, да блаженом зовемо Тебе, Богородицу, увек блажену и свебеспрекорну и Матер Бога нашега. Часнију од Херувима и неупоредиво славнију од Серафима, Тебе што Бога Реч непорочно роди, ваистину Богородицу, величамо.

Преко песама одајмо поштовање Господарици света, која је узвишенија од неба и чистија од сунчане светлости и која нас избавља од проклества.

Од многих грехова болују тела наша, болују и душе наше; к Теби прибегавамо Благодатној, нади безнадежних, Ти нам помози.

Владичице и Мати Избавитеља, прими молбу недостојних слугу Твојих,да би посредовала код онога кога си родила. О, Владарко света, буди посредница.

Са Претечом и свима Светима сада усрдно певамо с радошћу песму Теби, свехвалној Богородици: моли Богородице да будемо помиловани.

Све војске Анђела, Претечо Господњи, Дванаесторицо  Апостола, сви Свети, сатворите са Богородицом молитву, да се спасемо.

Тропари, глас 6.

Помилуј нас Господе, помилуј нас, јер ми грешници, немајући никаквог оправдања, приносимо Теби као Владици ову молитву: помилуј нас.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу. Господе, помилуј нас, јер се у Тебе уздамо; не гневи се јако на нас, нити помињи безакоња наша, но и сада као милостив погледај и избави нас од непријатеља наших, јер си Ти Бог наш и ми смо народ Твој, сви смо дело руку Твојих и име Твоје призивамо.

И сада и увек и у векове векова. Амин. Отвори нам двери милосрђа, Благословена Богородице, да не пропаднемо ми који се у Тебе надамо, но да се Тобом избавимо од беда јер си Ти спасење рода хришћанскога.


издаје Србски православни манастир Рођења Пресвете Богородице, Чокешина