МОЛБЕНИ КАНОН преподобној мајци нашој ПАРАСКЕВИ

празнује се 8.августа(26.јула) и 27.(14.) октобра

 

Ако је свештеник, говори:

Благословен Бог наш сада и увек и у векове векова.

Ако није свештеник, почиње овако:

Господе Исусе Христе, Сине Божји, ради молитава Твоје пречисте Мајке и свих Светих, помилуј нас. Амин.

Затим:

Царе небесни, Утешитељу, Душе Истине, који си свуда присутан и све испуњаваш, Ризнице добара и Даваоче живота, дођи и усели се у нас, и очисти нас од сваке нечистоте и спаси, Благи, душе наше.

Свети Боже, Свети Крепки, Свети Бесмртни, помилуј нас. (трипут)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе, очисти грехе наше; Владико, опрости безакоња наша; Свети, посети и исцели немоћи наше, имена Твога ради.

Господе помилуј! (трипут)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Оче наш који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као на небу; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од злога.

Господе помилуј. (12 пута)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Ходите, поклонимо се цару нашем Богу!

Ходите, поклонимо се и припаднимо Христу, цару нашем Богу!

Ходите, поклонимо се и припаднимо самоме Христу, цару и Богу нашем!

Затим Псалам 142.

Господе, услиши молитву моју, чуј мољење моје у истини Твојој, услиши ме у правди Твојој. И не иди на суд са слугом Твојим, јер се неће оправдати пред Тобом нико жив. Јер непријатељ погна душу моју, унизио је до земље живот мој; посади ме у тамна места, као мртве од века; и утрну у мени дух мој, смете се у мени срце моје. Помињем дане старе, размишљам о свим делима Твојим, у творевинама руку Твојих поучавах се. Подигох Теби руке моје, душа Ти је моја као земља безводна. Брзо ме услиши, Господе, ишчезе дух мој. Не одврати лице Твоје од мене, јер ћу бити сличан онима који силазе у гроб. Чувши ме, учини ми ујутро милост Твоју, јер се у Тебе поуздах. Кажи ми, Господе, пут којим да пођем, јер Теби уздигох душу моју. Избави ме од непријатеља мојих, Господе, јер Теби прибегох. Научи ме творити вољу Твоју, јер си Ти Бог мој. Дух Твој благи нека ме води на земљу праву. Имена Твога ради, Господе, оживи ме, правдом Твојом изведи из невоље душу моју. И милошћу Твојом уништићеш непријатеље моје, и погубићеш све који досађују души мојој, јер сам ја слуга Твој.

Бог Господ и јави се нама, благословен је који долази у име Господње! (трипут)

Тропар, глас 4.

Похитајмо радосно сви верници да узнесемо хвалу Светој Пречасној Параскеви, невести Небеског женика, јер је њу Бог даровао као заштитницу свима који славе њено житије, и она извире реку исцељењa онима који с вером чествују њене Свете мошти.

Слава Оцу и Сину Светоме Духу.

Исти Тропар.

И сада и увек, и у векове векова. Амин.

Ми недостојни нећемо никада ућутати, Богородице, казујући чудеса Твоја; јер када Ти не би предстојала молећи, ко би нас избавио од толиких беда? Ко би нас сачувао до сада слободне? Нећемо одступити од Тебе, Владичице, јер Ти слуге Твоје увек спасаваш од свих опасности.

Затим Псалам 50.

Помилуј ме, Боже, по великој милости Својој, и по обиљу милосрђа Свога очисти безакоње моје. Опери ме добро од безакоња мога, и од греха мога очисти ме. Јер безакоње моје ја знам, и грех је мој стално преда мном. Теби јединоме сагреших, и зло пред Тобом учиних. Да се оправдаш у речима Својим, и победиш када Ти суде. Гле, у безакоњима се зачех, и у гресима роди ме мати моја. Гле, истину љубиш, и јављаш ми непознатости и тајне мудрости Твоје. Покропи ме исопом, и очистићу се; опери ме, и бићу бељи од снега. Дај ми да слушам радост и весеље, да се обрадују кости потрвене. Одврати лице Твоје од грехова мојих, и сва безакоња моја очисти. Срце чисто саздај у мени, Боже, и Дух прав обнови у утроби мојој. Не одбаци ме од лица Твога, и Духа Твога Светога не одузми од мене. Дај ми радост спасења Твога, и Духом владалачким утврди ме. Научићу безаконике путевима Твојим, и безбожници ће се обратити к Теби. Избави ме од крви, Боже, Боже спасења мога, обрадоваће се језик мој правди Твојој. Господе, отвори усне моје, и уста моја казиваће хвалу Твоју. Јер да си хтео жртве, ја бих Ти принео; за жртве свепаљенице не мариш. Жртва је Богу дух скрушен; срце скрушено и унижено Бог неће одбацити. По благовољењу Своме, Господе, чини добро Сиону, и нека се подигну зидови Јерусалимски. Тада ћеш благоволити жртву правде, приносе и жртве свеспаљенице, тада ће принети на жртвеник Твој теоце.

КАНОН преподобној мајци нашој ПАРАСКЕВИ

Песма 1, глас 8.

Ирмос: Прешавши воду као копно, и побегавши од египатског зла, Израиљац клицаше: Избавитељу и Богу нашем појмо!

Пребивајући близу Сведржитељевог престола, о Мајко, принеси Му молитве за нас, да нам свима подари опроштај грехова.

Припев: Преподобна мати Параскево, смилуј се и помози мољењу раба твојих.

Отров змије пијући, вратима пакла сам се приближио, заиста; но ти, Преславна, која се наслађујеш источником живота, оживи ме својим молитвама.

Слава Оцу и Сину Светоме Духу.

Непостојаност мога ума и вихоре мојих недоличних размишљања ублажи, Преподобна, и избави ме својим молитвама, да не бих отишао у дубину пакла.

И сада и увек, и у векове векова. Амин.

Цели мој живот заиста се сладостима и лукавствима бавио, но ти, која си родила Спаситеља, помилуј ме својим молитвама пре мога изласка.

Песма 3.

Ирмос: Небеског свода врхотворче, Господе, и Цркве градитељу, Ти ме утврди у љубави Твојој, крају жељa, тврђаво верних, Једини Човекољупче.

Валови сваковрсних болести и гадости, дижући се са ужасним боловима, утапају моју подлу душу у пећину пакла; но ти, Мајко, својим молитвама пружи ми руку помоћи.

Припев: Преподобна мати Параскево, смилуј се и помози мољењу раба твојих.

Свагда помињана Мајко, својим молитвама даруј ми да из дубине срца истачем капи суза, којима да сперем нечисте страсти душе и тела мога.

Слава Оцу и Сину Светоме Духу.

Пошто сам у самом себи спознао мноштво грехова, без оптужбе и пре суда суђено ми је и осуђен сам ја, подлац; но Ти, као Спаситељ свих, смилуј ми се, зарад молитава Преподобне Параскеве.

И сада и увек, и у векове векова. Амин.

Дјево, пуна благодати, која си родила радост дату на дар свему саздању, развеј журно таму туге, коју ми непријатељ наноси да би ме сатро.

Спаси од беда слуге Твоје, Богородице, јер сви по Богу к Теби прибегавамо, као неразрушивој тврђави и заштити.

О, прекрасна девственице, избави рабе твоје из непријатељевог искушења, јер те је Саздатељ пројавио као бранитељку и чувара Свога стада.

Својим милостивим оком погледај наше болести, јер твоју одбрану, Преподобна, имамо као истински лек спасења.

Сједалан, глас 2.

Узносећи своју молитву Господу, свагда помињана, исцели наше болести, душевне и телесне, и сваке нас опасности избави, смиловавши се онима који ти се моле због невоља и због погубне кварности.

Песма 4.

Ирмос: Господе, чух тајну Твога домостроја спасења, разумех дела Твоја и прославих Твоје Божанство.

О, прекрасна девственице, својим посредовањем избави вечнога туговања своје рабе, који су чинили дела достојна суза.

Припев: Преподобна мати Параскево, смилуј се и помози мољењу раба твојих.

Ти која си из свега срца љубила Господа, поново својим посредовањем умири ме, сасвим намученог због својих злих дела.

Слава Оцу и Сину Светоме Духу.

Рањен противниковим ужасним отровним стрелама, оплакујем подлу судбу своје душе; но Ти, Христе, спаси ме.

И сада и увек, и у векове векова. Амин.

Ти која си родила лекара који је исцелио велику рану људи, не пренебрегни моје срце мучено тешким болестима.

Песма 5.

Ирмос: Просвети нас заповестима Твојим, Господе, и мишицом Твојом узвишеном подај нам мир Твој, Човекољупче.

Павши у понор кварности и ужасно чамећи, молитвом ти вапим: О, Преподобна Мајко, не остави ме да пропаднем.

Припев: Преподобна мати Параскево, смилуј се и помози мољењу раба твојих.

Прекрасна невесто Христова нескврна, својим молитвама помилуј мене, рањеног ранама похота, бришући ми грехе.

Слава Оцу и Сину Светоме Духу.

Не одбаци ме, Исусе, од Свога лица, зарад величине Својих самилости, него ме у дар спаси, посредовањем Преподобне Твоје Параскеве.

И сада и увек, и у векове векова. Амин.

Исцели, Чиста, немоћ моје душе, свога старања ме удостој и даруј ми здравље својим молитвама.

Песма 6.

Ирмос: Излићу молитву ка Господу, и Њему ћу казати туге моје, јер се душа моја испуни зaла, и живот се мој приближи аду, и молим се као Јона: Боже, изведи ме из трулежи.

Моја подла душа поста као земља без дажда, немајући снаге да уроди добрим плодовима; но Ти ћеш је, Владико, избавити свих тешкоћа, капљући росу Твоје милости, молитвама Преподобне Твоје Параскеве.

Припев: Преподобна мати Параскево, смилуј се и помози мољењу раба твојих.

Упрљавши, душо, свадбено рухо, како ћемо се усудити да уђемо, заједно са изабраним позванима у небеску клет Христову? Како нас Бог не би казнио? Но, о Преподобна, својим нас молитвама спаси.

Слава Оцу и Сину Светоме Духу.

Не прухвати, Владико, да уђе на суд слуга Твој, јер ако се пред Тобом неће оправдати нико ко живи у овом свету, како ћу се појавити ја, који сам све претекао у гресима?

И сада и увек, и у векове векова. Амин.

Угасио се мој живот, Владичице, у боловима, и све моје године у уздисајима; врлина моја, Дјево, ослабила је због многих недостатака, јер сам разљутио Бога, кога својим молитвама ублажи према мени.

Спаси од беда слуге Твоје, Богородице, јер сви по Богу к Теби прибегавамо као неразрушивој тврђави и заштити.

О, прекрасна Девственице, избави рабе твоје из непријатељевог искушења, јер те је Саздатељ пројавио као бранитељку и чувара Свога стада.

Својим милостивим оком испитуј наше болести, јер твоју одбрану, Преподобна, имамо као истински лек спасења.

Кондак, глас 2 . (пева се на мелодијско подобије кондака Светом Симеону Столпнику, 01. септембар: Тражећи оно што је вишње...)

Подвргнувши своје тело многом пошћењу, уздигла си свој ум ка Богу и бестелесним животом у телу си живела, приснопамјатна Параскево, одбацујући тварну помутњу; зато се сада веселиш с анђеоским четама.

Прокимен: Помињаћу име Твоје у сваком нараштају и нараштају.

Стих: Чуј, кћери, и види, и приклони ухо твоје.

Јеванђеље

Ђакон: Премудрост, право стојмо...

Читање Светога јеванђеља по Марку (11, 22-26):

Рече Господ Својим ученицима: Имајте веру у Бога. Јер заиста вам кажем: Ако ко рече гори овој: Дигни се и баци се у море, и не посумња у срцу својему, него узверује да ће бити као што говори, биће му што год рече. Зато вам кажем: Све што иштете у својој молитви, верујте да ћете примити; и биће вам. И кад стојите на молитви, праштајте ако шта имате против кога; да и Отац ваш који је на небесима опрости вама сагрешења ваша. Ако ли пак ви не опраштате, ни Отац ваш који је на небесима неће опростити вама сагрешења ваша.

Глас 2.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу. Молитвама Преподобне Параскеве, Милостиви, очисти мноштво сагрешења наших.

И сада и увек и у векове векова. Амин. Mолитвама Богородице, Милостиви, очисти мноштво сагрешења наших.

Стихира глас 6.

Помилуј нас, Боже, по великој милости Својој, и по мноштву доброте Своје очисти безакоње моје.

Теби, прекрасна девственице Параскево, приносим своје молитве; послушај их и принеси пред Саздатеља, пошто је свеколика смелост одступила од мене, јер познајем зло мојих недоличних дела и ужасних мисли и речи, којима сам Његове милости на гнев побудио; и сада, имајући велику потребу за Његовом помоћи, не усуђујем се да је иштем; но ти, Преподобна, буди посредница.

Песма 7.

Ирмос: Некада у Вавилону младићи, који беху дошли из Јудеје, вером тројичном угасише пламен пећни, појући: Благословен си, Боже отаца.

С постојаном мишљу сматрала си, Мајко, злато као отпад; зато својим молитвама приклони моје срце к чистој исповести Богу, да не бих пао у ужасни понор лакомства.

Припев: Преподобна мати Параскево, смилуј се и помози мољењу раба твојих.

Страхом Божјим, Мајко, огради пориве мога тела, који стреме да беспутно оборе моју подлу душу у поноре пакла.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу.

Ко ће ме избавити огња пакла и бесветлосне таме, мене који сам грешио, достојног сваке казне – до једино ти, заштитнице моја; помилуј моју ојађену душу, Преподобна Христова.

И сада и увек и у векове векова. Амин.

Својом силом, Дјево, укрепи моју грешну, много изнемоглу душу, јер је моја врлина одступила од мене и не поучава ме више на путевима Господњим.

Песма 8.

Ирмос: Цара Небеског, кога поју Војске анђелске, хвалите и преузносите у све векове.

Спаситељу мој, који украшаваш чете Преподобних анђеоским сјајем, услиши молитве које Ти они приносе за нас.

Припев: Преподобна мати Параскево, смилуј се и помози мољењу раба твојих.

Душу моју обухваћену трњем похота, испуни, Преподобна, чежњом за Владиком, и покажи је плодоносном.

Благословим Оца и Сина и Светога Духа Бога.

Преподобна Параскево, својим молитвама чувај своје рабе од зле јеретичке вере и гневанепријатеља који нас робе.

И сада и увек и у векове векова. Амин.

За свагда одстрани од моје душе таште бриге, Дјево, да бих усрдно хвалио твога Сина.

Песма 9.

Ирмос: Спасени Тобом, Дјево чиста, ми Те исповедамо као истинску Богородицу, величајући Те са бестелесним Хоровима.

Греших, Спаситељу мој, и безакоњима сав свој живот проћердах, исповедајући, Христе: Смилуј се рабима Својим посредовањем Твоје Преподобне.

Преподобна Параскево, чувај у миру бранитеље вере, наше цареве и владаре, венац свештенства и васцели народ.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу.

Нека би се спасли сви који се Теби с вером клањамо, Света Тројице, јединосушно биће Божанства, с раздељеним Ипостасима.

И сада и увек и у векове векова. Амин.

Дјево која си родила Спаситеља, спаси мене, који сам живео у злим делима и немам осим тебе другу наду на спасење.

Достојно је ваистину да блаженом зовемо Тебе, Богородицу, увек блажену и свебеспрекорну, и Матер Бога нашега. Часнију од Херувимa и славнију неупоредиво од Серафимa, Тебе што Бога Реч непорочно роди, ваистину Богородицу, ми Те величамо.

Свети Боже, Свети Крепки, Свети Бесмртни, помилуј нас. (трипут)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе, очисти грехе наше; Владико, опрости безакоња наша; Свети, посети и исцели немоћи наше, имена Твога ради.

Господе помилуј! (трипут)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Оче наш који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као на небу; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од злога.

Тропари

Помилуј нас, Господе, помилуј нас, јер ми грешници, немајући никаквог оправдања, приносимо Теби као Владици ову молитву: Помилуј нас.

Слава Оцу и Сину Светоме Духу.

Господе, помилуј нас, јер се у Тебе уздасмо; не гневи се јако на нас, нити помињи безакоња наша, но и сада као милостив погледај и избави нас од непријатеља наших; јер си Ти Бог наш, и ми смо народ Твој, сви смо дело руку Твојих, и име Твоје призивамо.

И сада и увек, и у векове векова. Амин.

Отвори нам двери милосрђа, благословена Богородице, да не пропаднемо ми који се у Тебе надамо, но да се Тобом избавимо од беда, јер си Ти спасење рода хришћанскога.

Јектенија у којој се помињу они за које се служи Молбени канон; отпуст.