МОЛЕБАН ЗА СТРАДАЛНИ НАРОД НАШ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ И СВИМ СРБСКИМ ЗЕМЉАМА

 

Свештеник, ставивши на себе епитрахиљ и фелон, а ђакон стихар и орар, отвори царске двери и на постављени налоњ на амвону изнесе Св. Еванђеље, па пред Часном трапезом говори возглас:

Благословен Бог наш свагда, сада и увек и у векове векова.

Народ: Амин.

затим: Слава Теби Боже наш, слава Теби.

Царе небесни, Утешитељу, Душе Истине, који си свуда присутан и све испуњаваш, Ризнице добара и Даваоче живота, дођи и усели се у нас, и очисти нас од сваке нечистоте и спаси, Благи, душе наше.

Свети Боже, Свети Крепки, Свети Бесмртни, помилуј нас. (трипут)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе, очисти грехе наше; Владико, опрости безакоња наша; Свети, посети и исцели немоћи наше, имена Твога ради.

Господе, помилуј. (трипут)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Оче наш који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као што је на небу; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од нечастивога.

Свештеник: Јер је твоје царство и сила и слава, Оца и Сина и Светога Духа, и сада и увек и у векове векова.

Народ: Амин.

затим: Ходите, поклонимо се цару нашем Богу!

Ходите, поклонимо се и припаднимо Христу, цару нашем Богу!

Ходите, поклонимо се и припаднимо самоме Христу, цару и Богу нашем!

Псалам 69.

Боже, похитај да ме избавиш; Господе, да ми помогнеш! Нека се постиде и посраме који траже душу моју! Нека уступе натраг и осрамоте се који ми зло желе! Са стидом нека се врате натраг, и осрамоте се који ми говоре: добро, добро! Нека се узрадују и узвеселе Тобом сви који траже Тебе, Боже, и који воле спасење Твоје; нека стално говоре: Велики је Господ. А ја сам сиромах и бедан, Боже, помози ми! Ти си помоћ моја и избавитељ мој, Господе не касни!

Онда ђакон или свештеник говоре велику јектенију:

У миру Господу се помолимо.

Народ: Господе, помилуј.

Ђакон: За вишњи мир и спасење душа наших, Господу се помолимо.

Народ: Господе, помилуј.

Ђакон: За мир свега света, за непоколебивост светих Божјих Цркава, и сједињење свих, Господу се помолимо.

Народ: Господе, помилуј.

Ђакон: За овај свети храм, и за оне који са вером, побожношћу и страхом Божјим улазе у њега, Господу се помолимо.

Народ: Господе, помилуј.

Ђакон: За најсветијега патријарха (или високопреосвештенога митрополита, или преосвештеног епископа) нашега (име), за часно презвитерство, у Христу ђаконство, за сав клир и верни народ, Господу се помолимо.

Народ: Господе, помилуј.

Ђакон: За благоверни и христољубиви род наш и за православне хришћане, да им Господ Бог помогне и да одоле сваком непријатељу и противнику, Господу се помолимо.

Народ: Господе, помилуј.

Ђакон: За овај град (или: за ово село: или: за свету обитељ ову), за сваки град, крај и оне који вером живе у њима, Господу се помолимо.

Народ: Господе, помилуј.

Ђакон: За благорастворење ваздуха, за изобиље плодова земаљских и времена мирна, Господу се помолимо.

Народ: Господе, помилуј.

Ђакон: За оне који плове, за путнике, болеснике, паћенике и сужње, и за њихово спасење, Господу се помолимо.

Народ: Господе, помилуј.

Ђакон: За православни грешни и страдални род наш; за паћенике, прогнанике и злостављане: људе, жене, децу и девојчице; за заштиту православних храмова и манастира, породица и домова на Косову и Метохији и осталим србским земљама, да им Господ Бог наш ниспошље милост своју и заштиту, Господу се помолимо.

Народ: Господе, помилуј.

Ђакон: Да нас избави од сваке невоље, гњева, опасности и нужде, Господу се помолимо.

Народ: Господе, помилуј.

Ђакон: Заштити, спаси, помилуј и сачувај нас Боже, благодаћу твојом.

Народ: Господе, помилуј.

Ђакон: Поменувши пресвету, пречисту, преблагословену, славну Владичицу нашу Богородицу и Приснодјеву Марију са свима Светима, сами себе и једни друге и сав живот свој Христу Богу предајмо.

Народ: Теби, Господе.

Возглас: Јер је твоја моћ, и твоје је царство и сила и слава, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова.

Народ: Амин.

затим, на глас 3:

Бог је Господ и јави се нама, благословен који долази у име Господње. (трипут)

Тропар Св. кнезу Лазару, глас 3:

Красоту зажелев славе Божије, у земаљском Њему благоугодио си, и уручени ти талант, добрим трудом удвостручио јеси. Њега ради и боривши се до крви, и отуд и плату за муке своје, као мученик примио си од Христа Бога. Њега моли да спасе прослављаче твоје, Лазаре.

Слава, тропар Св. србских мученика, глас 8:

Због верности Богу и Божијој правди, пострадасте телом, земља се растужи, ал` спасосте душе, небо се весели, а преци се ваши распеваше небом, на капији раја сретоше вас с песмом: “Имена су ваша у књизи вечности, улазите у рај децо бесмртности”. Ми на земљи род ваш, кличемо вам углас: мученици нови, молите се за нас.

И сада, Богородичан, глас исти:

Оштро гвожђе прође кроз твог милог Сина, и у твоју душу зарони се, Мајко, свих матера боли постадоше твоји. Сузе им одбрајаш, и крв деце њине на рукама твојим износиш пред Христа: Достојни су раја, збориш му, Пречиста.

Онда: Господе, помилуј. (трипут)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Псалам 50.

Помилуј ме, Боже, по великој милости Својој и по обилном милосрђу Свом очисти безакоње моје. Опери ме добро од безакоња мога, и од греха мога очисти ме. Јер безакоње своје ја знам, и грех је мој стално преда мном. Теби јединоме сагреших, и зло пред Тобом учиних, а Ти си праведан у речима Својим и чист у суду Своме. Гле, у безакоњима се зачех, и у гресима роди ме мати моја. Гле, истину љубиш, и јављаш ми непознатости и тајне свемудрости Своје. Покропи ме исопом, и очистићу се; умиј ме, и бићу бељи од снега. Дај ми да слушам радост и весеље, да се прену кости потрвене. Одврати лице Своје од грехова мојих, и сва безакоња моја очисти. Срце чисто сагради у мени, Боже, и Дух прав обнови у мени. Не одгурни ме од лица Твога, и Духа Твога Светога не одузми од мене. Дај ми радост спасења Твога, и духом владалачким учврсти ме. Научићу безаконике путевима Твојим, и безбожници ће се обратити к Теби. Избави ме од крви, Боже, Боже спасења мога; обрадоваће се језик мој правди Твојој. Господе, отвори уста моја, и она ће казивати славу Твоју. Јер да си хтео жртве, ја бих Ти принео; за жртве паљенице не мариш. Жртва је Богу дух скрушен; срце скрушено и смерно Бог неће одбацити. По доброти Својој, Господе, чини добро Сиону, и нека се подигну зидови јерусалимски. Онда ће Ти бити миле жртве правде, приноси и жртве паљенице; тада ће метати на жртвеник Твој теоце.

Онда певамо, на глас 8, трипеснац:

Ирмос: Ево Господа с војскама иде, с хиљаде светих анђела својих, да суд учини и грешне покара, а праведним живот вечни дарује.

Свети србски мученици, молите Бога за нас!

У небеском царству, од свих угодника, нико није већи од вас мученика: за Христову љубав и веру падосте, и кроз смрт недужну у рај се узнесте.

Свети србски мученици, молите Бога за нас!

На небу вас чека небеска одећа, од Тројичног Бога верним дарована. Нико вашу радост неће помутити, нити вашу славу икад помрачити.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Бог на небу Отац, Ти на земљи Мајка, јединственог Сина, Спаситеља света. У теби красота, кроз тебе спасење, и кајање грешних и ново рођење. Слава ти и хвала, надо самртника, о, Пресвета Дјево, снаго страдалника.

Онда ђакон говори:

И да се удостојимо слушања светог Еванђеља, Господа Бога молимо.

Народ: Господе, помилуј. (трипут)

Ђакон: Премудрост! Смерно стојмо! Чујмо свето Еванђеље.

Свештеник: Мир свима.

Народ: И духу твоме.

Свештеник: Читање светог Еванђеља од Луке (Зач. 63; 12, 2-7)

Народ: Слава Теби, Господе, слава Теби.

Ђакон: Пазимо.

Свештеник: Ништа није сакривено што се неће открити, ни тајно што се неће дознати. Зато оно што у мраку рекосте, чуће се на виделу: и што на ухо шаптасте у одајама, проповедаће се на крововима. А кажем вама, пријатељима својим: Не бојте се оних који убијају тело и потом не могу ништа више учинити. Него ћу вам указати кога да се бојите. Бојте се онога који, пошто убије, има власт бацити у пакао; да, кажем вам, онога се бојте. Не продаје ли се пет врабаца за две паре? и ниједан од њих није заборављен пред Богом. А у вас је и свака длака на глави избројана. Не бојте се: ви сте бољи од много врабаца.

Народ: Слава Теби, Господе, слава Теби.

Свештеник унесе Еванђеље у олтар, а ђакон пред дверима говори јектенију:

Помилуј нас, Боже, по великој милости својој, молимо Ти се, услиши и помилуј.

Народ: Господе, помилуј. (трипут)

Још се молимо за благоверни и христољубиви род наш и за све православне хришћане.

Народ: Господе, помилуј. (трипут)

Још се молимо за најсветијега патријарха (или високопреосвештенога митрополита, или преосвештеног епископа) нашега (име), и за сву у Христу браћу нашу.

Народ: Господе, помилуј. (трипут)

Још се молимо Господу Богу нашему да услиши вапаје и молбе страдајућег народа свога на Косову и Метохији и осталим србским земљама, и за све који правде ради страдају и трпе прогоне и злостављања, и да брзо пошаље благодат и силу своју и заштити невино прогањане, рецимо сви усрдно: Господе, помилуј.

Народ: Господе, помилуј. (трипут)

Возглас: Јер си милостив и човекољубив Бог, и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова.

Народ: Амин.

Онда певамо Ирмос: Тајновидац Јован виде звери многе ратујуће на Јагње Божје. Јагње ће их Божје победити, - Цар над царевима, Христос свесилни.

Свети србски мученици, молите Бога за нас!

Младост од старости један тренут дели, гроб никог не пита шта му душа жели. Нит` гроб душа пита, нит` се с гробом среће, из телесног гроба у небо одлеће.

Свети србски мученици, молите Бога за нас!

О, позвани гости пира небеснога, мученици србски духа пламенога, презирући људску нискост и мучења, одлетесте на пир рајски без доцњења.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

У роду без славе Ти се нађе славна, о пречиста Дјево, славо православна, превечни Спаситељ кроз тебе нам стиже, небо к земљи спусти, земљу к небу диже. Уздиже у небо србске мученице: мајке и старице и красне дјевице. О Маријо Дјево, божанствена лица, буди вођа у рај нових мученица.

Ирмос: Анђелске војске на небесима и народи праведни на земљи певају ти похвале! Радуј се, Дјево Пречиста, доме мудрости Божје, ти нам роди Спаса Христа, њему се клањамо, тебе величамо.

Свети србски мученици, молите Бога за нас!

Прошле су вас муке и болови тешки, сада сте у царству светлости и мира, мученици србски, синови витешки. Прошли су призори ужаса и срама, каквих свет не виде од неронских дана.

Свети србски мученици, молите Бога за нас!

Вода порумени, снег се зацрвени од премноге крви србских мученика. О Васкрсли Христе, о Царе царева, осуши нам сузе, прими србске жртве где се вечно живи и вечно се пева.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Увенчана славом, о Преблага Мати, своју дивну милост нама не ускрати. Смилуј се на децу србских мученика, смилуј се на земљу србских заточника. Опроштај измоли од Сина Твојега, о света Пречиста, чистија од свега.

Ђакон: Господу се помолимо.

Свештеник молитву: Господе Исусе Христе Боже наш, прими ово наше усрдно мољење и опрости нам сагрешења наша. Опомени се непријатеља наших који нас мрзе и угњетавају, и немој им дати по делима њиховим, него их уразуми, по великој Твојој милости, како би и они увидели да зло добра донети не може. Цркву Твоју свету и верне Твоје избави од свакога зла свемоћном руком Твојом. Помози, Господе, Ти који си ради спасења свију пошао на крст и смрт претрпео, да и међу нама, и у целом свету, мржња уступи место љубави, немир - миру, жалост - радости, да тих и миран живот проведемо као људи Твоји и браћа међу собом.

Пресвета Мајко Богородице, теби се обраћамо и молимо, јер ти знаш боли мајке за Сином кога злочинци неправедно мучише и убише. Утишај боли матера и отаца за децом коју неправедно нападају, прогоне и насиља чине. Задржи руке злочинаца и сачувај и нас и њих од зла и греха.

Обраћамо се молитвено и вама, угодници Божји и мученици из рода нашега, да Господу, пред којим стојите, припаднете својим молитвама за нас, да сачува земљу нашу и народ од неправде, насиља, међусобне заваде и неслоге. У покајању исповедамо да нисмо ни врући ни хладни у ревности за истину и правду Царства небеснога, јер одступисмо од оне прве љубави коју сте ви имали и којој сте се приволели са светим кнезом Лазаром.

Господе мира и љубави, помози нам да се на пут Теби вратимо и немој уклонити светњак Цркве наше испред Себе. Јер си Бог милости, и доброте и човекољубља, и теби славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова.

Народ: Амин.

Ђакон: Премудрост!

Народ: Часнију од Херувима и неупоредиво славнију од серафима, Тебе што Бога Реч непорочно роди, ваистину Богородицу, ми Те величамо.

Свештеник: Слава Теби Христе Боже, надо наша, слава Теби.

Народ: Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Господе, помилуј (трипут) , оче, благослови.

Свештеник, окренут народу, говори отпуст.