ПОКАЈНИ КАНОН МОНАХА који је пао, а потом се покајао

 

Молитва приступна

Господе многомилостиви, удостој нас Божанског дара свете молитве што се из дубине срца излива, сабери и оснажи ум наш клонули, како би вазда к Теби управљен био, Саздатељу и Спасу нашему.

Скрши одапете стреле нечастивога које нас од Тебе одбијају, угаси пламен помисли што нас горе од огња на молитви сажижу. Дотакни нас се благодаћу Пресветога Духа Твога, да бисмо до краја нашега грешног живота Тебе Јединога свим срцем својим, и свом душом и мишљу, и свом снагом својом љубили, и ближње наше као себе саме.

И у часу разлучења душе наше од овога трулежног тела, прими, Исусе Сладчајши, у руке Твоје дух наш, када дођеш у Царству Своме. Амин.

ПОКАЈНИ КАНОН , глас 6.

Песма 1.

Ирмос: Свехвални Господе, Ти Који си као по копну провео народ Тобом изабрани посред пучине морске, изведи и мене из бездана греховног, да не останем заробљен у преисподњој.

Помилуј ме Боже, помилуј ме!

О, када би се отопио лед са срца мога студеног, и излио попут воде у сузама горким! Када би се очи моје начиниле непресушним врелом суза, да дан и ноћ плачем због тога што гресима својим ожалостих отачку доброту Твоју, Спасе, и погубих душу моју.

Помилуј ме Боже, помилуј ме!

Немој ме још одбацити у гневу Своме, Господе; подари ми време за покајање, укрепи вољу моју у покајању, скрши окамењеност срца мога, сузе ми изведи из дубине душе моје и помилуј ме по милости Твојој.

Помилуј ме Боже, помилуј ме!

Сажали ми се, Боже, Ти, Чија је доброта непотрошива! Погледај на љуто страдање душе моје, и немој ме још предавати вољи непријатеља спасења мога, да не би како однели победу нада мном и да се не би обрадовали вечној погибли мојој.

Помилуј ме Боже, помилуј ме!

Немој одвратити, Господе, лица Твога од мене; сети се да, иако пред Тобом, грешник, никаквог оправдања немам, ипак сам Твоје саздање, Твоје су ме руке створиле. Подари души мојој радост, од губе греховне очисти је, скини са мене кривице моје, и не опомињи се греха и прекршаја мојих.

Пресвета Богородице, спаси ме!

К Теби прибегавам, усрдна Заступнице безнадежних! Похитај у помоћ, испроси ми покајања благодат, оснажи покајне уздисаје моје заступништвом Твојим код Сина Твога и Бога.

Песма 3.

Ирмос: Утврди ме у покајању на камену вере у Тебе, Ти Који си дошао да грешнике позовеш на покајање, да и ја са свима што си их помиловао вечито величам и преузносим милосрђе Твоје.

Помилуј ме Боже, помилуј ме!

Услиши, Спасе, мене који ти вапијем, услиши ме, оживи ме милосрђем Твојим, управи ме на стазу заповести Твојих, подржи ме и утврди на путу Твоме, да буде благодат Твоја исцељење душе моје.

Помилуј ме Боже, помилуј ме!

Душа је моја у смућењу силном, и савест ми за спокојство не зна; попут огња сажиже ме покајање због безумног живљења мога. Гле сустигоше ме безакоња моја, и познадох их, непрестано преда мном стоје; помилуј ме!

Помилуј ме, Боже, помилуј ме!

Немој заградити бездан човекољубља Свога преда мном, премда неверан бејах Теби: и зато је срце моје жалошћу испуњено, и смртним се ужасима мучи. Сажали се, Искупитељу, на ме, не одбацуј ме од милосрђа Свога.

Помилуј ме, Боже, помилуј ме!

Покајање моје прими, Ти, Који не желиш смрти грешника; не одбаци уздисаје моје да помилован будем, и место дела угодних Теби прими моју болну скрушеност што ожалостих Тебе злобним поступањем својим. Милосрђем Твојим испуни ништавност и убогост душе моје!

Пресвета Богородице, спаси ме!

Оптерећен безмерном тежином греха к Теби припадам, Пренепорочна, Мати Христа Бога, са вапајем срца мога: помози ми да се ослободим од тешког бремена што притиска душу моју, не допусти да се стровалим у вечну погибао, но ме оживотвори надом на спасење.

Песма 4.

Ирмос: Чувши за силазак Твој, Господе, ради спасења света, пророка трепетни страх обузе. Како пак да се ја не страшим сажижућег огња Твога, Боже, Ти Који срца и унутрашњост људску познајеш и долазиш да живима и мртвима судуш?

Помилуј ме, Боже, помилуј ме!

Због оглушавања о закон Твој оставио си ме, Господе, на немилост срца мога, те се потпуно препустих неразумним мислима и жељама својим. А сада, познавши безумље своје, к Теби вапијем, Боже мој: покажи ми милост Твоју, немој ме оставити у стиду вечном.

Помилуј ме, Боже, помилуј ме!

Знаш, Господе, пропадљиви састав мој, знаш да нисам ништа до зрнце прашине земне; немој на веке продужити гнев Твој, одврати јарост Твоју од мене, подари ми благодат да исправим путе своје и помилуј ме.

Помилуј ме, Боже, помилуј ме!

Немој тражити, Господе, нема у мени ничега доброг, јер сам нечист срцем; душа и тело моје оскврнише се гнусобом греховном, и све се биће моје греховним отровом испуни. Али Теби је све могуће, Спасе; очисти и спаси ме по милости Твојој.

Пресвета Богородице, спаси ме!

Све уздање моје на Тебе полажем, Пресвета Мати Дјево: немој ме посрамити у уздању на Тебе! Заступи се за мене, предстатељством Својим закрили ме од гнева Правде вечне.

Песма 5.

Ирмос: Нераскајани грешници неће се наслађивати сазерцавањем Божанске славе Твоје, Господе; размекшај срце моје искреним покајањем, да од раног јутра свакога часа из дубине душе к Теби вапијем: помилуј ме!

Помилуј ме, Боже, помилуј ме!

Немој се згнушати због молитве моје, Господе, и немој одбацити вапаје душе моје, не опомињи се греховних падова мојих, презри безумно поступање моје, и немој ми враћати по делима мојим, и не иди на суд по правди Твојој, но сажали се на ме, Милосрдни, и помилуј ме.

Помилуј ме, Боже, помилуј ме!

Немој ме обличити у гневу Твоме, и немој ме карати у јарости Твојој; опрости неправде моје, исцели болести душе моје, залечи ране њене, помилуј ме и оживотвори благодаћиу Твојом, по речи Твојој.

Помилуј ме, Боже, помилуј ме!

Знаш, Господе, све тајне срца мога; али и сам их знам, и откривам их пред Тобом, исповедајући грехе своје; јауке Ти приносим у жалости душе моје, и уздахе пружам к Теби: утишај гнев Твој, остави јарост, учини са мном чудо милосрђа Твога.

Помилуј ме, Боже, помилуј ме!

Осећам како попут бедема стоје греси моји између мене и Тебе, Господе: разруши зид овај речју Твојом, приближи се к души мојој милосрђем Твојим, задржи гнев Твој, вечноме забораву предај грехе моје.

Пресвета Богородице, спаси ме!

Ти Који учини величину Силни, сатвори и мени по милости Својој; буди Заступница спасења душе моје пред Сином Твојим и Богом, да и мене помилује Онај Који Крв Своју проли за спасење света.

Песма 6.

Ирмос: Угледајући се на Јону пророка, у тузи душе моје к Теби вапијем, Боже, милошћу пребогати: изведи из бездана греха живот мој, ослободи ме из чељусти ада, да бих преузносио милосрђе Твоје кроза сву вечност.

Помилуј ме, Боже, помилуј ме!

Трње греха угушило је и потиснуло у мени сваку спасоносну жељу; зло не одступа од срца мога, безумље се сродило с душом мојом, те се наизглед кајем због безакоња својих, но се изнова враћам на странпутице порока. Заустави ме силом Твојом, Господе.

Помилуј ме Боже, помилуј ме!

Тешко мени, окореломе грешнику! Смућење обузе душу моју, и греси ме попут огња сажижу нераскајаношћу срца мог; али узносим душу моју к Теби, Искупитељу света: приклони ухо Твоје к вапају моме и оживи ме надањем на милосрђе Твоје.

Помилуј ме, Боже, помилуј ме!

Уздишем од злопаћења срца мога, уморан од болних ридања својих; али нећу престати да вапијем к Теби, Господе, услиши молитвени вапај мој, опомени се милосрђа и милости Твоје, утеши ме радошћу спасења Твога.

Помилуј ме, Боже, помилуј ме!

Изнеможе у мени дух мој, но, подигавши очи моје к Теби, из дубине душе вапијем Ти: окропи ме росом благодати Твоје, пружи руку помоћи мени кога прождире преисподња, и спаси ме ради милосрђа милости Твоје.

Пресвета Богородице, спаси ме!

Другога прибежишта осим Тебе немам, Владичице света; к Теби прибегавам, кукавац, у Тебе иштући спасења: не допусти да утонем у преисподњој, готовој да ме прогута заувек.

Кондак: Душо моја, душо моја, устани, што спаваш? Крај се ближи, и помешћеш се зацело. Зато се покрени, да Те поштеди Христос Бог, Који је свуда и све испуњава.

Песма 7.

Ирмос: Некада младићи у Вавилону, орошавани благодаћу усред пламена, величаху праведни суд Твој, Боже исповедајући грехе своје и отаца својих; па зар да ја не исповедим да сам ожалостио доброту Твоју неразумним поступцима својим?

Помилуј ме, Боже, помилуј ме!

Нисам држао до учења Твога, Спаситељу, и заповести Твоје презирао сам; уредбе Цркве Твоје сматрао сам ни за шта, и гушио сам у срцу своме призиве благодати Твоје; Ти пак помилуј ме, задржи громове правосуђа Свога, готове да ме сажегу.

Помилуј ме, Боже, помилуј ме!

Неваљалим поступањем својим бешчастио сам име Твоје, срамотио Цркву Твоју, света места и земљу скрнавио, и посвуда саблазни сејао; а сада се злопатим због мука савести, јер гле, греси моји противу мене сведоче, и врели отров сажиже душу моју.

Помилуј ме, Боже, помилуј ме!

Бура страсти ковитлала ме је попут прашине; похотама занесен, свакога часа поступао сам по безумном произвољењу срца мога. Сада пак, одвратан поставши себи самоме, у тузи срдачној Тебе молим, Доброто вечна, имана Твога ради опрости ми прегрешења моја.

Помилуј ме, Боже, помилуј ме!

Вихором страсти ношен, нисам се уразумљивао ни горким последицама греха мојих, ни неизбројивим пројавама милости Твоје, Господе. А сада, благодаћу Твојом обасјан, познајем кривицу своју и, скрушавајући се свим срцем, к Теби вапијем: помилуј ме, опрости и избриши из књиге дела мојих све рђаве поступке моје.

Пресвета Богородице, спаси ме!

Купино Неопаљива, Мати Спаса и Бога, они што се у Тебе уздају сигурни су под штитом заступништва Твога: прими и мене под покров Твој и Твојим ме посредовањем спаси од вечне погибли.

Песма 8.

Ирмос: Херувими и Серафими, Архангели и Ангели, небеса и сунце и све звезде, земља и све што је у њој и на њој, светлост и тама, ваздушне појаве и свака твар, Твоје законе испуњујући, преузносе величанство Твоје, Боже Свехвални.

Помилуј ме, Боже, помилуј ме!

А ја с пута Твога спадох, Сведржитељу, напустих пут живота вечнога, вазда лутајући странпутицама порока, и праведност Твоју гресима многим гневљах; но помилуј ме, да милост Твоју преузносим кроза све векове.

Помилуј ме Боже, помилуј ме!

Себе познајући, кајем се, и бијем се у прса, и стид и срам осећам, и мучим се у савести својој, јер поступах по злом произвољењу срца мога, као онај који је разум изгубио, и у жалости срца мога вапијем Ти, Господе: подари ми благодат да преузносим доброту Твоју вавек!

Помилуј ме, Боже, помилуј ме!

Савест ме пече као огањ адски; боле ме ране душе моје, и на целом свету нема мелема који би их исцелио, Ти, Господе, Једини Лекару душа и тела људских, исцели душу моју, угаси пламен страсти мојих, да преузносим милост Твоју кроза сву вечност.

Пресвета Богородице, спаси ме!

Избави ме од ужаса адских, Мајко Христа Бога, измоли за мене благодат покајања и опроштење безбројних греха мојих; оживи ме надом на спасење и открмани ка пристаништу живота вечнога.

Песма 9.

Ирмос: Тебе, благословену међу женама, Богородице, благословио је Отац Небески благословом сваким, и Тебе на земљи сваки нараштај велича, свак који искрено жуди за спасењем душе.

Помилуј ме, Боже, помилуј ме!

Нећу издржати на Страшном Суду Твоме, Спасе, када се попут огња разгори гнев Твој на грешнике нераскајане. Но, уздајући се у милост Твоју и крсна страдања Твоја, нећу престати да Ти вапијем: Господе, очисти ме од свих безакоња мојих!

Помилуј ме, Боже, помилуј ме!

Обрати ме, Спасе мој, на пут заповести Твојих и у њима утврди срце моје; заустави ноге моје да на странпутице греховне не полазе, ниспошљи ми благодат да сузама с душе моје сперем сваку нечистоту греховну, и забораву предај грехе моје.

Помилуј ме, Боже, помилуј ме!

Подари ми благодат да се од сада зла клоним, страсти обуздавам, греховне навике одгоним, добро чиним, вазда у живљењу обазрив будем, опрезан у свим делима мојим и речима, да плачем и тужим због неваљалства свога до краја живљења мога.

Помилуј ме, Боже, помилуј ме!

Ти, Господе, обараш и исцељујеш, усмрћујеш и оживљаваш оживи и мене милошћу Твојом, подари ми блаженство оних којима су опроштени греси, чија су прегрешења милосрђем Твојим прекривена, да узносим доброту Твоју у векове.

Пресвета Богородице, спаси ме!

Радуј се, Ти, Која си светија од свих Светих, Мати Живота вечнога, ликовање Сила Небеских, весеље праведних, радости покајника! Утврди ме у покајању молитвама Твојим и радошћу вечнога спасења утеши, да Те величам у векове. Амин.

 

ВИ СТЕ СО ЗЕМЉИ – зборник текстова о монаштву,
Библиотека Образ светачки, Београд, 1998.