КАНОН ЗА УПОКОЈЕНЕ

(глас 6.)

 

Молитве за упокојене

Молитвама светих Отаца наших, Господе Исусе Христе, Боже наш, помилуј нас. Амин.

Свети Боже, свети Крепки, свети Бесмр гни, помилуј нас! (три пут)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и навек и у све векове. Амин.

Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе, очисти грехе наше; Владико, опрости безакоња наша; Свети, посети и исцели немоћи наше, имена Твојега ради. Господе, помилуј! (три пут)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и навек и у све векове. Амин.

Оче наш који си на небесима, нека је свето име Твоје, нека дође Царство Твоје, нека буде воља Твоја и на земљи као на небеси; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима нашим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од лукавога.

Господе, помилуј! (дванаест пута)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и навек и у све векове. Амин.

Приђите поклонимо се Цару нашему Богу!
Приђите поклонимо се Христу Цару нашему Богу!
Приђите поклонимо се самоме Христу Цару и Богу нашему!

Псалам 90.

Који живи у помоћи Вишњега настаниће се под окриљем Бога небескога. Рећи ће Господу: Ти си заштитник мој, и прибежиште моје, Бог мој, у кога се уздам. Он ће те избавити од замке ловачке, и од речи узбунљиве. Плећима својим осениће те, и под крилима његовим заклонићеш се; штитом ће те оградити истина његова. Нећеш се бојати страхоте ноћне, стреле која лети дању, ствари што иду по мраку, и несреће подневнога демона. Пашће поред тебе хиљада, и десет хиљада с десне стране теби, а теби се неће приближити. Али ћеш гледати очима својим, и видећеш плату грешницима. Јер си Ти, Господе надање моје! Вишњега си изабрао за уточиште своје. Неће те задесити зло, нити ће бич досегнути до тела твог. Јер ће Анђелима својим заповедати за тебе, да те чувају на свима путевима твојим. На руке ће те узети, да како не запнеш о камен ногом својом. На аспиду и на змију наступаћеш, и газићеш лава и змаја. Зато што се поуздао у мене, избавићу га; заклонићу га, јер је познао име моје. Викнуће ме и услишићу га; с њим сам у невољи, избавићу га и прославићу га. Дуга живота испунићу га, и показаћу му спасење своје.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и навек и у све векове. Амин.

Алилуја! Алилуја! Алилуја!

Слава Теби, Боже. (три пут)

Тропари (глас 8.)
Једини Творче који дубоком мудрошћу све човекољубиво уређујеш, и свима дајеш оно што је корисно, упокој, Господе, душе слугу Твојих, јер у Тебе наду положише, Творца и Саздатеља и Бога нашега.

Слава: и ниње: У Тебе имамо и бедем и пристаниште, и молитвеницу радо примљену код Бога, Којега си родила, Богородице безневесна, вернима спасење!

Тропари (глас 5.)
Упокој, Спасе наш, с Праведнима слуге Твоје, и усели их у дворовима Својим, као што је писано, не гледећи као добар на сагрешења њихова, вољна и невољна, и сва у знању и незнању учињена, Човекољупче!

Слава: и ниње: Од Пресвете Дјеве Ти засија свету, Христе Боже, и преко Ње нас показао си као синове светлости, помилуј нас!

Псалам 50.

Помилуј ме, Боже, по великој милости Својој, и по мноштву доброте своје очисти безакоње моје. Опери ме потпуно од неправде моје, и од греха мојега очисти ме. Јер увиђам безакоња своја, и грех је мој стално преда мном. Против Тебе самог згрешио сам, и пред Тобом зло сам учинио. Да се Ти нађеш праведан у пресуди Твојој, и без прекора у Твоме суђењу. Гле у безакоњу се зачех, и у гресима роди ме мати моја. Гле, истину љубиш, и јављаш ми непознатости и тајне свемудрости своје. Покропи ме исопом и очистићу се; умиј ме, и бићу бељи од снега. Објави ми радост и весеље, и нека оживи изнемогло тело моје. Одврати лице Своје од грехова мојих, и сва безакоња моја избриши. Срце ми чисто саздај, Боже, и дух прави понови у утроби мојој. Не одбаци ме од лица Твојега, и Духа Твога Светога не одузми од мене. Врати ми радост спасења Твојега, и духом добре воље поткрепи ме. Научићу безаконике путевима Твојим, и непобожни к Теби ће се обратити. Избави ме од крви, Боже, Боже спасења мојега; и језик ће мој славити правду Твоју. Господе, отвори усне моје, и уста моја објавиће хвалу Твоју. Јер да си хтео жртве, ја бих је принео; за жртве спаљенице не мариш. Жртва Богу то је дух скрушен; срце скрушено и смирено Бог неће презрети. По благости Својој, Господе, чини добро Сиону, и нека се подигну зидови Јерусалимски. Тада ће Ти бити пријатне жртве правде, спаљенице и дар савршен; тада ће се на Твом Олтару жртвовати теоци.

КАНОН ЗА УПОКОЈЕНЕ

Песма 1.

Прешавши пешке по дну мора као по суву, Израиљ, гледајући гонитеља Фараона где се топи, клицаше: Певајмо Богу песму победну.

Упокој, Господе, душу преминулог слуге Твога (име).

Ко може исказати висину и дубину мудрости Твоје Христе, и моћ Твоју неизмерну, како из ничега све створи одлуком и речју Својом Господе? Стога Те без престанка славимо и молимо: да милостиво примиш душу брата нашега (име), који се упокојио.

Упокој, Господе, душу пресељеног слуге Твога (име).

Праоца нешега Адама кога си првог створио, он би преварен некада у Едему, Избавитељу, и чу реч Твоју: У земљу ћеш опет отићи од које си и постао. Ти не трпе више да Ад држи Твоје саздање, Спаситељу наш, те га ослободи. Ослободи и брата нашега (име) и упокој га у царству небеском.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу.

Ти који си на висинама, постаде на земљи заједничар нашега тела смртнога, Владико непропадљивости, да све смртне начиниш бесмртнима и као некада оживиш. Зато и сада уврсти у домове праведника брата нашега (име) који се од нас преселио.

И сада и увек и у све векове. Амин.

Преславне се ствари говорише о Теби од поколења у поколење, о Ти Која смести у утроби Божју Реч Христа, и остаде чиста Богородица Марија. Зато избави на суду брата нашега (име) који се упокојио.

Песма 3.

Нема светога као што си Ти, Господе Боже мој, који си укрепио Верне Твоје, Благи, и утврдио их на камену исповедања Твога.

Упокој, Господе, душу преминулог слуге Твога (име).

Када дођеш, Боже на земљу са славом, и када дела свакога будеш стављао на мерила, и откријеш све помисли и речи наше, поштеди тада брата нашега (име) и избави га од осуде.

Упокој, Господе, душу пресељеног слуге Твога (име).

Када мртви са страхом и журбом оставе своје гробове, и када одјекне последња труба, Спаситељу наш, и стекну се страшни Анђели Твоји, Господе, поштеди брата нашега (име), и уврсти га у збор праведника.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу.

Док се небо и земља тресе. Милосрдни Господе, а стихије се у страху распадају, учини да слузи Твоме (име) буде светао сусрет, јер осим Тебе, Господе, он није знао за другог Бога.

И сада и увек и у све векове. Амин.

Показала си се виша од Херувима и Серафима, Богородице, јер Ти једина прими Бога који се не може сместити, сместивши Га у утроби Твојој. Зато Га моли да избави слугу свога (име) од осуде.

Затим Седален, глас 6.

Ваистину таштина је све и сва, а живот је сенка и сан; јер се узалуд отима сваки човек, као што рече Свето писмо: Када цео свет стечемо, онда ћемо се у гроб настанити, где су заједно цареви и просјаци. Зато Христе Боже, упокој престављеног слугу Твога, као Човекољубац.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у све векове. Амин.

Свесвета Богородице, за време живота мога не остави мене, људском старању не повери ме, него ме сама заштити, и помилуј ме!

Песма 4.

Христос је моја сила, Бог и Господ, богодолично пева часна Црква кличући од чиста ума, о Господу празнујући.

Упокој, Господе, душу преминулог слуге Твога (име).

Христе Боже, Господару живота и смрти, и владару бестелесних Сила и душа наших, када будеш страшно долазио на земљу у слави, са Анђелима својим да судиш свима народима, уврсти брата нашег (име) са десне стране Теби.

Упокој, Господе, душу пресељеног слуге Твога (име).

Господе Христе, приклони се к молитвама нашим и чуј молбе наше, и удостој као Човекољубац горњега грађанства Твојега, слугу Твога (име) који је преминуо са вером у Тебе, и да чује Твој слатки глас који га зове на покој.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу.

Сваки смртни одлази јер је земља и пепео, Ти једини Христе остајеш у све векове неизменљив, јер остајеш Бог, стога Те молимо удостој своје непрекидне радости, слугу Твога (име) да би Ти певао захвално: Слава сили Твојој, Човекољупче.

И сада и увек и у све векове. Амин.

Девојко и Мајко, Ти си радост верним душама, Ти си надање, Ти си уточиште и бедем и пристаниште вернима. Јер Сину својему износиш молбе наше, Пречиста, моли и сада Њега да избави од казне брата нашег (име) који је преминуо.

Песма 5.

Молимо се, Благи, Божанском светлошћу Својом озари душе оних који Ти с љубављу долазе рано, да знају Тебе, Речи Божја, истинитога Бога, који долазиш из мрака греховнога.

Упокој, Господе, преминулог слугу Твога (име).

Када дођеш Милосрдни Господе, са славом да судиш праведно овој земљи, и разлучиш праведне од неправедних као што је написано, уврсти на десну страну Твоју и упокој Свемилостиви Господе брата нашег (име) кога си од нас преселио.

Упокој, Господе, душу пресељеног слуге Твога (име).

Бескрајна је заиста казна онима који живеше разуздано; шкргут зуба, и црв који гризе вечно, и плач неутешни, Господе, огањ ужасни који се не гаси, и мрак вечни. Од свега тога избави слугу Твога (име) добри Господе!

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу.

Христе, Спаситељу наш, удостој бескрајне радости и обиља непропадљивости Твојега, брата нашега (име) који је починуо, јер Ти све наше погрешке у животу прашташ о Добри Господе, и он немаше другог Бога осим Тебе.

И сада и увек и у све векове. Амин.

У двема савршеним природама познајемо Те, Господе, Који си у двема вољама и дејствима непомешан, Сина Божјега, Који је од Деве примио тело. Њену божанствену икону поштујемо.

Песма 6.

Гледајући море живота, узбуркано буром искушења, ја сам прибегао Твоме тихом пристаништу, и вапијем Ти: изведи из пропасти живот мој, Многомилостиви!

Упокој, Господе, душу преминулог слуге Твога (име).

Рођени као пролазни и смртни, васкрснућмо као од сна непролазни, вели премудри Павле апостол, кад затруби труба. Но тада избави од осуде слугу Твога (име).

Упокој, Господе, пресељеног слугу Твога (име).

Помилуј Боже, помилуј слугу Свога у дан гњева, кад буде стао пред Тобом обнажен. Боже Спаситељу, ослободи тада онога страшног гласа Твојега који шаље у огањ.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу.

Постао си извор живота, божанским јунаштвом изводиш спутане, насели у рајску сладост раба свога (име) који се к теби са вером одселио.

И сада и увек и у све векове. Амин.

О, да се Твојим молитвама избави од осуде брат наш (име), Богородитељко чиста, и да га додирне божанствено просвећење Сина Божјега од Тебе неисказано рођенога.

Кондак, глас 8.

Са светима упокој, Христе, душу слуге Твога, где нема болести, ни жалости, ни уздисања, но где је живот бесконачни.

Икос

Ти си, Господе, једини бесмртан; створио си и саздао човека. А ми смо земни, од земље саздани, и у исту земљу ћемо отићи, као што си Ти, Створитељу наш, заповедио и рекао ми: "Земља јеси, и у земљу ћеш отићи", куда сви ми људи одлазимо, творећи надгробно ридање и песму: Алилуја, алилуја, алилуја.

Са светим упокој, Христе, душу слуге Твога, где нема болести, ни жалости, ни уздисања, но где је живот бесконачни.

Песма 7.

Анђео учини те усијана пећ даде росу светим младићима, а пламена заповест Божија убеди мучитеље Халдеје да кличу: Благословен јеси Боже отаца наших.

Упокој, Господе, душу преминулог слуге Твога (име).

Имајући на уму Господе, неиздржљивост Твога страшног доласка, када будеш судио по делима свакога од нас, вапијући молимо Те: не погледај, Спаситељу, на грехе слуге Твога (име), били они у знању или у незнању.

Упокој, Господе, престављеног од нас слугу Твога (име).

Дуготрпељиви Господе, неисцрпно море љубави према људима, немој потпуно да поставиш грехе брата нашег (име) на испиту његовом, него му све опрости и спаси га Христе Спасе наш.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу.

Молимо те најправеднији Судијо, када будеш мерио на мерилима дела брата нашег (име), немој судити по правди, него по милости и доброти Твојој, Спасе, претежући мерила која отежавају његова зла дела.

И сада и увек и у све векове. Амин.

Видећемо чудо над чудима: чудо Твога Рођења, Дјево чиста, Богородитељко; Нека Твоја милост учини нама чудо, и избави све нас и брата нашега слугу Твога (име) од будућег гњева, и спасе све нас.

Песма 8.

Светима си из пламена росу источио, и жртву си праведникову водом спалио, јер све што хоћеш, Христе Ти чиниш: Тебе величамо изнад свега у све векове.

Упокој, Господе, душу пресељеног слуге Твога (име).

Човекољубиви Господе Исусе, избави слугу Твога (име), да не буде одведен од Твога лица, и сачувај га од страшне претње Твоје, удостој га да буде просветљен познањем Тебе и да пева непрестано: Отроци благословите, Свештеници појте; људи преузносите Га у све векове.

Упокој, Господе, престављеног од нас слугу Твога (име).

Нека се окрене лице Товје, човекољубиви Господе Исусе, од оних који се никако не уздаше у Тебе, а милошћу и богатством благодати Твоје нека буду даривани они који вероваше у Тебе, јер смо народ Твој и стадо паше Твоје, и Тебе преузносимо у све векове.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу.

Господе Исусе Избавитељу наш, молимо Те, пехар страшни несмешаног напитка што је у Твојој руци, помешај са благошћу и избави од осуде слугу Твога (име), кога си примио са земље, и уврсти га у предео кротких, много милостиви Господе, да би Ти певао и благосиљао у све векове.

И сада и увек и у све векове. Амин.

Као слуге молимо Те, Богородице, песмом опевана, заједно са безбројним Анђелима и Светитељима: учини да молитве наше буду примљене за брата нашега (име), те да ликује са Светима и да пева Сину Твоме: Људи преузносите Га у све векове.

Песма 9.

Људима је немогуће Бога видети, на Њега не смеју ни чинови анђелски гледати; но кроз Тебе, Свечиста, јави се људима Син оваплоћени. Њега величајући, Тебе са небеским војскама прослављамо.

Упокој, Господе, душу упокојеног слуге Твога (име).

Када многомилостиви Господе Исусе, поставиш Своје страшно Судиште те земља и море са многим страхом и трепетом, журно пошљу Теби у сусрет све упокојене од створења света, не осрамоти Предобри Владико, брата нашега и слугу Твојега (име), који је с вером преминуо.

Упокој, Господе, заспалог слугу Твога (име).

У вечној успомени остај брате наш (име) који одлазиш на страшни пут, прими за твоју помоћ ове наше молитве као дар од нас, и ако, по Божјој милости, доспеш пред престо Цара славе, помоли се за нас Богу нашему.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у све векове. Амин.

Слово Божије и Сине јединородни Исусе Христе, овенчај верног слугу Твога брата нашега (име), снажном руком Твојом Владико добри. И оружјем војске небеске уништи сву силу непријатељску против душа наших, молитвама пречисте Царице наше Богородице, и спаси слугу Свога (име) у вечном царству Твоме. Амин.

Затим ови Тропари, глас 4.

Са духовима преминулих праведника упокој, Спасе, душу слуге Твога, чувајући га у блаженом животу који је у Тебе, Човекољупче!

У почивалишту Твоме, Господе, где почивају сви Твоји Светитељи, упокој и душу слуге Твога, јер си Ти једини Човекољубац.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу.

Ти јеси бог који је сишао у Ад, и ослободио сужње од окова; сам и душу слуге Твога, Спасе, упокој.

И сада и увек и у све векове. Амин.

Једина чиста и непорочна Дјево, која си Бога непорочно родила, моли да се спасе душа слуге Твога.

Молитва

Боже духова и сваког тела, који си смрт победио и ђавола сатро, и живот свету Твоме даровао; сам, Господе, упокој душу преминулог слуге Твога (име), у места светла, у места цветна, у месту одмора, одакле је одбегла свака болест, и жалост и уздисање. Сваки грех што је учинио, било речима, или делима, или помислима све му опрости, као благ и човекољубиви Бог, јер нема човека да живи а да не греши. Ти си једини без греха; правда је Твоја правда вечна, и реч је Твоја истина. Па Те молимо спомени, Господе, упокојеног слугу Твога (име), који је у нади на васкрсење, и живот вечни, у побожности и вери живот свој завршио, и опрости му свако сагрешење вољно и невољно, која је сагрешио речима и делима и помислима. И усели га у места светла, у места спокојна, и места одмора, где нема болести, брига и уздисаја. Него се светли светлост лица Твога, и где се од века веселе сви Свети Твоји: даруј њему и нама Царство Твоје, и наслеђе неизречених и вечних добара Твојих, и насладе Твога бескрајног и блаженог живота. Јер си Ти живот, и васкрсење, и покој преминулог слуге Твога (име), Христе Боже наш, и Теби славу узносимо, са беспочетним Твојим Оцем и пресветим и благим и животворним Твојим Духом, сада и свагда и кроза све векове. Амин.

Вјечнаjа памјат, вјечнаја памјат, вјечнаја памјат!

Бог да му душу прости!

Молитвама Светих Отаца наших, Господе Исусе Христе Боже наш, помилуј нас. Амин.

Када се молиш за множину, онда говори молитве у множини и читај своју читуљу. А на крају, ако хоћеш, спомени и овај општи Помјаник:

Помени, Господе, све синове србске који падоше за Твоју правду:
- на суву и на мору,
- на Косову и на Мишару,
- на Чегру и на Београду,
- у Срему и у Банату,
- пред Солуном и пред Цариградом,
- на Дрини, Сави и Дунаву,
- на Гучеву и Кајмакчалану,
- у Африци и у Азији.

Помени, Господе, све који погибоше на правди Бога у наше дане:
- у Краљеву и Чачку и Ужицу,
- у Крушевцу и Крагујевцу и све Србе православне, који погибоше широм домовине и целог света.

Помени, Господе, пострадале у Мачви и Банату, и у Срему и Бачкој, и у Славонији, и у Хрватској, и у Далмацији, и у Црној Гори, и у Шумадији.

Помени, Господе, браћу нашу србску што с вером у Бога помреше по тамннцама турским у Скопљу, и у Једрену, и у Стамболу, и у Азији. Помени оне који помреше по тамницама латинским, млетачким, јеретичким, свуда по свету.

Помени и упокој молимтисја и поклонимтисја. Амин.

Помени, Господе, сву нашу браћу србску која бише без кривице удављена, обешена, утопљена, посечена, отрована, која пострада са вером у Тебе и са надом у воскрсеније.

Помени, Господе, све сестре наше србске, које беху као жене, девојке или удовице одведене, заведене, продане, препродане, у хареме затворене, осрамоћене, угушене, посечене и убијене.

Помени и упокој молимтисја и поклонимтисја. Амин.

Помени, Господе, и браћу нашу србску која страдаше, намучени бише и у оборима затворени, полудеше у Нежидиру, Болдогасоњу, Араду и другим местима Европе, где их безбожници и јеретици гладном смрћу уморише, душе им у Рај усели и у небеску Србију уведи да приме на небу стоструку награду за муке и сузе и јаде и неправде и срамоте које преживеше на земљи имена Твојего ради. Вечна им памјат, вечна им памјат, вечна им памјат. Бог да им душе прости!

Молитвама светих Отаца, Господе Исусе Христе, Боже наш, помилуј нас. Амин.

 

ПРАВОСЛАВНИ КАНОНИК, издаје манастир Денковац, 2004.
с благословом Епископа шумадијског Господина Јована