КАНОН ЗА БОЛЕСНИКА

 

Песма 1.

Некада по мору раздвојеном штапом, Израиљ пређе као по копну, крстобразно приправљајући стазе; тога ради појмо, хвалу одајући чудесном Богу нашем, јер се прослави!

Припјев: Милостиви Господе, услиши молитву слугу Својих што Ти се моле!

У дан туге што наиђе на нас, к Теби, Христу Спасу, припадајући, милост Твоју молимо. Олакшај болест слуге Твога, кажи нам речи које си капетану изрекао: Иди, ево здрав је слуга твој.

Милостиви Господе, услиши молитву слугу Својих што Ти се моле!

Молитве и молбе са уздисајима Теби узносимо, Сине Божији, помилуј нас. Одигни овога што на одру болести лежи, као некад раслабљеног, речју Својом: Узми одар свој, отпуштајући ти се греси твоји.

Слава: Клањајући се икони Твојој, Христе са вером је целивамо, и за болесника здравље молимо, попут жене крвоточиве, која, дотакавши се краја хаљине Твоје, задоби исцељење од недуга.

И ниње: Пречиста Владичице Богородице, свима сигурна Помоћнице, не презри нас који к Теби припадамо, но по доброти Својој моли Сина Свога и Бога да подари здравље болеснику, да Те са нама прославља.

Песма 3.

Ти, Који си из небића све привео у биће, речју стварајући, духом савршавајући, Сведржитељу Вишњи, у љубави Твојој утврди ме.

Милостиви Господе, услиши молитву слугу Својих што Ти се моле!

Овај који је од тешких болести на земљу оборен, Теби, Христе, са нама вапаје узноси: здравље у телу његовом подари, као некад Језекији кад пред Тобом плакаше.

Милостиви Господе, услиши молитву слугу Својих што Ти се моле!

Погледај, Господе, на смирење наше и не помињи безакоња наша, но болесника овог ради вере његове речју исцели, да се Име Твоје, Христе Боже, прославља.

Слава: Не допусти, Христе, да се на Цркву, у којој Ти се молимо, а коју си Ти освештао, хуле изричу, но подигни на невидљив начин овога који у невољи на одру болести лежи, да не кажу неверници: где ли је Бог њихов?

И ниње: Икони Твојој пречистој, Богородице, руке подижући, вапијемо: услиши молитву слугу Својих и спаси овога који у болести лежи, да, када устане, испуни завете што у жалости усне његове изрекоше.

Сједален (глас 8.)

Мене, који на одру греховном лежим и који сам страстима озлеђен, посети, Милостиви, у болести мојој, као што си Петрову ташту подигао и раслабљеног кога на одру носијаху спасао, Ти Који немоћи рода људскога понесе. Јер Тебе, Христе Боже наш, Јединога знамо као Трпељивог и Милосрдног, и Милостивог Лекара душа и тела, Који слабости допушташ и изнова исцељујеш, и Који опроштај онима што се кају због сагрешења њихових дарујеш, јер си Једини милосрдан и милостив.

Слава: Ја грешни к Теби плачем на одру своме лежећи: подари ми опроштај, Христе Боже, и од болести ове подигни ме, и свих греха што их од младости своје учиних отпуштење ми, и молитвама, Богородице, подари.

И ниње: Умилостиви се и спаси ме, са одра болести подигни ме, јер ми снага изнеможе, и сав сам очајањем обузет: Мати Божија Пречиста, исцели мене који се љуто мучим, јер си Ти православнима Помоћница.

Песма 4.

Љубави си непомериве према нама темељ положио, Господе, јер си Јединороднога Сина Свога нас ради на смрт дао; стога Ти кличемо благодарно: слава сили Твојој, Господе!

Милостиви Господе, услиши молитву слугу Својих што Ти се моле!

Теби се, Творче, кајемо за грехе своје, јер Ти не желиш смрти грешника: зато оживи и исцели болесника овог, да уставши, послужи Теби, доброту Твоју са нама објављујући.

Слава: Сузе си Манасијине, и покајање Ниневљана, и исповедање Давидово примио, и убрзо им спасење подарио; и наше молитве сада прими, подај здравље болеснику за кога Ти се молимо.

И ниње: Подари нам милост Твоју, Дјево, јер се увек на Тебе надамо; здравље болеснику испроси, Богородице, Ти Која руке Своје исцељујуће са Претечом Господу Богу пружаш.

Песма 5.

На земљи си се јавио, Невидљиви, и као човек добровољно поживео, Несазнајни; к Теби са јутарњом молитвом припадајући, певамо ти, Човекољубче.

Милостиви Господе, услиши молитву слугу Својих што Ти се моле!

Кћер Јаирову, која већ беше умрла, оживео си као Бог; и сада, Христе Боже, из предворја смрти удаљи овога болесника, јер си Ти пут и живот свима.

Милостиви Господе, услиши молитву слугу Својих што Ти се моле!

Ти, Који си сина удовичиног оживео, Спасе, и сузе њене на радост обратио, спаси слугу Твога што од недуга копни, да и наша патња и бол у радости прођу.

Слава: Ти, Који си огањ грознице ташти Петровој додиром Својих исцелио; и сада подигни болесног слугу Свога, да, уставши попут Јоне, Теби послужи.

И ниње: Ми жалосни, смирени, грешни, који смелости немамо, к Теби, Пречиста Богомати, вапијемо: умоли Сина Свога Христа да подари болеснику здравље телесно.

Песма 6.

Најкрајњи бездан греха прогута ме, ево нестаје духа мога: но Ти, Владико, пружи многомоћну руку Своју и спаси ме као Петра, јер ти над свим управљаш.

Милостиви Господе, услиши молитву слугу Својих што Ти се моле!

Имајући пучину милосрђа и милости, Христе Боже, услиши мољења слугу Твојих: јер си Ти преко Петра Тавиту васкрсао, Ти и сада овога који у болести лежи подигни, послушавши молбе молитвеника црквених.

Милостиви Господе, услиши молитву слугу Својих што Ти се моле!

Лекару душа и тела наших, Христе, Ти, Који си немоћи целога света понео, и Енеју преко Павла исцелио, и сада исцели болесника молитвама светих апостола Твојих.

Слава: Обрати, Христе, на радост ридање због овог који у немоћи пати, да, задобивши милост Твоју, уђу у дом Твој са даровима заветованим, славећи Тебе, Јединога у Тројици Бога.

И ниње: Ходите, пријатељи, поклонимо се Мати Божијој, Која се за болесног моли, јер Она власти има да скупа са бесребреницима, немоћне исцељује, невидљиво их помазајући јелејем духовним.

Кондак (глас 3.)

Душу моју, Господе, што у гресима свакојаким пребива, делима неумесним раслабљену, Божанским човекољубљем Својим подигни, као што си некада раслабљенога дигао, да, Тобом спасаван, кличем: подари ми исцељење, Христе милостиви!

Икос

Ти, Који у руци Својој све држиш, Исусе Боже, Који си сабеспочетан Оцу и са Духом Светим над свим владаш, у телу си Се јавио, немоћи исцељујући, и страсти си људске очистио, слепима вид даровао, раслабљеног речју Божанском подигао, начинивши га кадрим да право ходи и заповедивши му да одар свој на раме узме. Стога ми сви са њим кличемо и певамо: подари ми исцељење, Христе милостиви!

Песма 7.

Некада се златноме лику, кумиру персијском, три младића не поклонише, усред пећи појући: благословен си, Боже отаца наших!

Милостиви Господе, услиши молитву слугу Својих што Ти се моле!

Дугу и љуту болест Јову, који приштевима прекривен у пепелу сеђаше и Теби се мољаше, исцелио си речју Својом, Господе; и сада се у цркви за болесника овога молимо: исцели га на невидљив начин по доброти Својој, молитвама Светих Твојих.

Слава: Сви знамо да морамо умрети, јер је таква воља Твоја, Боже наш: али за кратко, Милостиви, молимо Те, подај здравље овоме који болује, смрт на живог обрати, жалоснима утеху подари.

И ниње: Потпору и помоћ пружај нама сиротима, Богородице, јер Ти знаш за време и час у који ћеш умолити Сина свога и Бога нашега да болеснику здравље и опроштај свих грехова подари.

Песма 8.

Богу Живоме служећи, у Вавилону младићи патње поднеше, за свирале и певање не марећи, и усред пламена стојаху, песму богодоличну појаху, кличући: благословите, сва дела Господња, Господа!

Милостиви Господе, услиши молитву слугу Својих што Ти се моле!

Милост покажи, Владико, у болести слузи Своме, и брзо га исцели, милостиви Христе Боже; немој га још судњој смрти предати, да би Ти покајање принео, јер си Ти Сам казао: Не желим смрти грешника.

Милостиви Господе, услиши молитву слугу Својих што Ти се моле!

Твоја преславна чудеса, милостиви Господе, нека се и нама покажу: демоне одагнај, немоћи уништи, ране исцели, болести излечи, од враџбина и чарања и од сваке немоћи избави нас.

Слава: Ти, Који си запретио ветровима морским, Христе, и страх ученика у радост обратио, и сада тешким болестима што муче слугу Твога запрети, да се сви узрадујемо, хвалећи Те у векове.

И ниње: Избави, Богородице, од жалости које нас снађоше, од сваковрсних немоћи, од тровања и враџбина, од демонских привиђења и замки злих људи и од изненадне смрти, молимо Ти се.

Песма 9.

На гори Синајској угледа у купини Мојсије Тебе, Која си огањ Божанства у утроби зачела, не будући опаљена; Данило Те виде као гору стамену, штап процветали, Исаија клицаше, од корена Давидова.

Милостиви Господе, услиши молитву слугу Својих што Ти се моле!

Изворе живота, Даваоче милости, Христе, немој окренути лица Својега од нас: олакшај бол овоме који је од болести напаћен, и подигни га као што Тадеј подиже Авгара, да Те свагда са Оцем и Светим Духом прославља.

Милостиви Господе, услиши молитву слугу Својих што Ти се моле!

Верујући речи Јеванђељској, опомињемо се онога што си обећао, Христе, казавши: Иштите и даће вам се; стога и сада, пред Тобом стојећи, молимо ти се: подигни са одра болести у здрављу овога који је немоћу љутом обузет, да скупа с нама Тебе велича.

Слава: Овај који је немоћима и невидљивим ранама изнутра мучен, к Теби, Христе, са нама вапије: немој нама, Господе, и не нас ради, јер смо сви гресима испуњени, него молитвама Мати Твоје и Претече подари исцељење болеснику овоме, да Те сви прославимо.

И ниње: Пречиста Мати Божија, са свима Светима Тебе призивамо: са Анђелима и Арханђелима, са Пророцима и Патријарсима, са Апостолима, са Преподобнима, и Праведнима моли се Христу Богу нашем да подари здравље болеснику, да бисмо Те сви величали.

Молитва

Боже силни, Који све милостиво уређујеш на спасење роду људскоме, посети овог слугу Свога (име) , који призива име Христа Твога: исцели га од сваке немоћи телесне, и отпусти му грех и саблазни греховне, и свако искушење, и сваки напад непријатељски од слуге Твога удаљи. И подигни га са одра греховног, и у Цркву Твоју Свету врати га душом и телом здравог, да добрим делима са свима људима слави Име Христа Твога, јер Теби славу узносимо, са Беспочетним Твојим сином и са Светим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

Молитве за болеснике

Тропар (глас 4.)

Ти си, Христе, једини брзи заступник; скоре посете вишње удостој напаћеног слугу Твога (име) , и избави га од немоћи и горких болести; и подигни га да Ти поје и непрестано слави Тебе, молитвама Богородице, Једини Човекољубче.

Кондак (глас 2.)

Као што си некада, Спасе, Петрову ташту подигао и раслабљеног кога на одру носијаху исцелио, тако и сада, Милостиви, посети и исцели овог страдалника који на одру болести лежи и жалац ране смртне подноси.

Јер си Ти Једини немоћи и болести рода нашега понео, и све си кадар учинити, као Многомилостиви.

Молитва

Владару, Сведржитељу, Свети Царе, Који кажњаваш и не погубљујеш, Који клонуле подижеш и пале усправљаш, и телесне патње људске на добро управљаш: молимо Ти се, Боже наш, слугу Твога (име) , који у немоћи пребива, милошћу Својом посети, опрости му свако сагрешење вољно и невољно. О, Господе, ниспошљи исцељујући силу Своју с небеса, дотакни се тела његовог, жар грознице угаси, укроти бол и сваку немоћ притајену, буди лекар слузи твоме (име) , подигни га из постеље болести и са одра тескобе његове читавог и свесавршеног: подари га Цркви твојој да Ти у добру угађа и чини вољу Твоју. Јер је Твоје да нас милујеш и спасаваш, Боже наш, и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

ПРАВОСЛАВНИ КАНОНИК, издаје манастир Денковац, 2004.
с благословом Епископа шумадијског Господина Јована