КАНОН ПРЕД СВЕТО ПРИЧЕШЋЕ

(глас 2.)

 

Песма 1.

Ходите, људи, певајмо песму Христу Богу, Који је раздвојио море и водио људе, које изведе из египатског ропства, јер се прослави.

Нека ми свето Твоје Тело и часна Крв, милосрдни Господе, буде хлеб вечнога живота и исцељење од разноврсних слабости.

Удостоји, Владико, мене недостојнога да примим, да једем и да пијем Пречисто Твоје Тело и Пречисту Твоју Крв са жељом и са вером.

Слава: Упрљан непристојним делима јадним, недостојан сам да се причестим Твојим Пречистим Телом и Божанском Крвљу, Христе; ипак ме удостој тога.

И ниње: Благословена Богоневесто, Земљо добра, Која си произвела Клас неоран и спасоносан свету, удостој ме да се спасем једући Овај.

Песма 3.

Ирмос: Утврдивши ме на камену вере, охрабрио си ме да се успротивим непријатељима својим. Стога се обрадова дух мој песми: Нема светога као што је Бог наш, и нема праведнога осим Тебе, Господе.

Христе, подај ми сузе које чисте прљавштину срца мога, да бих очишћен добром савешћу, са вером и страхом приступио, Господару, причешћу божанских Дарова Твојих.

Удостој ме, Господе, да се без осуде причестим Твојим Телом и Твојом Крвљу и да славим Твоју доброту.

Слава: Нека ми Пречисто Тело Твоје, Човекољубче, и Божанска Крв буде на отпуштење грехова, на заједницу Светога Духа, на живот вечни и одстрањење страсти и жалости.

И ниње: Пресвета Трпезо Хлеба Живота, Који је по милости сишао одозго и даје нови живот свету, удостој сада и мене недостојног да са страхом окусим и будем жив.

Сједален

Нека ми буде као светлост и ватра, Господе, примање пречистих и животворних Твојих Тајни, која спаљује греховну плеву, и која ме просвећује ка истинском богопознању. Нећу Светињи издати демонску лаж, нити ћу Теби дати пољубац лажни, него као блудница прилазим Ти, и као разбојник молим Те и вапијем Ти: Помени, Господе, и мене у Царству Твоме.

Песма 4.

Ирмос: Дошао си од Дјеве не заступник, не Анђео, већ Ти сам, Господе, оваплотивши се, и спасао си ме целог човека. Стога Ти кличем: Слава моћи Твојој, Господе.

Зажелео си, Многомилостиви, да, оваплотивши се нас ради, будеш заклан као овца ради грехова људских. Стога Те молим, очисти и моје грехе.

Исцели, Господе, ране душе моје и освети ме, целог; и удостој ме, Господару, да и ја бедни учествујем у Твојој божанској Вечери Тајној.

Слава: Стојмо сви са страхом и трепетом, подигнимо очи наше умне горе ка Небу, и Спаситељу нашем рецимо: Учврсти нас, уразуми, утврди нас Господе у страху Твоме.

И ниње: Умилостиви, Владичице, и према мени Оног Који је од утробе Твоје, и сачувај ме, слугу Твог, чистим и непорочним, да бих се примивши духовни бисер, осветио.

Песма 5.

Ирмос: Даваоче светлости и Творче векова, Господе, води нас у светлости Твојих заповести, јер сем Тебе другога Бога не знамо.

Као што си предсказао, Христе, нека, дакле, буде и ништавном слузи Твоме! И у мени обитавај, као што си обећао, јер ево једем Твоје Божанско Тело и пијем Твоју Крв.

Укаљану душу и уста моја нечиста умиј, Господе, не смем сада да се приближим к Теби Христе да примим Тело Твоје, а Ти ме Господе учини достојним.

Слава: Речи Божја и Боже, жар Тела Твога нека мени помраченоме буде на просвећење, а Крв Твоја на очишћење оскрнављене душе моје.

И ниње: Маријо, Мати Божја, часно Обиталиште миомира, молитвама Својим начини ме сасудом избраним, да се причестим Светињама Сина Твога.

Песма 6.

Ирмос: Ваљајући се у греховном понору, призивам неиспитљиви понор милосрђа Твога: Боже, изведи ме из трулежи.

Са страхом и трепетом приступамо сви ка Божанским Тајнама Христовим и примамо Свето Тело Његово и Свету Крв Његову.

Ум, душу и срце освети, Спасе, и тело моје и удостој ме, Господару, да неосуђено приступам страшним Тајнама.

Слава: О, да бих се помоћу причешћа светим Тајнама Твојим, Христе, удаљио од страсти, умножио Твоју благодат и осигурао живот.

И ниње: Света Речи Божја, Боже, молбама свете Мајке Твоје, освети мене целог, који сада прилазим божанским Тајнама Твојим.

Кондак (глас 2.)

Христе, не презри ме да сада узмем Хлеб, Тело Твоје и Божанску Крв Твоју, Господару, и да се бедник причестим пречистим Тајнама Твојим; нека ми не буде на суд, него нека ми буде на живот вечни и бесмртни.

Песма 7.

Ирмос: Премудра деца не послужише златном идолу, и сама у огањ уђоше, и богове њихове исмејаше, и ороси их Анђео: Услишена је молитва уста ваших.

Душо моја очајна, душо моја страсна, гледајући дивне и преславне Тајне уплаши се, отрезни се и уздахни, у прса се ударај, завапи и проговори: Очисти ме, Боже, као блудника.

Нека ми, Христе, причешћивање бесмртним Тајнама Твојим сада буде извор добра, светлост, и живот и бестрашће, а и на напредак и умножење најбожанскије врлине, Једини Добри, да бих Те славио.

Слава: Дај да се избавим од страсти, и непријатеља, и невоља, и сваке беде ја који сада с трепетом и љубављу, Човекољубче, приступам Твојим бесмртним и божанским Тајнама и певам Ти: Благословен си, Господе, Боже Отаца наших.

И ниње: Тебе, Богоблагодатна, Која си на надуман начин родила Спаситеља Христа, молим сада Чисту ја слуга Твој нечисти: од прљавштине тела и духа очисти мене целога који сада желим да приступим пречистим Тајнама.

Песма 8.

Ирмос: Бога, Који је сишао јеврејским младићима у ужарену пећ, и пламен у росу претворио, опевајте дела као Господња, и величајте у све векове.

Боже, Спаситељу мој, удостој сада и мене очајнога да будем, Христе, причасник небеских, и страшних, и светих Твојих Тајни, и Твоје божанске и тајне Вечере.

Прибегавши под Твоје милосрђе, Добри, са страхом Ти вапијем: остани у мени, Спасе, и ја, као што си рекао, у Теби; јер ево уздајући се у милост Твоју, једем Тело Твоје и пијем Крв Твоју.

Слава: Дрхћем примајући огањ, да не будем опаљен као восак или као трава. О, страшног тајанства! О, милосрђа Божјег! Како се ја ништаван причешћујем божанским Телом и Крвљу и постајем бесмртан?

И ниње: У утроби Твојој Богомати, испече се истински Хлеб Живота, сачувавши неповређено Твоје девичанство, Пречиста; зато Те, као Хранитељку нашу, молимо кроза све векове.

Песма 9.

Ирмос: Беспочетног Родитеља Син, Бог и Господ, оваплотивши се од Дјеве јави се нама, да просвети помрачене да сабере растурене. Стога величамо свехвалну Богородицу.

Окусите и видите, Христос је Господ, Који ради нас поставши у давнини сличан нама, и једном приневши Себе као жртву Оцу Своме, увек приноси Себе, освећујући оне који се причешћују.

Господару, душом и телом да се осветим, да се просветим, да се спасем, да постанем дом Твој кроз причешће светим Тајнама, имајући Те у мени жива са Оцем и Духом, многомилостиви Добротвору.

Слава: Нека ми буде као огањ и као светлост Тело Твоје и Крв Твоја пречасна, Спаситељу мој, спаљујући вештаство греха и сажижући трње страсти, и просвећујући ме целог да бих се клањао Твоме Божанству.

И ниње: Бог се оваплоти од Твоје чисте крви: стога Ти сваки нараштај пева, Владарко, а мноштво духовних бића слави Те, јер јасно угледаше да Тобом постаде човек Онај Који влада свиме.

 

ПРАВОСЛАВНИ КАНОНИК, издаје манастир Денковац, 2004.
с благословом Епископа шумадијског Господина Јована