КАНОН СВИМА СВЕТИМА

(глас 8.)

 

Песма 1.

Ирмос: Некада Мојсијев чудотворни жезал, крстолико испружен, раздели море и потопи ратоборног Фараона, а спасе Израиљ, који је пешке бежао певајући песму Богу.

Архангелима: Беспочетни Логосе, даруј нам као човекољубив Твоју богату милост светим молитвама Херувима, Серафима, Власти, Престола и божанских Сила, Анђела, Арханђела, Војвода и Господства.

Светима: Помози ми, Претечо Господњи, Христа молећи, скупе Пророка, саборе Апостола и војске Мученика, усрдно молите Господара свих да спасе мене овладалог многим гресима.

Слава: Божанствене жене, које сте се добро бориле и подвизавале, саборе Јерарха, Преподобни и Праведни, чесни Свештеномученици, свесрдно молите да добију вечна блага они што Вас славе.

И ниње: Владарко и једина Добра, ум мој заробљен телесним сластима сав ослободи, и покажи ме кроз добра дела најистинскијим слугом Сина Твога да бих Те славио како треба.

Песма 3.

Ирмос: Христе, Који си у почеку разумом небеса утврдио и земљу на водама основао, утврди ме на камену Твојих заповести, јер нема светог осим Тебе, једини Човекољубче.

Понизно вас молим, о Серафими, Власти, Херувими, Господства, Војводе, Престоли, и Арханђели са свима Анђелима, свесрдно молите Искупитеља да ме избави од саблазни вражијих.

Са Пророцима и хоровима Мученика, светих Апостола, Јерарха, Преподобних, и Свештеномученика што у крви преминуше, моли се усрдно, Претечо, да задобијем најпростији живот.

Слава: Жене, које се јуначки бористе, и сјајно подвизавасте, и врага победисте, молите се усрдно да и ми узмемо удела у оној наслади и непролазној слави које се ви удостојисте.

И ниње: Најбогоблагодатнија Чиста, са вишим Чиновима, са свима мудрим Апостолима, и Мученицима, и Пророцима, моли се усрдно да добијемо потпуно разрешење грехова.

Сједален, глас 8.

Вршећи свети спомен Праотаца, Отаца, Патријараха, Апостола, Мученика, Пророка, Светитеља и Преподобних Твојих, Подвижника и Праведника, и свакога имена записаног у Књизи Живота, ми их све подстичемо на молитву, молећи се: умири свет Твој по молитви њиховој, као Човекољубац, да бисмо Ти сви клицали: Боже прослављен у савету Светих Твојих, Ти си заиста Онај Који је достојно прославио Њихов спомен.

Слава: и ниње: Небеска Врата и Ковчег, Пресвету Гору, Светли Облак прославимо, Неопаљиву Купину, духовни Рај, Евино избављење, велику Ризницу целе васељене, јер се у Њој изврши спасење света и отпуштење старих сагрешења. Ради тога ми Јој кличемо: Моли се Сину Твоме, да дарује опроштај грехова онима који се побожно клањају пресветом Породу Твом.

Песма 4.

Ирмос: Ти си снага моја, Господе, Ти си сила моја, Ти си мој Бог, Ти моје радовање Који си нашу убогост посетио не напустивши наручје Очево, стога Ти с пророком Авакумом кличемо: слава сили Твојој Човекољубче.

Погледај, Христе, и молим ти се, не презри мене, роба свих грехова, него се молитвама свих Твојих светих Анђела, Мученика и Апостола смилуј на мене, спаси ме и покажи ме наследником Твога Царства као милосрдан.

Претечо, проповедниче Христа, угасли светилник срца мога сада упали ти, који си већ светилник Духовног Сунца, и моли се са Пророцима и свима Светима да у усрдном покајању проведем свој привремени живот.

Слава: Нека ми засија светлост покајања, Човекољубче, посредништвом оних што су Ти, Исусе, у светлости служили: светих Жена, Јерарха и Мученика Твојих, Проповедника, Апостола и Свештеномученика, и удостој ме да добијем спасење.

И ниње: Свесвета, Која си једино оваплоћеног Бога родила, Њега моли да нас у страшни Дан све спасе, и избави мука, и удостоји вечнога живота и светлости са онима што су му добро служили.

Песма 5.

Ирмос: Заиста си ме одгурнула од лица Твога, Светлости Незалазна, те ме је бедника покрила непријатељска тама. Но обрати ме, и путеве моје управи к светлости заповести Твојих, молим ти се.

Милосрдни Господе, сада Те моле умне Силе, Власти, Престоли, Серафими, Господства, Анђели са Арханђелима, и Војводама: Милостив буди људима Твојим и спаси их као милосрдан.

Претечо блажени, који си на необичан начин живео, одстрани ме од сваке казне, усрдно молећи Исуса Човекољубца са божанским Пророцима и Апостолима, Јерарсима и светим војскама Мученика.

Слава: Господе, Који си Своје Јерархе и Свештеномученике просветио, и божанско друштво чесних Жена, које су се подвизавале прославио, молитвама њиховим, смилуј се на нас, знајући моја безбројна сагрешења.

И ниње: Пресвета Дјево, Која си Пресвету Реч родила, отерај од душе моје сваку чамотињу и тугу, и упућуј мој разум да чини божанска дела да бих Те славио вером и љубављу.

Песма 6.

Ирмос: Смилуј се на мене, Спаситељу, јер су многобројна безакоња моја и из провалије зала изведи ме, молим Ти се, јер Теби завиках, стога услиши ме, Боже спасења мога.

Херувими, Престоли, Господства, Анђели, Арханђели, Војводе и Силе, молите Господара целокупне твари да ме избави од тамошњих предстојећих мука.

Претечо, проповедниче Христа, са скупом Апостола и војском Мученика, усрдно моли човекољубивог Бога нашег Исуса, да обретемо милост у дан Суда.

Слава: Текло, вођо Жена које су се истрајно подвизавале, моли са Њима Господа милосрдног да нас избави од таме страсти и многоструких опасности.

И ниње: Ми верни славимо Тебе, најбогоблагодатнија Владарко, јер си преславног Бога родила, Њега моли усрдно, Чиста, да се град и људи Твоји спасу у миру.

Кондак, глас 8.

Као првине природе васељена, Ти приноси богоносне мученике, Господу, Градинару творевине, Њиховим молитвама, Многомилостиви у дубоком миру сачувај Богородицом Цркву Твоју, људство Твоје.

Икос

Они што по свој земљи мучеништво поднесоше и на небо се преселише, Они што страдања Христова подражаваше и страдања наша уклонише, данас се овде скупљају представљајући Цркву првородних као ону која носи на себи лик небеске Цркве и кличе Христу: Ти си Бог мој, Многомилостиви, сачувај ме Богородицом.

Песма 7.

Ирмос: Некада се у Вавилону огањ постиде Божјега силаска, стога младићи певаху, играјући радосним ногама у пећи као по ливади: Благословен си, Боже Отаца наших.

Заједничарењем у Невештаственом и Свебогатом, ви свети Анђели, који сте Друге Светлости од Прве Светлости, радошћу се испунисте, стога кличем: Просветите ум мој, који је увек помрачен житејским страстима.

Блажени скуп Апостола са божанским Претечом, страдаоцима и светим Пророцима, Јерарсима и Преподобнима, моле Те, Човекољубче: Опрости нам сва сагрешења.

Слава: Уклони невољу душе моје, Христе, и смилуј се на њу посредништвом Свештеномученика, Јерарха и Преподобних Твојих, нека се не постидим када будем пристао Твоме Престолу.

И ниње: Као огњенолики Престо носиш Цара твари, Њега усрдно моли, Дјево, са блаженим и светим Женама, да будем удостојен Царства Његовог, ја који са вером славим Твоје посредништво.

Песма 8.

Ирмос: Халдејски тиранин бесан, седмоструко ужеже пећ за побожне. Али када виде да су они спасени јачом силом, он ускликну: Творца и Избавитеља, ви младићи, хвалите, ви Свештеници, славите, ви људи, величајте кроза све векове.

О Херувими огњенолики, Серафими многооки, Престоли, Власти, Војводе, Анђели, сви Арханђели, и свештена Господства, молите се с блаженим Претечом, Пророцима, Апостолима, Јерарсима, Преподобнима, и свима Праведницима, да будемо помиловани.

Нама, притиснутим искушењима обмањивача, и збуњенима, пружите помоћ, Петре, Павле, Јакове и Вартоломеје, и Томо, и Филипе, Андреје, Марко с Луком, и Јоване, пријатељу Христов, Симоне и Јудо свеблажени, и Матеје превелики.

Слава: Сјајнији од сунчевог блеска постао си, Стефане, први од Страдалника, моли се са свима да сви будемо озарени и да избегнемо сваку таму греха ми који кличемо Владару: Свештеници хвалите, људи величајте, кроза све векове.

И ниње: Учини, Свечиста, да добродетељним животом следујемо онима што свето поживеше, одбацивши непријатеље који ме немилосрдно салећу и непрестано узнемиравају, како бих склизнуо у телесне страсти, да бих, радујући се, клицао: Људи, величајте Христа увек.

Песма 9.

Ирмос: Зачуди се томе небо и удиви се сва земља, јер се Бог као човек у телу јави, и утроба Твоја поста пространија од неба, стога Те, Богородице, величају Вође Анђела и људи.

О, божанске Власти и Херувими, Серафими, Господства, Анђели, Престоли, Војводе, и Силе свеславне, и свети Арханђели, молите се Богу да добро живимо, да добијемо спасење и да се избавимо од опасности.

Са свима Пророцима, као онај који си виши од Пророка, Претечо, удостој свих добара и нас, злостављане страстима, и увек поробљаване искушењима лукавога у житејским варкама, да бисмо Вас са вером поштовали.

Слава: Свеславна божанска дванаесторице Апостола, са свима Мученицима, Свештенослужитељима, и Свештеномученицима, светим Пророцима, и блаженим Преподобнима и Праведницима и Женама које су се истрајно бориле, сатворите за нас молитву Човекољубцу.

И ниње: Доброљубива Дјево, моли доброг Сина Твог и Господа да душу моју, стално преварену нападима душегубних змија и изнемоглу, исцели и спаси и удобри свима светлоносним узлажењем.

 

ПРАВОСЛАВНИ КАНОНИК, издаје манастир Денковац, 2004.
с благословом Епископа шумадијског Господина Јована