КАНОН преподобном ПАЈСИЈУ ВЕЛИКОМ

празнује се 02.јула/19.јуна
(који има благодат од Бога да избави мука умрле без покајања)

 

Тропар, глас 2.:

Божанском љубављу од младости рањен, Преподобни, све лепоте овог света презревши, Христа јединог заволео си, тога ради у пустињу населио си се, и Божанске посете удостојио се, Коју је тешко и ангелским очима гледати, те паде и поклони се. Велики, пак, Дародавац, као Човекољубац рече ти:''Не бој се возљубљени Мој. Дела су Ми твоја угодна, и стога ти дајем дар: за којег год грешника се помолиш, греси ће му бити опроштени.'' А ти, разгоревши се у свој чистоти срца, воду си узео, Недодиривог додирну оправши Му ноге, попио си ту воду обогативши се даром чудотворења: да болесне исцјељујеш, демоне од људи одгониш и грешнике од мука молитвом својом да избављаш. О, преподобни Оче Пајсије, молим те да се помолиш за мене као што ти Бог обећа, јер од свих грешника ја сам највећи; да ми Бог подари време за покајање и опрости ми сагрешења као Благ и Човекољубив да бих Му са свима и ја запевао: Алилуја!

Канон преподобном ПАЈСИЈУ ВЕЛИКОМ, глас 6.

Песма 1.

Иримос: Помоћник и покровитељ би ми на спасење, овај је Бог мој и прославићу Га, Бог оца мога, и хвалићу Га, јер се славно прослави.

Преподобни Оче Пајсије Велики, моли Бога за нас!

Богу Који све умудрује, моли се преподобни Оче за слугу свог, да ми отвори уста недостојан и покрене ми језик немушти; скученост и неречитост, Оче, уклони благодаћу Духа Светог која је у теби, да бих опевао чудеса твоја.

Преподобни Оче Пајсије Велики, моли Бога за нас!

Почећу хвале вредно и душекорисно Житије твоје од детињства, јер као што некада Египат даде Мојсеја који се припадањем Богу и чудима великим прослави, тако и сада по други пут тебе ради, оче Пајсије, прослављен показа се Египат, обогаћен твојим часним именом и многим врлинама којима те Господ обдари, Њега моли да спасе душе наше.

Преподобни Оче Пајсије Велики, моли Бога за нас!

У Царство небесно ушавши уским и тегобним путем по заповести свога Владике Христа, широки и пространи пут презрео си, Преподобни Оче Пајсије; помраченост ума мога уклони како бих могао да малу молитву своју принесем у пречасни спомен твој.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу и сада и увек и у векове векова, Богородичен :

Дух скрушен подај ми, Блага, смирено срце, чистоту ума, исправљење живота и опроштај грехова.

Песма 3.

Иримос: Утврди, Господе, на камену заповести Твојих, ка добру покренуто срце моје, јер си Ти једини Свет и Господ.

Апостолу Петру – Камену вере, уподобио си се, Преподобни Пајсије, јер си свету распет био кроз сав живот свој, и ноге си своје неповратно ка небеској поворци управио, досежући горњи Јерусалим; са Светима предстојећи Светој Тројици моли се за мене једином Благом Човекољупцу.

Господ те изабра за пресветли изданак благочестивог корена, кад Ангео рече мајци твојој:''Овај је Богу угодан.'' Ти, пак, од младости Крст свој узевши, неповратним путем за Њим си ишао, и узраставши годинама и разумом, у теби је узрастала и благодат Божија.

О, Владико, Господе Исусе Христe, ко се неће задивити Твом човекољубљу када Преподобни пожеле живот монашки да би творио заповести Твоје, Благодаћу Твојом, као неко непорочно јагње отиде у пустињу, стиже до словесних оваца, упути се пастиру, блаженоме Памву и обуче се у ангелски образ. У њему утврди и мене Господе, молитвама преподобног Пајсија, како бих творио заповести Твоје.

Богородичан: Од љутих мука, паклене таме и ада избави ме, Дјево, јер имаш и жељу и силу, Ти која си родила Господа, Јединог Преблагог.

Сједален, глас 2.:

Свезавши душу љубављу Христовом и све светско презревши, мудри, населио си се, Оче Преподобни у пустиње и горе; од дрвета умног окусивши, славни, ангелски си заблистао. Због тога и прошавши мрак тела свог, таму си демонску одагнао, Пајсије – монаха началниче; моли Христа Бога да дарује опроштај грехова онима, који са љубављу поштују свети спомен твој.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу и сада и увек и у векове векова, Богородичен :

Брзу заштиту, помоћ и милост покажи на слузи своме, Чиста; таласе сујетних помисли укроти и палу ми душу подигни Богородице, јер знам, знам да можеш све што хоћеш.

Песма 4.

Иримос: Чу пророк о доласку Твоме, Господе, и уплаши се, јер ћеш се од Дјеве родити и људима јавити се, те говораше: Чух глас Твој, и уплаших се, слава моћи Твојој, Господе.

Од малих ногу у одрицању за веру живећи, богомудри Пајсије, до краја си остао божанствени подвижник. Победни венац примио си од Онога Који нас свима царује, да својим молитвама избављаш од мука грешнике од којих сам први – ја; не заборави ме.

Имајући тебе, Блажени Пајсије, за великог молитвеника и састрадалника жалоснима, заступника, браниоца и заштитника благочестивог, избављамо се од свке невоље, напасти и беде.

Онај чији је Промисао бездан велики рече ти: ''Ево, дајем ти дар да добијеш све што затражиш од Оца Мога у Име Моје, и да се опросте греси сваком грешнику за ког се помолиш''; тога ради припадам ти Оче Пајсије, јер имам бездан сагрешења; нека ми буду опроштена твојим молитвама, као што је заветовао Благи Човекољубац.

Богородичан: Реци реч Сину Твоме, Богородице Пренепорочна, јер сам достојан осуде; у Теби да нађем прибежиште и заступништво, од сваке муке избављајући.

Песма 5.

Иримос: Човекољупче, молим Ти се, просвети онога који Ти ујутро рани, и упути мене на заповести Твоје, и научи ме, Спасе, да творим вољу Твоју.

Постом изнуривши тело своје, Оче Пајсије, после причешћа Телом и Крвљу Христовом, некад и по седамнасест дана, попут Ангела, без телесне хране пребивао си; имајући неизрециву божанствену силу, могао си благодаћу да у себи задржиш животну снагу без икаквог укрепљења храном; слава сили Твојој Господе!

Као Јован Крститељ уским и тегобним путем изабрао си да идеш; онај на Јордану видевши свога Творца, уплаши се и узвикну: не смем ја – сено да приступим Огњу. Ти, пак, Оче Пајсије, у пустињи где ти се Господ јавио, не могавши пречисто лице Његово гледати, паде трепетом обузет. Он ти рече: ''Не бој се, ову пустињу напунићу твојим саподвижницима.'' Са њима, молим те, Оче, не заборави нас који ти се молимо да будемо помиловани.

Пред Тобом видим своја сагрешења од почетка, и за безакоња своја молим Твоје милосрђе, да опростиш и покријеш благоутробијем својим мноштво грехова мојих; и дај ми да остало време овог живота безгрешно проведем, да лако пошавши путем спасења, без спотицања достигнем добар крај Твојом помоћи, јер се без Твоје помоћи и поуке ништа не може учинити, и ко може милост од Тебе да прими?

Богородичан: Приносим Ти мољење попут слуге, ја неразумни, и Твоме милосрђу благутробном прибегавам: не одврати се од мене осрамоћеног, Чиста.

Песма 6.

Иримос: Завапих свим срцем својим к милосрдном Богу, и чу ме из ада преисподњега, и изведе из трулежи живот мој.

Бездушна твар, Јордан, постидевши се свога Творца, завапи: ''Не могу Безгрешнога да умијем.'' Свети, пак, видевши Господа, узе воду попивши добар дар да исцјељује болести и одгони од људи демоне. Тога ради и ми ти припадамо, Оче: молитвама твојим сачувај нас од сваког демонског наговора.

По речи Господа нашег Исуса Христа, стекосмо у теби, Оче Пајсије, велико прибежиште, заступника и молитвеника за грехе наше; јер ти први ниси одбацио монаха који је одбегао и хришћанства се одрекао, и пагубним безверјем у дубину адску доспео, те кад се освестио, притекао к` теби да умолиш Свемилостивог. Штедри, пак, Господ јави ти се и рече: ''Угодниче Мој, добро је да се Мојој љубави уподобљаваш; старај се за грешнике и муке за њихово избављење прими.''

Приносећи молитве и сузе Богу као мирисни тамјан и жртву непорочну и благопријатну, ни мене не заборави у своме заступништву ка Пресветој Богородици, сузе умиљења даруј ми; опери бездан мојих сагрешења, избави ме из смртне дубине, безнадежнима подај велику милост и опрости им сагрешења.

Сав сам чуђењем обузет кад помислим на онај страшни час испитивања Судије и Бога; плачем, тугујем и ридам сетивши се бездана мога зла. Стога, спаси Човекољубче молитвама Твога угодника, Преподобног Пајсија и мука ме избави, као Милостив.

Богородичен: Уздахе срца приносим Ти, Пренепорочна молећи Твоје свагдашње заступништво. Помилуј острашћену моју душу, смилуј се мати Многомилостивог Бога, да се избавим Суда и језера огњеног.

Кондак, глас 2.

Оставивши светске разговоре, живот у безмолвију заволео си; постао си сличан Крститељу са којим те и поштујемо, Оче Отаца Пајсије.

Икос

Христов глас зачувши, кренуо си следујући Његове заповести; будући од свега светског слободан, одрекао си се сваке бриге, стицања и имовине; и браће своје, и мајчине љубави, Богоносни Пајсије; сам у пустињама, са Богом умно беседећи примио си дарове које пошаљи и мени, који те у песмама појем, началниче Отаца Пајсије.

Песма 7.

Иримос: Сагрешисмо, безаконовасмо, неправедно поступасмо пред Тобом; нити сачувасмо нити извршисмо што си нам заповедио, но не напусти нас сасвим, Боже Отаца.

Грехова пун сам; док се твоја молитва као тамјан благоухани узноси, Оче, бездан мојих грахова уништи; набујало море злог живота исуши, гнев истисни и целомудрени ум молитвама твојим утврди, Оче Пајсије.

Учитеља и топлог молитвеника и брзог помоћника попут тврде стене и бедема необоривог, војводу силног и непобедивог у теби имам, молим те: не заборави оне који ти се моле, избављајући их од сваке туге и клевета непријатељских.

О, великог чуда! Једнога дана када сеђаше у пећини, Оче Пајсије, зачу се глас који говораше: ''Мир Ти, возљубљени мој угодниче.'' Ти, пак, уставши са страхом и трепетом обузет, паде, поклони се и рече: ''Ево слуге Твога, Господе.'' Тога ради, молим те: моли Човекољупца да спасе душе наше.

Дај ми, Христе, разум и трпљење да грешнике не осуђујем са охолошћу фарисеја, већ моје попут цариника покајање прими, и попут блудног сина, Боже, вечере Твоје достојног ме покажи, молитвама Преподобног Пајсија даруј ми и опроштај грехова.

Богородичан: Појави се, о страсна душо, устани грешна, ударај у прса из дубине, и пусти изворе суза, да те помилује грешну, Милостива Мати Христа Бога.

Песма 8.

Иримос: Онога кога слави војска небеска, и пред Ким дрхте Херувими и Серафими, све што дише и сва твар, појте, благосиљајте и преузносите у све векове.

Ово благодарно песмопојање које ти приносимо не презри, Оче Пајсије, већ га прими и радошћу духовном испуни, како бих се усрдно поклонио твоме изображеном лику који свима даје исцељење.

Угледајући се на живот Богу угодивших Отаца, Оче Пајсије, у смирењу и испосништву Христа ради мучно си проживео живот свој, и претрпевши много од вражијих напада, све си их победио. Тога ради молим те, Оче: гнев, јарост и немар одагнај од мене молитвама твојим.

Владико Христе, Боже Свемилостиви, Који о свему промишљаш, дај ми да омрзнем дела ђаволска, јер си Ти Бог наш Који је рекао: ''Иштите и даће вам се.'' Дај ми да од све душе своје заволим да творим спаситељну вољу Твоју, молитвама Преподобног Оца Пајсија.

Богородичан: Бујицу суза ниспошљи и уздахе срца сатвори ми, Чиста, како бих увек био под покровом Твојим и тако стекао опроштај грехова, милошћу Твојом.

Песма 9.

Иримос: Ти, која си ''Радуј се'' од Ангела примила и родила Саздатеља Свога, Дјево, спаси оне који Те величају.

Брзи помоћник био си још за живота, Преподобни, када ученик преподобног старца умре у преслушањуи би одведен у ад; тад старац припадаше теби молећи те да умолиш Свемилостивог за ученика његовог. Ти, пак, као брзи послушник и пун љубави, сву наду положивши на Свемилостивог Бога паде на молитву. Онај Многомилостиви и у обећањима непреварни, Који твори вољу оних који Га се боје, услишивши молитву твоју душу палу изведе из ада. Тога ради и ја недостојни припадам к` теби и молим те: Оче Преподобни, молитвама твојим избави ме мука и огња неугасивог.

Демонима био сам за подсмех , људима понижење, праведнима – ридање, ангелима – плакање, оскрнављење ваздуху, земљи и води; тело окаљех, ум – оскврних делима неизрецивим; Богу сам непријатељ био. Тешко мени, сагреших! Молитвама Преподобног Пајсија, опрости ми!

Као неко од разбојника савладан и рањен, и ја сам многим гресима савладан, а душа ми је рањена. Коме да прибегнем кад сам кривац, ако не Теби, Милосрдном Исцелитељу душа; прими топлог молитвеника Преподобног Пајсија, и његовим молитвама излиј на мене Твоју велику милост.

Богородичен: Прегрешења моја умножише се; припадам Ти, Чиста, казне и суда достојан и кличем Ти: пре но што се упокојим – очисти ме, подај ми умиљење и душу ми исцели.

 

Превод и издање манастира Светог великомученика Пантелејмона,
Лепчинце, фебруар 1998. године