КАНОН УТЕШИТЕЉНИ СВЕТОМЕ ОЦУ НАШЕМ НЕКТАРИЈУ ЕПИСКОПУ ПЕНТАПОЉСКОМ ЧУДОТВОРЦУ

песма Герасима монаха Микрајананита

 

Пошто свештеник возгласи, почињемо Псалам 142

Господе, услиши молитву моју, чуј мољење моје у истини Твојој, услиши ме у правди Твојој. И не иди на суд са слугом Твојим, јер се неће оправдати пред Тобом нико жив. Јер непријатељ прогна душу моју, унизио је до земље живот мој; посадио ме у тамна места, као мртве од века; и утрну у мени дух мој, смете се у мени срце моје. Помињем дане старе, размишљам о свим делима Твојим, у творевинама руку Твојих поучавах се. Подигох Теби руке моје, душа Ти је моја као земља безводна. Брзо ме услиши, Господе, ишчезе дух мој. Не одврати лице Твоје од мене, јер ћу бити сличан онима који силазе у гроб. Чувши ме, учини ми ујутру милост Твоју, јер се у Тебе поуздах. Кажи ми, Господе, пут којим да пођем, јер Теби уздигох душу моју. Избави ме од непријатеља мојих, Господе, јер Теби прибегох. Научи ме творити вољу Твоју, јер си Ти Бог мој. Дух Твој Благи нека ме води на земљу праву. Имена Твога ради, Господе, оживи ме, правдом Твојом изведи из невоље душу моју. И милошћу Твојом уништићеш непријатеље моје, и погубићеш све који досађују души мојој, јер сам ја слуга Твој.

И одмах на глас 4.

Господ је Бог и јави се нама, благословен који долази у име Господње. (трипут)

г лас 4. Који се узвисио на Крст...

Јерарху Христовом Нектарију, прослављеном даровима небесним, припаднимо вичући из дубине душе: Свети Нектарије, православних заштитниче, ослободи сваке погибли и невоље, и искушења од тешких болести, нас који прибегавамо, Оче, покрову твом.

Слава, Подобан:

Као онај који прими од Бога власт, да лечи страхотне телесне муке, оних који приступају моштима твојим Оче, молимо те исцели њих који су у страшним тескобама, болестима и обољењима, и јаким боловима, и у миру чувај нас својим заступништвом, Нектарије Свети.

И сада, Богородичен:

Никада нећемо престати Богородице, оглашавати твоје моћи ми недостојни; ако нас ти не предводиш својим заступништвом, ко ће нас онда избавити од толиких опасности, и ко сачувати до сада слободне? Нећемо одступити, Владичице, од тебе, јер ти своје слуге увек спасаваш од сваковрсних страхота.

Псалам 50.

Помилуј ме, Боже, по великој милости Својој, и по обиљу милосрђа свога очисти безакоње моје. Опери ме добро од безакоња мога, и од греха мога очисти ме. Јер безакоње моје ја знам, и грех је мој стално преда мном. Теби јединоме сагреших, и зло пред тобом учиних. Да се оправдаш у речима Својим, и победиш када Ти суде. Гле, у безакоњима се зачех, и у гресима роди ме мати моја. Гле, истину љубиш, и јављаш ми непознатости и тајне премудрости Твоје. Покропи ме исопом, и очистићу се. Дај ми да слушам радост и весеље, да се обрадују кости потрвене. Одврати лице Твоје од грехова мојих, и сва безакоња моја очисти. Срце чисто саздај у мени, Боже, и дух прав обнови у утроби мојој. Не одбаци ме од лица Твога, и Духа Твога Светога не одузми од мене. Дај ми радост спасења Твога, и Духом владалачким утврди ме. Научићу безаконике путевима Твојим, и безбожници ће се обратити к Теби. Избави ме од крви, Боже, Боже спасења мога, и обрадоваће се језик мој правди Твојој. Господе, огвори усне моје, и уста моја казиваће хвалу Твоју. Јер да си хтео жртве, ја бих Ти принео; за жртве свеспаљенице не мариш. Жртва је Богу дух скрушен; срце скрушено и унижено Бог неће одбацити. По благовољењу Своме, Господе, чини добро Сиону, и нека се подигну зидови јерусалимски. Тада ћеш благоволити жртву правде, приносе и жртве свеспаљенице, тада ће принети на жртвеник Твој теоце.

Канон са акростихом: "Болести нас, Нектарије, ослободи. Герасимов."

Песма 1. Глас 8. Влажну прошавши...

Погођен злом врага, твоме прибежишту притичем вичући: Умири, Оче, живот мој, и исто тако здравље ми даруј.

Живот свој свето проживевши, увек освећујеш, и избављаш од свакога зла, Нектарије Оче богоносни, оне који прилазе божанским твојим моштима.

Силе чуда покрећући, исцели, Оче, од мучне немоћи оне који ишту твоју помоћ, чудотворче Архијереју Нектарије.

Богородичен:

Као Божија Мајка благоутробна, доброљубива Девојко, облагоутроби се на мени, и сваке ме беде и беснила, невидљиве змије ослободи.

Песма 3. Небеског свода ...

Од обољења сваковрсних, и мучних тескоба и погубних обести, и напада празлобнога непријатеља, као састрадални Јерарх, сачувај неозлеђеним оне који те почасно величају.

Нектар нетварни божански, Божије благодати, којом те Бог уреси, точи сваком света твоја лобања, и горчину болести отпушта Свети из нас.

У мукама и боловима, и мучним бичевима, Оче, живот мој живећи теби прибегавам; не прођи ме се, него својом посетом, од сталних мојих страхота, ослободи ме.

Богородичен:

Уточиште света и несаломива потпоро, Благодатна Дјево, оне који прибегавају твојему покрову, покривај и чувај од скованих саблазни подмукле аждаје.

Сачувај од сваке штете и тескобе, Архијереју, оне који верно прибегавају твојем заступништву, и који те поштују, Нектарије богоносни.

Погледај благонаклоно Свехвална Богородице, на тешко злостављање мојега тела, и излечи бол мој.

Јектенија и Катизма.

Глас 2. Заступништво топло...

Извором изобилним исцељења у Духу, показао се мудри кивот твојих моштију; јер исцељује болесне, и здравље и крепост дарује; онима који топлом вером му прилазе, Нектарије Оче већма свети.

Песма 4. Услиших, Господе...

Манастир свој, Нектарије, отпорним на сваку обест подмуклога дрзника, штити, Оче, својом благодаћу.

Немоћне који хрле, Оче, са свих страна твоме обору, удостој излечења, и развесели њихову тугу.

Крепост подај и исцељење, и души и телу ,Нектарије, и од преступа избављење, онима који те искрено блаже.

Богородичен:

Управи ме, Свенепорочна, на пут преумљења спасоносни, и болести мојих искораке, умртви до краја и исправи.

Песма 5. Просветли нас...

Егина те нађе за топло прихватилиште; тога ради благодати твојој свагда, прибегава и избавља се од сваке тескобе.

Да водимо живот миран и спокојан, даље од сваке зле намере непријатељске, удостој нас, Оче Нектарије.

За снажну тврђаву и заштитника, Оче Нектарије, твој манастир часни тебе имајући, поноси се брзим твојим прихватом.

Неоскврњена Чиста, Мајко Божија неискусомужна, оне који се надају у твој покров увек, сачувај вишим од сваке повреде.

Песма 6. Мољење...

Од мука тела и душе олакшај, Нектарије Оче, оне који се управљају ка твоме заступништву, и наша срца радошћу испуни, а облак невоље тешке из нас одагнај.

Да ослободи оне — који верно прибегавају, твојему покрову од опасности сваковрсних, и саблазни погубнога непријатеља, и множине невоља и тескоба, Свемилостивог Сина моли, Нектарије чудотворче.

С висина, као састрадални погледајући, не престани непрестано штитити, свете твоје мошти , светог твојег манастира, богоносни, који је постао велика ризница твоја, Нектарије чудотворче.

Богородичен:

Спаситеља и Избавитеља људи, Човекољупца зачевши Сина, спаси ме, Девојко, својом заштитом, од лукаве тираније злога, и оживи моју душу на издашан бољи живот.

Сачувај од сваке повреде и тескобе Јерарху, оне који верно прибегавају твојем заступништву, и који те поштују, Нектарије богоносни.

Пречиста, ти која си речју неиспитљиво Реч родила, у последње дане, умоли Га, као она која има смелост матере.

Јектенија и Кондак. Глас 2. Заштита хришћана.

Палима исправљење постао си, и клонулима потпора, Нектарије, у последњим временима прослављени од Господа; но увек и нас чувај поштеђеним од животних искушења, молећи од Бога крепост и спасење Јерарху, наше.

Прокимен:

Свештеници тво ј и, Господе, обући ће се у правду, и праведници твоји обрадоваће се.

Стих. Часна је пред Господом смрт Светитеља његовог.

Јеванђеље од Јована ( гл. 10, 9 - 16)

Рече Господ: Ја сам врата; ко уђе кроз мене, спашће се, и ући ће и изаћи ће, и пашу ће наћи. Крадљивац не долази за друго, него да украде и закоље и упропасти. Ја дођох да живот имају и да га имају у изобиљу. Ја сам Пастир добри. Пастир добри живот свој полаже за овце. А најамник, који није пастир, коме овце нису своје, види вука где долази, и оставља овце, и бежи; и вук разграби овце и распуди их. А најамник бежи, јер је најамник и не мари за овце. Ја сам Пастир добри, и познајем своје, и моје мене познају. Као што Отац познаје мене и ја Оца; и живот свој полажем за овце. И друге овце имам које нису из овога тора, и те ми ваља привести, и чуће глас мој, и биће једно стадо и један Пастир.

Слава...   Заступништвом светога Јерарха, милостиво, избриши мноштво мојих сагрешења.

И сада... Заступништвом Богородице, милостиво, избриши мноштво мојих сагрешења.

Сти х: Помилуј ме, Боже, по великој милости својој, и по множини милосрђа свог, избриши безакоње моје.

Подобан. Глас 2. Сву одложивши...

Новом звездом си се показао Цркви Христовој, у последњим годинама, заблиставши чистотом живота,Свети, умним одблесцима благодати у себи, расветљујући нас и севањима исцељења, увек разрешавајући тмину нечастивих, и помрачење болештинама; стога ти узвикујемо: Не престај избављати нас, од обести мучитеља и сваковрсних тескоба.

Спаси, Господе, народ твој...

Песма 7. Из Јудеје...

Од сваколиких болова, искушења, опасности и прилика, и зависти и злобе људи злонамерних, неповређеним чувај, оне који те увек поштују, Нектарије свеблажени.

Исцељујући непрестано тешке немоћи, Оче Нектарије, они који верно приступају, божанственим твојим моштима, у последња времена, као помоћника најспремнијег беху те видели.

Старином богопријатном и круном новом, Оче Нектарије, виђен си на острву Егини, која увек хрли твом заступништву, Свети, и сабира плодове твоје благонаклоности.

Богородичен:

На пут уредаба, из тебе Оваплоћенога, Девојко одведи ме, са врата греха, Дјево, подижући стеге срца мога, да бих те хвалио увек, спасаван твојом благодаћу.

Песма 8. Цара...

Бујицу злобе, што се излива, Оче, по браздама срца мога до сасвим исуши силом, божанствених твојих заступања.

Познавши те као исцелитеља немоћи, прибегавамо твојој светој Лобањи, како би се избавили, од бичева болних.

Покривај непрестано, свој манастир свети, и управљај самим својим заступништвом, Оче Јерарху, своје отачка даривања.

Богородичен:

Исцели, Дјево, немоћну душу моју од најзлобивије обести змијске, и осветли ме светлошћу безболности.

Песма 9. Већма Богородицу ...

Од беса нас ослободи, невидљивог непријатеља, и страхотних прилика животних, нас који прибегавамо, Оче, под твој покров.

Душе бола мене и болова телесних, Оче, ослободи, датом ти од Бога обилатом благодаћу.

За богодушно твоје стадо умоли, и за Егину Христа Човекољупца, и за целу Грчку, Оче Нектарије.

Богородичен:

Опевамо твоју благодат, Благодатна; јер ти непрекидно као мајка мајчинском љубављу, покриваш и храниш и грејеш сваког од нас понаособ.

Достојно је и Величанија.

Новој лучи побожности, и Цркве виделу новојављеноме, топлом заштитнику и патрону Егине, Нектарију божанском, химнама одајмо хвалу.

Радуј се, новопотекавша реко, која плавиш нектарским божанским благодатима, и божанственим слаповима, Цркву Христову, Оче Нектарије.

Заблиставши на висинама врлине, у последња времена као луча богозарна, умно ублиставаш разуме верних, чистим твојим животом, Оче Нектарије.

Радуј се, спасиоче изнурених, и брзи лекару опхрваних; радуј се ти који исцељујеш болести и болове, онима који приступају, Оче, твојим моштима.

Радује се, Егине ризницо, и православних прихватиоче и помоћниче; радује се, украсу нови Грчке земље, Нектарије свеблажени, наша подршка.

Твојим очинским заступништвом, часни свој манастир, чувај неповређеним, Нектарије Оче, и испуни прозбе оних који у побожности, теби чине помен.

Све анђелске војске, Претечо Господњи, дванаесторицо апостола и сви Свети, са Богородицом, заступајте нас, на наше спасење.

Тројичен и Тропар : глас 1. Пустиње житељ...

Изданак са Византа и Егине заштитника, јављенога у последњим временима, миљеника врлине изворног, Нектарија поштујмо верни, као богоугодног исцелитеља Христовог; јер ти точиш исцељења сваковрсна, онима што ти побожно узвикују; слава Христу који тебе прослави, слава ономе који те чудотворцем учини, слава ономе који чини кроз тебе, свима исцељења.

Јектенија и уобичајен помен, и Отпуст приликом којег, поклањајући се светој икони, певамо следећи подобан.

Глас 2. Са дрвета.

Свима прихватилац и тврђава, и топли заштитник и покров буди, Нектарије, онима који ти приступају, Оче, са вером, и који часне твоје мошти целивају, а које је Христос прославио благодаћу чуда, разрешујући мукотрпна искушења, и мир свима пружајући, и опроштај преступа свише.

Владичице прими, молбе слугу својих, и избави нас од сваке нужде и тескобе.

Сву моју наду полажем у тебе, Мајко Божија, сачувај ме под својим покровом.