КАНОН светом апостолу и јеванђелисти ЛУКИ

 

У име Оца и Сина и Светога Духа. Амин.

Господе Исусе Христе, Сине Божји, помилуј ме грешнога.

Господе Исусе Христе, Сине Божји, ради молитава Твоје Пречисте Мајке и свих Светих, помилуј нас. Амин.

Слава Теби, Боже наш, Слава Теби.

Царе Небесни, Утешитељу, Душе Истине, Који си свуда присутан и све испуњаваш, Ризнице добара и Даваоче живота, дођи и усели се у нас, и очисти нас од сваке нечистоте и спаси, Благи, душе наше.

Свети Боже, свети Крепки, свети Бесмртни, помилуј нас. (трипут)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Пресвета Тројице, помилуј нас; Владико, опрости безакоња наша; Свети, посети и исцели немоћи наше, Имена Твога ради.

Господе, помилуј. (трипут)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Оче наш, Који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође Царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као што је на небу; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од злога.

Тропари, глас 6.

Помилуј нас, Господе, помилуј нас, јер ми грешници, немајући никаквог оправдања, приносимо Теби као Владици ову молитву: помилуј нас.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу.

Господе, помилуј нас, јер се у Тебе уздамо; не гњеви се јако на нас, нити помињи безакоња наша, но и сада као милостив погледај и избави нас од непријатеља наших: јер си Ти Бог наш, и ми смо људи Твоји, сви смо дело руку Твојих, и Име Твоје призивамо.

И сада и увек и у векове векова.

Отвори нам двери милосрђа, благословена Богородице, да не пропаднемо ми који се у Тебе надамо, но да се Тобом избавимо од беда; јер си Ти спасење рода хришћанскога.

Господе, помилуј. (дванаест пута)

ТРОПАР светом апостолу и јеванђелисти ЛУКИ, глас 3.

Свети апостоле и јеванђелисто Лука, моли Милостивога Бога, да опроштај грехова подари душама нашим.

Псалам 142.

Господе, услиши молитву моју, прими мољење моје по истини Својој, услиши ме по правди Својој; и не иди на суд са слугом Твојим, јер се нико жив неће оправдати пред Тобом. Непријатељ гони душу моју, гази у прах живот мој, посађује ме у мрак, као давно помрле. Трне у мени дух мој, помете се у мени срце моје. Помињем дане старе, пребрајам све послове Твоје. Пружам к Теби руке своје; душа је моја као сува земља пред Тобом. Брзо ме услиши, Господе, нестаје духа мога; немој одвратити лица Свога од мене, јер ћу бити као они који одлазе у гроб. Рано ми јави милост Своју, јер се у Тебе уздам. Покажи ми, Господе, пут којим да идем, јер к Теби подижем душу своју. Избави ме од непријатеља мојих, Господе, к Теби прибегох. Научи ме творити вољу Твоју, јер си Ти Бог мој; Дух Твој благи нека ме води по стази правој. Имена ради Свога, Господе, оживи ме правдом Твојом, изведи из муке душу моју. И по милости Својој истреби непријатеље моје, и погуби све који муче душу моју, јер сам слуга Твој.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу и сада и увек и у векове векова.

Алилуја, алилуја, алилуја, слава Теби, Боже. (трипут)

Бог Господ и јави се нама, благослoвен онај који долази у име Господње.

(стихире на Бог Господ...)

ТРОПАР светом апостолу и јеванђелисти ЛУКИ, глас 5.

Апостолских дела објавитеља, и Јеванђеља Христовог светла списатеља, неописану истину Христове цркве, пресветог апостола Луку; свештеним песмама хвалимо, као истинског лекара људских немоћи и природних недуга; и исцелитеља душевних болести, који се непрестано моли за душе наше.

Псалам 50.

Помилуј ме, Боже, по великој милости Својој и по обилном милосрђу Свом очисти безакоње моје. Опери ме добро од безакоња мог, и од греха мога очисти ме. Јер безакоње своје ја знам, и грех је мој стално преда мном. Теби јединоме сагреших, и зло пред Тобом учиних, а Ти си праведан у речима Својим и чист у суду Свом. Гле у безакоњима се зачех, и у гресима роди ме мати моја. Гле, истину љубиш, и јављаш ми непознатости и тајне свемудрости Своје. Покропи ме исопом и очистићу се; умиј ме, и бићу бељи од снега; Дај ми да слушам радост и весеље, да се прену костри потрвене. Одврати лице Своје од грехова мојих и сва безакоња моја очисти. Срце чисто сагради у мени, Боже, и Дух правобнови у мени. Не одгурни ме од лица Твога и Духа Твога Светога не одузми од мене. Дај ми радост спасења Твога, и Духом владалачким учврсти ме. Научићу безаконике путевима Твојим и безбожници ће се обратити к Теби. Избави ме од крви Боже, Боже спасења мога; обрадоваће се језик мој правди Твојој. Господе, отвори уста моја и она ће казивати правдсу Твоју. Јер да си хтео жртве, ја бих ти принео; за жртве паљенице не мариш. Жртва је Богу дух скрушен; срце скрушено и смерно Бог неће одбацити. По доброти Својој, Господе, чини добро Сиону и нека се подигну зидови јерусалимски. Онда ће Ти бити миле жртве правде, приноси и жртве паљенице; тада ће метати на жртвеник Твој теоце.

 

КАНОН светом апостолу и јеванђелисти ЛУКИ

Глас 8.

Песма 1.

Ирмос: Узнесимо песму, људи, чудесном Богу нашем, Који је Израиљ ослободио ропства. Победну песму појући и кличући, певам Теби једином Владару.

Свети апостоле и јеванђелисте Лука, моли Бога за нас!

Пресвета колесница Божија си био и свесвето си име Његово, о свечесни Лука, пред људима носио. Троструке прелести си крепко као колесница Божја потапао.

Свети апостоле и јеванђелисте Лука, моли Бога за нас!

Животну си струју, свеблажени Лука, примио, знојем си безбожије исушио, лучама благоразумија које из Тебе изсијавају свет си напојио.

Свети апостоле и јеванђелисте Лука, моли Бога за нас!

Блистањем Духа и животом, који је био чистотом озарен, Лука, као богодана муња, сијао си, троблажени, целој васељени, просвећујући срца верних.

Пресвета Богородице спаси, нас!

Радуј се свесвети храме, доброросно руно, запечаћени изворе струје бесмртности. Сачувај, Владарко, стадо своје, од свих ратних невоља.

Катавасија: Отверзу уста...

Песма 3.

Ирмос: Нема светога као што си Ти, Господе Боже мој, који си прославио верне Твоје, Добри, и утврдио их на камену исповедања Твога.

Свети апостоле и јеванђелисте Лука, моли Бога за нас!

Засијао си проповеђу као сунце, Лука, Цркве украсе и тврђаво. Маглу прелести си, свеблажени, потопио топлотом вере.

Свети апостоле и јеванђелисте Лука, моли Бога за нас!

Исекао си пребогате таблице благољепија од камена Божјег оваплоћења. Имао си оштар Божанствени језик и уста продуховљена.

Свети апостоле и јеванђелисте Лука, моли Бога за нас!

У облак свесветли си ушао и облаком покриван, примио си, премудри, нови закон, који је прстом Духа написан на срцу Твоме.

Пресвета Богородице, спаси нас!

Нико није непорочан као Ти Владарко, и нема Пречисте осим Тебе Свенепорочна. У утроби својој си Бога Логоса сместила, јединог Многомилостивог.

Ђакон или свештеник: Помилуј нас, Боже, по великој милости својој, молимо ти се услиши и помилуј.

Народ: Господе, помилуј. (трипут)

Ђакон или свештеник: Још се молимо заблаговерни и христољубиви род наш, и за свеправославне хришћане.

Народ: Господе, помилуј. (трипут)

Ђакон или свештеник: Још се молимо за свјатјејшег Патријарха нашег (изговори његово име) (или Митрополита или Епископа нашег) (изговори његово име) .

Народ: Господе, помилуј. (трипут)

Ђакон или свештеник: Још се молимо за сву браћу и све православне хришћане

Народ: Господе, помилуј. (трипут)

Возглас: Јер си милостив и човекољубив Бог, и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова.

Народ: Амин.

Седалан, глас 8.

Као пратилац Павлов, јавио си се, свехвални Господњи Апостоле, и различите невоље трпељиво си подносио, и делатност си своју, у вери, страдањем окончао. И са Павлом се на небу, блажени, веселиш, ради тога што си свету проповедао Еванђеље. Просветио си, свечесни, Лука, све крајеве под сунцем. Моли Христа Бога да дарује опроштај грехова онима који са љубављу празнују свеу успомену Твоју. (двапут)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу и сада и увек и у векове векова.

Богородичан: Облаче разумног сунца, свети Божанствени светилниче саздани од злата, нескверна, неупрљана, свенепорочна Владарко, помрачену душу моју заслепљену страстима, молим Ти се, искрама бестрашћа, просвети. Умиј оскрнављено моје срце потоцима умиљења, и сузама покајања, и од порочних дела мојих ме очисти, да те с љубављу призивам: Богородице, Приснидјево, моли Христа Бога, да ми дарује опроштај сагрешења, јер у Тебе полажу наду, слуге твоје.

Песма 4.

Ирмос: Из горе осењене Логосом, Једина Богородице, зажеле се оваплотити Логос. О томе пророк провиде са страхом, прослављајући силу Твоју.

Свети апостоле и јеванђелисте Лука, моли Бога за нас!

Незнабожачко море узбуркао си, богомудри. Био си делатељ Цара свих. Слано неверовање Божанственом сољу си засладио, увек славни.

Свети апостоле и јеванђелисте Лука, моли Бога за нас!

Запети лук Христов, Лука, пусти те као добро наоштрену стрелу, која је сијала лучама благочешћа, просвећујући душе наше.

Свети апостоле и јеванђелисте Лука, моли Бога за нас!

Телесна и душевна страдања заједно исцели, певачима Твојим Свеблажени, тајанственом делатношћу руку Твојих, свемудри, ослобађаш нас од гнилоси греха.

Пресвета Богородице, спаси нас!

Божја Невесто, Марија, Богородитељко, избави ме од љутих сагрешења и невоља, и ка тишини, пристаништу и спасењу упути ме молитвама Твојим.

Песма 5.

Ирмос: Јутрењујући, вапијем Ти Господе, спаси нас, јер си Ти Бог наш и осим Тебе за другога не знамо.

Свети апостоле и јеванђелисте Лука, моли Бога за нас!

Јавио си се као роса која пада са неба. Разарајући зној прелести речима Твојим.

Свети апостоле и јеванђелисте Лука, моли Бога за нас!

Имао си у себи страх Божији, апостоле, и њиме си спасење заблуделима даровао.

Свети апостоле и јеванђелисте Лука, моли Бога за нас!

Успео си се на гору врлина, свеблажени, и свима си Јеванђеље о Царству прорповедао.

Пресвета Богородице, спаси нас!

Маријо, Богородице Неневестна, ништавним учини надање непријатеља наших и развесели оне који Те прослављају.

Песма 6.

Ирмос: Даруј ми одежду свелу, Ти, Који се одеваш светлошћу као ризом, Многомилостиви Христе Боже наш.

Свети апостоле и јеванђелисте Лука, моли Бога за нас!

Испио си чашу мудрости, и све си напојио познањем Спаса Христа, о свемудри Лука.

Свети апостоле и јеванђелисте Лука, моли Бога за нас!

За сапутника Павловог, био си изабран, свеблажени Лука, у мрежу дивних догмата твојих уловио си народе, дивни говорниче.

Свети апостоле и јеванђелисте Лука, моли Бога за нас!

Јавио си се, апостоле, као облак који нам излива кишу живота, која нам истиче из источника спасења.

Пресвета Богородице, спаси нас!

Разрушитељ идола, би Онај, Који се роди од Тебе као Бог, Маријо, Богоневесто, коме се клањамо са Оцем и духом.

Мала јектенија

Ђакон или свештеник: Опет и опет у миру Господу се помолимо.

Народ: Господе, помилуј.

Ђакон или свештеник: Заштити, спаси, помилуј и сашувај нас Боже, благодаћу Твојом.

Народ: Господе, помилуј.

Ђакон или свештеник: Поменувши Пресвету, Пречисту, Преблагословену Владичицу нашу Богородицу и Приснодјеву Марију са свима Светима, сами себе и једни друге и сав живот свој Христу Богу предајмо.

Народ: Теби, Господе.

Возглас: Јер си свет, Боже наш, и у светима обитаваш, и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сад и увек и у векоеве векова.

Народ: Амин.

Ђакон или свештеник: И да се удостојимо слушања светог Јеванђеља господа Бога молимо.

Народ: Господе, помилуј. (трипут)

Ђакон или свештеник: Премудрост! Смерно стојмо! Чујмо свето Јевађеље. Мир свима.

Народ: И духу твоме.

Cвештеник: Читање светог јеванђеља од Луке.

Народ: Слава Теби, Господе, слава Теби.

Ђакон: Пазимо!

Cвештеник: (чита Јевађеље)

Народ: Слава Теби, Господе, слава Теби.

Кондак, глас 2.

Као: Твердија...

Као истинског проповедника врлина и неисказаних тајни говорника, прославимо, звезду црквену, божанственог Луку, јер Логос њега са Павлом мудрим изабра за учитеља народима, једини Који види оно што је у срцу.

Ђакон или свештеник: Спаси, Боже, народ Твој и благослови наслеђе Твоје, посети свет Твој милошћу и добротом, укрепи моћ хришћана православних и ниспошљи нам милости Своје богате: молитвама Свепречисте Владичице наше Богородице и Приснодјеве Марије, силом часног и животворног Крста, заступништвом часних Небеских Сила бестелесних, часног славног Пророка, Претече и Крститеља Јована, светих славних и свехвалних Апостола, светог апостола и јеванђелисте Луке, светих Отаца наших и великих васељенских учитеља и светитеља: Василија Великога, Григорија Богослова и Јована Златоустога, светих Отаца наших Атанасија и Кирила, архиепископа александријских, светог Оца нашег Николаја, архиепископа мирликијскога Чудотворца, светих равноапостолних Методија и Кирила учитеља словенских, светих српских просветитеља и учитеља: Симеона Мироточивог, светитеља: Саве, Арсенија, Максима, Василија и Петра, светог свештеномученика Теодора, епископа вршачког; светих славних и добропобедних Мушеника, преподобних и богоносних Отаца наших, светих праведних богородитеља Јоакима и Ане (и светог чији је дан) , и свих Светих Твојих, молимо Те, многомилостиви Господе, услиши нас грешне који Ти се молимо и помилуј нас.

Народ: Господе, помилуј. (дванаест пута)

Свештеник возглас: Милошћу и добротом и човекољубљем јединороднога Сина твога, са Којим си благословен, са Пресветим и Благим и Животворним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова.

Народ: Амин.

Икос: Обогатио си се превишњим знањем из руку Владара. Бацањем коцке си био одређен да прорповедаш, незнабошцима, свехвални. Зато си и живот свој загрејао Логосом. Народима, које си поучавао, дао си закон. Вишим од Мојсија си се показао. Прстом Божјим, као Богом написаним таблицама, које се преко Тебе сложише Духом, Божанствену веру си разјаснио, зато Те и Христос прослави, Једини Који познаје срца.

Песма 7.

Ирмос: Благочестиви младићи у Вавилону, нису се поклонили златном лику. Но посред огњене пећи орошени, песму су певали говорећи: Препрослављени отаца Боже, благословен јеси.

Свети апостоле и јеванђелисте Лука, моли Бога за нас!

Верни ученик неисказаних тајни Христа Бога си био, Свемудри, јер си Божанствено Јеванђеље проповедао вернима, говорећи: Препрослављени отаца и наш Боже, благословен јеси.

Свети апостоле и јеванђелисте Лука, моли Бога за нас!

У врлинама утврђен и њима украшен, јавио си се, свеблажени Лука. Просвећивао си искрама Божанског благољепија и вапијао си непрестано Творцу Твоме: Препрослављени отаца и наш Боже, благословен јеси.

Пресвета Богородице, спаси нас!

Логосном мудрошћу просвећено, било Ти је житије, боговидче Лука. О рођењу Дјеве јасно си написао и Јоакима си љубазно описао. Зато Ти се са вером поклањамо, славећи Христа.

Песма 8.

Ирмос: На Светој Гори си се прославио, Господе, и у купини си огњем о Увекдјеви Мојсију објавио. Зато, нека Те опевају дела и нека Ти узнесу хвалу у све векове.

Свети апостоле и јеванђелисте Лука, моли Бога за нас!

Мудрошћу речи Твојих као росом и кишом Божанствене благодати, весниче Господњи, погасио си прелести, јер си био свештени проповедник, Богомудри.

Свети апостоле и јеванђелисте Лука, моли Бога за нас!

Вредне ноге твоје су благовестиле мир. Превазишао си сваки ум. Зато те прослављамо и славословимо те у све векове.

Свети апостоле и јеванђелисте Лука, моли Бога за нас!

Објавио Те Христос као светлост свету, која просвећује оне који седе у тами. Господ славе, Који је од Очеве суштине сијање, Њега прослављамо у векове.

Пресвета Богородице, спаси нас!

Уселио се у утробу Дјеве, Господ, и од Ње се чудесно и неисказано јавио, да би обновио природу древног Адама, Њега опевамо и славословимо у векове.

Песма 9.

Ирмос: Тебе неискусобрачну, Мајку Вишњег Бога, немогуће је речима описати, јер си и од пречистих Сила виша, ваистину си родила Бога, неућутним славословљем Те величамо.

Свети апостоле и јеванђелисте Лука, моли Бога за нас!

Био си прорповедник спасења целом свету. Јеванђелском проповеђу дишући продуховљени, као свештена и врло знаменита труба, свештени, проповедниче свечесни.

Свети апостоле и јеванђелисте Лука, моли Бога за нас!

Показао си се као украс апостола Спасових. Објавио си нам којим Божанским подвигом да се подвизавамо. Како да са ликом Божјим увек пребивамо, свештенопрорповедниче свехвални.

Свети апостоле и јеванђелисте Лука, моли Бога за нас!

Остао си све време, Лука, у врлини коју си стекао у почетку, а која се задобија на крају, Христу си предстао, примивши од Њега Боговиђења и наситивши се њима, зато те сви прослављамо.

Пресвета Богородице, спаси нас!

У наручју си носила неприступног Бога, опеваног на небесима од свих небеских Сила, и Који преко Тебе нам увек дарује спасење Богомати, зато Га прослављамо.

Светилан:

Подобен: Со Ученики...

Апостоле Христов, Лука, тајниче неизречени, и народима учитељу, са Божанственим Павлом и Пречистом Богородицом, чију си Божанствену икону из љубави изобразио, моли боговидче, за оне који Те славе и празнују Твоје свешено успеније, свемудри проповедниче тајни.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу.

Подобен други: Духом во свјатилишчи...

Хвалим Те као ученика благодати, и пратиоца Павловог и изврсног писца Божанственог Јеванђеља. Проповедао си блажени, Лука, речи о оваплоћењу и обогочовечењу и страдању. Све верно описујући, достојну хвалу Ти узносимо.

И сада и увек и у векове векова.

Богородичан: Неописано је било рођење Свенепорочне Невесте, Богородице, Која је пречисти Храм. Премудрим саветом се у Њу усели Бог Логос. Зато опевам рођење Твоје, Свенепорочна, величајући Те.

Мала јектенија

Ђакон или свештеник: Помилуј нас, Боже, по великој милости Својој, молимо Ти се услиши и помилуј.

Народ: Господе, помилуј. (трипут)

Ђакон или свештеник: Још се молимо да овај град и сваки град и земља буду сачувани од глади, помора, земљотреса, потопа, пожара, покоља, најезде туђинаца и грађанског рата, и да Благи и Човекољубиви Бог буде милостив и предусретљив, да одврати сваки гнев уперен на нас, и избави нас од блиске и праведне претње, и да нас помилује.

Народ: Господе, помилуј. (трипут)

Свештеник: Услиши нас Боже, Спаситељу наш, Надо свих крајева земље и оних на мору далеко, и милостив, милостив буди, Владико нама грешнима, и помилуј нас. Јер си милостив и човекољубив Бог и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова.

Народ: Амин.

Ђакон или свештеник: Премудрост!

Народ: Чеснију од Херувима и славнију од серафима, тебе што непорочно Бога-Реч роди, сушту Богородицу величамо.

Свештеник: Слава Теби, Христе Боже, Надо наша, слава Теби.

Народ: Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сад и увек и у векове векова. Амин. Господе помилуј. (трипут) Оче свети, благослови.

Свештеник окренут народу говори ”Отпуст”