КАНОН СВЕТИМ КИРИЛУ И МЕТОДИЈУ

Непознати писац (IX век)

Спомен светих учитеља словенског језика Ћирила Философа и Блаженога Методија

 

Прва песма

Какве достојне да вам спевам похвалне песме, богословесници! Дар светлости с висина ми пошаљите, да достојно успомену вашу успојем.

Израна си младост беспорочну изабрао себи и владику свога следио, свети Ћириле блажени. Стога те свако створење прославља достојно.

Ти источи росу Божијега духа, примивши је од Бога, свети. Као гром загрме по разним странама, сејући реч међу незнабошцима.

Други Илија, као раван, јави се на земљи, Методије свети, све јереси сажижући богонадахнутим учењем.

Трећа песма

Лествица се изабрана јави, философе богогласни, све људе учењем на небо узводећи.

Живот сличан анђеловом на земљи проживевши, премудри Константине, ти достојним учитељем свију назван би.

Мисаоног фараона у море животно потопи и као изабрани војник Христа Бога дође, Методије.

Свештеничку службу узносећи пред Бога, постаде достојан и раван анђелима, оче Методије.

Четврта песма

Ликујући с анђелима на небесима, усрдно за нас се моли, невоље све одгонећи и напасне патворе и беде рушећи, Божији гласу; с анђелима и пророцима и апостолима за нас се моли.

Очистивши измлада, свети, душу и тело своје, ти постаде достојан сасуд пресветоме духу, оче Кириле блажени, и просветивши се њиме сијаш у свету, исцељење свима обилато пруживши, преславни.

Стопама сву васељену посвети, богогласни оче Методије, ширећи реч на све стране на новом језику. И стога те, благи, све што је створено прославља, твојим речима просвећено.

Створи се нови Павле, премудри, сав свет придоби за Бога, крст Христов добровољно на себе узевши. Дође на запад, светитељу, лаж идолску сву разарајући, све јереси, блажени, истребљујући.

Пета песма

Ти поцрпе философову мудрост и бездане Божије ризнице, и озаривши се тиме, р асеја реч међу народе нове.

Превазишао си анђеоске чине, мудри, и на земљи се као бестелесан јавио, Х ристовим зорама васељену просвећујући.

Ти искорени идолску лаж безбожну, истачући сласт Божије речи за све, свети Методије.

Ти близу Божијег престола, свети, стојиш, усрдно се моли за нас, који верно успомену твоју чувамо.

Шеста песма

Тешким страстима обузети и напасном буром терани, преклињемо те, свети учитељу, своје ниште робове избави од беда скорим доласком; бриге све одгонећи, Божији гласу.

Примио си апостолима равну благодет пречистога духа, оче, испунио си сав свет благочашћу, са сладошћу си поучавао, животне реке по Божијем наређењу потекоше из тебе и свет обрадоваше.

Животну славу сву на земљи далеко оставивши, блажени оче, владици своме и Богу сав предаде се душом и телом. Зато те он као достојног учитеља нама свима даде.

Као противник свих јереси јави се ти по благодети, Методије, са достојним одговорима, говорећи да од Оца Дух утешитељ исходи, а не од Сина и исповедајући да се Тројство у једнакости прославља.

Седма песма

Неисцрпна ризница пресветога духа јави се, Ћириле, и просвећен њоме ти поучи да се на језицима свега света славе оци наши.

Ти се јави као други Аврам због пресељења, оче Ћириле, у земљу Хананску, коју просвети речју новога учења, појући: "Отаца наших Боже, благословен јеси".

Моравска земља, имајући великог заступника и потпору код Бога, тобом просвећена, научи се да на свом језику прославља: "Отаца наших Боже, благословен јеси". Ти си достојан, оче Методије, јеванђеоску реч јасно исповедати, научити народе да на свим језицима рослављају: "Отаца наших Боже, благословен јеси".

Осма песма

Преко тебе, пресвети, сину светлост нама, тамнима и омраченима због грехова љутих, сину као светлост што се простире до запада, вражију лаж и јерес просецајући.

Стога данас успомену твоју прослављамо: "Сва децо благословите, свештеници опевајте, људи благословите у све веке".

Ти пође од истока као сунце светлозарно, лаж прогна бесовску, гласу Божији; књигама као даждом напоји сладосно сав свет, делећи реч народима, и појући: "Сва децо благословите, свештеници опевајте, људи благословите у све веке".

Достојну ти хвалу ко изрећи може, подвиге и прегнућа твоја уважавајући? Ти загрме као гром на свим странама, плодове речи свима раздајући, оче Методије, и стога те поштујемо верно: "Сва децо благословите, свештеници опевајте, људи благословите у све веке".

Илији си се по ревности уподобио, и Мојсију по кроткости и Давиду по незлобивости, изврстан у проповедима и премудар поуком и сладошћу, премудро певаше: "Сва децо благословите, свештеници опевајте, људи благословите у све веке".

Девета песма

Као своја чеда, блажени, прими оне који ти се клањају, пречистим молитвама за нас, свети, помоли се.

Прими, гласу Божији, молбену песму коју ти упућујемо и похитај с њоме к Богу у молитвама својим, и од напасти и беде избави нас, светитељу, Тебе величамо.

Очисти ме, молим ти се, својим молитвама, богогласни оче Методије, од љутих грехова којима ме је враг ранио.

Ево, мољење ти сачињујемо, преблажени, прими га из уста недостојних, усрдно се моли за паству своју.