КАТАВАСИЈА НА БЛАГОВЕСТИ

 

Глас 4.

Песма 1.

Отворићу уста моја и напуниће се Духа и реч упутићу Царици Матери: празноваћу весело и певаћу с радошћу Њена чудеса.

Песма 3.

Певаче славе Твоје, Богородице, живи благословени Изворе, сакупљене у скупу духовном духовно оснажи и у Својој божанској слави венаца славе удостој.

Песма 4.

Који седи у слави на престолу Божанства, Свебожанствени Исус, на облаку доће лаком у свој моћи Својој, и Он спасе оне што кличу: Слава, Христе, моћи Твојој!

Песма 5.

Све се задиви божанственој слави Твојој: јер Ти си, најчистија дјево, у крилу имала Бога над свима, и родила Вечног Cинa: свима што славе Тебе мир дарује.

Песма 6.

Божанствени овај и свечастни, празнујући празник Богоматере, ви богомудри, ходите, хвалу Јој певајмо и од Ње рођенога Бога славимо.

Песма 7.

Не послужише твари благочестиви место Створитељу, но претњу огњем презревши храбро, радоваху се певаху: Препрослављени Господе и Боже отаца, благословен си!

Песма 8.

Хвалимо, благосиљајмо, клањамо се Господу, славећи Га и преузносећи у све векове. Младиће благочестиве у пећи Изданак Богородичин спасaо је: тада се показа лик Његов, а сад на делу Он земљу целу подиже да пева Теби, Господа славите дела, и преузносите у све векове.

Песма 9.

Свак на земљи роћени да ликује духом осветљаван да празнује Бестелесних умова природа, штујући светковину свештену Богоматере и да кличе: Радуј се, Свеблажена Богородице Чиста, Вечна Дјево!