КАНОН Пресветој Богородици (наставници нашој) ТРОЈЕРУЧИЦИ

(глас 1.)

 

По благослову свештеника почињемо:

Господе услиши молитву моју; Слава: и ниње: Алилуја. Бог Господ и јави се нама (са стиховима).

Затим тропари, глас 4. :

Богородици сада понизно приђимо грешни и смирени и паднимо у покајању вапијући из дубине душе: Владичице, помози, смилуј се на нас, похитај, пропадамо од мноштва сагрешења. Немој одбити Своје служитеље празне, јер Тебе имамо као једину узданицу. (двапут)

Слава: и ниње: Ми недостојни, Богородице, нећемо никада престати да говоримо о Твојој свемоћи, јер, када Ти не би стајала пред нама и молила се, ко би нас избавио од толиких опасности: ко би нас слободне до сада сачувао? Од Тебе нећемо одступити, Владичице, јер Ти увек спасаваш од свих несрећа оне, који Ти служе.

Псалам 50.

Помилуј ме, Боже, по великој милости Својој, и по обиљу милосрђа Свога очисти безакоње моје. Опери ме добро од безакоња мога, и од греха мога очисти ме. Јер безакоње моје ја знам, и грех је мој стално преда мном. Теби јединоме сагреших, и зло пред Тобом учиних. Да се оправдаш у речима Својим, и победиш када Ти суде. Гле, у безакоњима се зачех, и у гресима роди ме мати моја. Гле, истину љубиш, и јављаш ми непознатости и тајне мудрости Твоје. Покропи ме исопом, и очистићу се; опери ме, и бићу бељи од снега. Дај ми да слушам радост и весеље, да се обрадују кости потрвене. Одврати лице Твоје од грехова мојих, и сва безакоња моја очисти. Срце чисто саздај у мени, Боже, и Дух прав обнови у утроби мојој. Не одбаци ме од лица Твога, и Духа Твога Светога не одузми од мене. Дај ми радост спасења Твога, и Духом владалачким утврди ме. Научићу безаконике путевима Твојим, и безбожници ће се обратити к Теби. Избави ме од крви, Боже, Боже спасења мога, обрадоваће се језик мој правди Твојој. Господе, отвори усне моје, и уста моја казиваће хвалу Твоју. Јер да си хтео жртве, ја бих Ти принео; за жртве свеспаљенице не мариш. Жртва је Богу дух скрушен; срце скрушено и унижено Бог неће одбацити. По благовољењу Своме, Господе, чини добро Сиону, и нека се подигну зидови Јерусалимски. Тада ћеш благоволити жртву правде, приносе и жртве свеспаљенице, тада ће принети на жртвеник Твој теоце.

КАНОН

Песма 1.

Ирмос: Твоја свепобедна десница крсно се у моћи прослави, јер она, Бесмртни, као свемоћна сатре противнике створивши Израиљу нови пут дубине.

Најсветији Свецара Бога, огњезрачни, гледају на Твој благодатни и живи лик, Дјево Свенепорочна, а ми, служитељи Твоји са радошћу Ти певамо.

Све је изнад ума што показујеш онима, који Те са љубављу славе и који, са вером у Бога, поштују Чиста, свемоћ Твоју, јер Ти се, Богородице, заиста славно прослави.

Слава: Дајући велику благодат јерарху Твоме, Дјево, и ктитору светог храма Твога, Сави, царскоме сину, унапред си одредила да Твоја икона буде непотрошиво богатство Твоје часне обитељи.

И ниње: Заиста се монасима тада, о Владичице, пресвета икона Твоја показа богатством, али и сада, нама, служитељима Твојим, боравећи ту, она даје неизречену част.

Песма 3.

Ирмос: Једини, Који знаш људског бића немоћ и милостиво узевши обличје његово, опаши ме силом са висине да бих Ти певао, Свети, одуховљени храме и неизречену славу Твоју, Човекољубче.

Изиђоше монаси да приме пресвету икону Твоју, Мати Божја и ужаснуше се, бејаху, пак, радости испуњени и појаху: Владичице, Ти си наша похвала, неизречена у благости.

Прихвати се рукама јерејевим божанствено изображење лика Твога, како си изволела; од радости играјући сви појаху: Богородице Пречиста, Ти си тврђава обитељи наше и част и слава.

Слава: Поштујући и раније у обитељи преподобнога просвећене служитеље и слуге Твоје, Чиста, удостојила си, о Дјево Владичице, икону ову Твоју даровати као заступништво онима, који долазе овамо, Богоневесто.

И ниње: Као некада Давид псалмопојац, Дјево Свенепорочна, који пред Божанственим кивотом играше, тако и ми сада, Владичице, стојећи пред часном иконом Твојом, радујући се, именујемо Те блаженом.

По 3. и 6. песми говори ово:

Спаси од невоља слуге Твоје, Богородице, јер сви, по Богу, Теби прибегавамо као неразрушивој стени и заступништву.

Погледај милостиво, Свеопевана Богородице, на љуту озлобљеност тела мога и исцели душу моју од болести.

Свештеник говори јектенију, затим:

Сједален, глас 2.

Мољење топло и стена необорива, милости источниче и света прибежиште, усрдно Ти вапијем: Богородице, Владичице, предухитри и од беда избави нас, једина брза Заступнице.

Песма 4.

Ирмос: Жезал од корена Јесејева и цвет од њега, Христе, од Дјеве процветао си; из горе хваљене сеновите честе, дошао си, оваплотивши се од Безбрачне, бестелесни Боже, слава сили Твојој, Господе.

Заиста је незнан, Дјево, долазак пречисте иконе Твоје: силом Твојом упути се овамо и стаде испред вратница у сијању светлости, знаменујући Твоју велику бригу према обитељи.

Сав лик монашествујушчих, Дјево Богопрослављена, са радошћу Те прими и једну као ваистину Дјево Богородицу, Којој се са страхопоштовањем поклањаху и појаху Теби, Марије: слава сили Твојој, Владичице.

Слава: Унутар светилишта, о Дјево Марије, лик Твој пречасни часно положише као неоцењену ризницу, али Ти си изволела у храму том на престолу предстати ради просвећења Твојих служитеља и као Заступништво.

И ниње: Радуј се, истинита Дјево и Владичице Свете Горе; Радуј се, оних на Атону Песмословље; Радуј се, Покрове свих, који се на Тебе надају; Радуј се, Хиландарске обитељи Чуварко и Надзорнице; Радуј се, Заступнице наша необорива.

Песма 5.

Ирмос: Просветивши сијањем доласка Твог, Христе, и осветивши крстом Твојим крајеве света, просвети срца светлошћу Твога Богопознања, оне, који Те православно певају.

Насртаје противника, у разна времена, икона ова одби, Дјево, исто као и раније нека и сада и занавек спасе обитељ Твоју и служитеље, који су у њој.

Дубина обитава у источнику чудеса, част и благодат се Божанствена показује, а заједно са чашћу и сладост се изражава Царици Матери, која јој доликује.

Слава: Велику Твоју милост у страшни дан подари слугама Твојим милостивим оком, јер, иако смо испуњени греховима, нека не отпаднемо од Твоје самилости, Владичице Чиста.

И ниње: Са пуним страхопоштовањем, Честна, према Твојој милости приносим ово недостојно певање, да бих показао своју благодарност због многих Твојих доброчинстава, Богообрадована Владичице.

Песма 6.

Ирмос: Пророка Јону подражавајући вапијем: живот мој, Боже, избави од трулежи и спаси ме, Спасе света, који узвикујем: слава Теби.

О благодатно давање, Богородичина иконо, Теби вапијем приљежно: сачувај нас, који се поклањамо Теби и спаси све, који Те поштују.

Као Царици обитељи покоравамо се верно: Тебе почитујемо, Чиста, и топло поздрављамо: учи нас и упућивати не престај, Наставнице наша Пречиста.

Слава: Соломонових песама, Песма си најлепша, светих Пророка светло си прогледавање, увек си свету била Божанствено поучавање.

И ниње: Благохвалити Те, као што приличи, немогуће је; глас Гаврилов приносимо ти, Чиста: благодатна Дјево радуј се, радуј се, Цвете неувенљиви.

Спаси од невоља служитеље Твоје, Богородице, јер сви, по Богу, Теби прибегавамо, као неразрушивој стени и заступништву.

Погледај милосрдно, свеопевана Богородице, на моју љуту телесну раздражљивост и исцели болести душе моје.

Спаси од невоља слуге Твоје, Богородице, јер сви, по Богу, Теби прибегавамо као неразрушивој стени и заступништву.

Погледај милостиво, Свеопевана Богородице, на моју љуту телесну раздражљивост и исцели болести душе моје.

Спаси од невоље слуге Твоје, Богородице, јер сви, по Богу, Теби прибегавамо као неразрушивој стени и заступништву.

Погледај милостиво, Свеопевана Богородице, на љуту озлобљеност тела мога и исцели душу моју од болести.

Свештеник говори јектенију: Помилуј нас, Боже, по великој...

Кондак, глас 6.

Заступништво православних непостидно, посредништво Творцу непрестано, не презри гласе молби грешних, већ похитај, као блага, на помоћ нама, који Ти верно вапијемо: ускори на молитву и убрзај на мољење, посредујући увек, оне Богородице, који Те почитују.

И одмах прокимен: Учинићу да се не заборавља име Твоје од колена на колено (Пс.44,17)

Ђакон или свештеник говоре: Господу се помолимо.

Певница: Господи помилуј и возглас: Јер си свет, Боже наш, и у светима почиваш и Теби славу узносимо Оцу, Сину и Светоме Духу, ниње и увек и у све векове. Амин.

Све што дише нека хвали Господа.

Нека се удостојимо слушања светог Јеванђеља, Господа Бога молимо.

Премудрост прости, чујмо свето Јеванђеље.

Мир свима.

Читање светог Јеванђеља по Луки:

„А Марија, уставши онијех дана отиде брзо у горњу земљу у град Јудин. И уђе у кућу Заријину и поздрави се с Јелисаветом. И кад Јелисавета чу честитање Маријино, заигра дијете у утроби њезиној и Јелисавета се напуни Духа Светога. И повика здраво и рече: благословена си Ти међу женама и благословен је плод утробе Твоје. И откуд мени ово да дође Мати Господа мојега к мени? Јер, гле, кад дође глас честитања Твојега у уши моје, заигра дијете радосно у утроби мојој. И благо оној, која вјерова, јер ће се извршити што јој каза Господ. И рече Марија: Велича душа моја Господа и обрадова се дух мој Богу Спасу мојему. Што погледа на понижење слушкиње своје, јер гле, од сада ће ме звати блаженом сви нараштаји; што ми учини величину Силни и свето име Његово; и милост је Његова од колена на колено онима који га се боје. Показа силу руком својом, разасу поносите у мислима срца њихова. Прими Израиља слугу својега да се опомене милости; као што говори оцима нашијем Авраму и сјемену његову до вијека. Марија пак сиједи с њом око три мјесеца и врати се кући својој.“

Слава, глас 2. : Оче, Речи и Душе, Тројице света, очисти мноштво сагрешења наших.

Помилуј ме, Боже, по великој милости Својој и по мноштву доброте Своје очисти безакоње моје.

(глас 6.)

Не повери ме људској заштити, Пресвета Владичице, него прими молбе слуге Твога, невоља ме обухвата, не могу да трпим стреле демонске, покрова немам, нити имам коме да прибегнем, грешни, увек побеђиван и утехе немам осим Тебе, Владичице, узданицо света и заступнице верних, не презри мољење моје, већ учини да оно буде од користи.

Песма 7.

Ирмос: Тебе, као умну пећ, Богородице, гледамо верни; Као што спасе три младића, Преузвишени, свецели свет обнови у утроби Твојој, хваљени отаца Бог и препрослављени.

Твоја обитељ Хиландарска испуни се светлом славом и чашћу, Дјево, због иконе Твоје, коју, поштујући је, непрестано вапијемо: Радуј се, свехвална Богородице, благословена и свенепорочна Владичице.

Царски, као Царица, даровала си даре Своје Симеону и сину му Сави, које си и осветила на земљи и прославила на небесима, зато спаси њиховим молитвама и нас слуге Твоје.

Слава: Десницу Јованову одсечену Тебе ради, убрзо си опет исцелила и побудила да пише о поштовању икона, зато ову Твоју свету икону с љубављу целивамо.

И ниње: Чудотвори и прима благословено назначење, икона ова, Дјево Блага, коју си Тројеручицом благоизволела назвати и пред којом ће се поклањати у знак тадашњег чуда, коју са страхопоштовањем целивамо.

Ирмос: Чудо надприродно показа пећ што даде росу: не опали младиће, као ни огањ Божанства Дјеву, када у њену утробу уђе, зато опевајући, запевајмо: нек` благослови сва твар Господа и нека Га преузнесе у све векове.

Чудеса натприродна исписује Твоја, увек животворна икона, Дјево, зато к њој прибегавајући са искреним расположењем и топлом љубављу срца, плод ћемо пожњети, Благословена, спасење ћемо стећи и Богородицу славити у све векове.

Показује се као небо светлоносно овај храм Твој, Дјево, светлост најслађа блиста од престола Твога високога на коме се Твоја чудна икона добро учврсти и даре дарује онима, који јој се достојно приближавају и поклањају са страхопостовањем.

Благословимо Оца, Сина и Светога Духа, Господа.

Слава: Сачувај свечасну обитељ Твоју, благодаћу иконе Твоје, од сваке беде, напасти и невоље, молитвама светих Твојих ктитора, Богородице Пресвета, а нас удостој да се молимо, спасавани таквога удела, милосрђем Твојим: да Те опевамо кроза све векове.

И ниње: Прими, Дјево, ово смерно појање, као што Син Твој прими две лепте од свег срца оне удовице, ради јасног показивања благодарења кћери наше, јер Ти, на слободну вољу, а не на речи гледаш, истинита Царице, благословена у све векове.

Хвалимо, благосиљамо и поклањамо се Господу, појући и превазносећи Га у све векове.

Ирмос: Чудеса натприродна показа огњезрачна пећ у древности: огањ не опали младиће, јављајући Христово бесемено од Дјеве Божанствено рођење, зато певајући, ускликнимо: нека благослови сва твар Господа и нека Га преузнесе у све векове.

Песма 9.

Ирмос: Начин чистога рождества Твога, огњепална купина показа, јавивши се као неопаљива, и сада угаси напасти свирепе пећи на нас, молимо Те непрестано, Богородице и величамо.

Име Твоје, Свеопевана, достојно поштовано, славећи опевамо, песму непрекидну смирено приносећи Владичици нашој Свецарици: Радуј се, Богородице; Радуј се, Маријо, многоименована; Радуј се, Маријо свечудна; Радуј се, Благословена, свештени Престоле са кога капљу сунца; Радуј се, наслађивање постника, украсе свих монаха; Радуј се, православних спасење и заступништво.

Слава: Чуварка обитељи предстоји и монаха свих наставница, Хиландарска икона пречиста, коју са многом љубављу целивамо и Тебе као Богородицу и Дјеву нашу почитујемо.

И ниње: Ако премудри и свети Јован Дамаскин не узможе достојно опевати доброчинства Твојих пучину, ко ће онда моћи опевати њих достојно? Али, као Богородицу, ми Те непрестано величамо.

О пресветли облаче, Мати Божија, извојуј победу за нас моћном и свесилном десницом Својом и оне у невољама заступи, увређене заштити и грехе разреши Твојих молитвеника, јер све што хоћеш Ти можеш.

Заиста је достојно да зовемо блаженом, Тебе, Богородицу, увек блажену и свебеспрекорну и Матер Бога нашега. Тебе, часнију од Херувима и несравњено славнију од Серафима, истиниту Богородицу величамо.

Затим говоримо ове стихире:

Вишу од небеса и чистију од сунчаних зракова, Која нас је избавила од клетве, Владичицу света, песмама почитујемо.

Од многих мојих грехова болује тело, болује и душа моја, Теби прибегавам, Благодатна, Надеждо ненадежних, Ти ми помози.

Владичице и Мати Избавитеља, прими мољење недостојних слугу Твојих, да посредујеш код рођенога од Тебе, Владичице света, буди Посредница.

Певамо усрдно Теби песму сада, свеопеваној Богородици, радосно са Претечом и свима Светима, моли се, Богородице, да будемо поштеђени.

Сва војинства Анђела, Претеча Господњи, дванаест апостола и сви Свети са Богородицом сатворите молитву, да бисмо се спасли.

Друге стихире, глас 2.

Све заступаш, Блага, који са вером прибегавају под свемоћни Покров Твој, другог избављења у бедама и невољама немамо, ми грешни према Богу, обремењени многим греховима, Мати Бога Вишњега, зато Ти припадамо: Избави од сваке неприлике служитеље Твоје.

Стих: Учинићу да се не заборавља име Твоје од колена на колено. (Пс. 44, 17)

Свих тужних Радости, и увређених Заступница, и гладних Хранитељка, и лутајућих Утеха, узнемирених Пристаниште, болесних Покрове и Заступнице, старости Жезле, Мати Бога Вишњега, Ти си Пречиста. Похитај, молимо Ти се, да спасеш служитеље Твоје.

Стих: Чуј кћери и обрати к мени ухо своје. (Пс. 44, 10)

Радуј се, Пречиста Дјево; Радуј се, часни Скиптаре Цара Христа, Радуј се, Која си произвела Грозд тајни; Радуј се, Двери небесна и Неопаљива Купино; Радуј се, Светлости свег света; Радуј се, свих Радости; Радуј се, верних Спасење; Радуј се, Заступнице свих православних Прибежиште; Радуј се, Владичице.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и кроза све векове. Амин.

(глас 8.)

Радуј се, Похвало васељене; Радуј се Храме Господњи; Радуј се, Горо сеновита; Радуј се, Прибежиште свих; Радуј се Свећњаче златни; Радуј се, Славо православних часна; Радуј се, Маријо, мати Христа Бога; Радуј се, Рају; Радуј се, божанствена Трпезо; Радуј се, Сјенице; Радуј се, Жезле свезлатни; Радуј се, свих Уздање.

Трисвето: Помилуј нас, Господе, помилуј нас, јер ми грешни, немајући икаквог оправдања, Теби као Владару ову молитву приносимо: помилуј нас.

Слава: Господе, помилуј нас, јер се у Тебе уздамо, не гневи се јако на нас, нити помињи безакоња наша, него и сада као милостив погледај и избави нас од непријатеља наших, јер Ти јеси Бог наш и ми смо људи Твоји, сви смо дело руку Твојих, и Име Твоје призивамо.

И ниње: Милосрђа двери отвори нам, благословена Богородице, да не погинемо ми који се у Тебе надамо, него да се Тобом избавимо од невоља: јер Ти си спасење рода православног.

МОЛИТВА Пресветој Богородици (наставници нашој) ТРОЈЕРУЧИЦИ

О, свемилостива Владичице, Пречиста Дјево Богородице, Која си на Атону, Хиландарског манастира игуманија, Ти си пречудно у Хиландарску лавру сама дошла и стала си у цркви на игумански престо. Дјево Тројеручице, светог Јована Дамаскина одсечену руку створила си здравом, и ја убоги Теби прибегавам тражећи спасења. Као што си (руку) исцелила милошћу Својом, спаси, помилуј и исцели, Чиста, телесне моје болести и душе моје немоћи, да бих Те певао и славио у векове. Амин.

Тропар, глас 1.

Данас нам засија радост целога света, јер се дарова Светој Гори Атонској чудотворна икона Твоја, Владичице Богородице, са приказивањем Твоје три пречисте и нераздељиве руке, ради прослављања Свете Тројице; призиваш верне и оне који Ти се моле да то познају: да двема држиш Сина и Господа, а трећом показујеш да си прибежиште и покров онима који Те поштују, и да избављаш од свих беда и напасти, да сви који притичу Теби са вером, примају изобилно ослобођење од свих зала, од непријатеља заштиту, тога ради и ми заједно са Атоном вапијемо Ти: Радуј се, Благодатна, Господ је с Тобом.

Кондак, глас 8.

Данас наста весело Твоје славље Богомати Пречиста, сви верни испунише се радости и весеља, јер се удостојише да много опевају предивно јављање часне иконе Твоје и рођенога од Тебе Младенца, истинитога Бога, Кога двема рукама грлиш, а трећом од беда и напасти нас избављаш, и од свих зала и неприлика.

 

Служба ова врши се месеца јула, 12. дана
Дело: Григорија Хиполита (1855.), Атон

ПРАВОСЛАВНИ КАНОНИК, издаје манастир Денковац, 2004.
с благословом Епископа шумадијског Господина Јован