КАНОН БЕСТЕЛЕСНИМ СИЛАМА

(глас 2.)

 

Песма 1.

Ирмос: Људи, узносимо песму Дивном Богу нашем, Који је Израиљ ослободио од ропства, песму победничку певајући: Теби, Јединоме Владару.

Људи прославимо сви Несаздану Тројицу, Која руководи невештавствене зборове небеског Вођства, певајући: Свет си, Свет, Свет, Боже Сведржитељу.

Као почетак твари Ти си, Творче Анђела, ставио Бестелесна бића, која окружују Твој пресвети Престо, да Ти кличу: Свет си, Свет, Свет, Боже Сведржитељу.

Слава: Радуј се, Гавриле, гласниче Божјег оваплоћења, и Михаиле, вођо невештавствених Чинова, Који непрестано кличу: Свет си, Свет, Свет, Боже Сведржитељу.

И ниње: Дрхтим пред тајном Твога силаска, Христе, јер Ти, Који си по природи Бог, примио си да се од Дјеве родиш као човек, да би спасао свет од робовања ђаволу.

Песма 3.

Ирмос: Страх Твој, Господе, усади у срце слугу Твојих, и буди потпора нама који Те истински призивамо.

Снагом си, Бесмртни, опремио силне, који извршују Твоју свету вољу, и који свагда служе Теби на висинама.

Прими, Христе, молеће за нас анђелске Војводе, посрединике Твога очовечења, и славног Васкрсења.

Слава: Као милосрдни, Христе, Анђеле си поставио људима за чуваре, а Твојим угодницима показао си их као служитеље спасења.

И ниње: Ти си, Богоневесто, на неисказан начин родила Спаситеља и Господа, Који је избавио из трулежи нас који Те истински призивамо.

Сједален, глас 8.

Старешино небеских Сила и Првоанђеле, високопрестолних и страшних Чинова пред Престолом Божанске славе, Михаиле Архистратиже, Војводо Анђела, са свима бестелесним Силама моли се непрестано за сав свет Владару коме служиш, и измоли опроштај грехова, и да нађемо милост и благодат на дан Суда.

Слава: и ниње: Пшто упадох у страшну пучину чамотиње од мноштва рђавих и безаконих дела мојих, дођох у недоумицу, и сада очајање влада мноме – Владатељко Богородице, Ти ме спаси, Ти ми помози, јер си Ти грешних спасоносна чистота.

Песма 4.

Ирмос: Усео си на коње, Апостоле Твоје, Господе, и у руке Своје узео си њихове узде, и Твоје путовање постаде спасење онима што Ти са вером кличу: Слава моћи Твојој Господе.

Врлина Твоја покрива Анђеле, Бесмртни, и испуњује сву земљу Твојом Божанском славом, Беспочетни. С њима Теби кличемо: Слава моћи Твојој Господе.

Слава: Изашао си, Милосрдни, на спасење људима Твојим, Христе, и сазиваш пријатеље Своје Силе небеске, и весеље настаде у спасењу Твом за Бестелесне који кличу: Слава моћи Твојој Господе.

И ниње: Као Мати Дјева показала си се надприродно, Пречиста, јер си и Бога и човека Христа родила, Кога Анђели славе, жалост људи Твојих претвори у радост молитвама Твојим.

Песма 5.

Ирмос: Господе, Који си богопознањем просветио све крајеве од ноћи незнања, просвети ме јутром човекољубља Твог.

Незадржљивом жељом свагда ношени ка висини Христе, крајња жељо свих, анђелске Те Силе непрестано славе.

Ти си разумне по бићу, бесмртне благодаћу Твојом Христе, Анђеле своје одредио за славитеље Твога величанства, створивши их по лику Своме, Непостижни.

Слава: Приближеношћу к Теби, Христе, Ти си слуге Своје учинио непокретнима ка злу, јер си Ти извор доброте, добротворећи онима који Ти достојно служе.

И ниње: Душу моју, умртвљену одвратним трастима оживи, Свебеспрекорна, пошто си родила Чувара живота, и упути вечној стази и блаженом животу.

Песма 6.

Ирмос: Јону си, Господе, самога уселио у кита, а мене везана демонским мрежама, спаси од пропасти као и њега.

Богодолично си Господе, из небића речју извео бића небеских Војинстава, Бесмртни, стварајући их светоликима.

Служитељи чесни Божје славе постадосте Бестелесни грађани небески и истинска скинија Божанска, служећи достојно Творцу.

Слава: и ниње: Свехвална, пошто си родила Светлост Која свима даје светлост, Твојим материнским молитвама Њему, - одагнај таму мојих сагрешења, Чиста.

Кондак, глас 2.

Војсковође Божје, служитељи Божанске славе, старешине Анђела и наставници људи, иштите што је корисно за нас и велику милост, као војсковође бестелесних Сила.

Икос: Рекао си, Човекољубче, у Светом Писму Свом, да се многи Анђели радују када се један човек каје, Бесмртни. Стога се и ми, који смо у безакоњима, свагда усуђујемо да те као милосрдног молимо, Безгрешни Једини срцезналче, да се смилујеш на нас, и покажеш нам недостојнима умилење, Владару, и подаш нам опроштај грехова, јер Ти се за све нас моле војсковође бестелесних Сила.

Песма 7.

Ирмос: Јеврејски младићи у пећи смело згазише пламен, и огањ у росу претворише, кличући: Благословен си, Господе Боже за навек.

Као светлост показао си, Милостиви, невештаствено биће Твојих Анђела. Испуњаваних неисказаном Светлошћу, који непрестано кличу: Благословен си, Господе Боже за навек.

Пред Тобом стоје непрестано Ти служећи безбројни Анђели, а нису у стању да гледају лице Божанства, кличући: Благословен си, Боже за навек.

Слава: Речју Твојом Ипостасном, Господе, саздао си анђелску природу, а осветивши је божанским Духом, научио си је, Боже, да исповеда Творца за навек.

И ниње: Гледајући Три Лица, славимо Неописано Биће, Оца и Реч са Духом, кличући: Благословен си, Господе Боже за навек.

Песма 8.

Певајте Господа и величајте кроза све векове, Који се прославио на гори светој, и у купини огњем објавио Мојсију тајну Приснодјеве.

Подражавајмо анђелски живот, и окрилимо ум ка висини, и са њима невештаствено прославимо Господа и величајмо увек.

Хоровође небеског хора, који окружују Престо Славе, Анђели који се свагда налазе у Богу, певају и славе Те кроза све векове.

Слава: Клањамо се Тројици, Која ствара пламенове невештаственога огња Оних који на висини непрестано служе, и Која јавља Анђеле као духове, - Коју славимо кроза све векове.

И ниње: Певамо и славимо увек Господа Који се уселио у утробу Дјеве, и од Ње обновио древнога Адама на необичан и неизразив начин.

Песма 9.

Ирмос: Превазишла си природне законе, родивши Творца и Господа, и постала си свету Врата спасења, с тога Те, Богородице, непрестано величамо.

Непрестано величамо Тебе Христе, Који си на неисказан начин сјединио небеско са земаљским и начинио једну Цркву од Анђела и људи.

Анђели и Арханђели, Престоли, Власти и Господства, Начала и Силе, Херувими и Серафими, молите се са Богородицом за свет.

Слава: Тебе славимо, Тројице, Која си све створила из небића, и анђелске редове украсила, и Божанском Светлошћу обасјала творевину.

И ниње: Радуј се, света Богоневесто, радуј се Ти Која си вернима родила Светлост света. Радуј се заштито и окриље свих нас. Моли непрестано за нас Бога као Добротвора.

 

ПРАВОСЛАВНИ КАНОНИК, издаје манастир Денковац, 2004.
с благословом Епископа шумадијског Господина Јован