Покајни канон Господу нашем Исусу Христу

Певан од (архи)јереја који ће вршити Свету Литургију

 

Благословен Бог наш, свагда, сада и увек и у векове векова. Амин.

Затим: Царе Небески, Трисвето и по: Оче наш. Господе помилуј (12 пута).
Слава, и сада:
Ходите, поклонимо се. (трипут)

Псалм 83:

Како су мила насеља Твоја, Господе над војскама. Жедни и топи се душа моја за дворима Господњим. Срце моје и тело моје обрадоваше се Богу Живоме. Јер и птица нађе дом себи, и грлица гнездо себи, где ће положити птиће своје. Жртвеници Твоји, Господе над војскама, Царе мој и Боже мој. Блажени који обитавају у дому Твоме, у век векова хвалиће Те. Блажен је човек коме је заштита у Тебе, Господе; усхођења (у Храм) завештао је у срцу своме, у долини плача, у месту које је поставио. Јер ће благослове дати Законодавац; ходиће из силе у силу, јавиће се Бог над боговима на Сиону. Господе Боже над војскама, услиши молитву моју; чуј, Боже Јаковљев. Заштитниче наш, види, Боже, и погледај на лице Помазаника Твога. Јер је бољи дан један у дворима Твојим, од хиљада (других). Изабрао сам (рађе) да се премећем у дому Бога мојега, него да живим у становима безбожничким. Јер милост и истину љуби Господ Бог, благодат и славу даднуће. Господ неће лишити добара оне који ходе у безазлености. Господе Боже над војскама, блажен је човек који се нада у Тебе.

Слава, и сада: Алилуја (трипут са поклонима)

Тропар, глас шести: Помишљам на дан страшнога суда, и плачем због мојих злих дела: како ћу одговорити Бесмртноме Цару, и каквом ћу смелошћу погледати на Судију, ја блудни који имам нечисте руке и како смем да уђем у светињу над светињама, и да узмем невидљиво ношенога од анђелских чинова који се ломи на спасење света? Милосрдни Оче, Сине Јединородни, презри моја безакоња и милостиво благоизволи да примиш и осветиш мој за све и сва принос.

Слава, глас исти:

Господе неба и земље и Творче све твари, који Сам у свему првенствујеш и све освећујеш, учини суд по великој милости Твојој и немој изложити руглу моја срамна дела, нити ме посрамити пред Анђелима и свима Светима Твојим, него добротом Твојом прими из мојих руку принос Бескрвне жртве који ће се предложити за све и сва.

И сада: Богородичан, глас исти:

Јави се, Чиста Владарко, Божанска Помоћнице, убогом слуги Твоме, који нема одежду, да не буде свезан и избачен од Анђела, зато што је недостојно ушао у Светињу над светињама, него да заступништвом Твојим, непостидна Надеждо наша, принесем за људе пријатну жртву Богу и пронађем Тобом велику и богату милост.

Канон, глас 3.

Песма 1.

Ирмос: Ти који прекрасно и славно чиниш чудеса, Ти си, Боже, бездан исушио и кола потопио и спасао људе који певаху Теби као Цару нашем и Богу.

Припев: Немој одвратити лице Твоје од мене Боже, када предстанем да свештенодејствујем пред Тобом!

Господе, Ти си се ради нас људи од Дјеве родио и у пропадљиво тело обукао, имај снисходљивости према мојој недостојности, као према ономе Закхеју, да поставим почетак моме покајању са сузама за сва дела моја која сам починио.

Припев: Свемилостиви Господе, удостој мене грешнога, да у страху Твоме свршим Бескрвну Жртву!

Који изговор да нађем као моје оправдање, Свеблаги Владико, ја који сам Тобом почаствован великом чашћу свештенства и никако не одступам од греховних пожуда, смело улазим у Светињу над светињама, да бих вршио спомен Крсне Жртве.

Слава: Погледај свемилостивим очима, Свеблаги Владико, на слугу Твога и из потока доброте који је потекао из Пречистих ребара Твојих, пренебегни безакоња моја и по мноштву милосрђа Твога, милостиво прими жртву из земљаних руку мојих за људе Твоје.

И сада: Смерно сада притичем к покрову Твоме, надо нашег спасења, Богородице и болно вапијем: буди према мени милостива и у свему Заступница и сатвори материнску молитву за мене, да ме не презре Христос Бог, када уђем у Светињу над светињама, да свршим свештенодејство у Његов спомен.

Песма 3.

Ирмос: Душо неплодна и бездетна, стекни славни плод и веселећи се завапи: утврдих се Тобом Боже, нема светога, нема праведнога, осим Тебе, Господе!

Немој одвратити лице Твоје од мене Боже, када предстанем да свештенодејствујем пред Тобом!

Ти који си разапет, Пречисто Тело и Пречисту Крв Твоју положио си за све, Речи, да би саздао Свету Цркву Твоју и у Њу си призвао људе да свештенодејствују. А ја, који грехом оскрнавих ову красоту благодати, како да уђем и предстанем пред лице Твоје, Свемилостиви Владару.

Свемилостиви Господе, удостој мене грешнога, да у страху Твоме свршим Бескрвну Жртву.

Спаситељу, немој поменути грехе младости моје и незнања моја и немој погубити са безбожницима и са непријатељима мојим душу моју, но благодаћу Твојом, учини ми због ове велике тајне да верујем и разумем како би чистим срцем и душом скрушено свршио ову службу свештенодејства.

Слава: Да би свима источио бесмртност, Живоносна Твоја ребра су била прободена, свемилостиви Господе, источи ми, дакле, Духом Твојим Светим, чисту љубав, како би се прилепио Теби, као Ти на Крсту и тако се разапнем са Тобом пред Оцем Твојим Небеским.

И сада: За мене који Ти певам, Пречиста, моли оваплоћенога из Пречисте и Часне крви Твоје, да се избавим од великих саграшења и гнева Божијега и да свршим страшну тајну: вазнесем Превознесенога, који је положен у гроб Твојим материнским и пречистим рукама.

Сједален, глас 6: Ох, коликих дарова се удостојих, ја неблагодарни, крштењем препорођен за нови живот, печатом Духа Светога укрепљен ка благодарном животу и који сам облагодаћен тајном свештенства, да са Херувимима тајанствено Животворној Тројици певам Трисвету песму: Господе, не лиши ме ове благодати ради грехова мојих.

Слава, и сада: Богородичан: Просвети и утврди мој ум, срце и вољу, Преблагословена Владарко, да не будем као Језавељини гнусни пророци који су приносили мрске жртве Богу, већ као Илија принесем за људе благопријатну жртву Богу Тобом, о Свепречиста, матерински милостива због грехова наших.

Песма 4.

Ирмос: Дао си нам чврсту љубав, Господе, јер си Јединороднога Сина Твога ради нас предао на смрт. Стога Ти благодарно кличемо: слава сили Твојој, Господе.

Немој одвратити лице Твоје од мене, Боже, када предстанем да свештенодејствујем пред Тобом.

Боже велики и дивни, пре него што ме осудиш, дај ми обраћање, дај ми сузе покајања да горко плачем због грехова мојих, да не будем жртва страноме, него да у огњеном надоласку Твога Светога Духа очистим се и свршим светињу неосуђено.

Свемилостиви Господе, удостој мене грешнога да у страху Твоме свршим Бескрвну Жртву.

Господе, Тебе носе Херувими и певају Серафими, прими уздизање руку мојих и као жртву Илијину, узпламени и обнови срце моје огњеним силаском Духа Светога, а уста испуни хвале, да свршим свету Бескрвну Жртву у Твој спомен неосуђено.

Слава: Крштавајући се у Јордану, објавио си Тројичино поклоњење и у тој тајни си нас обожио Господе. Дај ми сузе покајања да њима као другим крштењем оперем прљавштину грехова мојих и уђем у Светињу над светињама да свештенодејствујем пред Тобом неосуђено.

И сада: Крштењем се оденух у красну одежду спаситељних заповести, но ја је бедник оскрнавих и сада притичем к Теби Дјево, иштући да се Тобом обучем у одежду спасења и да предстанем пред лицем Сина Твога и Бога нашега и посредујем за људе неосуђено.

Песма 5.

Ирмос: Незалазном светлошћу Твојом озари, Боже, смирену моју душу и управи је страху Твоме, јер су Твоје заповести светлост.

Немој одвратити лице Твоје од мене Боже, када предстанем да свештенодејствујем пред Тобом!

Немој тражити од мене по делима мојим, Господе и немој ме осудити по делима мојим, Владару, када се молим Теби и када подигнем у висину руке своје у светоме храму Твоме, но да ме покрије рука Твоја и дође на мене милост Твоја, да бих могао да принесем Теби непорочну Жртву за људе.

Свемилостиви Господе, удостој мене грешнога да у страху Твоме свршим Бескрвну Жртву.

Господе, Ти све знаш, Ти знаш да Те волим; очисти ме јер нема исцељења души мојој од греха мојих и безакоња моја превазиђоше главу моју. Оспособи ме силом Свегота Духа Твога, да станем пред Светом Твојом Трпезом и да свештенодејствујем пред Тобом у страху Твоме.

Слава: Као Самарјанки дај ми воду живу, Господе, да се наситим са непресушног извора благодати Твоје и да срце моје осети долазак Светога Духа Твога и да не ожедним навек, љубављу Твојом, Владико, који ме слатко напајаш.

И сада: Погледај на мољење моје и на плачевни глас мој, невидљива Владарко рода Хришћанскога и као у Кани Галилејској умоли Сина Твога и Господа мога да ми д? вино које даје живот и да се испивши сладост Божанске љубави, незасито зарадује дух мој због Бога Спаситеља мога.

Песма 6.

Ирмос: Дубина страсти уста на ме и бура супротних ветрова, но предухитри ме Ти и спаси и избави од пропасти као што си спасао пророка од звери.

Немој одвратити лице Твоје од мене Боже, када предстанем да свештенодејствујем пред Тобом.

Као овца на заклање био си вођен, Господе, да принесеш Себе Богу Оцу на Крсном олтару, Чисту и Непорочну Жртву за нас грешне, а ја свезавши се телесним похотама и сластима, како да уђем у Светињу над светињама и свршим ову у Твој спомен.

Свемилостиви Господе, удостој ме грешнога да у страху Твоме свршим Бескрвну Жртву.

Црквеним плаштом и одећом ругања и венцем од трња био си овенчан, Владико, да мене који сам прах и пепео, облагодаћујеш у одежду свештенства и примаш да свештенодејствујем пред Тобом. Како да Ти, дакле, узвратим за ово што си ми дао, Свемилостиви.

Слава: Пре заклања Твога показао си нам образац љубави Твоје, Господе; смирено си опрао ноге ученицима Твојим, Милостиви. Не лиши и мене овакве благодати и опери прљавштину грехова мојих, да неосуђено узнесем Тебе, Јагње Божије, које се за све и за сва раздробљава.

И сада: Нескверна, Чиста, Преблагословена Мати Христа Бога нашега, умилостиви и према мени Онога који је произашао из утробе Твоје, Владарко, да покрије мноштво мојих злих дела и да не одврати од мене лице Своје када се приближим светом Жртвенику Његовом.

Кондак, глас 2: Владико, Господе Исусе Христе, Боже наш, Који са Оцем седиш горе и овде са нама невидљиво пребиваш, учини да се и ја достојно приближим и служим без порока Светоме Твоме Жртвенику, на коме Ти Сам прилазиш да се закољеш и да се даш на храну вернима, где долазиш онима који претходе Теби, са многооким Херувимима и шестокрилним Серафимима, свршим неосуђено Бескрвно свештенодејство.

Икос: Сва природа анђелска и људска задиви се и сва твар измени, Господе, видевши на Крсту Тебе који узимаш грехе света и у Жртву закл?ња, Себе приносиш Оцу Своме Небескоме и ова Живоносна Твоја ребра, из којих нам се двоструко источавају токови (Крви), Црква Твоја задоби чашу, ову Жртву, којом се свет искупи од смрти и пакла, хотећи поменути и уз све то ући у Светињу над светињама и свршити ову Пренебесну Тајну, због мојих грехова плашим се и као недостојан слуга, притичем к Теби јединоме могућем да ми опрости и да ме очисти: даруј ми благодаћу Духа Твога Светога обновљење да свршим неосуђено Бескрвно свештенодејство.

Песма 7.

Ирмос: Три младића у пећи представљаше Свету Тројицу, огњену претњу уништише и певајући клицаху: благословен си, Боже отаца наших!

Немој одвратити лице Твоје од мене, Боже, када предстанем да свештенодејствујем пред Тобом.

Ти све знаш, Господе, Ти знаш све скривености моје и тешке и неизлечиве ране душе моје, отвори двери милости Твоје и рашири руку Твоју пуну исцељења да исцелиш душу моју, да у радости принесем Теби жртву хвале: благословен си, Боже отаца наших.

Свемилостиви Господе, удостој мене грешнога да у страху Твоме свршим Бескрвну Жртву.

Припадам Ти и приносим Теби као сузе исповедање моје, Господе и молим Ти се, да због грехова мојих не забраниш благодат Светога Духа на мој принос, већ ме учини, Благи, заједничарем Божанских ризница Твојих, да благодарно кличем Теби: благословен си, Боже отаца наших.

Слава: Господе, Ти си потоком сладости Твоје напојио мене и порфиром благодати свештенства обукао слугу Твога. Реци души мојој: ''Спасење Твоје сам Ја'', да би смелошћу, као пророк Јеремија, који плаче за народ, клицао пред лицем Твојим: благословен си, Боже отаца наших.

И сада: К Теби о Богомати, ја многогрешни и наг свим врлинама, прибегавам и са сузама и молим: спаси ме, јер уђоше сва зла у душу моју и нисам достојан да се приближим светом Жртвенику, да бих клицао Господу: благословен си, Боже отаца наших.

Песма 8.

Ирмос: Анђелски неућутно у висинама слављенога Бога, небеса над небесима, земља, горе и брда и дубина и сав род људски, песмама прослављају њега као Саздатеља и Избавитеља: благословите и преузносите у све векове!

Немој одвратити лице Твоје од мене, Боже, када предстанем да свештенодејствујем пред Тобом.

Погледај ме. Боже и упознај срце моје, разуми путеве моје и види: ако има безакоња у мени, упути ме на пут вечни, да се не постиде због мене сви они које си ми дао, Господе, него да хвале и преузносе Тебе, свога Творца, благосиљајући и преузносећи у све векове.

Свемилостиви, Господе, удостој мене грешнога да у страху Твоме свршим Бескрвну Жртву.

Господе, како да објавим славу Твоју и похвалим величину љубави Твоје којом си ме заволео и само мало мањим од Анђела ме начинио. Овенчао си ме да са славом и чашћу уђем у Светињу над Светињама, Владико, да у светом приносу за људе Твоје, благосиљам и преузносим Тебе у све векове.

Слава: Господе, ја сам слуга Твој и син слушкиње Твоје, као што си ми казао Духом Твојим Светим, да Те заволи душа моја и сва унутрашњост моја, да се прилепим светоме храму Твоме, где ми подари да благосиљам и преузносим Тебе у све векове.

И сада: Љубав и милосрђе држећи у наручју Твоме, Мати милосрђа јавила си се свету, Богородице. Не презри и мене коме треба Твоје милосрђе, да када предстанем за људе пред лицем Сина Твога, Христа Бога нашега, да бих са Тобом, Благодатна, благосиљао Њега у све векове.

Песма 9.

Ирмос: У закону сенке и писаља видимо изображење верни: сваки мушки пол који је отворио материцу је свет Богу. Стога прворођено Слово Оца Беспочетнога, Сина Прворођенога од Матере без мужа величамо!

Немој одвратити лице Твоје од мене, Боже, када предстанем да свештенодејствујем пред Тобом!

Не само да нисам достојан да уђеш под кров душе моје, Господе, него нисам достојан да уђем у свети храм Твој и приближим се Светоме Твоме Жртвенику, где Ти, Свеблаги Владару, мојим рукама, од свих људи најгрешнијега, због љубави Твоје, биваш раздробљен ради свих и за све.

Свемилостиви Господе, удостој мене грешнога да у страху Твоме свршим Бескрвну Жртву.

Као Давидово покајање и две удовичине лепте, приносим Теби моје сузне уздахе, Господе и молим Те: освети моју душу и срце и целог ме обнови и свећење Твоје неодузето од мене учини, да не буде мрско - за суд или осуду пред Тобом ово моје за људе предложење и принос Бескрвне Жртве.

Слава: Оче, у руке предајем Дух мој, рекао си, Владару, када си се за искупљење света на Крсту принео. То ми даруј, Свемилостиви, да се до краја сараспињем пред Тобом, приносећи за људе благопријатну жртву Теби, коју, надајући се на милост Твоју, у силу и дејство Светога Духа осмељујем се вршити.

И сада: Видевши Те, Свепречиста Мати код Крста Сина Твога како се са Њим сараспињеш за свет и свету Цркву у невољама никада не остављаш, приљежно Те молим: пружи према мени руке Твоје, љубав и милосрђе и укрепи ме да бих принео жртву за људе благопријатну Богу.

Свјетилен, глас 6: Тиха светлости свете славе Бесмртнога Оца Небескога Исусе Христе: просвети и озари душу моју и Божанским пламеном Духа Светога очисти и укрепи ме да свршим свету и спаситељну службу, ово свештенодејство, у славу Трисветога имена Твога, Боже наш.

Слава, и сада: глас исти: Због Тебе се радује, Благодатна, сва твар, сабор Анђела и род људски и ми радујући се због Тебе, кличемо: Владарко, немој престати са горњим силама и свима светима, да молиш испуњење жртве нашега приноса Утешитељевога на освећење душе и тела наших.

Молитва свештенослужитеља који ће вршити Свету Литургију

Боже Беспочетни и Бескрајни, велики у сили и неприступни (Недокучиви) разумом, који си старији од свакога створења, Ти који си ме због Своје доброте удостојио у степен истине за своје грехе и за људска незнања, приносим Теби Жртву правде и уздисања и светоме Твоме Жртвенику и поставио ме као вернога стражара дома Твога, у Светињу над Светињама, да се приближим Твоме светом Жртвенику, удостојио си ме да видим и опевам славу Твоју.

О, доброто Бесконачна и неизмериви бездане љубави. Ти си свештене ученике Твоје и многе јерархе и свештенике који су непорочно свршавали свештенодејство ове службе, показао као разумна небеса и због њиховог светог посредовања љубави Твоје, изливаш неисказану доброту на свет. К Теби, ове велике и Божанске части, које си мене удостојио, да Пречисто Тело и Часну Крв Твоју, на причешће вернима које се свагда раздробљава и раздаје, садејством Светога Духа свршим, као слуга Господару своме, пред лицем Твојим припадам и са сузама вапијем: Ти знаш мој састав Господе и мој живот, Ти знаш да те волим, ако и нисам достојан да призивам Трисвето име Твоје. Не одбаци ме од лица Твога, како бих се и ја удостојио да без порока предстанем светоме Жртвенику Твоме и дању и ноћу да подижем пред Тобом руке моје и са страхом радосно приносим Свету и Бескрвну Жртву у којој Ти сам биваш предлаган и раздаван.

Ох , Владико, колике неисказане љубави Твоје удостојио си мене слугу Твога, које се нису удостојили ни Анђели небески. Но, ипак знам и исповедам, Судијо мој и Господе, јер се огњем Божанства Твога дотичем ја, који имам нечисте руке и срце и све удове. И ако ме не покрије милост Твоја и не поштеди ме света десница Твоја, имам се сажеши као земља Содомска и Гоморска и да се умртвим као слани стуб, јер нема чистога места у мени од безакоња мојих.

Но Ти, Господе, као милосрдни и милостив, ради молитава пречисте Матере Твоје, која се сараспела за свет са Тобом и свих светих Анђела небеских, поштеди и мене кога си заволео још од утробе матере моје и кога си предизабрао стајања пред лицем славе Твоје и у порфиру благодати свештенства ме обукао, да благодаћу Твојом са Божанске Трпезе Твоје, већ као љубљени миљеник Твој наслађен љубављу Твојом, свршим Светињу Твоју у славу Трисветога имена Твога.

Још Те молим, Свеблаги Владико, ако сагрешише људи Твоји и ми, немој поменути безакоња и неправде наше и немој да оскудева милост Твоје неисказане љубави према свим људима Твојим и немој да престане Божанска благодат у светоме храму Твом, исцели немоћи наше и оскудевања наша испуни силом Духа Твога Светога, Који си свуда и све испуњаваш. Да се тако света Црква Твоја коју си снабдео Часном Крвљу утврђује и укрепљује вечном славом Твојом.

Тако, сажаљевајући људе Своје, немој забранити благодати Светога Духа Твога, да посети и освети Свете Дарове, који ће се мноме, недостојним слугом Твојим предложити на светој Трпези Твојој, за све који ће због Тебе, Бога Спаситеља нашег, примити небеско наслеђе, да и ја убоги служитељ Твој, добијем награду доброг управљања верних и мудрих управитеља у дан страшнога и праведнога Твога уздарја, где у светлости лица Твога нема ни плача, ни вапаја, ни уздисање, но мир и радост бескрајна у Теби, Господу нашем са Беспочетним Твојим Оцем и са пресветлим и Благим и Животворним Твојим Духом, у све векове векова. Амин.

Молитва светог Амвросија, епископа Миланског
за (архи)јереје који се припремају за служење Свете литургије

Архијереју Истинити Исусе Христе, Који си принео Себе Богу Оцу на Крсном олтару чисту жртву, непорочну за нас грешне, Који си нам дао да једемо Тело Твоје и пијемо Крв Твоју, Који си установио тајну у сили Духа Светога, овако говорећи: ''Кад' год ако чините - у мој спомен чините'', молим кроз Крв Твоју часну, велику награду нашега спасења, молим кроз ову дивну и неизрециву љубав којом си нас недостојне тако заволео, да си нас Крвљу Твојом опрао од грехова наших: научи мене недостојног слугу Твога, кога си при другим даровима Твојим, у чин свештенства, не по делима мојим, него једино по Твојој милости благоизволео да ме призовеш, научи ме Духом Твојим да тако велику тајну са сваком чашћу и побожношћу и страхом могу достојно свршити. Господе Исусе Христе, учини ме благодаћу Твојом да свагда верујем, разумем и схватим величину ове тајне и чврсто држим, говорим и мислим оно што приличи Теби и корисно души мојој. Нека уђе у моје срце Благи Дух Твој који зове безгласне и који говори сваку истину о тако великим тајнама онима који се веома удубљују (у њих) и који су покривени покровом. Због великог милосрђа Твога, благоволи и мени да сада и увек, чистим срцем и мишљу свршим службу свештенодејства. Очисти срце од нечистих, мрских, празних и штетних помисли. Огради верним чувањем и снажном заштитом светих Анђела да врази посрамљени побегну силом тако велике Тајне и руком светог Анђела Твога. Уклони од мене, Христе мој и од свих слугу Твојих дух гордости, хвалисања, зависти, јарости, блуда, нечистоте, неверја и хуле и нека се постиде сви они који нас прогоне и нека погину они који се труде да нас погубе.

Цару силе и Љубитељу целомудрија, Боже, росом благослова Твога са висине угаси у телу моме сав пламен страсти, да би у мени живела свецела чистота душе и тела са осталим даровима Твојим, благопријатним Теби у правди, да нескверним телом и чистим срцем могу принети Теби жртву хвале са великом скрушеношћу срца, са изливањем суза, са таквом чашћу и страхом у великој чистоти тела и духа. Дужно је да се сврши ово наднебесно Божанско приношење, где се стварно Тело Твоје једе и стварна Крв Твоја пије, где се горњи сакупљају са доњима, где лично предстоје Анђели, где су свештеник и жртва чудесно и неисказано и Ти Сам предложени. И ко може достојно ово свршити, ако не Ти Сам, Свемогући Господе не учиниш достојног онога који приноси. Знам и истинито сам сигуран и ово исповедам Твоме милосрђу, да нисам достојан због мноштва грехова и безбројних сагрешења мојих да приступим тако великим Тајнама, но ваистину знам и верујем од свега срца и устима исповедам да си Ти Сам једини силан да ме удостојиш у безакоњима зачетога и рођенога можеш очистити. Због тог свемогућства Твога молим Те, благоволи мени грешноме, да ову небеску Жртву принесем са страхом и трепетом, чистим савешћу са изливањем суза, у духовној радости и Божанским весељем и да ум мој препозна блажену радост силаска Твога и мноштво светих Анђела Твојих око мене.

Ја, Господе спомињући спаситељна Твоја страдања, приступам к Твоме олтару, ако сам и недостојан, да принесем жртву Теби, предану Тобом, која се приноси у Твој спомен установљену ради нашега спасења. Прими, дакле, њу молим Те Боже мој, за Свету Цркву Твоју коју си снабдео Часном Крвљу Твојом и за све људе Твоје, јер си мене грешнога пред Тобом и онеми ме као средство, као посредника као што си усхтео, ако и сведочанства за добра дела у мени не налазиш, мене уверенога у служби помирења немој се одрећи а да због моје недостојности да се не оштети цена спасења ради чега си Сам и изволео да будеш спаситељна жртва. Приносим, дакле, Господе, ако благоизволиш, да милостиво погледаш на невоље људи, уздахе заробљених, страдање убогих, потребе оних који путују, невоље немоћних, немоћи остарелих, плач деце, завете дјева, молитве удова и умиљење (скрушеност) сиротих. Ти све милујеш и ништа створено Тобом не мрзиш. Сети се који је наш састав, јер си Ти Отац наш. Немој се на нас веома гневити и немој затворити милосрђе Твоје од нас, Господе, јер не изливамо молитве наше пред лицем Твојим правдама нашим него у многим Твојим милосрђима. Узми од нас, Господе, безакоња наша и огњем Светога Духа у нама их милостиво спали, одузми срце камено из тела нашега и подари нам срце које ће се бојати, волети и поштовати Тебе, следити Тебе, хранећи се Тобом. Молимо, Владару, милосрђе Твоје да погледаш светлим лицем Твојим на наследство Твоје које очекује да служи светом имену Твом и да молитва ни од једнога не буде одбачена. Ти нас научи да се молимо, Који си и Сам приправан да чујеш и тражено милостиво испуњаваш.

Молимо Те, Оче Свети, за душе верних који су се упокојили, да им буде на избављење, олакшање и вечно весеље ова побожна тајна. Господе Боже мој, буди им данас свецела и савршена утеха од Тебе, Хлеба истинитога, Живога, који си сишао са неба и који дајеш живот свету од Светога Свога Тела, Јагњета несквернога које узима грехе света. Напој их потоком благости Твоје из прободеног Твога ребра које је на Крсту истекло, да се тиме развесељени радују у Светој Слави Твојој.

Молим, Господе, благост Твоју да сиђе на Хлеб овај и Чашу ову, испуњење Божанства Твога, такђе нека сиђе Господе невидљиво изображење и недостижна слава Светога Духа Твога, која некада не жртвује отаца силажаше, који и ова наша приношења да претвори у Тело и Крв Твоју и мене недостојнога служитеља Твога научи да свршим тако велику тајну и да благопријатно и милостиво примиш из мојих руку Жртву за спасење свих живих и мртвих.

Молим Те, Господе, ради саме тајне Светога Тела и Крви Твоје, којима се свагда у храму Твоме хранимо и напајамо, да будемо очишћени, освећени и обожени, да силом Твојом укрепљени мирном савешћу, пришавши Твом олтару имам у себи ове небеске тајне и на живот и спасење, по речи Твојој: Хлеб коме Ја дам, Тело је моје, Које Ја дајем за живот света, који мене једе, тај ће жив бити Мене ради. Преслатки Хлебе, излечи усне срца мога да могу осетити у мени сладост љубави Твоје, исцели сваку моју немоћ да осим Тебе не пожелим никакву другу красоту. Хлебе чистији од сваке сладости и преиспуњење миомира испуни унутрашњост душе моје. Тобом се преизобилно хране Анђели на небесима: нека се насити по сили својој и дошљак - човек на земљи. Свети Хлебу, Хлебу Живи, Хлебу Жељени, који силазиш са неба и дајеш живот свету, уђи у срце моје и очисти ме од сваке нечистоте тела и духа, уђи у душу моју просвећујући ме споља и изнутра, буди свагдашња храна душе моје и тела здравље. Одагнај од мене све оне који ме нападају и нека беже од лица Твога они који ме мрзе, да Тобом ограђен, са Тобом уђем у вечно царство, где непокривено, но лицем у лице гледам Тебе, када предајеш Царство Богу Оцу да буде Бог свега и у свему. До тада гладујем и очекујем, но тада ћу се наситити, када ће ми се јавити слава Твоја у којој царствујеш са Оцем и Светим Духом вавек. Амин.