ПАСХАЛНИ КАНОН

 

Ђакон: Благослови, владико!

Свештеник: Нека је благословен свагда, сада и увек и у све векове.

Појци: Амин.

Свештеник пева тропар на глас 5:

Христос васкрсе из мртвих, смрћу смрт сатре и онима у гробовима живот дарова. (трипут)

Затим појци певају трипут: Христос Васкрсе...!

Тада свештеник говори уобичајене стихове:

Стих 1. Нека Бог устане и растуре се непријатељи Његови, и да побегну од Његова лица они који Га мрзе.

Појци: Христос васкрсе...!

Стих 2. Као што ишчезава дим нек исчезну, као што се восак топи од огња.

Појци: Христос васкрсе...!

Стих 3. Тако да погибнут грешници од лица Божија, а праведници да се обрадују.

Појци: Христос васкрсе...!

Стих 4. Овог дана, који Господ створи, обрадујмо се и развеселимо се.

Појци: Христос васкрсе...!

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу.

Појци: Христос васкрсе...!

И сада и увек и у све векове. Амин.

Појци: Христос васкрсе...!

Свештеник:  Христос васкрсе из мртвих, смрћу смрт сатре.

Појци: И онима у гробовима живот дарова.

(док се певају..............)

Пасхални канон, глас 1.

Песма 1.

Ирмос: Дан васкрсења је Пасха, Господњa Пасха; просветимо се, народе, јер Христов Бог преведе из смрти у живот и са земље на небо нас који певамо победничку песму.

Појци: Христос васкрсе...!

Очистимо осећања, па ћемо видети Христа који блиста неприступачном светлошћу васкрсења, и говори: радујте се, да јасно чујемо певајући победничку песму.

Појци: Христос васкрсе...!

Небеса да се достојно веселе, а земља да се радује и сав свет, видљив и невидљив, да празнује, јер Христос устаде - вечна радост.

Песма 3.

Ирмос: Приђите да пијем ново пиће, које не тече на чудан начин из јалове стене, него га извор бесмртности, Христос, излио из гроба; у њему се утврћујемо.

Појци: Христос васкрсе...!

Сада је све испуњено светлошћу, небо земља и подземље. Зато цела творевина нека светкује Христово васкрсење; у Њему се утврђујемо.

Појци: Христос васкрсе...!

Христе, јуче сам с тобом сахрањен, данас устајем с Тобом који си васкрсао. Јуче сам тобом распет, Ти ме, Спаситељу, прослави у Свом Царству.

Песма 4.

Ирмос: Нека богонадахнути Авакум стане са нама на божанској стрaжи и покаже светлосног анђела који јасно говори: данас је спасење свету, јер Христос васкрсе као свемоћан.

Појци: Христос васкрсе...!

Христос је отворио девичанску утробу и јавио се као човек. He као човек је био назван јагњетом, јер је био непорочан и неокаљан; као истинити и савршени Бог би назван нашом Пасхом.

Појци: Христос васкрсе...!

Као једногодишње јагње, за нас благословени венац, Христос, драговољно би заклан за све, Пасха која очишћава, и опет нам из гроба засија дивно сунце правде.

Појци: Христос васкрсе...!

Божански предак Давид скакао је играјући пред Ковчегом завета, а ми, свети народ Божији, гледајући како се остварила праслика, радујмо се божански, јер Христос као свемоћан васкрсе.

Песма 5.

Ирмос: Устанимо рано ујутро, па ћемо уместо мириса принети химну Господу, и видећемо Христа, сунце правде, која свима живот даје.

Појци: Христос васкрсе...!

Спутани адским оковима, гледајући Твоје неизмерно милосрђе, веселим корацима иђаху ка светлости, Христе, славећи вечну Пасху.

Појци: Христос васкрсе...!

Носећи свеће приступимо као женику Христу, која излази из гроба, и прославимо у празничном расположењу спасоносну Божију Пасху.

Песма 6.

Ирмос: Сишао си у подземље и поломио вечне мандале који су држали спутане, Христе, и васкрсао си из гроба трећега дана као Јона из морске немани.

Појци: Христос васкрсе...!

Када си васкрсао из гроба сачувао си знаке целе, Христе, и својим рођењем ниси повредио закључано девичанство, и отворио си нам рајске двери.

Појци: Христос васкрсе...!

Спаситељу мој, жива и нежртвена жртво; као Бог самога Себе драговољно си принео Оцу; када си васкрсао из гроба, заједно си васкрсао и праоца Адама.

Песма 7.

Ирмос: Онај који избави младиће из пећи постаде човек; страда као смртан човек и страдањем облачи у лепоту бесмртности оно што је смртно - једини Бог отаца, благословен и најславнији.

Појци: Христос васкрсе...!

Богомудре жене са мирисима трчаху за Тобом и са сузама Те тражаху као мртвог; радујући се поклонише се живом Богу и Твојим ученицима, Христе, као благу вест јавише тајанствену Пасху.

Појци: Христос васкрсе...!

Светкујемо умртвљење смрти, разорење ада, почетак другог , вечног живота, и играјући песмом прослављамо Виновника, јединог Бога отаца, благословеног и најславнијег.

Појци: Христос васкрсе...!

Ова заиста света и спасоносна ноћ, као најсвечанији празник, светлошћу обасјана, наговештава светлоносни дан Васкрса, када вечна светлост из гроба телесно свима засија.

Песма 8.

Ирмос: Овај наречени и свети дан, први дан седмице, цар и господар, празник празника, славље свих славља, у који благосиљамо Христа у све векове.

Појци: Христос васкрсе...!

Приђите да учествујемо у новом роду винограда, божанском весељу, у славни дан васкрсења, Христова Царства, прослављајући га песмом као Бога довека.

Појци: Христос васкрсе...!

Погледај унаоколо, Сионе, и види, ето, дођоше ти деца твоја са запада и севера и југа и истока као пријатна светила, благосиљајући у теби Христа довека.

Троичан: Оче Сведржитељу, и Речи, и Душе, једна природа у којој се сједињују три ипостаси; превечни и најбожанственији, у Теби смо крштени и Тебе благосиљамо у све векове.

Песма 9.

Ирмос: Анћео вапијаше Благодатној: чиста Дево радуј се, и опет кажем: радуј се; твој Син васкрсе трећег дана из гроба и мртве подиже.

Светли, светли, нови Јерусалиме, јер слава Господња тебе обасја. Ликуј сада и весели се, Сионе, а ти Чиста радуј се, Богородице, васкрсењу онога кога си родила.

Појци: Христос васкрсе...!

О , како је божанствен и драг и веома сладак Твој глас! Јер си Ти, Христе, истински обећао да ћеш са нама бити до свршетка света. Ми верни радујемо се што имамо Њега као утврћење наде.

Појци: Христос васкрсе...!

О, велика и најсветија Пасхо, Христе, о мудрости, и Речи Божија, и сило! Дај нам да се што потпуније сјединимо с тобом на дан твога царства, који се не смркава.

Ексапостилар: Телом си уснуо као мртав, Царе и Господе, трећег дана си васкрсао, Адама подигао из пропадљивости, и смрт обеснажио; Пасха непропадљива, спасење света. (трипут)