КАНОН ЗАЈЕДНИЧКИ СПАСУ ХРИСТУ, СВЕТОМ СИМЕОНУ И СВЕТОМ САВИ

дело Теодосија монаха

 

Глас 6.

Песма 1.

Ирмос: Мачем би пресечено Црвено море и валовима напајана пресахну дубина, која за ненаоружане беше прелазак, а наоружанима гроб, и свечана песма Богу запева се: „Јер, славно се прослави!”

Кад узвикнемо, Господе, почуј нас и угњетене избави нас, гнева својега вале заустављајући, не предај нас нечастивим да прогутани будемо да не кажу – где је Христос, Бог њихов, залудан је ко служи њему.

Многу у Христа имајући слободу, од беда живота овог, молимо се, и од мреже вражјих нас избавите, олакшавајући бреме грехова наших молитвама вам, Симеоне богоносни и Саво свештени, Христа молите.

Усколебани буром страсних помисли к пристаништу молитава ваших прибегавамо, од потопа греховног избавите појце вашега спомена, оци, вером од срца и душе радошћу.

Теби, Господе, исповедамо, сагрешисмо и безаконовасмо, свештеници и људи сви скупа скренусмо, многа су безакоња и крепки греси наши, молитвама светих ти не одмазди нам за грехе наше.

Богородичан

Ирмос: Тебе за Избавитељку и Посредницу, слуге твоје, Чиста, предлажу, да би на Суду Сина свога вечних нас мука ослободила без прекора штитећи живот наш молитвама својим.

Песма 3.

Ирмос: Господ, Градитељ свега, саздане, бестрастан, осиротевши, Себи прикључи, и Пасха, када је требало да умре, самог себе предаде на заклање; „Једите”, узвикну, „тело моје и увери се учврстите!”

Господ будући свему саздатељ, руке твоје створише и саздаше и осим тебе нема спаситеља, дело руку твојих не презри нас, једини у благости неизменљиви и неистражљиви у дарежљивости.

Из славе што надоле вуче као из мреже истргнувши се, к божанственој висоти смерношћу светло, преподобни, узвисивши се, светилници светли јависте се, срца наша молитвама вам ка Христу просветљавате.

Потамнелу мраком јереси најпре од сунца јаче вером Тројице земљу људи својих просветливши и нас, дакле, од греха црности ка Христу сада молитвама вам, Симеоне и Саво, да се омијемо постарајте се.

Људи закона и благодати онима без закона уподобисмо се, мужеви крвници и лажљивци бисмо и ходисмо стазом што гнев твој на нас наводи, Господе, молитвама светих ти, не погуби нас безакоњима нашим.

Богородичан

Чиста Богоневесто Дево Маријо, смилуј се људима својим у незнању, и Бога којег си родила, иако смо га прогњевили безакоњима нашим, материнским и свемогућим молитвама обрати нама на милост!

Седалан, глас 4., Подобан „Вазневши се на”

За шестокрилате и многоокате силе невидљиви и ни за ког несхватљиви, Владико, што нас милосрђем милости удостоји да виђен будеш у телу, знајући немоћ нашу, јер у њу се обуче, помилуј много ти сагрешивше рабе Твоје што поју Тебе, благопомирљиви Господе.

Подобан исти, Богородичан

Побожно, и ка твојој, Богородице, светињи ми, смерни људи твоји, теби се приклањамо да храм Божији заслужимо, молимо се, помилуј, Пренепорочна; јер, превазиђоше греси и нас саме, и бојимо се, Владичице, мука и страхујемо, те Сина свога измоли да нас од њих избави!

Песма 4.

Ирмос: Прозревши пророк тајне Твоје, Неизрециви Христе, долазак објави нам: „чврсту љубав положићу у крепости, Оче дарежљиви”, јер си Јединородног Сина, Благи, Искупитеља у свет послао!

У срца наша да примимо страх Твој, Твојим судовима устроји, јер нећеш гневом Својим, Дуготрпељиви, већ дарежљивошћу према нама и кротошћу милост Своју удивити, Човекољупче.

Над царевима Цару, Јединоме Небеском, Чијега царства љубитељи бисте, царство земаљско оставивши последовасте, Христа, преподобни, молите што царује у нама, да грехе до краја истреби и душе наше ослободи.

Кад будемо на суду, молитвама вам од огња гејене избавите, од душепропадљиве скрби ослободивши, Рај да се нама отвори постарајте се и тамошњег весеља наследницима покажите, Саво и Симеоне, појце вам.

Због мноштва, давно, безакоња, људе за време Ноја потопио јеси, због противприродног греха содомце запалио јеси, Господе, молитвама светих Ти од такве нарави нечисте избави душе наше и спаси нас.

Богородичан

Од потопа греховног, избави нас, Владичице, Која си бездан обиља из пламена родила, Чиста, и ослободи душе наше гасећи огањ страсти наших росом милости Сина Свога!

Песма 5.

Ирмос: Спокојство потпуно онима који Тебе љубе, Христе, и просветљеност ноћи у храни Твојих речи, због тога Те из јутреће ноћи молимо да милост Твоју примимо, Човекољупче!

Из ноћи злих дела мојих у магли љутој унинија, због греха, псаламски, светлости податељу, Боже, Боже мој, ка Теби јутрим и да изведеш душу моју, молим се, приклони ухо Твоје к мољењу мојем.

И висоту благородства и златопојасних оставивши, у пустињи да живите изволели јесте, јер сав свет је презира достојан онима што за Богом жуде.

Од греха да одбегнемо и сузама да се скрушимо, да стењемо покајањем, молитвама вам нас удостојите да избегнемо будућу болезан кад суза не буде примана и стењање буде презрено.

Не на нас, Господе, не на нас да излијеш чашу гнева Твојега, јер ми људи Твоји христоимени, ако и сагрешисмо, Богу другоме не послужисмо, молитвама светих Твојих.

Богородичан

Копље мисленог греха у срце забито душу ми слаби, а Ти, Чиста Владичице, Која си Христа родила, Који је мене ради телесно копље примио и смрт умртвио, животворном Својом молитвом Њему, спаси ме!

Песма 6.

Ирмос: Завапих, Господе, злима савладаног и одбаченог, изведи ме, молим се, из трулежи греха, јер Тебе поменух, Спаситељу, и развесели се срце моје!

Секира што је при корену смрт секући приближи се, дрвету неплодном претећи спаљењем, устрепти, душо моја, и ти, срце моје, потреси се, плодове покајања принеси вапијући, поштеди ме, Господе, и спаси ме.

Не помињући зла којима Бога прогневисмо за нас, преподобни, да умолите Бога постарајте се да презре сагрешења и у покајање приведе, јер неће смрти грешнику Животодавац.

Са чиновима небеским Владики Христу удостоји нас, са њима, преподобни, молите се благовремено живљење да пода и да умножи плодове добродетељи, Саво и Симеоне, у појаца вашег спомена.

Твојим, Господе, убеђен милосрђем приклоњења ушију Твојих молитви нашој предстојећи Цара нашег у правоверју сачувај и скиптар његов силом Својом утврди, презирући му сва сагрешења, молитвама Светих Твојих.

Богородичан

Избави, Богомати Чиста, спаси, Владичице, вернога слугу Свога, јер другог уточишта немам; Ти си ми покров у напасти и у невољи утеха, јер када Тебе поменух, Наду спасења, узвесели се срце моје!

Кондак „Заступнице хришћанима”

Песма 7.

Ирмос: У пећи Вавилонској Дечаци ужарена огња не устрашише се, и наредбе мучитеља победивши, усред огња бачени, расхлађени појаху: „Благословен јеси, Боже отаца наших!”

Божанственим ти, Господе, погледањем погледај на нас, људе Своје, и прими молбе слугу Својих, Човекољупче, и избави нас од греха смрти душегубне и од поганске најезде и од сваког мучења.

Непропадљиву славу примисте на небесима, а на земљи спомен вам блажимо, Симеоне и Саво достојнохвални, јер први мироподатељан а други цео благоухан, обојица у Христа молитвама нас спасите.

Престоли када се поставе и књиге делa се отворе, од удела козјег, грешничког стојања да избави и овцама десним, светима Његовим да приброји, преподобни, Христу се Цару молите за оне што поју ваш спомен.

Бог милостив и штедар, Бог суревњивац и осветник, многа је у Тебе милост, много је и оптужење, на лица се не обазиреш, сваком према путу његовом судиш, молитвама светих Својих не предај нас праведноме Ти суду.

Богородичан

Ти Која си милостива и мир градиш, измоли Сина Свога и Бога, Чиста, да нас од труса снажног, и града, принудне смрти, греха, и сваке злобе спасе, и да агаренску безочност убрзо уништи!

Песма осма

Ирмос: Кип злоће богопротивне божанствени младићи посрамише, на Христа подиже се збор безаконих смишљајући како да убије Онога који у руци живот држи; Њега сва твар благослови славећи у све векове.

Тело злобиво, души противно, пренечисто имајући, свима живљење блудно издејствова, скрвним, пак, помислима бесима сабориште себе начиних, који увек да ме убију труде се, к Теби, Господе Спасе, прибегавам, у рукама је Твојим дихање сваке твари.

Многе задивисте јеванђелски Христу последовавши, пошћењем, пак, и смирењем обилно у пустињи обогатисте се, Симеоне блажени и Саво свештени, двојице светодушевна, Тројици сада за нас молите се.

Све што је на земљи оставивши, свих Цару Христу усрдно последовасте, стога на небесима у вишњег Јерусалима грађане вас достојно уписао јесте, где штоватеље вам усрдне, ако је и велико то што молимо, у своје тремове примите.

Мач блистав с неба, натопљен крвљу, и срп летећи што виде пророк, гнев Твој, Господе, на сагрешитеље и оне што се ни пред одмаздом смрти не обраћају, као милостив и благосрдан одврати од нас молитвама Светих Твојих.

Богородичан

Телесно, из утробе Твоје непорочне, Градитељ мој, Христос, изиђе, Чиста, те Њега као Сина измоли, Богородице Чиста, када дође по делима да награди, да ме праведног Суда избави, јер страшно је пасти у руке Бога живог!

Песма 9.

Ирмос: Ка гостопримству Владике и бесмртној трпези, на место уздигнуто, дођите верни, да ум узвишени примимо, Онога који је Слово превазишао и од Слова се научио, Њега прослављамо.

Стих „Слава теби, Боже наш, слава теби!”

Странственика ме због преступљења заповести примањем ти плоти, Владико, милостиво са Собом сјединио јеси, и вером, Слове, засадио јеси, појем Ти безмерну милост.

Множину сагрешења исповедајући, срца и усне оскврнисмо, дубину безакоња откривајући и ваздух нечистотама помрачисмо, Теби, Господе, овога Очиститељу, вапимо: Твоја смо твар, помилуј нас, због велике милости Твоје.

Ко да се не диви и ко да не слави Твоје, Владико, дуготрпљење, презирући безакоња и преступајући неправде, прелазиш преко нечашћа и све грехе наше обраћајући милујеш и гнев не наводиш, ко да искаже доброте Твоје.

Ко је Бог као ти, Бог наш, од кога небеса с анђелима ужасавају се и земља с људима тресе се, бездан узнемирава се и ад испремеће се, сва твар са страхом мења се, ко да искаже силе Твоје.

Богородичан

Ко ће успети достојно да Те блажи, Богородице, вишу од небеса и славнију од сваке твари? Христа Бога, Цара свију и Творца, родила јеси, те као Царица, са десне стране Му предстојећи, умоли Га, Чиста, да појце Твоје од гњева Свога избави и милост им подари, сада и у векове векова!

(По завршетку агрипније читање из праксапостола, а ако имаш и Житије светога)